agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-12-2011, 19:02   #841
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Bu arada, Balik enzimi icin tam vaktidir.... Ben, cok faydasini gordum.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 19:16   #842
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla
Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2011, 09:07   #843
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten
en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu
emın olmak için listeme yıne bakıyorum....
kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı
patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını
salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını
gereyfurt kabugu yuzde 30,6
portakal kabugu yüzde 27
ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum
enzımde asıl sorun
azot ihtıyacı gıbı me gelıyor
ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum
yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır
bu mevsım azot acısından balık zengını
bence balık enzımını kacırmamak lazım
benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu
içinde neler neler var....
bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım
malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı
dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum
bu enzım askı ne olacak Allah aşkına.....
sonumuz hayrolsun....

Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2011, 13:32   #844
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Enzım aşkına....

Bu forumu takıp etmeden duramıyorum
işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum
pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum
forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor
hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor
aile sohbetlerınde anlatıyorum
bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar
hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı
gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım
markete gıttım
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
iş yerımden damacanayı aldım
mahhallede bakkldanda balon aldım
balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi...
Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım...
birde tazesınden enzım yapalım dıye
önce kendı mutfagımızı
sonra annemın mutfagını
sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm
hemen o aksam tazecık enzımı yaptım
hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum
ama tabı tedbırımızı aldık........
enzım aşkına neler yapıyoruz neler...
akıllara zarar bu aşk....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 11:38   #845
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 13:06   #846
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
B
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
Ben de yaptım aynı işi, İstanbul koşullarında en ucuz keçiboynuzu pekmezini Real marketlerde TİP kendi markaları altında buldum. İlginç şekilde çoğu büyük ambalajdan daha ucuza satıyorlar..

Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor.

Vegy beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 15:31   #847
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?
Sn. madlord, tahmin ettiğiniz gibi deponun sıcaklığı çok düşük. Oda sıcaklığında muhafaza ederseniz bir kaç gün içinde süreç başlayacaktır.

Vegy beğendi.
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 13:39   #848
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?
pekmez koymadınız mı...???
veya em...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 20:53   #849
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

Vegy beğendi.
madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 08:45   #850
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ?

ServetAydoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 08:53   #851
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım
isabet olmuş gayet güzel olucaktır
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz
yumurta kabugu
muz kabugu
elma kabugu gibi
bir çok sey koyulabılır
daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum
ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız
baharda yenı ekmeyı düşündügünüz
sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım
tohumlar daha saglıklı olacaklardır
saygılar..........

Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 18:17   #852
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım Yardıma ihtiyacım var azıcık

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 23:14   #853
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım Yardıma ihtiyacım var azıcık

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?

(olur...)

Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?

(Yarım çay bardağı...)

Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?

(Bir çay bardağı...)

Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?

(Çook, patlatırsınız..Bir çay kaşığı...)

Ekmek ilavesi olacak mı?

(Maya koyduysanız gerek yok.İsteye bağlı bir dilim olabilir...)

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

(Balon sistemine gerek yok. 2 günde bir gazını alırsanız_ tamamını çıkarmadan kontrol edebilirsiniz... Kapağı hafif gevşetin gaz çıkışı yavaşlayınca kapatın.)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

(Bir süre sonra gaz çıkışı durur. Belki 10 gün belki bir ay içindekilere ve ortam ısına bağlı.)

(Gaz çıkşı durduğundan bir ay sonra kullanabilirsiniz. Hava almazsa 3 aydan fazla dayanır.)

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


(Sebzeler kötü kokmasına sebep olur. Az kullanılmalı. Portakal, limon, mandalina kabukları az kullanılmalı ya da hiç...)

(Meyve kabuklarını ya da zamanı geçmiş meyveleri _ çürümeye yüz tutmuş dahil_ robottan geçirmeye zorunlu değil.. Küçük dilimler halinde kullanılabilir.)


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür
Bunların içine, bir yemek kaşığı hümik asit, katılırsa tadından yenmez. Ema da olursa hiç yenmez.

Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 07:17   #854
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Merhabalar,
......... evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş.


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:18   #855
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri Galiba evde bomba imal ettim ben

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.
Alıntı:
Üzerine bir tutam sevgi, (ilave ettim ), bir avuç hoşgörü (birazcık sabırsızım, bazen hoşgörüyü bir kenara bırakabiliyorum, ama çoğunlukla var), azıcık merak (işte o fazlası ile, ama ilgimi çekerse konu), 3 avuç tebessüm (bundan fazla lazım galiba ).
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. (Sabredeceğim ve sonucu bekleyeceğim )
Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

Eklenen Resimler
 
hepgül ve Vegy beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:26   #856
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş.


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.
oooo ben bakmayalı sayfa hareketlenmiş....
bu enzım işi çok süper bir şey....
her türlü nevale degerlendırılebılır...
ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum
fındık kabuguda konmalı bence
hem fındık saglık için altın degerındedır
kabuklu fındıgı ucuzca alırsın
aksam oturunca agır agır kırarsın
hem vakıt gecer hemde
fazla yemeye kaptırmazsın...
tabi en önemlısıde sevgı işi bu
yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar....
sevgınız daim olsun
bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız....
saygılar

hepgül ve Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:29   #857
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek )

Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın.


Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım.
Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor.
Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım.
Bakalım nasıl olacak.

Vegy beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:31   #858
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri Galiba evde bomba imal ettim ben

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.


Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )
her sey yolunda gayet güzel olmuş
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır
arada karıştırabılırsınız
oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır
dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter
ancak elınızdekı hazinedır....
bahara cephanenız hazır olucak
sizleri tebrık ederım...

gülenmelek ve Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:56   #859
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.

Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9

1-pekmez veya melas
3-organik malzeme
9-klorsuz su

-Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli.

Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
[B]Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?
-Bidonun incelmeye başladığı yerin biraz altına kadar doldurmanız yeterli. Ben 3/2 oranında dolduruyorum.

-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su.
5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir.

-Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )
Enziminizi tıpkı evinizde beslediğiniz bir evcil hayvana benzetin. Süreç, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde başlayıp logaritmik olarak artarak devam edecektir.

Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır).

Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır.

Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz.

1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:04   #860
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. Bir anda çok şey öğrendim çünkü.
Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe Bu gerçekten iyi oldu Teşekkürler.

hepgül beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:42   #861
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter
ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum
hazır olunca çok hoşunuza gidecetır
hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız...

Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 17:19   #862
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız
Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ?
Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ?

Vegy beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 11:02   #863
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 11:43   #864
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemheat Mesajı Göster
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.
Sn cemheat, bu şekilde sağlıklı bir gübre elde edemessiniz. Öncelikle nasıl bir yöntem izleyeceğinize karar verin.

Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim.

Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın.

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm

Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net

Vegy beğendi.
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 17:03   #865
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2012, 18:09   #866
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2012, 21:35   #867
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan Mesajı Göster
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...
Balonu çıkarıp kapağını kapatabilirsiniz. Kış aylarında tam fermantasyon olmayabilir, havalar ısınınca devam edebilir. Ara sıra plastik şişeyi kontrol etmelisiniz.

Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz.

diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. Kullanılabilir diye düşündüm ama...

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 08:57   #868
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Name:  008.jpg
Views: 2145
Size:  18.4 KB

Ayazkızı ve selis beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 09:38   #869
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Eklenti 271934
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
bu arada balık enzımı için tebrık ederım
mukemmel azot kaynagı olucaktır
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
hava çıkısı çok olucakır
bırazda kokabılır
ilgiyle takıp edıcez sizleri

Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 22:41   #870
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım....

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025