View Single Post
Eski 13-04-2012, 23:21   #141
vulcano
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-03-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esinruzgar Mesajı Göster
Bugün ilk kez tohumdan bitki yetiştirme çalışmalarımı başlattım. Çok heyecanlıyım. Daha önce sadece bir kez tohumdan biber yetiştirmiştim o da babamın yardımıyla. Çok araştırdım, okudum, sordum, soruşturdum ve tohumlarımı bugün toprağıyla buluşturdum ama içim bir tuhaf. Onlara en doğru ortamı hazırlamaya çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum.
Fesleğen ve reyhan tohumları çok minikti. Minik tohumların üstü örtülmez deniliyor ama bazı yerlerde de bir cm'e ekiliyor diyor. Ben de Islak torfun üstüne serpiştirip, üzerine de yine torf serpiştirdim. Ne çok örtüldü ne de açık kaldı. Sonra da fısfısladım, biraz fazla suladım galiba.
Birileri bana yardım etsin. İçeride mi tutayım, üstüne streç film mi kapatayım, biraz daha torf koymalı mı, vs. vs. Fesleğen tohumları çimlenmek için neyi sever. Burayı da okudum ama net bir şey bulamadım. Bu ilk denememin başarıyla sonuçlanmasını çok istiyorum. Şimdiden teşekkürler...
esin hanım merhaba,

1 hafta önce 30 kadar, dün de 20 kadar sweet basil cinsi fesleğen tohumu ektim. Geçen hafta ektiklerim 5. gün çıktılar, boyları şu anda 0,5 cm kadar. Daha önceki ekimlerimde 10 günde çıkanlarda olmuştu.

Balkonda bulunan seramın içinde bahçe toprağı ile karıştırdığım torfa ekim işlemini yaptım, tohumları 0,5 - 1 cm kadar derine gömdüm ve sanırım şu anda firesiz olarak çıkıyorlar. Toprağı nemli tutabilmek için de toprak kurudukça fısfısladım. Size tavsiyem suyu fazla vermeyin, amacınız toprağı nemli tutmak. Zira birçok tohum çimlenebilmek için suya değil neme ihtiyaç duyarlar. Bunun için streç filmi kullanabilir ve toprağın kuruyarak nem kaybetmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca balkonumda bulunan seram sabahtan öğlen 1'e kadar güneş görebilen bir ortamda. Antalya'da hava sıcaklığı 10 derecenin üstünde gittiği için, biraz büyüdükten sonra içeri almayı düşünmüyorum. 8-10 cm kadar boylanınca da sağlıklı olanları daha büyük saksılara alacağım.

Yıl sonunda çiçek başlarının kurumasına izin vererek tekrar tohumunu toplayabilir ve tekrar ekebilirsiniz. Yetiştiğinde diğer bitkilerinize yakın tutun, fesleğenin uçucu yağları sayesinde birçok böcek ve sinekten kurtulma imkanınız var. Özellikle Antalya'da sivri sineklerden kurtulmada oldukça etkili. Ayrıca fesleğen bol bol okşanmayı sever, okşandıkça koku saçar. Susuz kalırsa yapraklarını eğmeye başlar, bu sayede de su ihtyacının olup olmadığını anlayabilirsiniz. Son olarak bol güneş ve sık budamayı unutmayın.

Hemen hemen her yıl yetiştiririm fesleğeni, siz de yetiştirin sonra size bir de kiremitte fesleğenli alabalık tarifi yazayım.


Düzenleyen vulcano : 13-04-2012 saat 23:24 Neden: yazım hatası
vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön