agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni175Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2011, 15:19   #121
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2010
Devrilenlerin boğazlarını toprakla destekleyip yetiştirmeye devam edin. Güneşli yere koyarsanız problem kalmaz.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2011, 15:42   #122
Ağaçsever

aslı1's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2011
evet dün bi tanesini dediğiniz yapmıştım kurtuldu sanırım..toprağı kuru ama su verince bi kaç tane devriliyo,su vermeye korkar oldum..neyse bakalım öğrenecez yavaş yavaş..teşekkürler .)

aslı1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 12:49   #123
Yeni Üye

fesleğen kaç günde çimlenir

1999kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 12:50   #124
Yeni Üye

lütfen hemen söyleyin

1999kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 18:50   #125
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-04-2007
Affedersiniz benim kafam bayağı karıştı.Ama sonra konuyu okuyunca ve biraz araştırınca daha iyi anladım.
Yanlış anlamadıysam düzeltin lütfen. Fesleğen ailesi geniş bir aile;
bunlardan en bilineni evde balkon önünde ya da masamızda bulunan aklımıza geldikçe elimizi sürüp kokusunu içimize çektiğimiz minik yapraklı top fesleğen. Bir diğeri top fesleğenden az biraz daha büyük yapraklı olan bir tür.
Daha sonra büyük yapraklı reyhan geliyor sırada... Sonra onu diğer büyük yapraklı türler izliyor...
Şimdi bu fesleğen türleri arasında kullanım farkı var mı? Bütün türler yemeğe katılbiliyor mu ya da hepsi sivrisinek kovucu özelliğe sahip mi? Hangileri bir yıllık hangileri çok yıllık vs...
Ve bir foto sorum olacak ; bahçede uzun süredir bildiğim bitki.Çileklerin arasında yetişiyordu. Bayağı bir çoğaldı. Özellikle çilek gibi sürgün kolları ile yayılma özelliği de var. Kokusu keskin.Acaba bu fesleğen mi? Fesleğen ise bu şekilde sürgün kolları ile çoğalır mı? Eğer fesleğen ise hangi tür ?
Saygılarımla...

Eklenen Resimler

nrş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 20:14   #126
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 1999kartal Mesajı Göster
fesleğen kaç günde çimlenir
Sayın 1999kartal, fesleğen tohumu 18-30º'de 1-2 haftada çimlenir.

arapsabunu beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 20:45   #127
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nrş Mesajı Göster
Affedersiniz benim kafam bayağı karıştı.Ama sonra konuyu okuyunca ve biraz araştırınca daha iyi anladım.
Yanlış anlamadıysam düzeltin lütfen. Fesleğen ailesi geniş bir aile;
bunlardan en bilineni evde balkon önünde ya da masamızda bulunan aklımıza geldikçe elimizi sürüp kokusunu içimize çektiğimiz minik yapraklı top fesleğen. Bir diğeri top fesleğenden az biraz daha büyük yapraklı olan bir tür.
Daha sonra büyük yapraklı reyhan geliyor sırada... Sonra onu diğer büyük yapraklı türler izliyor...
Şimdi bu fesleğen türleri arasında kullanım farkı var mı? Bütün türler yemeğe katılbiliyor mu ya da hepsi sivrisinek kovucu özelliğe sahip mi? Hangileri bir yıllık hangileri çok yıllık vs...
Ve bir foto sorum olacak ; bahçede uzun süredir bildiğim bitki.Çileklerin arasında yetişiyordu. Bayağı bir çoğaldı. Özellikle çilek gibi sürgün kolları ile yayılma özelliği de var. Kokusu keskin.Acaba bu fesleğen mi? Fesleğen ise bu şekilde sürgün kolları ile çoğalır mı? Eğer fesleğen ise hangi tür ?
Saygılarımla...
Sayın nrş,
- Fesleğen ailesi çoğunluğu tek yıllık olan geniş bir ailedir. Çapraz döllemeye yatkındır.

- Bildiğim kadarıyla yenmeyen çeşidi yok, tabi ki kararında kullanılmak kaydıyla.

- Fesleğenin çeşit ayrımı yapmadan sivrisinek kovucu özelliği olduğu söylenmekle birlikte ben top fesleğenin iri yapraklı fesleğene göre daha etkili olduğunu gözlemledim.

- Yanılmıyorsam fotoğraftaki bitki fesleğen değil.

Eski 31-07-2011, 21:21   #128
Ağaç Dostu

ismail seyrek's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2009
Galeri: 27
Alıntı:
Saygılarımla...
Bahçenizdeki bitkinin nane olduğunu sanıyorum.

ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2011, 09:24   #129
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-08-2011
Merhaba, Ben de bir mağazadan dün 2 tane fesleğen aldım. Yenebileceği veya diğer faydalarını bilmediğim halde sadece görüntüsünden hoşlandığım ve şirin durdukları için almıştım. Şimdi bunları okuyunca daha da hoşuma gitti. Sorum şu. Bu tarihte aldığım bu fesleğenlerimin artık tohumlanma veya çiçek açma süresi geçmiş midir? Bu aldığım bitkiler solmak zorunda mı? Bu tarzda sorularımı cevaplarsanız sevinirim. Bir de eğer bu bitkiler ölürse bana istanbuldan tohum veya filiz verebilecek arkadaşlar olursa çok sevinirim. Sağlıklı bir fesleğenim olsun istiyorum. Aslında hayatımda hiç bitki yetiştirmedim. Bu yüzden başka bitkiler de olabilir. Destek bekliyorum. Teşekkürler.

Toprak.boga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2011, 10:00   #130
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Sayın Toprak.boga,

Bendeki fesleğenler henüz çiçek açmaya başlamadı. Bitkiniz sağlıklıysa çiçek açmasına biraz daha zaman var.

Eski 01-08-2011, 21:04   #131
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-04-2007
Yorumlar ve bilgiler için teşekkürler. Evet bir çeşit nane olabilir. Saksıya biraz kökledim. Bakalım tutar mı?

nrş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2011, 21:30   #132
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Yorumlar ve bilgiler için teşekkürler. Evet bir çeşit nane olabilir. Saksıya biraz kökledim. Bakalım tutar mı?
Sayın nrş.

Evet resimdeki nane ve yayılmayı aynı çilekler gibi gerçekleştirir.Attığı kollar vasıtasıyla yayılır ve çok suyu severler.Saksıda yetişirler ama yerdeki gibi gür ve sağlıklı olacaklarını sanmam

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 23:24   #133
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2008
feslegen tohumları baya bir kücük bunlar torfamı ekilir tohumunu nasıl ekecegiz bunun... birde top fesleğenin yapraklarıda yeniyormu

cekmece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 15:23   #134
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-12-2011
saksıda feslegen nasıl yetiştirebilirim

esra34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 11:43   #135
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Kışı atlatan fesleğen olduğunu ilk kez duydum ve gördüm teşekkürler.
Onunda yaprakları yeniyor herhalde. Acaba Dış mekanda da yaşarmıymış kışı atlatan fesleğen.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 11:56   #136
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Çok yıllık çalı reyhan da var.

Nette fideleri satılıyor.

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2012, 13:57   #137
Yeni Üye

Kiraz Ağacı's Avatar

Giriş Tarihi: 03-02-2012
Marul yapraklı fesleğen almışım saksıda yetiştirmek için. İri yapraklı diye almıştım ama internette resimlerine baktığımda marul yapraklı fesleğenin her bir kökünün koca bir bitki olduğunu gördüm. Saksı için uygun bir bitki olmayabileceğinden şüphelendim
Marul yapraklı fesleğen konusunda tecrübesi olan varsa bana bu konuda bilgi verebilir mi?

Kiraz Ağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2012, 23:32   #138
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-03-2012
Şok markete gelmiş tohumları, sweet basil cinsi, 1.25 krş Almak isteyenlere duyurulur.

vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2012, 17:15   #139
Ağaçsever

esinruzgar's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2011
Bugün ilk kez tohumdan bitki yetiştirme çalışmalarımı başlattım. Çok heyecanlıyım. Daha önce sadece bir kez tohumdan biber yetiştirmiştim o da babamın yardımıyla. Çok araştırdım, okudum, sordum, soruşturdum ve tohumlarımı bugün toprağıyla buluşturdum ama içim bir tuhaf. Onlara en doğru ortamı hazırlamaya çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum.
Fesleğen ve reyhan tohumları çok minikti. Minik tohumların üstü örtülmez deniliyor ama bazı yerlerde de bir cm'e ekiliyor diyor. Ben de Islak torfun üstüne serpiştirip, üzerine de yine torf serpiştirdim. Ne çok örtüldü ne de açık kaldı. Sonra da fısfısladım, biraz fazla suladım galiba.
Birileri bana yardım etsin. İçeride mi tutayım, üstüne streç film mi kapatayım, biraz daha torf koymalı mı, vs. vs. Fesleğen tohumları çimlenmek için neyi sever. Burayı da okudum ama net bir şey bulamadım. Bu ilk denememin başarıyla sonuçlanmasını çok istiyorum. Şimdiden teşekkürler...

esinruzgar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2012, 18:21   #140
Ağaçsever

mutter's Avatar

Giriş Tarihi: 13-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vulcano Mesajı Göster
Şok markete gelmiş tohumları, sweet basil cinsi, 1.25 krş Almak isteyenlere duyurulur.
Şok'a çoktandır uğramıyordum, bitki tohumları için en kısa zamanda uğramam lazım. Sweet basil'i kaçırmak istemiyorum.

mutter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2012, 23:21   #141
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esinruzgar Mesajı Göster
Bugün ilk kez tohumdan bitki yetiştirme çalışmalarımı başlattım. Çok heyecanlıyım. Daha önce sadece bir kez tohumdan biber yetiştirmiştim o da babamın yardımıyla. Çok araştırdım, okudum, sordum, soruşturdum ve tohumlarımı bugün toprağıyla buluşturdum ama içim bir tuhaf. Onlara en doğru ortamı hazırlamaya çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum.
Fesleğen ve reyhan tohumları çok minikti. Minik tohumların üstü örtülmez deniliyor ama bazı yerlerde de bir cm'e ekiliyor diyor. Ben de Islak torfun üstüne serpiştirip, üzerine de yine torf serpiştirdim. Ne çok örtüldü ne de açık kaldı. Sonra da fısfısladım, biraz fazla suladım galiba.
Birileri bana yardım etsin. İçeride mi tutayım, üstüne streç film mi kapatayım, biraz daha torf koymalı mı, vs. vs. Fesleğen tohumları çimlenmek için neyi sever. Burayı da okudum ama net bir şey bulamadım. Bu ilk denememin başarıyla sonuçlanmasını çok istiyorum. Şimdiden teşekkürler...
esin hanım merhaba,

1 hafta önce 30 kadar, dün de 20 kadar sweet basil cinsi fesleğen tohumu ektim. Geçen hafta ektiklerim 5. gün çıktılar, boyları şu anda 0,5 cm kadar. Daha önceki ekimlerimde 10 günde çıkanlarda olmuştu.

Balkonda bulunan seramın içinde bahçe toprağı ile karıştırdığım torfa ekim işlemini yaptım, tohumları 0,5 - 1 cm kadar derine gömdüm ve sanırım şu anda firesiz olarak çıkıyorlar. Toprağı nemli tutabilmek için de toprak kurudukça fısfısladım. Size tavsiyem suyu fazla vermeyin, amacınız toprağı nemli tutmak. Zira birçok tohum çimlenebilmek için suya değil neme ihtiyaç duyarlar. Bunun için streç filmi kullanabilir ve toprağın kuruyarak nem kaybetmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca balkonumda bulunan seram sabahtan öğlen 1'e kadar güneş görebilen bir ortamda. Antalya'da hava sıcaklığı 10 derecenin üstünde gittiği için, biraz büyüdükten sonra içeri almayı düşünmüyorum. 8-10 cm kadar boylanınca da sağlıklı olanları daha büyük saksılara alacağım.

Yıl sonunda çiçek başlarının kurumasına izin vererek tekrar tohumunu toplayabilir ve tekrar ekebilirsiniz. Yetiştiğinde diğer bitkilerinize yakın tutun, fesleğenin uçucu yağları sayesinde birçok böcek ve sinekten kurtulma imkanınız var. Özellikle Antalya'da sivri sineklerden kurtulmada oldukça etkili. Ayrıca fesleğen bol bol okşanmayı sever, okşandıkça koku saçar. Susuz kalırsa yapraklarını eğmeye başlar, bu sayede de su ihtyacının olup olmadığını anlayabilirsiniz. Son olarak bol güneş ve sık budamayı unutmayın.

Hemen hemen her yıl yetiştiririm fesleğeni, siz de yetiştirin sonra size bir de kiremitte fesleğenli alabalık tarifi yazayım.

Düzenleyen vulcano : 13-04-2012 saat 23:24 Neden: yazım hatası
vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 13:23   #142
Ağaçsever

esinruzgar's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2011
Sayın Vulcano,

tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Sürekli kontrol halindeyim, nemli mi, ıslak mı, çıkmış mı
demek hemen çimlenmiyorlar. Üzerine streç geçirmemiştim, sanırım tavsiyeniz üzerine streçleyip, içeri alacağım.

Fesleğeni çocukluğumdan anneannemin bahçesinden hatırlarım. o koku benim hayatımda çok özel ve farklı bir yere sahiptir. Her yıl saksıda alırdım, kışa solar, kururdu. Şimdi ilk defa kendim yetiştireceğim. Umarım başarılı olur, büyütürüm ve de sizin alabalık tarifinizi uygulayabilirim

esinruzgar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 23:56   #143
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
celiktende oluyormus Fesleğen ve Reyhan (Ocimum basilicum) | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı

arapsabunu beğendi.
sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2012, 06:53   #144
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-10-2011
Question

Ektiğim onlarca tohumun için bugüne kadar yaşatabildiğim sadece bu oldu. Nerede hata yapıyorum, neden büyümüyor anlayamadım

Name:  Genovese Basil Fesleğen.jpg
Views: 8433
Size:  58.4 KB

serdarulusoy beğendi.
bcandar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 12:55   #145
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
2. Yıla Terfi

Fesleğen sayfasını yeni gezebildim. Tek yıllık olduğundan bahsediliyor. Geçen sene komşumuzun verdiği 3 kök fesleğeni domateslerin aralarına dikmiştim. Sonbaharda orayı güzelce bellemiştim. Geçen ay tekrar alt üst edeyim derken 10-15 cm 3 iri kök şeklinde yapraksız morumsu bir bitki dikkatimi çekti. Söktüm. Güneş gören bir yere diktim. Merakımdan ne olacaklar diye her gün düzenli suladım. Sonuç ise fesleğen oldular. Sanırım kışı gübre ve toprak altında korunaklı geçirdiler ve tek yıllık olmaktan çıktılar.

Name:  feslegen_1.jpg
Views: 7105
Size:  48.4 KB

Name:  feslegen_2.jpg
Views: 8153
Size:  43.2 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 14:21   #146
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
African blue basil ve Thai basil (aynı zamanda holy basil, anise basil adları ile de anılır) çok yıllık olan fesleğen türleridir.

Sweet Genovese Basil olarak geçen tür ise tek yıllıktır.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 14:29   #147
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
African blue basil ve Thai basil (aynı zamanda holy basil, anise basil adları ile de anılır) çok yıllık olan fesleğen türleridir.

Sweet Genovese Basil olarak geçen tür ise tek yıllıktır.
Benim fesleğen African blue basil'e oldukça benziyor.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 06:27   #148
Ağaç Dostu

serdarulusoy's Avatar

Giriş Tarihi: 03-10-2009
Bu fesleğen hala büyümedimi acaba .?

bcandar beğendi.
serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2012, 20:10   #149
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serdarulusoy Mesajı Göster
Bu fesleğen hala büyümedimi acaba .?

Büyüdü nihayet

Name:  P5150036.jpg
Views: 6518
Size:  67.0 KB

serdarulusoy beğendi.
bcandar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2012, 07:40   #150
Ağaç Dostu

serdarulusoy's Avatar

Giriş Tarihi: 03-10-2009
Çok boylu geldi bana cinsinden olmalı..**** başka bir sorunmu var acaba,gölgede büyümüş gibi..

serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025