agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-09-2013, 22:14   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2013, 06:40   #2
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Derya Yıldız Mesajı Göster
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?
Sayın Derya Yıldız Merhaba.

Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız.

Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur.

Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz.

Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 11:05   #3
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Ben de mandalina ve kabuklarından, yağmur suyu ve mayadan oluşan bir karışımla deneyeceğim. Çok kötü kokar diye başka bir şey eklemiyorum. Bu arada yanlış bilmiyorsam hayvanal kaynaklı hiç bir atık kullanamazsınız, yumurta süt ve yoğurt dahil.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 15:56   #4
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu:

450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu
50 gr pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya
1.2 lt su

Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 16:04   #5
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz
iyi ki varsınız

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 23:20   #6
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı

ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 01:23   #7
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 07:59   #8
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi ve cevap için yağurt suyunu ve mayayı da hazır edip yarın yapayım o zaman kavanoz dediğim pet şişe

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 11:18   #9
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant.

Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep.

http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm


Düzenleyen yağmur : 12-11-2013 saat 19:10 Neden: Link ekleme
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 22:34   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum.

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 10:42   #11
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 08:24   #12
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 09:28   #13
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
ilk enzim denemem

Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde
limon ve limon kabukları
mandalina kabukları
patates
bal kabağı
elma
yoğurt suyu
pekmez
yaş maya
su

kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu
sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim

Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi?

Eklenen Resimler
    
beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 12:09   #14
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir.
Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 13:35   #15
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 15:41   #16
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı?

Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 16:04   #17
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 16:54   #18
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Seneler once, ben dukkanda gaz sikismasindan dolayi patlattim..Da hala, tavanda izi durur.
Tabii o zamanlar, turnikeyi yeni yeni adapte ediyorduk...

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 16:55   #19
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Melas nereden temin edebiliriz ?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 15:13   #20
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Melas nereden temin edebiliriz ?
Eksik olmasin, eski dostlar tedarik edip getirdiler...

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 21:01   #21
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 14:49   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum.
kafama takılan bazı noktalar var.

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi?
4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ?
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı?
7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu?
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?


sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 15:41   #23
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.

Alıntı:
1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.

Alıntı:
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.


Alıntı:
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.

Alıntı:
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?
Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 10:56   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.



Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.



Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.




Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.



Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

cevabınız için teşekkür ederim.
yazıların tamamını okuyamadım.
yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum.
bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür.

adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL.

2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi.

daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna;
yumurta kabuğu
turp
turp yaprağı
üzüm sapı
üzüm
mandalin kabuğu
elma kabuğu
vs. meyve kabukları koydum.
pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım
fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı.
şekerli su eklemeli miyim ?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 18:07   #25
Ağaç Dostu
 
evdeçiçek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 957
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

evdeçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 23:35   #26
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek Mesajı Göster
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?
Sayın evdecicek,

Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 18:07   #27
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 23:49   #28
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

Ekşi derken tam olarak nasıl? Turşu gibi mi yoksa pis bir koku mu? Benim süzdüğüm suyun üstünde de beyazlık oluyor ancak kokusu sirke/turşu gibi kokuyor rahatsız edici değil.

Ben 2 aydan önce süzmüyorum-konunun ilk sayfasındaki tarifte 3 ay yazıyordu- süzeceğim zaman ise suyun duruluğuna bakıyorum. Olduğunda su bulanık değil berrak görünüyor ve kapağını açtığımda sirke/turşu gibi kokuyor.

Yaptığım enzime maya+yoğurt suyu+kefir tanesi veya suyu+em aktif koyuyorum. Ne kadar çok yararlı bakteri o kadar iyi sanırım. Yoğurt suyunun içinde laktik asit bakterileri var ancak lordan süzülen suyun içinde var mıdır bilemiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 07:45   #29
Ağaç Dostu
 
ahsenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
Ben süzdüğüm enzimi hemen dolaba koyuyorum ki* enzim çok çabuk bozulabiliyor hem küflenme hem de içindeki faydalı bakterileri yok olabiliyormuş.
Tam bilmemekle birlikte, denemek için son yaptığımın dan küçük bir kap dondurucuya koydum.
dolaptaki bitti bugünlerde çıkartıp kullanmayı düşünüyorum.Ben de ph öiçer yok, güvenilirliğinden emin değilim turnusol kağıdı ile ölçüyorum.

ahsenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 08:17   #30
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Çok teşekkürler.. Koku turşu gibiydi ama biraz daha beklerse oda sıcaklığında daha kötü olabilir, ben buzdolabında tuttum bu ihtimale karşılık. Aslında 2 ayın dolmasını bekleyecektim ama tamamen berrak ve gaz çıkışsız bir 10 gün geçince dayanamayıp süzdüm

Lor yaparken kefirle birlikte sütü kaynattığımı düşününce, o sıcaklıkta bakterilerin yaşama imkanı yok sanırım. İkinci partiye sadece önceki enzimden koymuştum, maya ya da yoğurt suyu koymadım, gayet iyi gidiyor, fokur fokur ve de güzel kokuyor.

Süzdükten sonra ne kadar dayanıyor enzim, hemen kullanmak mı gerekiyor?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025