agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni137Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2010, 12:04   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-01-2009
Benim, çok fazla hesap etmeden tahmini olarak düşündüğüm rakam günlük inek başına 1,5-2 lira arasında yem maliyetini düşüreceği rasyonu bozmadan üstüne ilave olarak yaş arpanın verilmesi daha randımanlı olacaktır. Şimdi bahsetiğimde yem fiyatını günlük 1,5-2 lira aşağıya çekmekte çok büyük bir olaydır bunu sakın küçümsemeyin sadece ilave verilmesi daha mantıklı gibi gözüküyor randıman açısından.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 17:57   #2
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Giriş Tarihi: 15-05-2008
Arkadaşlar lütfen yazdıklarımı iyi okuyun ben günde bana maliyeti (arpa,elektrik,su) 0.80 kuruş olan yemi ki bunun ağırlığı 7 kg iki defa verdiğimi bunun yanında 8 kg saman maliyeti 1.50 tl ilavesi ile yazdığım süt miktarını aldığımı söylerken, siz bana normal rasyonun yanında ek olarak verilse daha iyi olmaz mı diye soruyorsunuz....

1 günlük yem maliyeti arpa çimi 1.60 kr + saman 3.tl = 4.60 tl.

Bu maliyetle ben günde 27lt x 0.70 kr = 19 tl lik süt aldığımı tekrar tekrar söylüyorum.

Artık maliyet konusunda kimseye cevap vermiyeceğim.Olabildiğince açık yazdığımı sanıyorum...

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 18:02   #3
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Sevgili Malbman sizin dediğinizi de istemeyerek bugün sabah denemiş oldum.Yani hergün 7 kg ye yakın arpa çimi verirken bugün fazla yetişmediği için mecburen 6 kg verdim.Akşamki süt sayımı bittiğinde 9 lt süt aldığımı gördüm.Buda gösterdiki bu sağmal için günlük min.14 kg arpa çimi vermem gerekiyormuş.

Eski 15-01-2010, 18:06   #4
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Syn seazone nin uyarısıyla daha önceki rasyon 17 tl değil 13 tl olacak.Tekrar tekrar hesapladım bu rakamı yazmadan. Bu yanlışlığı sabah mahmurluğuna ve heyecanıma verin lütfen..

Eski 15-01-2010, 22:36   #5
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Sayın VISKHY bu yeşil yemin fazlası hayvana dokunur mu? Yoksa istediğimiz kadar verebilirmiyiz?

Bu arada başarınızı tebrik ederim. Bravo

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 03:49   #6
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Sayın VISKHY bu yeşil yemin fazlası hayvana dokunur mu? Yoksa istediğimiz kadar verebilirmiyiz?

Bu arada başarınızı tebrik ederim. Bravo
Yeşil çim diye mera ile karıştırılmamalı envor hocam daya suyu yeşil otu gelsin sütler gibi bir yaklaşımdan lütfen kaçınalım.İnekte bir canlı, hatırladığım kadarıyla 10 kg üzerinde vermek sindirim sorunlarına sebebiyet vermekte.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 08:55   #7
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Yeşil çim diye mera ile karıştırılmamalı envor hocam daya suyu yeşil otu gelsin sütler gibi bir yaklaşımdan lütfen kaçınalım.İnekte bir canlı, hatırladığım kadarıyla 10 kg üzerinde vermek sindirim sorunlarına sebebiyet vermekte.

Dayayalım otu alalım sütü demek istemedim sayın Delimus elbet onlarda canlı, öğrenmek istediğim buydu, 10 kg aşmayacağız tamam anladım...

Teşekkürler.

Eski 16-01-2010, 00:00   #8
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Sn. Viskhy,

Eline, emeğine sağlık. Artık bunu bir kutlamak lazım. İhtiyacın olan tavaları belki sen kendinde şekillendirebilirsin.

http://www.malzemeci.net/index.php?p...stren+Levhalar

1 veya 1.2 mm antişok levhaları bir ahşap kalıp üzerine sıcak hava üfleyen bir cihazla ısıtıp şekillendirerek bir deneme yapabilirsin. Bunun ideali vakum makinası ile şekillendirmektir ama belki sen bile yapabilirsin. Tava mukavemetli olsun diye taban yüzeyininde kanallı olması gerekir.

Resimdeki kadar derin bir tavaya ihtiyacın yok. Ne kadar sığ olursa o kadar kolay şekillendirirsin. İzmirde vakum ambalaj yapan yer bulursan orada da yaptırabilirsin. Kalıplar enjeksiyon kalıpları kadar pahalı değildir.

http://homeharvest.com/propagationflatsdomesinserts.htm

Yurtdışından gelir mi veya yurtiçinde seracılara viyol satan yerlerde böyle düz tavalar varmı onu da bir araştırmak lazım.

Eklenen Resimler

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 12:26   #9
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Sevgili Delimus yanlış hatırlıyorsun.Normalde zaten maksimum 8 kg yeşil yem yeterli oluyor.Fazla vermek sadece maliyet arttırıyor sindirilebilirliği ve kuru madde oranı yüksek olduğu için bir sorun yaratmıyor.

Eski 16-01-2010, 12:27   #10
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum.

Eski 16-01-2010, 14:05   #11
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi VISKHY Mesajı Göster
Ayrıca sevgili Envor besin eriyiğini şiddetle bekliyorum.
Elinize geçmiş olması lazımdı. Ben bir araştırayım size bildiririm.

Eski 16-01-2010, 13:05   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Sayın Delimus, sayın Sarıcan bu tavaları ne yazık ki henüz T.C. sınırları içerisinde bulamadım.
Yutdışı sitelerinde 100'lük paketler 120$ civarında, kargosu ile beraber 200$ civarında bir rakama temin edilebilir.

Bitki Işıklandırma konusunuda; Daylight-Mavi (6400K), Warmwhite-Kırmızı (2700K) bitkilerin farklı dönemlerinde ihtiyaç duydukları ana renkler.
Mavi ışık, bitkinin gelişim/yeşil dönemi için; Kırmızı ışık ise çiçeklenme/meyve döneminde gerekli.

Konumuz arpa çiminde de, anlaşılacağı gibi ana renk olarak mavi ışığı kullanmalıyız.
T5, T8 floarsanlarda bu iki seçenek mevcut.
Bildiğiniz gibi arpa çimininin çok ışığa ihtiyacı yok. Bu yüzden florasan yeterli.

Eğer daha fazla ışığa ihtiyaç duyan sebze/meyve yetiştirilecek ise kullanılacak ışıklar HID (High Intensity Discharge) tipinde olmalıdır. (70W'dan 1000W'a kadar var)
HID seçiminde ise gelişim dönemi için MH (Metal Halide - Mavi Yoğunluklu) çiçeklenme/meyve dönemi için HPS (High Pressure Sodium - Kırmızı Yoğunluklu) ampuller seçilmellidir. Not: HID lambalar "Ballast" ile beraber kullanılma zorunluluğundadır.

Son olarak; Bitki yetiştirme lambalarında geleceğin teknolojisi LED lambalardır. Yurtdışında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Düşük enerji ile yüksek verim elde edilmektedir. (Ör: 90W LED = 400W HID) Ne yazık ki şu anda oldukça pahalıdır. Hele ki Türkiye'de
(gittigidiyor ve tartes sitelerinde bir kaç model var)
Ayrıca T5 ve T8 lerin LED alternatifleri de yurtdışındaki sitelerde mevcut.

Saygılar, sevgiler...

Vegy beğendi.
nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 07:54   #13
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Sevgili Sarıcan Antişok levhalar çok işime yarayabilir.Şimdiden teşekkür ederim.Ben polyesterden dökmeyi planlıyordum, bu eğer umduğum gibi bir malzeme ise çok işime yarayacak.

Eski 17-01-2010, 08:56   #14
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Vakum ambalaj kutularının imalinde ve çimlendirme viyollerinde bu malzemenin en incesi kullanılıyor. Sen tava yapacağın ve çimlendikten sonra 7-8 kilo taşıyacağın için levha kalınlığı biraz fazla olması lazım. Resimdeki tavaya bakarsan ince malzemeye mukavemet kazandırmak için tabana boydan boya kanallar yapmış. Verdiğim linkte muhtelif kalınlıkta levhalar mevcut, şekillendirmeyi de kendin kolayca yapabilirsin diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

http://www.larplast.com/uretimsep.html
http://www.egemakine.com.tr/index-2.html

Düzenleyen Sarıcan : 17-01-2010 saat 10:52
Eski 17-01-2010, 16:29   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-12-2009
Thumbs down

süper viskhy bu işi başardın demektir yalnız bu hayvanlarda dolaşım sisteminde bir aksaklık ishal olabilir sütün kalite durumuda var onlarda bir eksilme oluyormu ?

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 16:37   #16
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Sevgili VISKHY "uğraşırım, onu da kendim yaparım" dersen burada da ev yapmı bir vakumlama makinesi tarifi var. Tavalarını kendin de vakumlayabilirsin.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 16:58   #17
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Sevgili Mutasyon tam tersi sindirim gibi başka bir sorun ile karşılaşmadık.Hatta bizim karabaş kendine geldi gülücükler dağıtmaya başladı.Sütü ise daha önceki günlere nazaran yağ oranı arttı.

Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor.

Eski 17-01-2010, 19:16   #18
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Alıntı:
Ayrıca sevgili Sarıcan ve Malbman harikalar yaratıyorsunuz.Sadece teşekkür etmek az ama elimden süt göndermekten başka birşey gelmiyor.

Sayın VISKHY,

Hayvan beslemiyorum ama çalışmalarınızı gün be gün izliyorum. Azminizi ve başarınızı tebrik ederim.

Sayın Malbman İzmir'de olduğu için hakkını kaptırmaz ama Sayın Sarıcan'ın hakkına talibim.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 19:32   #19
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster
Sayın Malbman İzmir'de olduğu için hakkını kaptırmaz ama Sayın Sarıcan'ın hakkına talibim.
Sevgili indomie, kendi hakkımı makul ölçülerde ateş suyu ile takas edebilirim

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 20:42   #20
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Sevgili indomie, kendi hakkımı makul ölçülerde ateş suyu ile takas edebilirim

Sevgili malbman,

Biliyorsun bende de sizin gibi gastrit var. Bu yüzden süt içemiyoruz ve eksiğimizi başka içeceklerle karşılamaya çalışıyoruz. Takas'a gerek yok. Sizinle birlikte ateş suyu içmekten zevk alırım.

Sevgi ve saygılarımla.

Eski 18-01-2010, 20:47   #21
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Alıntı:
Sevgili Mutasyon tam tersi sindirim gibi başka bir sorun ile karşılaşmadık.Hatta bizim karabaş kendine geldi gülücükler dağıtmaya başladı.Sütü ise daha önceki günlere nazaran yağ oranı arttı.

Başarılı çalışmalarını izlemek bize yetiyor. Yardımımız dokunabiliyorsa onun mutluluğu yeter de artar bile. Sevgiler.

Eski 17-01-2010, 17:14   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-09-2008
Sn.vıskhy çok güzel olmuş başarılarınızın devamını dilerim eğer sizin içinde sakıncası yoksa bunları yerinde görmek isterim saygılar.

alone35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 18:13   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-12-2009
Cool

güzel karabaş mutlu olduysa bizde mutlu olduk demektir karabaş sucuk olana kadar bu metotla beslenicek sanırım ?

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 20:36   #24
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Gel de hayran olma

Yukarıda espri olsun diye yazdığım mesaja sadece 9 dakika sonra Sayın VISKHY'den özel mesaj kutuma yanıt geldi.

Sayın VISKHY'nin hoşgörüsüne sığınarak aşağıya (özel mesajlardan nasıl alıntı yapıldığını bilmediğim için resim olarak) kopyaladım.

Sayın VISKHY inceliğinize hayran oldum. Çeşmealtı'nın merkezi sayılabilecek bir yerinde oturuyorum. Bir kahvemi (kahve mi yoksa başka bir içecek mi artık bilemem) içmek için geldiğinizde sizi ağırlamaktan mutluluk duyarım. Size kahve! ikram edebilmek üzere adresimi ve telefonumu özelden gönderiyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

Eklenen Resimler

Eski 18-01-2010, 18:05   #25
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Viskhy benim sorum arada kaynadı,ben denemelerimde ışık kullanmadım ? Aradaki farkı kıyasladın mı ?_ Zira maliyet açısından önemli bence.

Eski 18-01-2010, 19:11   #26
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

tohum farkını araştırbirde.
Arpa1. tohumu
Arpa2. tohumu

Süre ve fiyatını karşılaştır.
Bir çifttçi Toprağa nasıl hangi arpa tohumunu,hangi dönemde neden eker gibi sorulara yanıtın hazır olmalı.
Fark olmayadabilir bilmiyorum deneme yapılmalı maliyeti açısından .

Sanırım 1 kg arpa tohumununa 8-9kg arpa çimi elde edlilirdeki sır tohum seçimi.

Eski 18-01-2010, 20:17   #27
Ağaç Dostu

VISKHY's Avatar

Ben iki ayrı arpa tohumu ile deneme yaptım şimdiye kadar.Ama yerli izmir arpası burda çok yok hasat zamanı maksm 10 ton kadar ama uşak tohumu çok var.Ayrıca uşaktan bir toptancıyla konuşuyorum.Amacım hasat zamanı haziran gibi uşağa giderek üreticiden almak.

Işık konusu ise çok önemli büyümenin yanında fotosentez için mutlaka olmalı
yoksa filizleri beyaz kalıyor.Maliyet 1 ampul saatte 58W yakıyor.1kw nin saati ise herşey dahil 0.40 kr gerisini siz hesaplayın artık.

Ben 2150 lm ampul kullandım ama yeni üretim için 5100 lm ampul aldım onları kullanıcam.

Eski 18-01-2010, 22:43   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-09-2008
Sn.Vıskhy benim birkaç sorum olucaktı ben zaanen keçi almayı düşünüyorum bunlarda da süt artışı yaparmı ve kaç kg arpa çimi verilmesi gerekir.

Birde ADRESİNİZ tam olarak çıkmamış özelden tekrardan atarsanız sevinirim saygılar kolay gelsin

alone35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2010, 00:44   #29
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alone35 Mesajı Göster
Sn.Vıskhy benim birkaç sorum olucaktı ben zaanen keçi almayı düşünüyorum bunlarda da süt artışı yaparmı ve kaç kg arpa çimi verilmesi gerekir.

Birde ADRESİNİZ tam olarak çıkmamış özelden tekrardan atarsanız sevinirim saygılar kolay gelsin
işte atın soru Benim planlarımdada Saanen keçi projesi yer almakta.
Keçi yeşilliği sever buda sütünde artışa sebebiyet verir.Ne kadar verilmesi kısmına gelince yemleme rasyonunuza bağlı .

Eski 19-01-2010, 01:39   #30
Yeni Üye

madisen's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2010
Herkese merhaba,
Bu benim bu forumda ilk mesajım, hayırlısı olsun inşallah.
Balıkesir'in Gönen ilçesinde çeltik tarımı ve seracılıkla uğraş veriyorum.
Beni buraya getiren sebep ise;malum hepimiz arayış içerisindeyiz.Neyi,nasıl daha iyi yapabiliriz?

Et fiyatları arttı ya, bende hayvancılığa merak sardım bu aralar.Google'da 'hayvancılıkta taze yem mi kuru yem mi daha yararlı' diye arama yaptığımda bu konu karşıma çıktı ve inanır mısınız soluksuz okudum, gece saat kaç oldu.

Öncelikle bu konuyu açan Delimus arkadaşıma, konuya faydaları dokunan üyelere ve sonunda kendi imkanlarıyla, 30-40 bin dolarlık makinalar ayarında üretim gerçekleştirmeye yakınlaşan sayın Viskhy arkadaşıma teşekkür ediyorum.

Bu dokuz sayfayı polisiye roman gibi okudum.
Bende nacizane bu konuya katkıda bulunmak istiyorum fakat vakit çok geç oldu. İnşallah yarın.
Saygılar ve sevgilerle.
Mete Adışen

madisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025