Merhabalar sevgili rencberdede, bu sıkıntıyı kapalı balkonlarda domates yetiştiren bir çok arkadaşımız yaşadı. Kapalı balkonlarda çiçeklerin döllenip meyve tutması zor oluyor. seralarda döllenme işi ya bambus arılarıyla veya askı iplerine bağlanmış vibrayörlerle sağlanıyor. Yani cebri olarak yapılıyor. Ben beş senedir terasımda ki geldiniz gördünüz, topraksız tarım yapmaktayım. Hiç bir zaman çiçeklerin meyve tutmadığını çiçeklerin döküldüğünü görmedim, ve her sene toplamı 80 cm*40 cm ebatlı 6 adet tekneden yani yaklaşık 1,92 metrekare yerden30 -35 kg domates almaktayım. Terastaki toplam 16 adet tekneden 70 kg ürün aldığımda oldu. Domates, fasulye, patlıcan, sivri biber, dolmabiber ve salatalık ektiğim zaman 70 kg ürün aldım. Ekim yaptığım parkurları sizde gördünüz. Bu sene domatesleri topladıktan 15-20 gün sonra, olgunlaşıp dökülen domateslerden yeni fideler çıktı . Şu anda boyları 1 metre ve hem çiçek hem domates kaynıyor.İnanın hiç bir müdahalem yok. Sadece tabiiki besin eriyiğini ihmal etmiyorum. Buradan anlaşılıyorki balkonunuzda büyüme güzel, sağlıklı, çiçeklenme güzel, o halde geriye kalan döllenme işi gerçekleşmiyor. İşte terasımızdaki rüzgar hatta bazen fırtına bu işi sağlıyan en güzel etmen demekki.Sizin balkonunuzda gerçekleşmeyen bu olaya care bulmanız gerekiyor.Bunun da caresi çiçekleri sık sık sanki vibratör yapar gibi sallamak, titreştirmek.
EC, PH , Besin eriyiği, sulama , agregat gibi faktörlerden kaynaklandığını sanmıyorum. Bu konuda gözlemi deneyimi olan arkadaşlarımızdan rica edelimde görüş ve bilgilerini paylaşsınlar. bende yarın ikinci kuşak domateslerin resimlerini paylaşacağım.
Bu vesile ile bütün arkadaşlarımın bayramını kutlar, sağlık ,sıhhat ve mutluluk içinde nice tekrarlarını dilerim.
|