![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
ÖNEMLİ GÜNCELLEME : Sütözü böcekleri değilmiş karıştırmışım, onlar yerine Mealy Bugs ( Kırçıllı Böcek ) yazıldı. Düzenleme: Milkweed Bugs ( Sütözü Böcekleri ) : tohumları mahfeden bir haşere türüymüş, buda çok tehlikeli Tekrar Merhaba arkadaşlar, sorularla yine karşınızdayım ![]() Öncelikle en çok merak ettiğim konu aşağıda fotoğrafını paylaştığım Adenium'lardaki kök yapısını nasıl elde ediyoruz? Acaba belli bir yaştan sonramı böyle oluyor? Birde özellikle hangi türler buna elverişli acaba? ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar, Kırçıllı Böcek ( Mealy Bugs ) sorunum var. Mealy Bugs'ların neden olduğu sorunlar. (tropicnursery.com'dan alıntıdır.) Fotoğrafta sağdaki tomurcuklar Mealy Bugs'lardan etkilenmiş( kırmızılaşmış ), sağdakiler normal tomurcuklar( hala yeşil ). ![]() Mealy Bugs Yapraklarda şekil bozukluğuna neden oluyor. ![]() Kendi Adenium'larımın ilgili fotoğraflarını ekte paylaşacağım. Çözüm için alternatifler: NOT: Ben henüz hiç birini denemedim. 1- %50 isopropil alkollün fırçayla istenilen yere uygulanması. 2- Imidocloprid içeren ilaçlar. ( Confidor marka) Kaynak tropica nursery 3 - %70 Alkol içeren su karışımının pamuklu çubukla uygulanması **** 3 Litreye 75ml sıvı bulaşık deterjanı ( 5 yemek kaşığı, konsantre olmayanlardan) karışımları önerilmiş. ( Mark Dimmit'İn yazmış olduğu Adenium Kitabından Sayfa 121) 4 - Birde sarımsak, soğan ve acı biber den oluşan organik bir karışım tavsiye edilmiş. TÜm bitkilere uygulamadan birkaç yaprakta denemeniz tavsiye ediliyor. bu sorunla karşılaşıp çözüm bulan var mı? Kaynak: houseplants Buna ek olarak ekte sunmuş olduğum en alttaki fotoğrafta, gövdede nasırlaşma benzeri bir oluşum var. Bununda yine Mealy Bugslardan kaynaklandığını düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yine çok fazla soru sordum farkındayım ve konuyu işgal ettim. Umarım hepimize faydası olur. ![]() Düzenleyen can17can : 24-10-2012 saat 11:07 Neden: Önemli Düzeltme -> Mealy Bugs |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Alıntı:
Her adenium, az veya çok köklerinde su ve besin depolar. Bizim gördüklerimiz (ya da bize gösterilen) çok biriktirenler arasından seçilenlerdir. Genelde, arabicum (thai socotranum dahil) türü kullanılsa da tombul kökleri olan herhangi bir tür olabilir. Bitkiyi doğal akışına bırakıp oluşturduğu kökleri ortaya çıkarmak en yaygın (ve kolay) yöntem. Fide halindeyken kazık kökün kesilmesi veya yetişkin haldeyken köklerin şekillendirilmesi de mümkün. Aşağıdaki link bir fikir verebilir : Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots Bu link de adenium köklerinin kolalıkla manüple edilebildiğini gösteriyor : Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots Bitkiyi toprağa (bahçeye) dikmenin etkisine dikkat çekmek isterim. Tabii uygun toprak yapısında ve uygun iklim koşullarında... Ülkemizde uygulabilirliği tartışılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Sayın drhegeli toprak altında yumru kök su depoluyorsa ve biz bitki susuz diye su verdigimizde aslında fazla su bitkiye zarar buda cürütmenin sebebi diye bilirmiyiz . Süngerimsi yumru cok kolay cüme yapıyor farkına bile varmıyoruz susuz bırakmak daha iyi ( dogrumudur ) Saygılarımla . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots (Viski yerine kolonya da kullanılabilir ![]() Sütözü böceklerini bilmiyordum, ilk kez duydum. Sokucu-emici böceklerin genel adı gibi algıladım. Sitemizin E-Dergi bölümü Aralık 2007 sayısında Mine Hanım'ın ev yapımı ilaçlarını bulabilirsin: aralik07 Yeni çıkan yapraklarda kıvrılma ve şekil bozukluğu sorununu ben de yaşıyorum. Bazı adeniumlarımda tek tük yaprak bitlerine rastladım. Bazılarında hiç birşey bulamadım. Haşarattan başka bir neden olduğunu düşünüyorum. Mevsimsellik (İstanbul için) veya gübreleme yetersizliğinden şüpheleniyorum. Sen nasıl gübreliyorsun? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Bu fırçayla alkol uygulaması kırmızı örümcek ve diğer haşereler için de faydalı olur mu sizce? Bendeki ne unlu bit ne de kırmızı örümcek! Bundan eminim. Ama bir ilaçlama sonrası hatta birkaç ilaçlama sonrası tam yok oldu derken yeniden hortluyor 1-2 hafta sonra. Bu da yapraklarda sarımsı beneklerin görülmesi ile kendini belli ediyor. Şu ana kadar bit tarzı böcekler için olan ilaçlar kısmen fayda etti. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Diğer sokucu-emici zaralılarda faydası olur mu? Bilemiyorum. Ancak daha kolay bir yol var: Tazyikli su ile yıkamak... Kırmızı örümcek (özellikle) ve yaprak bitlerinde çok işe yarar. Kısmen unlu bitte de faydalıdır. Yetişkinlerin ve yavruların çoğunu, yumartaların bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Kalan yumurtalardan çıkacak olanlar için 10-15 günde bir tekrarlamak gerekebilir. Sizin sorununuza benzer bir sorun ben de yaşadım. Uzaktan bakınca sarı-kahverengi lekeler... Önce kırmızı örümcekten şüplendim. Yakından yaprak altlarına bakınca, hatta büyüteç ile bile bir zararlı göremedim. Ancak yaprak üstlerine bakınca, yaprak üst tabakasının zigzaglı bir yol şeklinde kazındığını gördüm. Fotoğraflarını ekliyorum. İlk fotoğraf, üstten çekim. İkincisi, güneşe doğru tutulmuş yaprağın alttan çekimi. Altan çekimde, yaprağın üst tabakasının kazıldığı (yenildiği), o bölgede yaprağın zar gibi kaldığı görülüyor. ![]() ![]() Şüpheli adayım : trips. 1-2mm boyunda, genelde koyu renkli, kanatlı bir zararlı. Uçabiliyor olması, bir zararlı görememizi açıklıyor. Benim durumumda, mekan değişikliği yeterli geldi (bitkileri Bodrum'dan İstanbul'a taşımak ![]() ![]() Düzenleyen drhegeli : 23-10-2012 saat 13:42 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim sn drhegeli. Bendeki yaprakların durumu da tıpkı buna benziyor. Kesinlikle aynı sorun. ![]() Ancak, sizin anlattığınız şüphelere ve verilere ben birkaç şey daha ekleyeceğim izninizle: 1) Bu sorunun sebebi sizin şüphelendiğiniz böcek/kanatlı olabilir, zira ilaçlamadan sonra geçici bir süre sorun duruyor. Muhtemelen yapraklar zehirli hale geldiği için böcek ya ölüyor ya da bir süre yaklaşmıyor veya bir süre sonra yeni bir böcek dadanıyor. 2) Gözle gerçekten ben de birşey göremedim ama bir arkadaşımdan aldığım büyük ebatlı bir mercekle yaprakların altına baktığımda, neredeyse toplu iğne başının bile 10'da biri kadar büyüklükte, çok açık yeşil renkte ve yuvarlağımsı oluşumlar gördüm. (Göz yanılmasımıdır bilemiyorum ama) hareket ediyorlar gibime geldi. Zaten bir alttaki yaprağın üzerinde de sabahları kahverengimsi toz parçaları görüyorum. Sanki üstteki yaprağın altına gizlenen zararlının dışkı atığı gibi. Eğer becerebilirsem mercek görüntüsünü fotoğraflamaya çalışırım. 3) Eğer bu sorunun sebebi bu bahsettiğiniz kanatlı ise o halde bu yaprakların altındaki minik, mikroskopik şeyler nedir bunu da anlamak zor. Kırmızı örümcek bile bir dereceye kadar gözle fark edilebiliyorken bunu fark etmesi daha da zor. 1-2 ay önceki ilaç uygulamalarımın ardından bitkide düzelme görünce, bitkiyi su ile ıslatılmış pamuk/sünger ile temizliyordum. Ancak 1-2 hafta sonra sorun tekrarlıyordu. Son uygulamadan sonra artık temizlememeye karar verdim. Bakalım ne olacak. Size bir sorum daha olacak: Bu böceği/kanatlıyı adeniumlarınızın yakınında/üzerinde hiç gördüğünüz oldu mu? Ben bazen sabahları erken kalkıp kontrol ettiğimde bile bir böcek görememiştim. Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|