![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
|
Benim, çok fazla hesap etmeden tahmini olarak düşündüğüm rakam günlük inek başına 1,5-2 lira arasında yem maliyetini düşüreceği rasyonu bozmadan üstüne ilave olarak yaş arpanın verilmesi daha randımanlı olacaktır. Şimdi bahsetiğimde yem fiyatını günlük 1,5-2 lira aşağıya çekmekte çok büyük bir olaydır bunu sakın küçümsemeyin sadece ilave verilmesi daha mantıklı gibi gözüküyor randıman açısından. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Arkadaşlar lütfen yazdıklarımı iyi okuyun ben günde bana maliyeti (arpa,elektrik,su) 0.80 kuruş olan yemi ki bunun ağırlığı 7 kg iki defa verdiğimi bunun yanında 8 kg saman maliyeti 1.50 tl ilavesi ile yazdığım süt miktarını aldığımı söylerken, siz bana normal rasyonun yanında ek olarak verilse daha iyi olmaz mı diye soruyorsunuz.... 1 günlük yem maliyeti arpa çimi 1.60 kr + saman 3.tl = 4.60 tl. Bu maliyetle ben günde 27lt x 0.70 kr = 19 tl lik süt aldığımı tekrar tekrar söylüyorum. Artık maliyet konusunda kimseye cevap vermiyeceğim.Olabildiğince açık yazdığımı sanıyorum... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Malbman sizin dediğinizi de istemeyerek bugün sabah denemiş oldum.Yani hergün 7 kg ye yakın arpa çimi verirken bugün fazla yetişmediği için mecburen 6 kg verdim.Akşamki süt sayımı bittiğinde 9 lt süt aldığımı gördüm.Buda gösterdiki bu sağmal için günlük min.14 kg arpa çimi vermem gerekiyormuş. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Syn seazone nin uyarısıyla daha önceki rasyon 17 tl değil 13 tl olacak.Tekrar tekrar hesapladım bu rakamı yazmadan. Bu yanlışlığı sabah mahmurluğuna ve heyecanıma verin lütfen.. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Alıntı:
gibi bir yaklaşımdan lütfen kaçınalım.İnekte bir canlı, hatırladığım kadarıyla 10 kg üzerinde vermek sindirim sorunlarına sebebiyet vermekte. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dayayalım otu alalım sütü demek istemedim sayın Delimus ![]() elbet onlarda canlı, öğrenmek istediğim buydu, 10 kg aşmayacağız tamam anladım...![]() Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Viskhy, Eline, emeğine sağlık. Artık bunu bir kutlamak lazım. İhtiyacın olan tavaları belki sen kendinde şekillendirebilirsin. http://www.malzemeci.net/index.php?p...stren+Levhalar 1 veya 1.2 mm antişok levhaları bir ahşap kalıp üzerine sıcak hava üfleyen bir cihazla ısıtıp şekillendirerek bir deneme yapabilirsin. Bunun ideali vakum makinası ile şekillendirmektir ama belki sen bile yapabilirsin. Tava mukavemetli olsun diye taban yüzeyininde kanallı olması gerekir. Resimdeki kadar derin bir tavaya ihtiyacın yok. Ne kadar sığ olursa o kadar kolay şekillendirirsin. İzmirde vakum ambalaj yapan yer bulursan orada da yaptırabilirsin. Kalıplar enjeksiyon kalıpları kadar pahalı değildir. http://homeharvest.com/propagationflatsdomesinserts.htm Yurtdışından gelir mi veya yurtiçinde seracılara viyol satan yerlerde böyle düz tavalar varmı onu da bir araştırmak lazım. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Delimus yanlış hatırlıyorsun.Normalde zaten maksimum 8 kg yeşil yem yeterli oluyor.Fazla vermek sadece maliyet arttırıyor sindirilebilirliği ve kuru madde oranı yüksek olduğu için bir sorun yaratmıyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2009
|
Sayın Delimus, sayın Sarıcan bu tavaları ne yazık ki henüz T.C. sınırları içerisinde bulamadım. Yutdışı sitelerinde 100'lük paketler 120$ civarında, kargosu ile beraber 200$ civarında bir rakama temin edilebilir. Bitki Işıklandırma konusunuda; Daylight-Mavi (6400K), Warmwhite-Kırmızı (2700K) bitkilerin farklı dönemlerinde ihtiyaç duydukları ana renkler. Mavi ışık, bitkinin gelişim/yeşil dönemi için; Kırmızı ışık ise çiçeklenme/meyve döneminde gerekli. Konumuz arpa çiminde de, anlaşılacağı gibi ana renk olarak mavi ışığı kullanmalıyız. T5, T8 floarsanlarda bu iki seçenek mevcut. Bildiğiniz gibi arpa çimininin çok ışığa ihtiyacı yok. Bu yüzden florasan yeterli. Eğer daha fazla ışığa ihtiyaç duyan sebze/meyve yetiştirilecek ise kullanılacak ışıklar HID (High Intensity Discharge) tipinde olmalıdır. (70W'dan 1000W'a kadar var) HID seçiminde ise gelişim dönemi için MH (Metal Halide - Mavi Yoğunluklu) çiçeklenme/meyve dönemi için HPS (High Pressure Sodium - Kırmızı Yoğunluklu) ampuller seçilmellidir. Not: HID lambalar "Ballast" ile beraber kullanılma zorunluluğundadır. Son olarak; Bitki yetiştirme lambalarında geleceğin teknolojisi LED lambalardır. Yurtdışında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Düşük enerji ile yüksek verim elde edilmektedir. (Ör: 90W LED = 400W HID) Ne yazık ki şu anda oldukça pahalıdır. Hele ki Türkiye'de ![]() (gittigidiyor ve tartes sitelerinde bir kaç model var) Ayrıca T5 ve T8 lerin LED alternatifleri de yurtdışındaki sitelerde mevcut. Saygılar, sevgiler... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sarıcan Antişok levhalar çok işime yarayabilir.Şimdiden teşekkür ederim.Ben polyesterden dökmeyi planlıyordum, bu eğer umduğum gibi bir malzeme ise çok işime yarayacak. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Vakum ambalaj kutularının imalinde ve çimlendirme viyollerinde bu malzemenin en incesi kullanılıyor. Sen tava yapacağın ve çimlendikten sonra 7-8 kilo taşıyacağın için levha kalınlığı biraz fazla olması lazım. Resimdeki tavaya bakarsan ince malzemeye mukavemet kazandırmak için tabana boydan boya kanallar yapmış. Verdiğim linkte muhtelif kalınlıkta levhalar mevcut, şekillendirmeyi de kendin kolayca yapabilirsin diye düşünüyorum. Kolay gelsin. http://www.larplast.com/uretimsep.html http://www.egemakine.com.tr/index-2.html Düzenleyen Sarıcan : 17-01-2010 saat 10:52 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2009
|
süper viskhy bu işi başardın demektir yalnız bu hayvanlarda dolaşım sisteminde bir aksaklık ishal olabilir sütün kalite durumuda var onlarda bir eksilme oluyormu ? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mutasyon tam tersi sindirim gibi başka bir sorun ile karşılaşmadık.Hatta bizim karabaş kendine geldi gülücükler dağıtmaya başladı.Sütü ise daha önceki günlere nazaran yağ oranı arttı. Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Alıntı:
Sayın VISKHY, Hayvan beslemiyorum ama çalışmalarınızı gün be gün izliyorum. Azminizi ve başarınızı tebrik ederim. Sayın Malbman İzmir'de olduğu için hakkını kaptırmaz ama Sayın Sarıcan'ın hakkına talibim. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili malbman, Biliyorsun bende de sizin gibi gastrit var. Bu yüzden süt içemiyoruz ve eksiğimizi başka içeceklerle karşılamaya çalışıyoruz. Takas'a gerek yok. Sizinle birlikte ateş suyu içmekten zevk alırım.Sevgi ve saygılarımla. |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-09-2008
|
Sn.vıskhy çok güzel olmuş başarılarınızın devamını dilerim eğer sizin içinde sakıncası yoksa bunları yerinde görmek isterim saygılar. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2009
|
güzel karabaş mutlu olduysa bizde mutlu olduk demektir karabaş sucuk olana kadar bu metotla beslenicek sanırım ? ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Gel de hayran olma
Yukarıda espri olsun diye yazdığım mesaja sadece 9 dakika sonra Sayın VISKHY'den özel mesaj kutuma yanıt geldi. Sayın VISKHY'nin hoşgörüsüne sığınarak aşağıya (özel mesajlardan nasıl alıntı yapıldığını bilmediğim için resim olarak) kopyaladım. Sayın VISKHY inceliğinize hayran oldum. Çeşmealtı'nın merkezi sayılabilecek bir yerinde oturuyorum. Bir kahvemi (kahve mi yoksa başka bir içecek mi artık bilemem) içmek için geldiğinizde sizi ağırlamaktan mutluluk duyarım. Size kahve! ikram edebilmek üzere adresimi ve telefonumu özelden gönderiyorum. Sevgi ve saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Viskhy benim sorum arada kaynadı,ben denemelerimde ışık kullanmadım ? Aradaki farkı kıyasladın mı ?_ Zira maliyet açısından önemli bence. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
tohum farkını araştırbirde. Arpa1. tohumu Arpa2. tohumu Süre ve fiyatını karşılaştır. Bir çifttçi Toprağa nasıl hangi arpa tohumunu,hangi dönemde neden eker gibi sorulara yanıtın hazır olmalı. Fark olmayadabilir bilmiyorum deneme yapılmalı maliyeti açısından . Sanırım 1 kg arpa tohumununa 8-9kg arpa çimi elde edlilirdeki sır tohum seçimi. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben iki ayrı arpa tohumu ile deneme yaptım şimdiye kadar.Ama yerli izmir arpası burda çok yok hasat zamanı maksm 10 ton kadar ama uşak tohumu çok var.Ayrıca uşaktan bir toptancıyla konuşuyorum.Amacım hasat zamanı haziran gibi uşağa giderek üreticiden almak. Işık konusu ise çok önemli büyümenin yanında fotosentez için mutlaka olmalı yoksa filizleri beyaz kalıyor.Maliyet 1 ampul saatte 58W yakıyor.1kw nin saati ise herşey dahil 0.40 kr gerisini siz hesaplayın artık. Ben 2150 lm ampul kullandım ama yeni üretim için 5100 lm ampul aldım onları kullanıcam. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-09-2008
|
Sn.Vıskhy benim birkaç sorum olucaktı ben zaanen keçi almayı düşünüyorum bunlarda da süt artışı yaparmı ve kaç kg arpa çimi verilmesi gerekir. Birde ADRESİNİZ tam olarak çıkmamış özelden tekrardan atarsanız sevinirim saygılar kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim planlarımdada Saanen keçi projesi yer almakta.Keçi yeşilliği sever buda sütünde artışa sebebiyet verir.Ne kadar verilmesi kısmına gelince yemleme rasyonunuza bağlı . |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-01-2010
|
Herkese merhaba, Bu benim bu forumda ilk mesajım, hayırlısı olsun inşallah. Balıkesir'in Gönen ilçesinde çeltik tarımı ve seracılıkla uğraş veriyorum. Beni buraya getiren sebep ise;malum hepimiz arayış içerisindeyiz.Neyi,nasıl daha iyi yapabiliriz? Et fiyatları arttı ya, bende hayvancılığa merak sardım bu aralar.Google'da 'hayvancılıkta taze yem mi kuru yem mi daha yararlı' diye arama yaptığımda bu konu karşıma çıktı ve inanır mısınız soluksuz okudum, gece saat kaç oldu. Öncelikle bu konuyu açan Delimus arkadaşıma, konuya faydaları dokunan üyelere ve sonunda kendi imkanlarıyla, 30-40 bin dolarlık makinalar ayarında üretim gerçekleştirmeye yakınlaşan sayın Viskhy arkadaşıma teşekkür ediyorum. Bu dokuz sayfayı polisiye roman gibi okudum. Bende nacizane bu konuya katkıda bulunmak istiyorum fakat vakit çok geç oldu. İnşallah yarın. Saygılar ve sevgilerle. Mete Adışen |
|
|
|
![]() |
|
|