![]() |
|
|
|
|
|
#1 | ||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum. Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9 1-pekmez veya melas 3-organik malzeme 9-klorsuz su -Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli. Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır. Alıntı:
-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su. 5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir. -Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok. Alıntı:
Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır). Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır. Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz. 1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz. |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. Bir anda çok şey öğrendim çünkü.Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe Bu gerçekten iyi oldu Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum hazır olunca çok hoşunuza gidecetır hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız ![]() Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ? Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
Herkes Merhabalar , ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum. Saygılarımla Cem. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Alıntı:
Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim. Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
|
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım. Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti. Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı? Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim? Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu? Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz. diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. Kullanılabilir diye düşündüm ama...Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
bu arada balık enzımı için tebrık ederım mukemmel azot kaynagı olucaktır içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır hava çıkısı çok olucakır bırazda kokabılır ilgiyle takıp edıcez sizleri |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi. Sıcak bir ortamda. Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
|
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım.... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
|
Merhaba arkadaşlar, Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda, nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
|
Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Tekrar merhaba ![]() Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum. -Sizce artık kullanıma hazırmıdır? -4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur? -Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? -Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım? Düzenleyen gülenmelek : 11-04-2012 saat 09:34 Neden: Portalak değil portakal olacaktı, yanlış düzeltildi. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın gülenmelek. Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor. Enzimin PH değeri 3.5 olacak. 3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek. Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre. Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Tekrar merhaba, PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım. Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim. Soldaki sadece mor lahana suyu Ortadaki mor lahana ve sirke Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu) Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu. Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda) Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ![]() (Heyecan yaptım şimdi ) |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın gülenmelek. Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey. Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı. Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli. Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu. Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım. 1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi? 2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? Bunlar artık son sorularım zannedersem ![]() |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi... Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. Deneyen var mı bilemiyorum. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Daha önce sn Doğaseverin bu şekilde bir yorumunu hatırlıyorum. Bundan dolayı yaptığım enzimlerde nar kabuğu ve suyunu kullanmıyorum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor.... Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum.. ). Ya tuzu gitmemişse diye... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum.... Malzemelerim Muz kabuğu, Salatalık, Havuç, Mantar sapları, Çay, Yumurta kabuğu, Dört, beş tane ceviz kabuğu, Maydanoz ve dere otu sapları... Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı) İki kaşık yoğurt, Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya, Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz) ![]() Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : ) ![]() Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım ![]() ![]() Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|