agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-12-2015, 00:28   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...
Teşekkür ederim. Anladım.

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 21:16   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 23:11   #3
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 Mesajı Göster
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 23:47   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin
Anladım çok teşekkür ederim. Umarım başarılı olurum.

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 22:35   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur.

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 22:39   #6
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
...plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi...
Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor

Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz.

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 23:50   #7
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz...
Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan

Aramıza hoş geldiniz

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2016, 19:58   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 22:50   #9
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 09:38   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 11:40   #11
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.
Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz.

Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 12:20   #12
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
...en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz...
Canım arkadaşım ben bu konuda senin kadar yetkin değilim elbette ama arkadaş 1 yıllık enzim diyor, 1 yıllık enzim artık kullanılamaz hale gelmiştir.

Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2016, 21:34   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 23:02   #14
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi putko Mesajı Göster
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.
Yetiştireceğiniz bitkilerin toprak ve mineral ihtiyaçlarına bakarak asit sevmeyenlere enzim yerine başka besin takviyesi olabilir.

Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz.

Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 21:46   #15
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

Eklenen Resimler
 
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 22:04   #16
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
...temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?
İlk enziminiz hayırlı olsun
Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor.

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 23:42   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
İlk Enzim denemem

Merhabalar,

Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu.
Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum.
Name:  WP_20160105_22_42_18_Pro.jpg
Views: 592
Size:  32.5 KB

Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm.
Name:  WP_20160105_22_42_41_Pro.jpg
Views: 578
Size:  39.0 KB

Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum.
Name:  WP_20160105_22_56_10_Pro.jpg
Views: 593
Size:  65.0 KB

Ve balonları takınca son halini almış oldu.
Name:  WP_20160105_22_58_36_Pro.jpg
Views: 578
Size:  45.2 KB

Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu . Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir.

Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum.

Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum.

Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 10:38   #18
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı?


Düzenleyen sardunya18 : 23-01-2016 saat 20:51 Neden: Yazım hatası
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 07:29   #19
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 09:48   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı
Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 10:11   #21
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
[QUOTE=kerkenez;1431641]Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2016, 09:41   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
[QUOTE=sardunya18;1431645]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?
Bence atmayın bekleyin bakalım ne olacak?

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 15:39   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.Alış fiyatımıda yazayım bilgilendirici olsun (8,5kg x 0,50 kr =4,50 tl )


Düzenleyen Mad Max : 08-01-2016 saat 10:06
Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2016, 17:50   #24
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Oo çok geçmiş olsun ) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2016, 17:47   #25
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Oo çok geçmiş olsun ) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur

Hava çıkış düzeneğiyle ne bileyim hımmm heyecansız, sönük

Benim yaptığımda gerilim, korku, heyecan had safhada. İçerideki havadan gerilip gerilip de davul gibi şişen şişenin kapağını gevşetmeye çalışırken "anaaaaamm kesin patlayacak bu, ne yapsam ne etsem de şunun patlatmadan havasını alsam" korkuları eşliğinde, tüyleriniz tiken tiken... Kalbiniz güm güm...

Bugün bir tane daha patladı bombanın gürültüsünü duydum, saçım başım evim temiz

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2016, 15:05   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
pazarda mandalina satan arkadaş var yaprakları hep atıyolar yemyeşil yapraklar mandalina yaprağından enzim yapılabilir mi?

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 21:56   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
Hazırladığım enzimlerin balonları farklı boyda şişiyorlar. Ama bir haftadır hep şişikler. İlk günler balonları çıkartıp tekrar takıyordum. Basıncı alıyordum ama sonra bu bana kötü bir fikirmiş gibi geldi. Şuan bir bozulma yok gibi. Su kahverengi ve dibinde bir parmak kadar kahverengi bir tortu var. Maya bakterilerinin çoğaldığını varsayıyorum. Sallarken bolca köpürme oluyor ama yüzeyde bir beyazlık yok. Sanırım herşey yolunda.

Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 22:07   #28
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi putko Mesajı Göster
...Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.
Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 23:43   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.
Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek. Ayrıca her sabah ve akşam çalkalıyorum da. Şuan pek bir şey yok gibi o kahverengi tortudan başka. Eğer o bozulma ise de sağlık olsun. İlk gübrelemeye daha çok var nasıl olsa. Teşekkür ederim cevabınız için, kafamı kurcalayıp duruyordu.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 00:12   #30
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi putko Mesajı Göster
Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek...
Umarım bozulmamışlardır ama bu durumda maalesef bozulma riskleri otomatik olarak yükselmiş... Moralimizi bozmak-ümitsizliğe kapılmak yok, böyle böyle tecrübe ediniyoruz işte. Bozulurlarsa da üzülmeyin, çok daha bilinçli şekilde yenisini yaparsınız, dediğiniz gibi daha bahara vakit var

Eğer balon kullanmayı tercih ediyorsanız, balonlarınızın üstüne birkaç yerden iğne batırarak mini delikler oluşturun. Bu sayede balonları çıkarmaya gerek kalmadan gaz çıkışını sağlamış olursunuz.

Kolay gelsin

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025