![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Nohut
Çok ilginç bir becerim var. Sizlerle paylaşmak, ve belki de artık bir cözüm bulmak istedim. Her nasıl başarıyorsam en kaliteli nohuttan tutun da en ucuz cinsine kadar her türlü nohutu saatler süren pişirmeden sonra bile sert ve lezzetsiz bir şekilde sofraya koyuyorum. Artık zaman içerizinde ailem ve ben nohutu cok sevmemize rağmen onsuz yaşamaya alıştık. Ama genede bana nasıl ıslatmak tan tutun da salçalamasına kadar öğretmek isteyen olursa, büyük bir memnuniyetle okumaya hazırım.Şimdiden cok teşşekkür ederim. Düzenleyen şehnaz : 04-11-2009 saat 09:11 Neden: Daha dikkatlı yazmalıydım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
hazır suda ıslatıp beklet ve klorsuz su ile pişir bakalım,düdüklü tencerende hava kaçırmasın afiyet olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Hazır su derken, damacanlarda satın aldığımız suyu mu kullanmam gerek? Düdüklü tenceremin lastiği sağlam ama zaman için kararsız kaldım. Genelde 45 dakika tutuyorum. Düzenleyen şehnaz : 04-11-2009 saat 09:12 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Aldığınız nohutun cinsinden de olabilir. Örneğin Gülnar ( Mersinin ilçesi )nohutu, çok kolay pişer ve çok lezzetlidir( tescillidir). Düdüklüye bile gerek kalmaz. Ama hangi marka altında satılıyor bilemiyorum. Ben köyden getiriyorum. Marketten aldığım nohutları bende çok zor pişiriyorum.Farklı markalar deneyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Şehnaz, madem ki, en ince ayrıntısına kadar tarif istiyorsunuz, aynen dediğiniz gibi yapalım. Ben koçbaşı tabir edilen iri nohut alıyorum, alırken dikkat ettiğim en önemli nokta; bu senenin mahsulü olması, geçmiş yıllara ait nohutları ne kadar kaynatsanız da pişiremezsiniz. Dört kişilik bir aile için iki su bardağı nohutu, derince bir kabın içine akşamdan su ile ıslayın, ısladığınız suya bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Sabah olduğunda nohutlar şişmiş olacaklardır, suyunu süzün, bir tencereye alıp, üzerini örtecek kadar su koyup kaynamaya bırakın, beş dakika kaynadıktan sonra ocağın altını söndürün. Ben nohutu düdüklü tencerede yapıyorum hep, size de o şekilde tarif edeceğim, düdüklü tencerinizi çıkarıp, içine kullandığınız yağdan yeterince koyun, etli yapacaksanız, etleri hafif kızarıncaya kadar kavurun, sonra bir orta boy bir soğanı etlerin üzerine doğrayın, hafifçe kavrulduktan sonra, yarım yemek kaşığı salça ilave edin(tercihen biber salçası). Haşlanan nohutun suyunu süzerek tencereye ilave edin, şöyle bir karıştırın, ben içine bir ik tane kırmızı süs biberi koyuyorum, tabi sizin arzunuza bağlı, acı sevmeyebilirsiniz. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edip, üzerini bir iki parmak geçecek kadar su koyup, tencerenizin ağzını kapatabilirsiniz. Ben düdüklüde 10-12 dakika tutuyorum, ama bu zaman sanırım kullandığınız ürüne göre değişebilir. Tekrar etmekte fayda var, dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bu senenin mahsulü olmasıdır. Afiyet olsun, neticeyi paylaşırsınız değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
Bir de ben yazayım ![]() Nohutu sıcak su kullanarak ve biraz tuz ekleyerek ıslatın. 2-3 saat sonra bile hazırdır ama akşamdan ıslatıp ertesi gün de pişirebilirsiniz. Nohutu salçasız sevdiğim için kullanmam. Düdüklüye, et, bütün olarak soğan ve nohutları koyun. Hepsi çiğ olmalı. Kesinlikle soğuk su eklemeliniz. Sıcak su ile pişirilmeye başlayan nohut daha sert olur. Ama kaynadıktan sonra da su eklemeniz gerekiyorsa kesinlikle sıcak su eklemelisiniz. Bu koyduğunuz üçlü, kaynayıncaya kadar düdüklüyü kapatmayın. Çünkü et nedeniyle üstünde köpükler oluşacak. Onları aldıktan sonra, yağı ekleyin ve düdüklüyü kapatın. 20-25 dakika kadar pişirin. Pişme süresinden tam emin değilim. Düdüklüyü açıp kontrol edin, sonra biraz daha pişirebilirsiniz. Saatini öğreneceğiniz için, daha sonra bu işleme gerek kalmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Nohutu sade olarak haşladıktan sonra buzdolabı torbalarına koyup dondurucuda saklanabilir. Gerektiğinde pilavlarda, nohutlu yoğurt çorbasında, aşure yapımında hatta salatalarda (çok güzel oluyor) rahatlıkla kullanılabilir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Herkeze çok teşşekkür ederim. Denemek için bakkaldan nohut aldım. Ayıklarken baktım içi böcek dolu. Hemen geri götürdüm. Yeni mahsulun gelmesi bekliyorum bütün tavsiyeleri denemek istiyorum. Sonuçlarını da burdan aktaracağım. Düzenleyen şehnaz : 04-11-2009 saat 09:14 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili hassoman, dediğiniz yöntemle nohutu haşlarken suyuna bir parça tavuk ya da kuzu gerdan koyarsanız daha lezzetli olur. Aşurede kullanamazsınız o ayrı. ![]() Çukurova'da birçok çorba ve yemek et (beyaz/kırmızı) suyu+nohut ile pişirilir. Bir kaç örnek; şehriye çorbası, yoğurt (yayla) çorbası, her türlü hamur çorbası (değişik şekillerde kapatılmış mantı ile pişirilen çeşitli çorbalar), etli bamya ve etli pırasa, aşurelik buğday ''dövme'' ile yapılan pilav, analı kızlı. Aklıma gelenler bunlar. Unuttuklarımı yöredeki arkadaşlar ilave etsinler. ![]() Dondurucunuzdan haşlanmış nohutu ve et suyunu eksik etmeyin derim. Pilavınıza, çorbanıza lezzet katar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
İhtiyaç fazlası haşlanmış nohut olursa annem onları dondurucuda saklıyor. Fakat dondurucu sanki onların lezzetlerini etkiliyor gibi geliyor bana. Acaba nohutları akşamdan ıslattıktan sonra, konserve kavanozlara doldurup üzerlerine su ekleyip,sağlam konserve kapaklarını sıkıca kapatıp,düdüklü tencerede kavanozları üzerlerine geçecek şekilde su doldurup,kaynamaya bıraksak olumlu sonuç alınırmı. Bunu da denemek istiyorum. Havalar izmirde soğuyunca soba başında deneyler çoğalıyor ![]() Düzenleyen şehnaz : 04-11-2009 saat 09:17 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ben lezzetlerinde bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum. İyice soğuduktan sonra paketleyip kaldırınca, kullanırken gayet lezzetli oluyor. ![]() Düdüklü tencere içine o kavanozları koyarsanız, ev yapımı bomba imal edebilirsiniz. Aman dikkat. Paşa paşa geceden ıslayıp, gündüz pişirin bence. Hem daha az çaba harcarsınız, hem de tehlikesi yok. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
![]() sayın selim50 İlk sizin tavsiyenizi denemek istedim. 1 kg Beyaz nohutu akşamdan suda ıslattım. Bu arada şunu da belirteyim, aynı gün evimize su arıtma cihazı bağlattık. Nohutu arıtılmış şebeke su ile ıslattım. Ertesi sabah yine artılımış su ile beraber yeni lastikli basınçlı tencerede pişmeye bıraktım. Bir tavsiye üzerine 20 dakika en üst seviye basınçda piştikten , ve tencerenin soğuyup açılmasına izin verdikten sonraki gördüğüm manzara inanılmazdı. Zavallı nohutlar dağılmış ve yemek konumundan çıkmışlar idi. Önceleri nohutu haşlamakta zorlanırken şimdide nohutu bir arada tutmakta zorlanıyorum ![]() Keramet suda mı, nohutta mı bilemem ama şu kesin ; sizin tavsiyeniz işe yaradı. Nohuta gelince, yemeğini hala yemek nasip olmadı ama eş dost humusa doydu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Şehnaz, düdüklü tencerelerin modeline göre zaman ayarları da çok farklı olabiliyor. Benim 45 dakikada pişirdiğim nohutu, bir arkadaşım kendi tenceresinde 10 dakikadan az zamanda pişiriyordu. Tencerenizin kullanım klavuzu varsa , pişirme sürelerini bulabilirsiniz. Bulamazsanız da ilk 5 dakikadan itibaren deneyip keşfedebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Kayınvalidemin pişirdiği tüm nohutlar hamur gibi olur, yumuşacık. Sebebini biliyorum ![]() Nohutları akşamdan ılık suya ıslatıyor. Ertesi gün pişirmeden önce nohutun suyunu süzüyor, bolca tuzla nohutları ovuyor, bu sırada gevşeyen kabukları da iyice çıkmış oluyor. Tuzla ovulmuş nohut 10-15 dk kadar öylece bekliyor ve iyice durulanıp, soğuk su ile birlikte tencereye konuyor. İster suda haşlayıp yağı ve soğanını daha sonradan ekliyor, ister bütün soğan ve zeytinyağı ile birlikte, istenirse et de ekleyerek pişiriyor. Sonuçta hangi cins nohut olursa olsun sonuç mükemmel oluyor. Tuzda bekletmek sanırım nohutların su geçirgenliğini artırıyor ve pişmeyi kolaylaştırıyor. ![]() Düzenleyen Müjgan : 07-11-2009 saat 23:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Bizde düdüklüde yapıyoruz annem bir gün öncesinden ıslatıyor nohutu genellikle tavukla birlikte düdüklüye atıyoruz bol su ve yeteri kadar tuz ilave edip yaklaşık yarım saat 45 dakika pişiriyoruz tavuk suyuyla birlikte nohutları kaldırıyoruz donduruyca küçük kutularla nohutlu pilav için çıkarıp bi kutuyu atıyorum içindeki notuhta tavuk susuyla gayet güzel oluyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Zaman aşımına uğramış konu
Forumu çok iyi kullandığım söylenemez. Bu başlığada itina göstermeliyim diye düşündüm. "Nohut Bank" kurduğuma göre Pişirme konusunda uzmanlaşmış ablalara kulak vermeliyim. Azbuçuk bişeyler bilirim ama, bilenlerden yararlanalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Nohutu bir gece önceden su+karbonatla ıslayıp ertesi gün güzelce yıkayıp, bildiğiniz gibi yemeğini yapın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|