agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-01-2013, 08:19   #1291
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi abay54 Mesajı Göster
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))
sizleri ve askerlerimizi gönülden tebrik ediyoruz

mrduran ve abay54 beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 00:54   #1292
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Bugün süzdüğüm enzim.

Eklenti 358882

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

Tura, missmenas ve Vegy beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 07:22   #1293
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-06-2008
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.

Düzenleyen Tura : 08-01-2013 saat 08:40
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 09:38   #1294
Ağaç Dostu

Alıntı:
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.
Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum. Hiç bilmeden yaptığım bu uygulama sonucunda sirke çok mükemmel oldu. Şarap ise azıcık layt ( televizyondan alınma bir kelime layt Selami sözcüğünden ) oldu.

Yukarıdaki yazıları okuyunca benim yaptığıma benzer işlemler gördüm . Acaba derken sizin yazıyı ve resimleri görünce , Çok benzer bir işlem ve renkler gördüm. Ve benim şarabı layt yapan yanlışımı anladım . Sizin yaptığınız daha güzel bir şarap olmuştur . Sizin yaptığınızda benim yaptığım yanlış yoktu. Afiyet olsun .

mrduran beğendi.
Eski 08-01-2013, 12:51   #1295
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum....
Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.

İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba.

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.

Eski 08-01-2013, 12:54   #1296
Ağaç Dostu

Alıntı:
Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.

İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba.

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.
madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?

Eski 08-01-2013, 14:10   #1297
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?

Balık, muz, patates, ve yoncadan yaptığım karışımı, saksılarımda bulunan güllerim, ful, yasemin ve lisantuslarım için kullandım. Hepsinden de çok çiçek aldım. Eskiye göre beni oldukça memnun ettiler.

Bir de söğüt kabuk, yaprak ve yeni sürgünlerinden yaptığım enzimi hoya çeliklerken kullandım.
Daha önce hiç hoya çeliklememiştim. Aradaki farkı bilmiyorum.

Eski 11-01-2013, 16:24   #1298
Ağaç Dostu

Cennet vatanımızın her yönüyle daha güzele daha iyiye ;insanımızın huzura ve güvene kavuşabilmesi için ne yapılsa azdır
elin yabancısı çöpten elektirik üretiyor ve organik gübresi de kar kalıyor
bizler her değeri her güzeliği israf etmekle meşkuluz.
bu sayfalarda gözlerini yoran patates kabuğunu saklayan soğukta sokak hayvanlarını dahi düşünen iyi kalbli gerçek dostlarımızla çok mutluyum...
Karınca misali yolumuz belli olsun yeter.
üç beş çöpten yapılan enzim çok kıymetlidir.
aile sohbetlerinde dahi enzimin muhabbetini yaptım ve komşularımı da alıştırdım.
Atatürkün dediği gibi vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez
dünyanın açlık ile sefaletle boğuştuğunu görüyoruz.
gördüklerimiz ve duyduklarımız kalbimizi titretiyor....
Dünyada herkes paylaşmayı ve elindeki ile yetinmeyi bilmeli...
Hırslarını bırakmalı...
Mutluluk lüks konaklarda değil..
Mutluluk içte,kalpte...
Toprakta
ve enzimde......

Eski 11-01-2013, 16:50   #1299
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu? Eğer öyleyse enzim yapımına devam etmek istiyorum.

En son on gün kadar önce muz, elma, salatalık kabukları, ceviz ve yumurta kabuğu, ısırgan otu saplarından hazırlamıştım, adım adım olma aşamasında.

İkinci bir sorum, kış aylarında iç mekandaki bitkilerin sulanmasında kullanımı önerilebilir mi? Teşekkürler...

Tura, Halil Önen ve mrduran beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 19:38   #1300
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu?
Galiba bir şey olmuyor.

Serin yerde durmalı, ara sıra kapağını açıp biriken gazı dışarı atmalı. Patlama riski var.

Sulamada usulüne uygun olarak kulanabilirisniz. Zaten bitki bir alıştımı...vaz geçmiyorlar.

Düzenleyen Tura : 11-01-2013 saat 19:44 Neden: İmla
Eski 11-01-2013, 22:00   #1301
Ağaç Dostu

+5 derecenin altında bakteriler faaliyet gösteremiyorlar diye biliyorum . Yani reaksiyon duruyor. Ve herhangi bir bozulmada olmuyor .

Hava almazsa , ve +5 derecenin altında ise bakteri faaliyeti olmaz ve bozulmaz.

Hava almaması demek kabın üzerinde boşluk da olmaması anlamına gelir. Genellikler bu ihmal edilir be reaksiyon devam eder. Ve kabın patlamasına bile sebep olunabilir.

Şaraplar mahzende dinlendirilirken şişeler tamamene yakın doldurulur. Ve ağzı mantar tapa ile kapatılır. Ve yatık olarak dinlendirilir. (Yatık olmasının nedeni başka.)

Tura ve mrduran beğendi.
Eski 15-01-2013, 22:32   #1302
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

Tura, mrduran ve Vegy beğendi.
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 08:44   #1303
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler
Yaptıgınız enzim gayet güzel olucak
enziminiz hazır oldumu bitkilerinize haftada bir **** 10 günde bir verilebilir
kış sonu bahar başında biraz daha bol verilebilir
tabi nerede kulalnacagınızda önemli
meyvelerde kökten biraz uzak koyulursa oranlamada risk olmaz
ben dnemk için iki günde bir bile vermiştim
ve mandalinam kudurmuştu....
yaptıgınız enzimin içerigine göre genelde 1e 100 oranı sabittir
yanı yüz kilo suya bir kilo enzim....

Eski 16-01-2013, 11:00   #1304
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Teşekkürler Safranlı,
Kapağını çok hafif gevşettim, devamlı tıslama sesi geliyor. 1e 100 oranı çok iyi, demek ki bendeki enzim, eğer olursa, bütün mahalleye yeter

Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler

abay54 beğendi.
Eski 16-01-2013, 19:56   #1305
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Merhabalar,
10/1/2013 Perşembe günü akşam üstü yoğurt kovasına nargilesini ve alttan su almak için musluklu hortumu taktım. İçine doğranmış sebze meyve artığı koydum. 2X42 gram ekmek mayası ile kapattım. Pazar günü ekmek içi yoğurt ve 1/2 çay bardağı pekmez koymak için açtım. Fazla tutmadım hemen kapattım. İlk kurduğum günün sabahından itibaren gaz çıkarıyor. Dün akşam üstü musluk hortumumda bir birikim gördüm.
Bu gün musluğun altına 100 ml.
Lik bir şişe tuttum. Şişe doldu, sıvı kesildi. Akşam üstü koklamak için kapağını açtım. Bozulmaya başlamış çöp gibi kokuyor. Ayrıca açınca şişeden kabararak köpükler döküldü. Elbette kovada fermanyasyon devam ediyor. Kokunun sebebi fermantasyonun bitmemesimi. Yoksa bozulmamı oluşmuş? Fermantasyon bitene kadar alttan sıvı almam sakıncalımı? Bir sonraki mesaj da bir deneme daha anlatıcam.
Teşekkür ederim.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 20:26   #1306
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Tekrar merhaba,
13/1/2013 perşembe günü 5 lt. Pet şikeye nargile sistemini monte ettim. Bahçedeki hurma ağacının üst dalları ve meyveler kesildi. Hurmalar olgunlaşmadan bozuluyor, yenmiyor atılıyor. Bu yıl atmadım, bozulmamış yeşil hurmalardan bir daldan meyveleri topladım. Her hurmayı 5-6-7 gibi parçaya böldüm. Şişeye 1,5 kg. Doğranmış hurma, 0,5 doğranmış patates, elma, muz kabuğu, 2X42 gr ekmek mayası ve su koydum. Kapattım. Pazar günü yoğurt, ekmek, 1/2 çay bardağı pekmez ilave ettim. Gaz çıkışı ilk gün başladı. Sık sık sallayarak gaz çıkışına yardımcı oluyorum. Daha sonra artıkların NPK değerlerine baktım. Hepside potasyum yüklü bitkilermiş. Benim enzimim potasyon enzimi olmak yolunda ilerliyor. Rengi kırık beyaz, krem rengi gibi. Acaba pekmez az maya çok olduğu içinmi rengi açık acaba. Bu şişe potasyum şişesi olduğuna göre. Karıştırarak kullanmak için azot+fosfor için bir veya ayrı, ayrı iki enzim şişemi yapmam lazım. Ayrı iki şişe enzim yaparsam, potasyumu tek cins olduğu için azot ve fosfor enzimlerini potasyuma göre iki misli suylamı seyrelteyim.
Teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 01:44   #1307
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

mrduran beğendi.
Eski 17-01-2013, 22:59   #1308
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2012
Merhabalar,

Önceki gün belirtilen ölçülere uyarak, portakal, mandalina, muz, yoğurt suyu, bira,üzüm pekmezini beş litrelik pet şişede su ile karıştırdım. Ağzına da balon bağladım ama iki gündür hiç haketen yok balonda!
Karışım ölçüleri de kanımca doğru, diğer illere göre de Adana daha az soğuk. Ne gibi bir sorun var bilemiyorum, yoksa biraz daha mı zaman gerekiyor?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

mrduran beğendi.
erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 23:01   #1309
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2012
Yanlış yazmışım. Hareket yok balonda olacaktı.

erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 23:02   #1310
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Maya koydunuz mu? Toz ya da yaş maya da koymanız gerekiyor, biranın içindeki maya yeterli olmayabilir sanırım
iyi çalışmalar

Eski 18-01-2013, 06:15   #1311
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Merhabalar

Maya şart değil, yabancı kaynakları okursanız sadece meyve/sebze artıklarını 1/3 oranında melasla karıştırın kapağını kapatın ve bekleyin diyor

"Mayasız" halini geçen hafta denedim, ilk günler sıfır gaz çıkışı oldu. Bir hafta sonra şu anda ortam fokur fokur.

Nedeni, içeriye koyduğunuz organik maddelerde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar..

Saygılar,

Ç.

mrduran ve Vegy beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2013, 06:42   #1312
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?

Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler

Eski 18-01-2013, 08:41   #1313
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş
selamlar

benim şu anda enzim çalışmalarım ev ortamında devam ediyor.Artık 20 litrelik depozitosuz damacanalarda enzim yapıyorum şu anda 155 litre enzim'im oldu balık ve bal kabağı ağırlıklı, ilk yaptığım enzimlerim sanırım başarısız oldu (balıklı olanlar) çünkü bunları pekmezden yapmııştım ve çok az koymuştum daha sonra melas ilave ettim ancak ph şu anda 5.6 larda bu da 45 gün geçmesine rağmen hiç olağan değil sanırım kokuda berbat.
Daha sonra ki yaptıklarım gayet iyi artık melas ve EMA kullanıyorum.Tablo yaptım kendime belirli günlerde ph ölçümleri yapıp takip ediyorum.
Hava yüzünden 1 aydan fazla süredir bahçeye gidemiyorum.Bu akşam kısmetse gidip 2 mavi varil'den enzim hazırlayacağım. fotoğraflarını çeker hafta içi paylaşırım sizinle

saygılar...

tiryaki, Safranlı ve Vegy beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2013, 20:55   #1314
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Kolay gelsin, çalışmalarınızı takip ediyor olacağım. Tohumdan ektiğim cevizlerim çıkarsa benim niyetim de damla sulama ile enzim vermek fidanlara. Bir tarafta da sıcak kompost üretip malç findanların çevresine koymayı düşünüyorum.

iyi çalışmalar

aviator34 ve Vegy beğendi.
Eski 20-01-2013, 20:58   #1315
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?
Forumdaki diğer mesajlardan anladığım kadarıyla enzim tek başına yeterli değil.

Alıntı:
Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler
Konunun uzmanı doğasever'in yorumuna göre EMAyı prosesin en başlarında kullanmak gerekiyormuş
http://www.agaclar.net/forum/1017242-post381.htm

Eski 21-01-2013, 13:02   #1316
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta

Düzenleyen aviator34 : 21-01-2013 saat 14:46
Eski 21-01-2013, 13:28   #1317
Ağaç Dostu

Süper olmuş...
Tebrik ederim

Eski 21-01-2013, 13:46   #1318
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

sayın safranlı fitili ateşleyen sizsiniz unutmayın

Eski 21-01-2013, 14:02   #1319
Ağaç Dostu

Inşallah neticelerinide görünce hep beraber dahada mutlu olucaz
enzim acayip bir şey yaaa....

Eski 21-01-2013, 17:13   #1320
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Sn. Aviator34

Elinize sağlık. Kısa zamanda kaptınız işi. Sadece iki yorumum olacak:
1. Resimde soldan ikinci şişenin nargilesi büyük damacanadaki sıvı seviyesinin biraz altında gibi duruyor. Eğer bir şekilde kabarcıklar sayesinde biraz sıvı kaçarsa hava borusuna, bu sıvılar nargile şişesine dolabiliyor. Sanırım siz de gözlemlemiş olacaksınız ki diğer şişelerde nargileler sıvı seviyesinde.
2. EMA varken bir de fazladan yoğurt suyuna çok gerek yok bence. EMA'nin yarısı L. bacillus zaten. Biliyorsunuz piyasadaki yoğurtların ne kadar yoğurt olduğu da tartışma konusu, EMA yeterli bence. Hatta EMA koyuyorsanız hamur mayasına bile gerek yok diye düşünüyorum, ama tercih sizin tabi.

Selamlar

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025