![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
|
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi? O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim? Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı? yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde? Yardım eder misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
|
Alıntı:
Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız. Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur. Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz. Selamlar... Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Ben de mandalina ve kabuklarından, yağmur suyu ve mayadan oluşan bir karışımla deneyeceğim. Çok kötü kokar diye başka bir şey eklemiyorum. Bu arada yanlış bilmiyorsam hayvanal kaynaklı hiç bir atık kullanamazsınız, yumurta süt ve yoğurt dahil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu: 450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu 50 gr pekmez 1 tatlı kaşığı kuru maya 1.2 lt su Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz iyi ki varsınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.) Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant. Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep. http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm Düzenleyen yağmur : 12-11-2013 saat 19:10 Neden: Link ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
|
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
ilk enzim denemem
Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde limon ve limon kabukları mandalina kabukları patates bal kabağı elma yoğurt suyu pekmez yaş maya su kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
|
cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı? Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
herkese merhaba, yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum. kafama takılan bazı noktalar var. 1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi? 2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor. 3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi? 4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu ![]() 5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız? 6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı? 7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu? 8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor? 9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ? sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | ||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın inkero, Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz. Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
![]() |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Alıntı:
cevabınız için teşekkür ederim. yazıların tamamını okuyamadım. yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum. bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür. adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL. 2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi. daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna; yumurta kabuğu turp turp yaprağı üzüm sapı üzüm mandalin kabuğu elma kabuğu vs. meyve kabukları koydum. pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı. şekerli su eklemeli miyim ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 957
|
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum. Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Alıntı:
Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak: 1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım? 2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim? 3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi? 4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Alıntı:
Ekşi derken tam olarak nasıl? Turşu gibi mi yoksa pis bir koku mu? Benim süzdüğüm suyun üstünde de beyazlık oluyor ancak kokusu sirke/turşu gibi kokuyor rahatsız edici değil. Ben 2 aydan önce süzmüyorum-konunun ilk sayfasındaki tarifte 3 ay yazıyordu- süzeceğim zaman ise suyun duruluğuna bakıyorum. Olduğunda su bulanık değil berrak görünüyor ve kapağını açtığımda sirke/turşu gibi kokuyor. Yaptığım enzime maya+yoğurt suyu+kefir tanesi veya suyu+em aktif koyuyorum. Ne kadar çok yararlı bakteri o kadar iyi sanırım. Yoğurt suyunun içinde laktik asit bakterileri var ancak lordan süzülen suyun içinde var mıdır bilemiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
|
Ben süzdüğüm enzimi hemen dolaba koyuyorum ki* enzim çok çabuk bozulabiliyor hem küflenme hem de içindeki faydalı bakterileri yok olabiliyormuş. Tam bilmemekle birlikte, denemek için son yaptığımın dan küçük bir kap dondurucuya koydum. dolaptaki bitti bugünlerde çıkartıp kullanmayı düşünüyorum.Ben de ph öiçer yok, güvenilirliğinden emin değilim turnusol kağıdı ile ölçüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Çok teşekkürler.. Koku turşu gibiydi ama biraz daha beklerse oda sıcaklığında daha kötü olabilir, ben buzdolabında tuttum bu ihtimale karşılık. Aslında 2 ayın dolmasını bekleyecektim ama tamamen berrak ve gaz çıkışsız bir 10 gün geçince dayanamayıp süzdüm ![]() Lor yaparken kefirle birlikte sütü kaynattığımı düşününce, o sıcaklıkta bakterilerin yaşama imkanı yok sanırım. İkinci partiye sadece önceki enzimden koymuştum, maya ya da yoğurt suyu koymadım, gayet iyi gidiyor, fokur fokur ve de güzel kokuyor. Süzdükten sonra ne kadar dayanıyor enzim, hemen kullanmak mı gerekiyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|