agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni366Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-09-2014, 02:26   #1
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Yakup bey, sorularımda ağaçların zeytin olduğunu belirtmiştim.

Söz konusu analiz neticeleri ise toprağa her ne gübre verdiysem ondan sonrası. Yani bor miktarı bakımından son durum.

Sorduklarımdan almayı umut ettiğim yanıtlar ile ürün ambalajında belirtilen kullanım miktarı önerileri arasında bir bağ kurmaya çalışıyorum, ki öneriler sanırım topraktan etidot verilmesiyle ilgili, yapraktan değil (belirtilmemiş).

Fakat anladığım kadarıyla siz topraktan etidot verilmesini önermiyorsunuz, %0,2 oranındaki çözeltinin yapraktan verilmesini öneriyorsunuz. Bu durumda yaprak analizinde 7 ppm bor çıkması halinde de %0,2'lik çözelti mi kullanılacak?

Yine bir bakkal hesabı yaparak, yaprak uygulaması için ağaç başına 5 lt su kullandığımızı var sayalım. %0,2'lik çözelti ile ağaç başına 10 gr etidot kullanmak lazım (ambalajdaki miktarın yedide biri). %20'den 2 gr (2000 mg) saf bor demektir. 5 litre suyla verildiğinde 400 ppm bor veriliyor anlamına gelir. Yapraktan verilen 400 ppm borun ne kadarının yapraklar tarafından emilmesi öngörülüyor?

İlave not: Yaprak uygulamalarında çözeltinin var saydığınız yüzey gerilimi nedir? Suyun standart değeri olan 72 milinewton mu, düşürülmüş seviye mi? Biliyorsunuz, düşürülmüş seviyede (22-23'e kadar düşürmek mümkün) çözeltinin emilim miktarı geometrik olarak artıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2014, 09:35   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yakup bey, sorularımda ağaçların zeytin olduğunu belirtmiştim.

Söz konusu analiz neticeleri ise toprağa her ne gübre verdiysem ondan sonrası. Yani bor miktarı bakımından son durum.

Sorduklarımdan almayı umut ettiğim yanıtlar ile ürün ambalajında belirtilen kullanım miktarı önerileri arasında bir bağ kurmaya çalışıyorum, ki öneriler sanırım topraktan etidot verilmesiyle ilgili, yapraktan değil (belirtilmemiş).

Fakat anladığım kadarıyla siz topraktan etidot verilmesini önermiyorsunuz, %0,2 oranındaki çözeltinin yapraktan verilmesini öneriyorsunuz. Bu durumda yaprak analizinde 7 ppm bor çıkması halinde de %0,2'lik çözelti mi kullanılacak?

Yine bir bakkal hesabı yaparak, yaprak uygulaması için ağaç başına 5 lt su kullandığımızı var sayalım. %0,2'lik çözelti ile ağaç başına 10 gr etidot kullanmak lazım (ambalajdaki miktarın yedide biri). %20'den 2 gr (2000 mg) saf bor demektir. 5 litre suyla verildiğinde 400 ppm bor veriliyor anlamına gelir. Yapraktan verilen 400 ppm borun ne kadarının yapraklar tarafından emilmesi öngörülüyor?

İlave not: Yaprak uygulamalarında çözeltinin var saydığınız yüzey gerilimi nedir? Suyun standart değeri olan 72 milinewton mu, düşürülmüş seviye mi? Biliyorsunuz, düşürülmüş seviyede (22-23'e kadar düşürmek mümkün) çözeltinin emilim miktarı geometrik olarak artıyor.
Metodolojiniz içerisinde muhatabınız ben değilim ki (akademikler).

Bakın en başından beri şunu söylüyorum: Tarımda doğru tek bir sayı değil. Bunu akademik çalışmaları okuyunca görüyoruz. Öyleyse, bana mantıklı gelen bir metodu seçip bunun doğru olduğunu iddia ettiğimde, size "sizin metodunuz yanlış" demiş mi oluyorum?

Veya siz sorduğunuz soruların cevaplarının her koşul ve zaman diliminde aynı çıkacağını mı söylüyorsunuz?

Böyle bile olsa bu benim bir yanlışı savunduğum anlamına mı gelir?

En başından beri bu konunun teknik boyutunun tartışılmasını kendim de öğrenmek ve tartışmak için istiyorum. Bu konudaki bilgilerimin çiftçi geri dönüşleri üzerine olduğunu da anlamış olmalısınız.

Fukuokanın tarımı mı doğru, yoksa her şeyi analiz eden ancak yapılan analiz neticeleri farklı çıkabilen modern tarım mı?

Tarım hakkında, bitki besleme hakkında sizin kadar bilgim olmaması, yani kullandığınız metoda göre sizinle tartışacak seviyede olmamam, söylediklerimi yanlış mı kılar?

Tekrar edeyim, ki biraz empati rica ediyorum. Ben elimden geleni yapıyorum. Bu size eksik gelebilir. Ancak bazı konularda eksiğim diye söylenen her şeyi kabul etmem (gübrenin tanımı gibi, ya da uygulamaların neticesi gibi). Anlamaya çalışırım mümkün olduğunca.

Dedim ya, ben elimden geleni ortaya koymaya çalıştım. Zaman ve zemin müsait oldukça. Okuyucu da kendi bilgi seviyesine göre kanaat eder.

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2014, 01:19   #3
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Yakup bey,
Etidot 67 ile Eti Maden güzel bir ürün ortaya çıkarmış. Muhtemelen Türkiyeden daha çok başka ülkelerde de pazar bulma şansı olan bir ürün.

Bu ürünü fuarlarda tanıtıyorsunuz. Her ne kadar bu başlıkta hep belirttiğiniz üzere sıradan vatandaş olarak olsa da fuarlarda şayet ilgili TV'nin işgüzarlığı değilse ürün sorumlusu olarak ürün hakkında demeç verdiğiniz de görülüyor.

Bu videoda söylediklerinize katılıyorum.

Ürünün web sitesindeki;
Name:  etidot.JPG
Views: 2349
Size:  28.5 KB
ifadesine de katılıyorum. Aslında bir çok yerli ürüne göre çok daha sorumlu bir ifade biçimi.

Ne var ki eksik.

Belirli tahlil sonuçlarına göre ürününüzü kullanmak üzere doğru dozlar ne olmalı diye sorduğum soruya;
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Mesajı Göster
Metodolojiniz içerisinde muhatabınız ben değilim ki (akademikler).
dediniz.

Verdiğiniz demeçte kuvvetle tavsiye ettiğiniz üzere, katıldığınız fuarlarda hiç mi bir çiftçi eline tahlil raporunu alıp gelmiyor?

Sorduğum soru tam da böyle bir şeydi.

Web sitesinde ve ürün ambalajında da esas dozun topraktaki bor miktarına göre uzman yardımıyla belirlenmesi gerekir diyor. Ancak uzman kim ve nerede bulunur?

Kurumuzun ayrıca çiftçiye doz tesbiti yardımı yapan uzman hizmeti mi var, başka yerlerde uzman mı aranacak? Bunlar bana verdiğiniz yanıttaki gibi "akademikler" midir? Fuarda, elinde tahlil kağıdı ile gelen çiftçiye ne diyorsunuz?

Bir genelleme yapmak gerekirse, Türkiye toprakları bor bakımından genellikle zengin. Ciddi bor eksiği gösteren bölgeler fazla değil.
Name:  BOR.jpg
Views: 3379
Size:  55.0 KB
Tarım bakanlığı böyle bir harita hazırlamış.

Buna göre sadece ağır bor noksanlığı görülen bölgeler hariç, çiftçinin kullanması gereken etidot miktarı değişken olmak durumunda ya da hiç kullanmamalı.

Ürünü üretip, paketleyip piyasaya verebilmek tabii ki önemli, ama daha önemlisi doğru kullanılabilmesini de sağlayabilmek olmalı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bor, eti maden, etidot-67, gübre, tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025