Sevgili fofurt, Besin eriyiğini hazırlarken yani işe ilk başlarken, tankımıza ilk dolumu yaparken, besin eriyiği kullanma talimatına riayet edeceğiz. yani örneğin 15 litre suya 150 ml A ,150 ml B koyacak isek tankımıza 14,7 litre su koyup A ve B stok eriyiklerimizden 150 şer ml koyarak 15 litreye tamamlıyacağız. Ancak bu hesap herzaman tutmaz, zira kullandığınız suyun EC değeri yüksek veya düşük olabilir . EC değerini istediğiniz değere düşüre bilmek için, azar azar temiz su, EC değeri istenilen değere yükselte bilmek için ise, damla dalma A ve B stoklarından eşit miktarlar ilave ederek EC değerini istediğimiz değere ayarlarız. Sıra PH ayarına gelmiştir. PH değeri istediğimiz değerden düşük ise , yani eriyik fazla asitli ise , örneğin seyreltilmiş NaOH ( sodyum hidroksit)
eriyiği damlatarak Ph değerini istediğimiz değere yükseltiriz . Eğer Ph değeri yüksek ise , bu seferde seyreltilmiş asit ilavesi ile, örneğin nitrik asit, sülfirik asit damlatarak PH değerini ayarlarız. ve EC değeri , PH değeri ayarlanmış besin eriyiğimiz ile bitkimizi beslemeye başlarız. bir süre sonra, yani suyumuz sistemimizi doldurup tanka döndükten yani teknik tabiriyle reşim halini tamamladıktan sonra tankımızdaki su seviyesini dikkatli bir biçimde işaretleriz. ( burası çok önemli ) Bir süre sonra, bitkimizin büyüklüğüne göre , büyük ise hergün, küçük ise 2-3 günde bir ölçme yaparız. . Yapacağımız iş öncelikle tankımızı işeretine kadar temiz su ile doldurmaktır. havalar sıcak, bitkimiz büyük ise tabiiki su fazla kullanılacaktır. su seviyesini tamamladıktan sonra EC ölçümü yapacağız. EC bitkimizin kullandığı besin nisbetinde düşmüş olacaktır.damlalığımızla A ve B stoklarımızdan eşit miktarlarda damlatarak EC değerini istediğimiz değere getireceğiz.ve yine bir süre bekleyip yanı su iyice dolaşıp dağıldığından emin olduktan sonra, EC değerini yine kontrol edeceğiz. Durgun su kültüründe iş biraz daha basit olabilir, ama akan su sisteminde besin eriyiğinin iyice karıştığından emin olmadan yapılan ayarlamalar yanıltıcı olabilir. Besin eriyiğinin heryerde aynı olabileceğini sağlıyacak süre sonra , PH değerini ayarlıyacağız.
Onun içindirki büyük sistemlerde EC ve PH değerini devamlı takip eden otomatik düzenler kurulmuştur. bu işlemi mükün olan sıklıkta yapmak tabiiki en iyisidir.
Sevgili arkadaşlar Yapacağımız bilinçli ayarlamalar tabiiki başarımızı olumlu etkiliyecektir.
herkese başarılar dilerim, kolay gelsin.
|