View Single Post
Eski 23-10-2012, 09:33   #1587
drhegeli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 821
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi can17can Mesajı Göster
Öncelikle en çok merak ettiğim konu aşağıda fotoğrafını paylaştığım Adenium'lardaki kök yapısını nasıl elde ediyoruz? Acaba belli bir yaştan sonramı böyle oluyor? Birde özellikle hangi türler buna elverişli acaba?
Böylesi kökler (dolayısyla gövde) oluşturmak adeniumun doğasında var. Aşağıdaki fotoğraflar doğal ortamındaki bir adeniuma ait. İlk fotoğrafta bitkinin toprak üstü aksamı görülüyor. İkincisinde ise toprak kazıldıktan sonra ortaya çıkan kökleri...
Name:  Tanzania01_285.jpg
Views: 1174
Size:  11.9 KB Name:  Tanzania03_285.jpg
Views: 1332
Size:  16.4 KB
Kaynak : The Adenium Pages (Mark Dimmit'in internet sayfasıdır)

Her adenium, az veya çok köklerinde su ve besin depolar. Bizim gördüklerimiz (ya da bize gösterilen) çok biriktirenler arasından seçilenlerdir. Genelde, arabicum (thai socotranum dahil) türü kullanılsa da tombul kökleri olan herhangi bir tür olabilir.

Bitkiyi doğal akışına bırakıp oluşturduğu kökleri ortaya çıkarmak en yaygın (ve kolay) yöntem. Fide halindeyken kazık kökün kesilmesi veya yetişkin haldeyken köklerin şekillendirilmesi de mümkün. Aşağıdaki link bir fikir verebilir :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots


Bu link de adenium köklerinin kolalıkla manüple edilebildiğini gösteriyor :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots

Bitkiyi toprağa (bahçeye) dikmenin etkisine dikkat çekmek isterim. Tabii uygun toprak yapısında ve uygun iklim koşullarında... Ülkemizde uygulabilirliği tartışılır.

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön