![]() |
|
![]() |
#1741 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
Bende basit bir bonzai çalışması yaptım. Bir tane arabicum bir tanede obesum. Şimdilik arabicum için yaptığım çalışmayı paylaşıyorum. Kökleri düzenlemedim çünkü doğal halini daha çok seviyorum. ![]() 1. Fotoğraf -> Saksıdan çıkarılmış hali. ( Islakken çıkarmayın karışım(toprak) çabuk dağılır. 2. Fotoğraf -> Bebeğin poposuna vurur gibi vurarak toprağın dökülmesini sağlıyoruz. 3. Fotoğraf köklerin aşşağıya gitmesini önlemek ve kökleri görünür kılmak için alt kısma taş veya hafif olması açısından strafor( beyaz köpük ) konulabilir. Eksik olan fotoğraf: Tüm toprak(karışım) köklerden tamamen ayıklanmıştır. ( Çıplak Kök ) 4. fotoğrafta taşın üstüne biraz adenium harcı koydum ve arabicumun kökleri yanlara açılcak şekilde üstüne oturttum. İlk önce harç koyamadan taşın üstüne oturttum ve hiç birşeyle dengemeye gerek kalmadan gayet sağlam bir şekilde ve dik olarak ayakta durdu çok şaşırdım ve hoşuma gitti. Bakalım nasıl bir sonuç alacağım. Önemli Not: Güneş gören bir yerde 3-4 gün sulama yapmayın daha sonra sadece toprak yüzeyini spreyleme ile nemlendirin. Normal sulama yapmayınız, yapmanız halinde kökler görünecektir. Bitkinin kökleri geliştikçe kökler kendiliğinden dışarı çıkacaktır. Sabırsız olanlar için bitkinin karışımını tuttuğundan emin olduktan sonra biraz kökler açılır ve kökler beyaz renkten gövde rengine dönene kadar, üstüne gölgeleme amaçlı tül veya benzeri bir şey örtülür. Bunlar benim tecrübe ettiğim şeyler değildir, sadece okuduklarımın bir özetidir. Bunlara ek olarak: İnternette gördüğüm diğer çalışmalarda ince saçak kökler tamamen temizlenmişti. Böyle bir uygulamada, yaraların iyileşmesi için Adenium'u dikmeden 2-3 gün %50 gölgede bekletilmesi gerekiyor. ( bu süre adeniumun büyüklüğüne göre değişebilir. ) Düzenleyen can17can : 14-12-2012 saat 12:44 Neden: düzenleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
can17can merhaba ![]() Sanırım yukarıdaki resimdeki Arabicum? Aslında obesumları bu şekilde yapmasan daha iyi olur. Obesumlarda kök sistemi bildiğim kadarıyla arabicumlara göre daha güzel ve ilginç gelişiyor. Obesumlarda kökleri zamanla üstten azar azar toprak alarak ortaya çıkarman (kademeli olarak) daha güzel bir görüntü verir bence. Başarıların daim olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
can17car Çalışmalarınız çok güzel aşama aşama burada paylaşırsanız bizde istifade ederiz. İyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1744 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 |
Ağaç Dostu
|
Yazın iki tane minik fidemin gövdesi oldukça büzüşmüştü.. Eski halleri Sn. Sakakinin tüm tavsiyelerini yaptım.. Tam toparlandı derken yine kötüleştiler.. Öleceklerini düşünüyordum ki, Botanik bahçesine götürmeye karar verdim.. Toprakları değişti ve seraya konuldular.. Üzerlerinden yaklaşık 1 ay geçti halâ çok minikler ama toparlanmışlar.. Tekrar aynı duruma düşerler diye de geri alamadım.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1748 |
Ağaç Dostu
|
bence üzerinde çok ağırlık olursa yani gömüldüğünde zor çıkarlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 |
Ağaç Dostu
|
can17can adeium toprak karışımınız nedir ? Çok merak ettim. Çünkü resimlerden cocopeat gibi geldi bana. Yoksa kırmızı toprak mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1750 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kural olarak tohumun boyu kadar derinliğe dikilmesi gerekiyor. Burada dikkat edeceğiniz tohumu yanlamasına dikeceğiniz için derinlik hesabını buna göre yapmalısınız.Tohumu malzemeye uygun biçimde yerleştirin, üstünü ince bir tabaka ile kapatın. Yani adenium tohumu için birkaç mm kalınlık gerekli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
|
Sayin can17can hersey cok guzel gorunuyor, sahsi merakim aldiginiz Thai socotranum tohumlarinin akibeti ! ne durumdalar buyumelerine dair fotograflariniz var mi ? Saygilar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1752 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Adenium için yapay ışık denemesi
Amaç : 2-4 aylık fidelerin kışı atlatmasını sağlamak. Teorik Bilgi : Güneş (yaz, öğle, açık ve kuru hava) = 10.000 lumen/ft2/saat = 100.000 lux/saat (Yetişkin) Adenium ışık isteği (gelişme dönemi) = 4.000-8.000 lumen/ft2/saat = 40.000-80.000 lux/saat (Yetişkin) Adenium ışık isteği (dinlenme dönemi) = 1.000 lumen/ft2/saat = 10.000 lux/saat Güneşlenme süresini 12 saat olarak alırsak, yetişkin bitki için günlük ışık isteği (dinlenme) = 12x10.000 = 120.000 lux/gün Kaynak : Kitap : "Adenium : Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Dimmit Mark" Site : <i>Adenium</i> Culture: Producing Large Specimens Quickly Kullanılan malzeme : Standart plastik hal kasası (1 ad), bambu çubuk (4 ad), 1200 lumen-6.500 kelvin-22 watt tasarruflu ampul (4 ad), yeteri kadar kablo-duy-fiş-galvenizli tel vb., mekanik zaman ayarlayıcı. Uygulama : ![]() Maliyet : Sadece ampullere ödeme yapıldı. Tanesi 6,00TL. 4x6 = 24,00TL harcandı. Diğer malzemeler, elde mevcut olanlardan kullanıldı. Sonuç : Henüz 15-20 gündür kullanıyorum. Bitkilerde yeni yaprak çıkarımı var. Daha önemlisi, çıkan yaprakların yüzü ışık kaynağına (ampul) dönük. Bakalım nasıl sürecek... ![]() Düzenleyen drhegeli : 21-12-2012 saat 14:50 Neden: metrekare'yi footkare'ye düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1753 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Ben de adeniumlariçin bir ısıtmalı sera yaptım. Teknik ayrıntılar. Onu da sonra anlatırım ![]() Isıtma sisteminin verimini kontrol ediyorum şimdilik. Aydınlatma konusunda sonucu sanırım bir süre sonra anlayacağım. Drhegeli, Sakakiyle takıldığımız konu bir metre karede kaç ampul olması gerektiği. Bir t8 floresan 2700 lümen civarı. Bu durumda bir metrekare yere 3 ampul gerekecek gibi bir sonuç çıkarıyoruz. Ne dersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1754 |
Ağaç Dostu
|
Sn. drhegeli, Paylaşımınız ve detaylı bilgiler için çok çok teşekkürler. Kullandığınız kasanın yarım metrekare olduğunu varsayarsak ve bu alan için 4800 lumen aydınlatma yaptığınızı hesaba katarsak. Günışığı aydınlatma değeri olan 10,000 lumen/m2 (doğrudan güneş ışığı altında değil) değerine neredeyse tam uymuş gibi görünüyor sizin düzenek. Doğru muyum? Hemen ben de işe girişeyim bu hafta sonu ![]() Tekrar teşekkürler, sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1755 |
Ağaç Dostu
|
Kasanın ebatları 35cmx55cm. Yarım m2 bile değil. Ancak sağa, sola ve yukarıya kaçan ışığı hesaplarsak eğrisi doğrusuna denk gelmiş gibi görünüyor. Işığı, bitkilere doğru odaklamak için birşeyler bulmalı... Tabii ki para harcamadan... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1756 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Alıntı:
Mehmet Düzenleyen merlict : 21-12-2012 saat 09:51 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1757 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
aslında suyu çok seviyor ama kök çürüklüğüne karşı çok hassas suyu kestinizde kök çürüklüğü neredeyse olmuyor ama gelişimide duruyor diyebilirim. zira su olmayınca toprak kuruyor ve bitki kuru topraktan besin alamıyor diye düşünüyorum |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1758 |
Ağaç Dostu
|
sayın garuda ışık ve ısı isteklerini karşıyamayacağımızı düşünerek henüz dikmeye cesaret edemedik zira antalyada bir hafta devamlı yağmur yağdığı oluyor şubat veya mart gibi tohum atmayı düşünüyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1759 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kök çürüklüğünün olmaması için ben de az az suluyorum. Kışı atlatabilseler bahar ve yazda sıkıntı olmaz diye umuyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1760 |
Ağaç Dostu
|
selamlar İyi bir makine ile adeniumlarımın fotolarını çektim ve ekliyorum. Boyları uzamaya devam ediyor.Gerçi bahar ve yazdaki gibi hızlı bir uzama yok ama yinede yeni yaprak çıkarma ve boy atma devam ediyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1761 |
Ağaç Dostu
|
Bu bitkimin yaklaşık 1ay önce kazık kökünü kestim. Üst ana dalını kestim. Çok az su veriyorum. 10 günde bir veriyorum. Şu an kestiğim ana dalın yanından yeni bir sürgün veriyor. Gövdenin üst tarafından da yeni bir sürgün çıkmaya başlıyor. Bu da fotoğrafı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Ağaç Dostu
|
bunlarda yeni ektiklerim ve yaklaşık 1 ay önce ektiğim bitkilerim. Baharda bunların kazık köklerini kesip öylece şaşırtacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1763 |
Ağaç Dostu
|
Neden kazık kökleri kesiyorsunuz ki? Tercihinizdir anlarım. Ama kazık kök kesimi bir mecburiyetmiş gibi algılanıyor. Adenium bakımında böyle bir gereklilik yok. Kazık kökün toprağa tutunma işlevi yanında (adeniumda) su depolama görevi de var. Kazık kökün kendisi o çok sevdiğimiz değişik gövde şekilleri oluşturmak için yeterli... Aşağıdaki fotoğraflarda önlü-arkalı görülen adenium bana 1 ay kadar önce geldi. Köklerine herhangi bir manipülasyon uygulanmamış. Kazık kökü, bir şekilde çatallanmış, kendi üzerinde dönerek spiral ve hoş bir görüntü oluşturmuş. ![]() ![]() ![]() Saksı harcı olarak nemli, (1:1) oranında çam kabuğu ve kum kullanıldı. O günden beri sulanmadı. Uçlarda tomurcuklanma başladı. ![]() ![]() Düzenleyen drhegeli : 21-12-2012 saat 15:12 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1764 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=drhegeli;1072366]Neden kazık kökleri kesiyorsunuz ki? Tercihinizdir anlarım. Ama kazık kök kesimi bir mecburiyetmiş gibi algılanıyor. Adenium bakımında böyle bir gereklilik yok. Kazık kökün toprağa tutunma işlevi yanında (adeniumda) su depolama görevi de var. Kazık kökün kendisi o çok sevdiğimiz değişik gövde şekilleri oluşturmak için yeterli... Aşağıdaki fotoğraflarda önlü-arkalı görülen adenium bana 1 ay kadar önce geldi. Köklerine herhangi bir manipülasyon uygulanmamış. Kazık kökü, bir şekilde çatallanmış, kendi üzerinde dönerek spiral ve hoş bir görüntü oluşturmuş. ![]() Saksı harcı olarak nemli, (1:1 ) oranında çam kabuğu ve kum kullanıldı. O günden beri sulanmadı. Uçlarda tomurcuklanma başladı. ![]() QUOTE] Vallahi ne yalan söyleyelim kazık kökün neden kesildiğini tam olarak da bilmiyoruz. Forumlarda herkes kazık kökün kesilerek hem diğer köklerin daha da kalınlaşacağını hem de gövdenin kalınlaşacağını yazıp durdular. Ve ben de ona istinaden kazık kök kesmeye niyetlendim. Sizin gönderdiğiniz resimlerde kazık kökü nasıl böyle 2ye ayırmışlar merak ettim doğrusu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1765 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sanırım bonsaiciler olarak biz sizin kafanızı karıştırdık biraz ![]() Kusura bakmayın eğer yanlış izlenim uyandırdıysak ama kazık kökleri (kendi adıma konuşayım) adeniumları bonsai yapmaya karar verdiğinizde, ileride sığ saksılara alırken zorluk yaşamamak ve bonsai saksısında güzel yüzey kökleri elde etmek için kesiyoruz. Onun dışında drhegeli'nin dediği gibi kesmenize gerek yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1766 |
Ağaç Dostu
|
gayet açıklayıcı oldu. Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1767 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
aşk da diyebiliriz herhalde! evde kıskanan olmuyormu? doktor hassasiyetiyle yaptığınız paylaşımlar için size ne kadar teşekkür etsek azdır diye düşünüyorum. sağolun, varolun |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1768 |
Ağaç Dostu
|
Kazık kök su toplama özelliği sadece adenium'a özgü değildir bir çok caudiciform bu yapıya sahiptir kazık kök kesimi düzgün saçak görüntü elde etmek için ve küçük saksılarda muhafaza için mecburi veya tercihidir, bu doğal olmayan muamele bitkiye zarar vermez ama kayıplarda göze alınmalı, geniş bir toprakta yaşayan örnekle bütün kökleri sıkılmış kazık kökleri boğulmuş kayalar arasında yaşayan örnek arasında cidde oranda gövde boyu farkı vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1769 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Avustralya Adenium Derneği Yahoo Grubunda alıntıdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |