![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
Şimdiye kadar bu başlıkta EM'nin anaerobik yani havasız ortamda etkin olması veya yaşaması üzerinde daha çok duruldu. Sanırım o yüzden Epsody de bunun önemine dikkat çekti. Ancak, burada belirtmem gereken bir diğer konu da, EM'nin aerobik ortamlarda da yaşadığı ve çok da güzel iş gördüğüdür. EM hem aerobik (havalı) hem de anaerobik (havasız) ortamlarda kullanılabilir. Örneğin, kompost yapımında bizler hep anaerobik ortamda EM ile kompost yapımından söz ettik. Ancak, EM kullanarak aerobik ortamda da kompost yapabilirsiniz. Bu bir tercih konusudur. Benim görüşüm, önce anaerobik koşullarda kompostlaştırma işlemine başlamak sonra aerobik koşullara geçmek şeklindedir. Böylelikle, EM'den hem anaerobik hem de aerobik olarak yarar sağlamış oluruz. Bu ortamlarda faaliyet gösteren mikroorganizma grupları farklıdır. EM her iki tür mikroorganizma grubunu da içinde barındırmaktadır. Epsody'nin mesajından alıntı: Çürükçül bakteriler açıktaki organik bileşikler üzerinde ürerler bahçe toprağımızın üzerine düşen bir yaprak tanesi bile bahçemizi istila edecek kadar çürükçül bakteri üretebilir, örnekle bizim uyguladığımız EM'in içindeki etkin olan bakterilerin sayısında fazla ise yaprakların ürettiği çürükçül bakteriler, uygaladığımız em bakterilerinin fazla yaşama şansları olmıyacaktır. Yanıt: Sn Epsody Eğer EM uyguladınızsa, (ki mutlaka bizim önerilerimize uygun olarak uygulanmış demektir!) çürükçül bakterilerin hiç şansı yok. Ortam anerobik de olsa aerobik de olsa, EM uygulandıysa, EM mikroorganizmaları ortama hakim oldu demektir. (Bizler, EM uygulama konsantrasyonlarını ona göre ayarlayoruz). Bu durumda ise, çürükçül mikroorganizmaların rekabet etmeleri mümkün değildir. Yani böyle bir durumda EM mikroorganizmaları ölmez! |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|