agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni76Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-07-2007, 17:32   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Mehmet Bey, daha önce de pek çok kez belirttiğim gibi torf bitki besleme özelliğine sahip değildir. Torf saksı harcına katınız ama sadece torf çok iyi bir besleme ve sulama yönetimi gerektiririr. Gartengold bu sakınca yüzünden torfa besin ilave etmiş. Saksıda yetiştiricilik için fidancılar sadece torf kullanırlar ama bu salon bitkisi içindir. Çünkü hafif ve partik bir malzemedir. Siz meyve ağacı için sadece bu harcı kullanmayınız. Narenciye hafif asidik veya nötr (pH 6,5 - 7), drenajı yüksek toprak sever. Bu yüzden söz konusu torf asidik de gelecektir.Bir de torf çok su tutar, kaybedince de zor alır. Narenciye ise sürekli ıslak veya nemli toprağı sevmez. Bahsettiğim torf için gerekli sulama yönetimi bu yüzden.

Mutlaka harca kumlu- tınlı toprak da katınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2007, 19:12   #2
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
merhaba,

Cevaplar için teşekkürler.

Benim aldığım ithal kumkatın saksısı çok çok ince, siyah, torfa benzer bir malzemeyle doluydu, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum.

Mine Hanım, torfun besleme özelliği ile ilgili tereddütünüzden haberdarım ancak bitkilerin beslemesini, sulamasını günü gününe takip edip, damlama ile halletmeyi düşünüyorum.Düzenli olarak hem kontrollü eriyen gübrelerle, hem bizim narenciye bahçelerindeki düzende gübrelenecekler.Gartengold ya da benzer içerikteki torfların besinlerinin de uzun ömürlü olmadığını okuyorum, yani bitkiyi o besinle başbaşa bırakacak kadar değil.Yani tamamen torfda değil, bahsettiğim şekilde bir karışım düşünüyorum.

%20 perlit ya da pomza
%40 Substrate 2 torf
%30 tınlı toprak
%10 cocopeat husk chips

Narenciye ph'ı ile ilgili tereddütünüzde de haklısınız.Yalnız ben narenciyeleri Flying Dragon anaç üzerine aşılamayı düşünüyorum.Bu anaç asidik toprakları seviyor.Şu an tam değerlerini araştırıyorum PH olarak ama çok sorun olmayacaktır umarım.Kullanmayı düşündüğüm %30 toprağın PH derecesi de yüksekçe, ikisi birbirini dengeleyecektir sanırım.Doğru mu?

Cocopeat Hsuk Chips ağırlıklı karışımlarda köklenme hızlı oluyormuş, bu son durumda çimlenen narenciye tohumlarını, ilk sene torbada CHC ağırlıklı bir karışımda büyütmeyi, ikinci sene saksıya alma, gübreleme esnasında, CHC oranı az, torf, tınlı toprak ağırlıklı bir karışıma almayı planlıyorum.Aklıma yatan, en doğru sentez bu gibi görünüyor.

Yine bu noktada ikazlarınıza ve düzeltmelerinize ihtiyaç duyuyorum.

Bir de mesela tariflerde "perlit ya da pomza" deniyor, hangisine ulaşabilirseniz denilmiş, amatör üretimde fark etmez denilmiş.Birbirlerine üstünlükleri nelerdir, bana hangisini önerirsiniz.

Teşekkürler.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2007, 14:11   #3
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
merhaba,

Bugün fidancı bir ahbabımızın fidanlığına gittim, saksı için değil ama o da dikim için fidan üretiyor.
"3 pay kaliteli kırmızı toprak, 1 pay zibil, 25 senedir fidan yapıyorum, bundan başka karışım tanımam" dedi gönderdi beni

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2008, 08:52   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster

... Daha önce de pek çok kez belirttiğim gibi torf bitki besleme özelliğine sahip değildir. Torf saksı harcına katınız ama sadece torf çok iyi bir besleme ve sulama yönetimi gerektiririr...

Saksıda yetiştiricilik için fidancılar sadece torf kullanırlar ama bu salon bitkisi içindir. Çünkü hafif ve partik bir malzemedir.

Bir de torf çok su tutar, kaybedince de zor alır.

Mutlaka harca kumlu- tınlı toprak da katınız.

Merhabalar,
yukarda belirtilen tespit çok doğru ve aslında çok önemli bir sorun.

Marketlerde, yapı marketlerde torftan başka bir şey bulmak kesinlikle mümkün değil, sadece torfla doldurduğum balkondaki saksılarda yukarda belirtilen sorunları aynen ve fazlası ile yaşıyorum.

Torf kesinlikle balkon-teras bitkileri için uygun değil.Sulama devamlı problem oluyor .

Ancak büyük şehirlere mahkum bizlerin de kumlu-tınlı toprak bulması imkansız çünkü yapı-marketlerde kumlu-tınlı toprak yok

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?

Angel Aki beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2008, 03:57   #5
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2008
Benim bütün çiçeklerim torfa emanet!!!

Acilen yardıma ihtiyacım var. Günlerce uğraşıp didinip çok çeşitli çiçeklerden oluşan bir teras bahçesi yaptım. Yaklaşık 40 lt. torf çuvallarından 40 çuval kadar kullandım. Ve dünyanın çiçeğini diktim. Şimdi ne yapmalıyım. Üstlerinden bahçe toprağı ilave etsem olmazmı? En doğrusu ne olur?

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 22:19   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-10-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Merhabalar,
yukarda belirtilen tespit çok doğru ve aslında çok önemli bir sorun.

Marketlerde, yapı marketlerde torftan başka bir şey bulmak kesinlikle mümkün değil, sadece torfla doldurduğum balkondaki saksılarda yukarda belirtilen sorunları aynen ve fazlası ile yaşıyorum.

Torf kesinlikle balkon-teras bitkileri için uygun değil.Sulama devamlı problem oluyor .

Ancak büyük şehirlere mahkum bizlerin de kumlu-tınlı toprak bulması imkansız çünkü yapı-marketlerde kumlu-tınlı toprak yok

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?
Ben de önce sıradan çiçekçilere sordum yok bulamasın dediler ama ben azim edip Ortaköy fidanlığına gittim ve orada tınlı toprak buldum..Kesin sizde bulursunuz üzülmeyin.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025