agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2012, 09:56   #1
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.

Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9

1-pekmez veya melas
3-organik malzeme
9-klorsuz su

-Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli.

Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
[B]Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?
-Bidonun incelmeye başladığı yerin biraz altına kadar doldurmanız yeterli. Ben 3/2 oranında dolduruyorum.

-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su.
5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir.

-Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )
Enziminizi tıpkı evinizde beslediğiniz bir evcil hayvana benzetin. Süreç, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde başlayıp logaritmik olarak artarak devam edecektir.

Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır).

Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır.

Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz.

1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:04   #2
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. Bir anda çok şey öğrendim çünkü.
Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe Bu gerçekten iyi oldu Teşekkürler.

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 10:42   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter
ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum
hazır olunca çok hoşunuza gidecetır
hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 18:19   #4
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız
Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ?
Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ?

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 12:02   #5
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 12:43   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemheat Mesajı Göster
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.
Sn cemheat, bu şekilde sağlıklı bir gübre elde edemessiniz. Öncelikle nasıl bir yöntem izleyeceğinize karar verin.

Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim.

Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın.

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm

Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 18:03   #7
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2012, 19:09   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2012, 22:35   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan Mesajı Göster
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...
Balonu çıkarıp kapağını kapatabilirsiniz. Kış aylarında tam fermantasyon olmayabilir, havalar ısınınca devam edebilir. Ara sıra plastik şişeyi kontrol etmelisiniz.

Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz.

diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. Kullanılabilir diye düşündüm ama...

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 09:57   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Name:  008.jpg
Views: 2160
Size:  18.4 KB

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 10:38   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Eklenti 271934
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
bu arada balık enzımı için tebrık ederım
mukemmel azot kaynagı olucaktır
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
hava çıkısı çok olucakır
bırazda kokabılır
ilgiyle takıp edıcez sizleri

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 17:13   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
......
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
bırazda kokabılır
Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 23:41   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Konya /Çumra
Mesajlar: 786
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım....

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 17:31   #14
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda,
nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ?

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 01:15   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.

Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2012, 10:29   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 10:26   #17
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Tekrar merhaba
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum.

-Sizce artık kullanıma hazırmıdır?
-4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur?
-Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?
-Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım?

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen gülenmelek : 11-04-2012 saat 09:34 Neden: Portalak değil portakal olacaktı, yanlış düzeltildi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 12:47   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın gülenmelek.

Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor.
Enzimin PH değeri 3.5 olacak.
3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek.
Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre.

Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 13:06   #19
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Teşekkür ederim Sayın Tura
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2012, 23:53   #20
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım.
Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim.

Soldaki sadece mor lahana suyu
Ortadaki mor lahana ve sirke
Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu)

Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu.

Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda)
Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ?
(Heyecan yaptım şimdi )

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2012, 11:23   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın gülenmelek.

Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey.
Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı.

Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli.
Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2012, 11:40   #22
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz
Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 14:17   #23
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem

Eklenen Resimler
   
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2012, 00:25   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem
Çok güzel bir çalışma olmuş Sn. gülenmelek, artık sıvı gübreniz hazır;

bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi...

Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. Deneyen var mı bilemiyorum.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 20:45   #25
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Nar suyu kullanmanızı ben pek tavsiye etmem çünkü nar suyunda değişik tür yararlı mikroorganizmalar pek üremiyorlar. İçinde antimikrobiyal bir bileşik olduğunu zannediyorum.
Daha önce sn Doğaseverin bu şekilde bir yorumunu hatırlıyorum. Bundan dolayı yaptığım enzimlerde nar kabuğu ve suyunu kullanmıyorum.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2012, 04:54   #26
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....

Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..). Ya tuzu gitmemişse diye...

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2012, 04:56   #27
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.

Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2012, 09:42   #28
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 12:59   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....

Malzemelerim
Muz kabuğu,
Salatalık,
Havuç,
Mantar sapları,
Çay,
Yumurta kabuğu,
Dört, beş tane ceviz kabuğu,
Maydanoz ve dere otu sapları...
Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı)
İki kaşık yoğurt,
Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya,
Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz)

Name:  enzim 008.jpg
Views: 1276
Size:  31.8 KB

Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : )

Name:  enzim 009.jpg
Views: 1145
Size:  42.8 KB


Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım

Name:  enzim 013.jpg
Views: 1058
Size:  24.9 KB

Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar...

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 13:52   #30
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025