![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 79
|
Merhabalar, Önceki gün belirtilen ölçülere uyarak, portakal, mandalina, muz, yoğurt suyu, bira,üzüm pekmezini beş litrelik pet şişede su ile karıştırdım. Ağzına da balon bağladım ama iki gündür hiç haketen yok balonda! Karışım ölçüleri de kanımca doğru, diğer illere göre de Adana daha az soğuk. Ne gibi bir sorun var bilemiyorum, yoksa biraz daha mı zaman gerekiyor? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 79
|
Yanlış yazmışım. Hareket yok balonda olacaktı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Maya koydunuz mu? Toz ya da yaş maya da koymanız gerekiyor, biranın içindeki maya yeterli olmayabilir sanırım iyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Merhabalar Maya şart değil, yabancı kaynakları okursanız sadece meyve/sebze artıklarını 1/3 oranında melasla karıştırın kapağını kapatın ve bekleyin diyor ![]() "Mayasız" halini geçen hafta denedim, ilk günler sıfır gaz çıkışı oldu. Bir hafta sonra şu anda ortam fokur fokur. Nedeni, içeriye koyduğunuz organik maddelerde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar.. Saygılar, Ç. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Selamlar, Kafama takılan bir iki husus var. Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor? Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Alıntı:
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1017242-post381.htm |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Herkese selamlar. Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı. önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum. Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler; Her bir damacana için; Melas 1250 gr. Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates) Klorsuz su 12.500 gr. aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım. Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş... sıra sıcak kompostta ![]() ![]() Düzenleyen aviator34 : 21-01-2013 saat 14:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim. Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor. Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz. Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
veya balkond ayapıp tarlaya gidebilir enzimden bitki zarar görmez köklerden bira uzaga verdinizmi sorun olmaz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Yani sırt pompası ile direk üstüne sıkmamalımıyız? Ben bu ürettiğim enzimi pompayla üstüne, gövdesine ve dibindeki toprağa sıkarım ve hatta sulama suyuna karıştırıp her birine birer kova veririm diye düşünmüştüm.(sulama sistemim yok, traktör ve tanker taşıması, sadece temmuz veya ağustosta 30 ton civarında su) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
yaptıgınız enzimi topraktan ilcelterek dilediğiniz bitkide rahtça kullanabilirsiniz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Alıntı:
![]() Şimdi benim ilk yaptığım enzimler olmadı. Neden olmadı ? İlk olarak Mutfak artığı olarak kullandığım balık ve meyve sebze artıklarından enzim yapmaya çalıştım.1-3-10 oranına kulak asmadığım için bu enzim olmadı.Melasın ne olduğunu bilmediğimden pekmez kullandım 3 tane 5 litrelik pet şişeye yaptığım enzimlere topu topu 2 yemek kağışı melas/pekmez koydum (halbuki bu 15 litrede aslında 850 gr. melas/pekmez olmalı idi)Fermantasyon başlıyacağı yere içindekiler çürümeye başladı.Tabi bu olayları zamanla anlıyorum.bir anda değil. Bozuk olduğunu nasıl anladım ? Günler geçtikten sonra kapağını açtığımda bir koku bir koku olamaz böyle birşey ama sayfalarda balık enzimi çok kokarda diyor kendi kendime demekki doğru yoldayım diyorum Daha sonraki günlerde nargile sistemine geçtim kapağı açmaz oldum.Ardından 1 ay geçtikten sonra ph metre sipariş verdim ve gelir gelmez ölçüm yaptım.3 ile 4.5 arası çıkması gereken ph oranı 5.5-5,6 çıktı.Demekki bi yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş diye düşündüm melas ilave ettim 1 hafta sonra tekrar ölçtüm yine aynı koku aynı şeyler... Ne yaptım ? Direk çöpe attım.Atmadan önce bir tanesini banyonun klozetine boşaltayım dedim kapıcı bu ne deyip açmasın diye 2 gün o koku banyoda kaldı. Büyük HATA !!! artık 1-3-10 oranına uyarak enzim hazırlıyorum hatta bi tablo yaptım onuda eklerim Neden balık ve balkabağı kullandım ? Benim bahçemde yani toprak analizimde önce den de yazdığım gibi çinko,azot ve fosfor düşük çıktı.Balık'ta azot ve fosfor bakımından çok zengin,yazın olsa idi yoncadan yapardım direk azot bombası.Balkabağını elimde çok fazla olduğu için yaptım.(700 kg) Şu anki hedeğim 350 kilo saf enzim yapmak bunu köylüye ve çevremdeki bir kaç bahçesi olan insanlarla paylaşmak.Enzim yapımının ne kadar kolay olduğunu attıkları mutfak artıklarının aslında çöp değilde organik gübre olduğunu anlatmak... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 80
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Süper olmuş... Tebrik ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
sayın safranlı fitili ateşleyen sizsiniz unutmayın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Inşallah neticelerinide görünce hep beraber dahada mutlu olucaz enzim acayip bir şey yaaa.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Sn. Aviator34 Elinize sağlık. Kısa zamanda kaptınız işi. Sadece iki yorumum olacak: 1. Resimde soldan ikinci şişenin nargilesi büyük damacanadaki sıvı seviyesinin biraz altında gibi duruyor. Eğer bir şekilde kabarcıklar sayesinde biraz sıvı kaçarsa hava borusuna, bu sıvılar nargile şişesine dolabiliyor. Sanırım siz de gözlemlemiş olacaksınız ki diğer şişelerde nargileler sıvı seviyesinde. 2. EMA varken bir de fazladan yoğurt suyuna çok gerek yok bence. EMA'nin yarısı L. bacillus zaten. Biliyorsunuz piyasadaki yoğurtların ne kadar yoğurt olduğu da tartışma konusu, EMA yeterli bence. Hatta EMA koyuyorsanız hamur mayasına bile gerek yok diye düşünüyorum, ama tercih sizin tabi. Selamlar Ç. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Sayın çamtepe fotoğrafı çektikten sonra benimde dikkatimi çekti şişeyi diğerleri ile eşitledim.artık ancak 2 hafta sonra bakacağız. Bugün balık aldım,yanında da satıcıda 5 kilo hurda balık verdi sağolsun.bu sefer balık enzimini yapacağım.dediğiniz gibi yoğurt maya koymam. -Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ? -Balık enziminde İnceltme oranı 1/200 iyimidir ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
balık enziminde çok dikkatli olmak gerekir birincisi çok fena kokar ikincisi biraz daha fazla melas veya pekmez koyulmalı üçüncüsü asla ve asla evin içine konulmamalı dördüncüsü aslında birinci sırada da olabilirdi balık enzimi gerçek bir bombadır önceki sayfalarda çoooook patlatan oldu.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Selamlar, Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı. Okuduğum birkaç tane görüşün özeti: Üretilen bu enzimlerin temizlik ve koku önleme için sirkeye benzer şekilde kullanılabileceği (yememek gerekiyor) ama bitkilerin ve toprağın yapısına etkisi konusunda mucize beklenmemesi gerektiği şeklinde. Hatta asidik yapısı ve içinde patojen üreme olasılığı nedeniyle bilinçsiz kullanımının bitkilere zarar verme olasılığı da yüksek gibi görünüyor. Sayın Dogasever ve MeyveliTepe de bilimsel referans bulamadıklarından söz etmiş önceki mesajlarında. Sonuç olarak, ben çok fazla ikna olmadım bu enzim konusunda. Kompost ve EM konularına yoğunlaşmayı düşünüyorum şimdilik. Mucize Temizleyici - Enzim (İçilebilir Enzim ve Gübre Enzimi) Vinny's Reflections: Questions About "Garbage Enzymes" and "Farmer's EM" vs. EM Probiotic Microbial Products Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
insanımız kendi imkanları ve alışkanlıkları itibariyle farklı bir yol bulabilirler balkonunda veya genişçe arazideki çalışmalar mutlaka farklı olacaktır yerel kültürlerde de benzer mantıkta uygulamalar oluyor açık olan şu ki; enzim mutlaka fayda sağlıyor sade vadandaş için bilimsel olarak çalışma sistemini çözmek gerekmiyor elinizde artıklar ve çöpler bir sürece giriyor ve sonunda çok faydalı neticeler alınıyor hiç bir verim artışı dahi olamasa çöplerimizin dönüşmüş olması fazlasıyla mutlu edici neticedir kullandığınız enzim akar suların dahi temizliğine yardımcı oluyor çöp sorunu kalmadıgı gibi çöpten altın niteliğinde besin maddesi elde ediyorsunuz tertemiz verimli ve sürdürülebilir sistemi oturtmuş oluyoruz dostlarım enzim uygulanan bitkiler mutlak ve mutlak fark oluştururlar topragınızda bayram eder çevremizin topragımızın ve suyumuzunda daha temiz kalamasını sağlar bence siz yinede enzimden vazgeçmeyiniz çünkü bende em yi ve kompostuda kullanıyorum ama enzim çok pratik.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Alıntı:
yazmışım. Benim aradığım enzim kullanımının bitki gelişimine etkisi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalardı. Dolayısıyla bu cevap benim soruma tam denk düşmüyor. teşekkürler murat |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
bizlere de çok katkısı olabilir bizler tabi ki doğayı seven amatörleriz bilimsel yorumlar yapamayız ülkemin üniversiterinden böyle faydalı çalışmalar yapılsa ne güzel olur |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Özellikleri
Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Özellikleri Süt ürünlerinin yapımında kullanılan laktik asit bakterilerinin önemli bir özelliği de, ortamda bulunan gıda kaynaklı patojen ve kontaminant mikroorganizmaların (E. coli, Salmonella, S. aureus gibi) gelişimini engellemeleri ve ölümlerine sebep olmalarıdır. Starter seçiminde ürünün saklama süresini uzatma ve kalite bakımından, bu özelliğe dikkat edilmektedir. L. bulgaricus ve S. thermophilus' un antibakteriyal aktivitesi insan sağlığı açısından da önem taşımaktadır (89, 90). Laktik asit bakterilerinin en önemli inhibitör etkisi özellikle asidik ortamlarda oluşmaktadır. Ayrıca inoküle edilen starter kültür miktarı ve aktivitesi de, özellikle fermantasyonun ilk aşamasında, patojen mikroorganizmaların gelişimini inhibe etmektedir (39). Laktik asit bakterilerinin oluşturduğu laktik asidin ve küçük konsantrasyonlarda üretilen formik asit, propiyonik asit, asetik asit gibi organik asitlerin patojen mikroorganizmalar üzerinde, antibakteriyal etkisi olmaktadır. Yapılan çalışmalarda Lactobacillus' ların inhibisyonik etkisinin, Streptococcus' lara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir (50,90). Laktik asit bakterileri tarafından aerobik gelişme sırasında üretilen hidrojen peroksidin de bir çok mikroorganizma üzerine inhibitör etki gösterebildiği bildirilmiştir (48, 49, 60, 91-94). Dahiya ve Speck (63), Lactobacillus lactis ve L. bulgaricus' un kültür filtratlarında S. aureus' a karşı oluşan inhibitörik faktörü, hidrojen peroksit olarak tespit etmişlerdir. Lactobacillus' ların nötr pH' da 5 °C' de, dekstrozlu ortamda saklandıklarında, maksimum hidrojen peroksit oluşturduğu sonucuna varmışlardır. Abdel-Bar ve arkadaşları (95), L. bulgaricus' un laktik asitten farklı bir antimikrobiyal madde ürettiğini ve bu maddenin gram pozitif bakterilerden S. aureus' a, gram negatif bakterilerden de Pseudomonas fragilis' e etkili olduğunu tespit etmişlerdir. 60 Yapılan bir çok araştırma sonucunda organik asitler (laktik asit, asetik asit, formik asit), diasetil ve hidrojen peroksidin tek başına veya birlikte gerek gram pozitif gerekse gram negatif bakterilere karşı antimikrobiyal etkiye sahip olduğu gösterilmiştir (60,96). Laktik asit bakterilerinin, Staphylococcus, Salmonella, Enterococcus, Listeria ve Pseudomonas cinsi mikroorganizmalara karşı da antagonistik etki gösterdikleri saptanmıştır (50, 89, 96, 97). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Yukarıdaki metin bilimsel bir yayından alınmıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Bana göre çok karışık olan bu 1326 numaralı mesaj, ne diyor...buraya yazdığınıza göre bir anlamı olmalı. Rica etsem açıklayabilir misiniz? İyi mi kötü mü? Bu bilimsel yayının kaynağı nedir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
ben makaleden enzimin mikrop öldürücü oldugunu anladım gerisi fazla akademik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Cinko elementi bildigim kadar, balik enginar ve de bezelyede cokca bulunmakta.Bunlar ile yaptiginiz enzimleri (ozellikle balik artiklari ile yapilan ) 1:100 veya biraz fazla seyreltip gonul rahatligi ile agaclarinizda kullanabilirsiniz. Evet, enginar kabuklari ve kokunden yaptigim enzimi patlattim dogrudur ![]() Melas cinsi, seker kamisindan elde edilen idi. Bence, nargile sistemini duzgun kurarsaniz ne koku olur ne de patlama korkunuz. Tecrube ile sabittir. Düzenleyen sındırgılı : 24-01-2013 saat 13:25 Neden: eski aliskanlik, turnike degil nargile olacak.. sigara icmedigim icin hic te aklima gelmez.:) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
artık daha yoğun ilğinizi bekliyoruz balık enzimi konusu tamamen sizlerden esinlenilmiştir |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|