![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur? Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur. Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın. Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor. Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız. Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez... Kolay gelsin ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz... Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan ![]() Aramıza hoş geldiniz ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Alıntı:
Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Merhabalar, Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum. Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Alıntı:
Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz. Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
İlk enziminiz hayırlı olsun ![]() Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
İlk Enzim denemem
Merhabalar, Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu. Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum. ![]() Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm. Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum. ![]() Ve balonları takınca son halini almış oldu. ![]() Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu . Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir. Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum. Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum. Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı? Düzenleyen sardunya18 : 23-01-2016 saat 20:51 Neden: Yazım hatası |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
[QUOTE=kerkenez;1431641]Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
[QUOTE=sardunya18;1431645]Bence atmayın bekleyin bakalım ne olacak? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.Alış fiyatımıda yazayım bilgilendirici olsun (8,5kg x 0,50 kr =4,50 tl ) Düzenleyen Mad Max : 08-01-2016 saat 10:06 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Oo çok geçmiş olsun ) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur ![]() |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hava çıkış düzeneğiyle ne bileyim hımmm heyecansız, sönük ![]() Benim yaptığımda gerilim, korku, heyecan had safhada. İçerideki havadan gerilip gerilip de davul gibi şişen şişenin kapağını gevşetmeye çalışırken "anaaaaamm kesin patlayacak bu, ne yapsam ne etsem de şunun patlatmadan havasını alsam" korkuları eşliğinde, tüyleriniz tiken tiken... Kalbiniz güm güm... Bugün bir tane daha patladı bombanın gürültüsünü duydum, saçım başım evim temiz![]() |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
pazarda mandalina satan arkadaş var yaprakları hep atıyolar yemyeşil yapraklar mandalina yaprağından enzim yapılabilir mi? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Hazırladığım enzimlerin balonları farklı boyda şişiyorlar. Ama bir haftadır hep şişikler. İlk günler balonları çıkartıp tekrar takıyordum. Basıncı alıyordum ama sonra bu bana kötü bir fikirmiş gibi geldi. Şuan bir bozulma yok gibi. Su kahverengi ve dibinde bir parmak kadar kahverengi bir tortu var. Maya bakterilerinin çoğaldığını varsayıyorum. Sallarken bolca köpürme oluyor ama yüzeyde bir beyazlık yok. Sanırım herşey yolunda. Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz. Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Umarım bozulmamışlardır ama bu durumda maalesef bozulma riskleri otomatik olarak yükselmiş... Moralimizi bozmak-ümitsizliğe kapılmak yok, böyle böyle tecrübe ediniyoruz işte. Bozulurlarsa da üzülmeyin, çok daha bilinçli şekilde yenisini yaparsınız, dediğiniz gibi daha bahara vakit var ![]() Eğer balon kullanmayı tercih ediyorsanız, balonlarınızın üstüne birkaç yerden iğne batırarak mini delikler oluşturun. Bu sayede balonları çıkarmaya gerek kalmadan gaz çıkışını sağlamış olursunuz. Kolay gelsin ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|