agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Sukulent
(https)




Beğeni Düzeni833Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2009, 17:55   #331
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemboa Mesajı Göster
Ben % 50 yi yakaladım ki bu bile düşük oran.%80 i bulmamız lazım.
Bu arada sizin ilk lithopslarınız kaç günde ve sonuncusu arasındaki zaman sürecini merak ettim.
saygılar Sümer

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 18:07   #332
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
Valla şaşırtıcı ama ekimden 3 ay sonra bile çıkan oldu ama geneli 10 gün ile 2 hafta arası çıkıyor.

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2009, 19:01   #333
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Lithopsların numara sıralarına göre adlandırlmış resimleri

Selamlar daha önce alfabatik olarak hazırlayıp resimleri sunmuştum.Şimdi numaralarına göre resim ve isimleri olarak uzun bir süreç sonucu hazırladım.Değişik sitelerden yardım alarak kendim hepsi bir arada anlaşılması kolay bir biçimde hazırladım.Umarım beğenirsiniz
http://rapidshare.com/files/18881562...ve_fihrist.rar

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 09:46   #334
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Merhaba arkadaşlar.
Sayın Cemboa'dan lithops siparişi vermiştim. Bölümü okudum ama tam olarak karar veremedim. Lithopsları toprak **** torf karıştırmadan, tamamen inşaat kumu ve akvaryum taşı olan bir harca mı ekmeliyim, yoksa en alta biraz torf **** toprak koymalı mıyım? Bir yerde tamamen kum olmalı, bir yerde de alta torf üstüne de inşaat kumu ve akvaryum kumu konulur deniliyor. Aklım karıştı. Yardımcı olabilir misiniz?

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 09:59   #335
Ağaç Dostu
 
İlkin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,632
Galeri: 51
Sulamayı ayarlayamazsınız da çürütürsünüz diye genelde minik taşların içine ekin deniyor. Bende saksı harcı olarak her türlüsü var ama yine de fazla sulamam, çürütmem de diyorsanız; torf, toprak ve bolca da minik boyasız taşın olduğu bir harcı hazırlayıp, karıştırıp ekin derim.

İlkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 20:20   #336
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Toprak karışımı ve çimlenme süreleri(kendi tecrübem)

Değerli lithops dostları
Kendi toprak karışım ve ekme metodlarım,çimlenme süreleri.
Özel kaktüs toprağını 3 mm 2 mm 1.5 mm elekten bu toprağı geçirerek sınıflara ayırdım.3mm olanı en alt kısımda 2 mm olanı orta kısma 1.5 mm olanıda tohumla beraber katılacak olan karışım olarak kaplara ayırdım.karışım:%60 özel kaktüs toprağı %10 perlit %10 Coco paet %20 kum.
3 mm alt kısım toprağa aynı kalınlığında elekten geçmiş perlit,Coco paet 3 mm akvaryum kumu(steril edilmiş)bunları karıştırarak alt kısım harcımı tamamladım.diğer aşamada 2 mm kum ile aynı kalınlıkta özel kaktüs toprağını karıştırdım başka bir şey katmadım.karışım oranı %70 özel kaktüs karışımı %40 kum.Ayrıca ekilecek kabın tabanına filitre görevi görecek 5mm veya daha kalın akvaryum çakılı veya lavalit(lavtaşı)Bu maddelerin iyice yıkanmış ve steril edilmiş olması lazım.Lithopslar bakteriye karşı çok duyarlıdırlar.Sterile etmeyi ister fırında isterse bunları yıkarken akvaryumcuların kullandığı sterilizasyon maddesi ismi şimdi aklıma gelmedi eczanelerde satılıyor.Sonunda çok iyi durulanması lazım vede kurutulması.
Ben peynir kabı ve yoğurt kapları kullandım ekim işerimde.Bütün bu işlemleri iş yerinde yapıyorum mekan çok müsait ve sıcaklığı istediğiniz şekilde ayarlıyorsunuz.
Ekme işlemi;Yoğurt kabının dip kısımlarını su akacak şekilde 5 mm çapında 6 adet delik açtım .Ççekçilerden 0.5 mm kalınlığında toprağın suyla akmaması için nylon elek yerleştirdim onun üstüne çakıl ve lav taşını yerleştirdim.Kabın yarısına kadar 3mm kalınlığında olan malzememden koydum.Kabın toplam yüksekliğini 10 cm olatak kabül edersek,5cm kadar bu karışımla doldurdum.2 cm kalınlığında ise 2 mm malzememizden döktüm.Ektiğim kavı yere vurarak malzemelerin yerleşmesine yardımcı oldum.Tohumlarımızla aynı kalınlıkta olan son karışımızdan 0.5 cm üst tabakaya yerleştirdim.Tahta yardımı ile toprağın düz olmasına yardımcı oldum ama fazla bastırmadım.Tohumlarımı gelişigüzel üzerine yerleştirdikten sonra üstüne 2mm kalınlığında tohumla aynı büyüklükte olan karışımımdan düzgün bir şekilde septim.kare bir kaba su koyarak ekim kabımı içinde 5 dakika bektetim ve üst kısma buzdolabı strecini kabın kenarlarını örtecek kadar kestikten sonra paket lastiği yardımıyla gergin bir şekilde güneş görmeyen ışık alan bir yerde bıraktım.Kabın üst kısmında 2.5 cm kadar boşluk bıraktım bunu sebebi ise 1 günlük havanlanma sürecini tamamlayacak zaman.Bu tecrübeler benim 1 aylık bir ekim tecrübem.İnternet ortamında bir ay kadar bir araştırma yaptım çoğunu Türkçeye çevirdim sonuç olarak bir birinin aynı gibi gözüküyorlar hatta video cliplerden gördüğüm profesyonel yabancı seracılar tamamen kum karışımı perlit ve ismini araştırdığım ve bu malzemelere yabancı olduğum için bulamadığım malzemeler.
Diyeceksiniz bu metoduda denediniz mi evet toplam 8 metod denedim hepsi fiyasko.Yani 20/2 , 4/0 ,5/0
Ama uzun uzun anlattığım formülle şeytan kulağına kurşum 4/4, 5/4 en son aldığım 60 kadar tohumuda büyük bir yoğurt kabına tamamını bugün ektim.Bu arada sıcaklık 23 ile 27 derece. Nem ise %10
Çimlenme süreleri ilk 6 gün son olanı 10 gün cinsine göre değişiklik gösterebilir.Çimlendiremediklerimin nedeni ekim metodları ve malzeme eksikliklerinden ve tohumların kalitesinden kaynaklanıyor olabilir.
Aldığım lithops haricinde ki tohumlar tamamına yakın bir sürede çimlenmiştir.
Wavy cactüs:çimlenme süresi .4 ile 6 gün 4/4 çimlenme
Mammillaria mix 6 gün(bir arkadaş sormuştu ama sayfasını ve yerini bulamadım) 5/4 çimlenme
Echinofossulocactus Echinocactus: 10 ile 14 gün 10/6 çimlenme
TURBINICARPUS PSEUDOPECTINATUS:14 ile 20 gün. 5/3 çimlenme
Birde şunu ekliyeyim kesinlikle inşaat kumu kullanmanızı tercih etmem dere yerine deniz kumu veya kırma kum kullnabilirler baktari ve istenmeyen sonuçlar alınabilir.İlk ekimde fungusit kullanmıştım çıkan tohumlar bir hafta sonta öldüler.Sonraki ekimlerinde kesinlikle kullanmıyorum.Tuz da eklemedim ekimlerimde.Havalandırmayı günde 2 kere yapıyorum oda üst kısmı ku ise fısfısla uzaktan sisleyerek nemlendiriyorum ve tekrar kapatıyorum.Tohumlar çıktıktan sonra üstlerini kapatmıyorum.
Biraz uzun oldu ama inşallah yardımcı olur.
Saygı ve sevgilerimle
Johnny Guitar

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 16:48   #337
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
03.02.2009 da ektiğim 4 adet lithops C072 tohumundan ilk çillenme bugün meydana geldi.Darısı diğer arkadaşların başına.

Eklenen Resimler
 
johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 22:19   #338
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn Mesajı Göster
Sağlıkla büyürler inşallah, ben bir ay daha beklemek istiyorum tohumlarımı ekmek için. Verdiğiniz bilgilerin büyük faydası olacak, teşekkürler.
İsabet olur sayın selenn ben sadece deneyim için 10 değişik yöntemle ekim yapıp bunların hangisinin başarılı olduğunu tespit etmeye çalışıyorum.Net ortamında bir sürü yazılar var hepsi yabancı sitelerden çevrilerek yapılmış.Bunların orjinallerini üreten tekil kişiler değiller hepsi profesyonel üretim teknikleri uygulayan ve büyük bir alanlarda üretim yapan kişiler ve kurumlar.Tohumlarınıda zaten kendileri dölleyerek alıyorlar sonuç % 90 oluyor tabiiki.Bizler ise amatör ve bu işe yeni başlamış kişileriz.Tohumlarında çimlenme oranları hakkında bir bilgi yok tohumun ticaretini yapanlarda çimlendirme konusunda internet ortamında olan bilgileri ingilizce olarak gönderiyorlar.Değişik sitelerdeki yazan yazılar da bunların türkçeye çevrilmişi.Doğanın gelişimine göre çimlendirme yaparsak başarımız yüzde elli olur.Dediğim gibi tohum çimlenme kalitesi bilinmiyorsa 4 tohumdan verim almanız zor gibi gözüküyor ben lithopslarda 1 ve 2 yi geçemedim.Diğer türlerde %100 u bulduğumda oldu.WAVY CACTUS (Stenocactus phyllacanthus) 4 tohum çıkan 4 adet,LIVING STONES (Titanopsis primosii) 4 tohum çıkan 3
LIVING STONES (Titanopsis primosii) 4 tohum çıkan 2 daha onlarca kaplarda var çıkmasını bekliyorum.Ayın 9 unda ekmiştim önümüzdeki hafta çıkarlar zannediyorum.tüm tohumların ekm ve çimlenme zamanları sevdikleri karışımları ve hangi karışımda daha fazla, çimlenme verimleri daha fazla diye bunların notlarını ve resimlerini hazırlıyorum.Şu anda bir yıl taırılmış fındık tozu torfu ile uğraşıyorum menekşelerde büyük oranda verim aldım analize verdim cuma günü analize verdim bu torfu kaktüs işindede kullanacağım tabiiki değerler göre.
saygılarımla

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 22:34   #339
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mkrz38 Mesajı Göster
merhabalar;

elimde cemboa dan aldığım 2 adet lithopsum ve postasını beklediğim 20 adette tohumum var. her ne kadar burada yazmasamda uzun zamandır yazıları baştan sona okumakta ve kendimce tecrübe edinmeye çalışmakyım.

özelikle sümer abimin yazıları, önerileri ve tecrübeleri çok hoşuma gitmekte merakla takip etmekteyim.

ileriki zamanlarda yina görüşmek üzere.
İsterseniz tecrübe için bu 20 tohumu ekin 10 ile 15 gün bekleyin bakalım kaç adet çimlenecek bu mevsim ortamında.5 adet çıkarsa büyük başarı olur.Ben ocak ayından itibaren deneyim ve tecrübe için 200 civarında tohum ektim hedefim %20 idi ve tüm malzemeleri temin ettim .Bu çimlenme işini iş yerinde yaptığım için ortam müsait bakteri üremesi çok zor ısınma basınçlı buhar siteminle olduğundan sıcaklık ve nem sorunu yok güneş ışığı yetersiz geldiği zamanlarda takviye ışıkla aydınlama yaptım.Herhangi bir sorunla karşılaştığımda o işin uzmanı arkadaşlarda elimin altında mevcut yabancı dil sorunu yok rusça ve japon ca da bile tercüme kolay oluyor.Çoğu bulduğum bilgileri çevirisini yaptırdım.Bu ortamda bile ortalama %50 tüm kaktüs türlerinde başarım oldu.Önümüzdeki ayda son cemre düştükten sonra çimlendirme işine başlarsak sonucun %80 lere ulaşacağını tahmin ediyorum.
saygı ve sevgilerimle

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 11:33   #340
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
19 Ocak'da peynir kabına yaklaşık 60 kadar tohum ekmiştim. Umudumu neredeyse tamamen kesmiştim ama sabah sabah muhteşem bir sürprizle karşılaştım.

Dedim ya umudumu kesmiştim, bu yüzden havalandırmak için peynir kabının kapağını bile 3-4 günde bir açıyordum. Bu sabah da "hadi biraz açayım da havalansın zavallılar deyip kapağı açtığımda bir de ne göreyim. Beş tane minik yeşil baş torftan çıkmış, sevimli sevimli gülümsüyor. Nasıl sevindiğimi anlatamam.

Bu fotoğraflarda pek belirgin olarak görünmüyorlar. Daha net (makro çekim) olanları makinedeki anlamadığım (makine benim değil) bir belirsizlik nedeni ile aktaramadım bilgisayara. En kısa sürede nasıl aktarılacağını öğrenip diğer resimleri de koyacağım buraya.

Eklenen Resimler
   
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 13:36   #341
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: Karşıyaka İzmir Bostanlı Atakent
Mesajlar: 581
Sevgili Malbman,İnanın bu habere çok sevindim .Artık bebelerin gelişme süreçlerinin fotolarını merakla bekliyeceğiz.Hatta kim bilir belki içlerinde çok miktarda ''Obtıca Rubra''da çıkar
Tekrar hayırlı olsun.

selcuk44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 19:50   #342
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Sevgili selçuk44, size özel mesajla bildirecektim lithopsların çimlendiğini ama aceleyle çıkmak zorunda kaldım ve eve henüz girdim. Yine size mesaj atma niyetiyle bilgisayarımı açtım ki siz zaten görmüşsünüz.

Ne yazık ki miniklerden hiç biri optica rubra değil. Zira tohumları aldığım yerde (burada) optica rubra tohum olarak değil, 1 ve 3 yaşında bitki olarak satılıyordu. Ben de açıkçası tohumdan yetiştirmek istediğim için, hazır bitki olarak almadım.

Başka kaynaklardan araştırıyorum. Eğer tohum olarak bulursam optica rubra tohumu da alacağım ama henüz bir yerde rastlamadım. Ama umarım miniklerin bir çoğu can bulur ve canlı kalır da, olanları paylaşırız.

Sevgilerimle

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 20:01   #343
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
19 Ocak'da peynir kabına yaklaşık 60 kadar tohum ekmiştim. Umudumu neredeyse tamamen kesmiştim ama sabah sabah muhteşem bir sürprizle karşılaştım.

Dedim ya umudumu kesmiştim, bu yüzden havalandırmak için peynir kabının kapağını bile 3-4 günde bir açıyordum. Bu sabah da "hadi biraz açayım da havalansın zavallılar deyip kapağı açtığımda bir de ne göreyim. Beş tane minik yeşil baş torftan çıkmış, sevimli sevimli gülümsüyor. Nasıl sevindiğimi anlatamam.

Bu fotoğraflarda pek belirgin olarak görünmüyorlar. Daha net (makro çekim) olanları makinedeki anlamadığım (makine benim değil) bir belirsizlik nedeni ile aktaramadım bilgisayara. En kısa sürede nasıl aktarılacağını öğrenip diğer resimleri de koyacağım buraya.
Tohumlarınızın çimlendiğine sevindim sayın malbman bugün işyerinde bir kaç lithopsumunda çimlendiğini gördüm ve karışımın üst kısmı hayli kabarmış miniklerde çıkamaya devam edecek sanırım.Birde sorum olacak size o çakıl parçalarını tohumları ekerken mi kullandınız sonradan üstüne mi koydunuz merak ettim.
Saygılarımla Sümer

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 21:48   #344
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Ne kadar güzel minik bebekler topraktan başlarını çıkarmışlar bile. Ben de bu resimleri görüdükçe tohumlarımın başlarında buluyorum kendimi sonra "hadi biraz daha bekleyeyim" diyerek vazgeçiyorum.

Sayın malbman bunlar tuz serptiğiniz lithopslar değil mi?

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 07:21   #345
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi johnny guitar Mesajı Göster
Tohumlarınızın çimlendiğine sevindim sayın malbman bugün işyerinde bir kaç lithopsumunda çimlendiğini gördüm ve karışımın üst kısmı hayli kabarmış miniklerde çıkamaya devam edecek sanırım.Birde sorum olacak size o çakıl parçalarını tohumları ekerken mi kullandınız sonradan üstüne mi koydunuz merak ettim.
Saygılarımla Sümer
Sizin lithopslarınızın çimlenmesine de sevindim saynı johnny guitar. Ama sanırım en önemli olanı, bundan sonra bu miniklerin hayatta kalmasını sağlamak. Bu aşamada neler yapmak gerektiği hakkında kısaca bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.

Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem.

Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 07:22   #346
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn Mesajı Göster
Ne kadar güzel minik bebekler topraktan başlarını çıkarmışlar bile. Ben de bu resimleri görüdükçe tohumlarımın başlarında buluyorum kendimi sonra "hadi biraz daha bekleyeyim" diyerek vazgeçiyorum.

Sayın malbman bunlar tuz serptiğiniz lithopslar değil mi?
Evet sevgili selenn, bunlar kokmasın diye tuzladığım lithopslar.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2009, 16:53   #347
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Sizin lithopslarınızın çimlenmesine de sevindim saynı johnny guitar. Ama sanırım en önemli olanı, bundan sonra bu miniklerin hayatta kalmasını sağlamak. Bu aşamada neler yapmak gerektiği hakkında kısaca bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.

Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem.

Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur.
Selamlar Sayın malbman
Sulama işini kendi tecrübelerime göre tarif edeyim:Üst kısım kurumaya başlayınca sisleme yöntemi ile fıs fıs kullanlıyorum bu süreci günde 2 kere tekrarlıyorum ben.Ama bu sistem ortamın nem oranına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.Kalorifer sistemle benim bulunduğum ortamın ısıtma sistemi farklı olduğu için bende nem oranı yok.Dolayısı ile kuruma üstü streçle kaplı olmasına rağmen fazla oluyor.Sürekli olarakta havalandırıyorum.
Çakıl olayına gelince ben değişik ekim metodlarını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.Şimdi bu oranları detaylı bir şekilde bir araya toplamaya çalışıyorum.
Benim elde ettiğim en iyi sonuç en üst kısımda sadece 1 ve 1.5 mm olarak elenmiş kaliteli torf ve tatlı su kumu çok az oranda ise aynı elekten geçirilmiş cocapeat karışımı.Tohumarı ektikten sonra üzerlerinede 1 veya en fazla 2 mm yükseklikte bu karışımdan koydum ve en iyi çimlenme oranını bu karışımdan aldım.Lithopslar veya diğer kaktüs ler belli bir büyüklüğe geldiğinde üzerlerine 2 veya 3 mm kalınlığında quartz kum veya lavalit(lavtaşı)yerleştirdim ama fidelerime zarar vermeyecek şekilde.

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 18:54   #348
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 19:23   #349
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AyhanMoran Mesajı Göster
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?
Selamlar biz ilk aşama olan çimlenme konusunu çözme aşamasındayız.Siz bunları çömüşsünüz ve yetişkin saksısız lithops almışsınız.Satan arkadaşın dediklerini birebir yaptığınız sürece lithopsunuza bir şey olmaz .Önceki mesajlarımda toprak karışımı hakkında kendi tecrübelerimi yazmıştım.Forumda araştırma yaparak diğer arkadaşların değerli bilgilerine ulaşırsınız diye düşünüyorum.Kış döneminde hiç sulanmayan bir bitki eğer karışıma ekmeyi düşünüyorsanız karışımı kurutmanızı tavsiye ederim.bahçe toprağını kullanmayın derim daha yumuşak ve geçirgen bir toprağı akvaryum kumu varsa perlit ve cocapeat vermikulit bunlarla harmanlayıp içinde nem olmayacak şekilde kurutup ekin lithopslarınıza hiçbirşey olmayacaktır ortam sıcaklığıda yüksek olmasın ve güneşe göstermeyin ilk cemre düştü güneş bağzen aşırı derecede olabiliyor.Lithoplarınız şu anda kabuk değiştiriyorsa zaten eski kabuktaki nem onlara yeter.Lithopların sulaması hakkında çok yazılar var ama deneyen varmı bilemiyorum.Belki diğer tecrübeli arkadaşlarda size yardımcı olabilirler.
Saygılarımla

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 19:56   #350
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
sn.johnny şu an sadece akvaryum kumu var sadece ona diksem yeterli olurmu yoksa yarın alayımmı.Birde martın kaçına kadar bu toprakda duracak.

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 19:58   #351
Yeni Üye
 
mkrz38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: kayseri
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AyhanMoran Mesajı Göster
SN.cemboa nın göndermiş oldugu lithopslarımı biraz önce aldım lütfen bana yardımcı olun onları nasıl bir toprağa dikecegim.Benim düşüncem dere kumu ve tarla topragı karışımı birazda çakıllamı dikeyim. Dere kumu biraz nemli,tarla toprağı kuru tereddütte kaldım.Sn cemboa bana göre bu mevsimde nemli derekumu bile tehlikeli diyor.Yoksa akvaryum kumunda martın hangi tarihine kadar bekleteyim.Lithopslarım öylece bekliyorlar.Yardım?
ayhan abicim merhabalar;

bende cemboa dan litops aldım ve yaklaşık 1 aydır bendeler, ben uyku modunda marta kadar bekleyeceğini duydum ve akvaryum kumuna (aslında kumda değil biraz daha irice) koydum mart ayını beklerken iki litopsumda ortadan ayrıldı ikisiniz içindende yenileri gelmekte ve gün günü izlemekteyim her gün de gelişimini belli etmekteler.

ne su, ne başka bir eklenti yaptım beta balığım için aldığım kadehe kumu koyup litopsları gömdüm günlük izliyorum.

johnny guitar saolsun bana marta kadar bkelememi içindeki suyun kendini idare edeceğini belirtti hala bekliyorum.

mkrz38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 20:09   #352
Ağaç Dostu
 
AyhanMoran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: Uşak
Mesajlar: 353
Teşekkürler mkrz38.Bende öyle yapıyim bari peki martta nasıl bir toprağa dikmeyi düşünüyorsun.

AyhanMoran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 20:13   #353
Yeni Üye
 
mkrz38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: kayseri
Mesajlar: 5
valla martta içine biraz daha dere kumuna benzer bi kumekleyecem 1/3 oranında ölece şansımı deneyecem, çünkü resimlerden incelediğim kadarıyla zor şartların bitkisi bu kayada, taşta yetişiyor bizde aman aman deyince küsebilir

mkrz38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 20:22   #354
Ağaç Dostu
 
johnny guitar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Kdz Ereğli/Akçakoca
Mesajlar: 156
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AyhanMoran Mesajı Göster
sn.johnny şu an sadece akvaryum kumu var sadece ona diksem yeterli olurmu yoksa yarın alayımmı.Birde martın kaçına kadar bu toprakda duracak.
Kumunuz kalın olursa nemi daha az tutar.Genel olarak toprağa ekim zamanını mart ayının son haftası olduğu yazıyor ben denemedim sadece daha önce ekenlerin yazılarını size aktarıyorum.Bende yetişkin lithops almayı düşünüyordum fakat tohumdan ekmeyi ve diğer bitkilerdeki deneyimimi bununla pekiştirerek ve bu aradaki zamanda gelişim hastalık gübre sulama gibi konularıda araştırarak daha iyi tecrübe edinirim düşüncesi ile bu yola başvurdum.Şu ana kadar çimlenmiş ve gelişmeye çalışan 30 kadar lithopsum oldu.Çimlenme aşamasında ise bir okadar daha var.Asıl çimlendirmeyi mart ayının son haftasında başlıyacağız arkadaşlarla.

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 11:15   #355
Ağaç Dostu
 
Crocus Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
Merhabalar;
Bugün sabah Migros'ta alışveriş yaparken uzaktan beni al der gibi bakan bir lithops gördüm.Maalesef bir tane kalmıştı ve bana göre oldukça perişan halde,resimlerde de görüleceği gibi yüzeyinde aşınmalar mevcut!Zavallıcığı nasıl iyileştirebilirim,toprağı çok kuru geldi,sanıyorum özel bir toprak almalıyımBu konuda deneyimli arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum..)

Eklenen Resimler
   
sibelim beğendi.
Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 12:02   #356
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Bu bir conophytum.

Nisan-Mayısa kadar evinizin en serin yerinde tutun ve sakın tek damla dahi su vermeyin.

Toprak değişimi de yapmayın.

Bitkinizin lobları kuruyacak, pörsüyecek ve içinden taptaze yeni oluşum çıkaracak.

Görünüşünden secak ortamda tutulduğu (siz satın almadan) az da olsa sulandığı belli oluyor. Bu tarihe kadar loblarda kuruma başlamış olmalıydı.

Susuz ve serin ortamda tutmayı bitkinin çiçeklenmesi amacıyla yapıyoruz.

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 12:14   #357
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
4 aydan beri tek damla dahi sulanmadı.

Mayıs ortasına kadar da böyle kalacak.

Name:  000_0004.jpg
Views: 1277
Size:  40.7 KB

Name:  000_0007.jpg
Views: 1204
Size:  39.9 KB

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 15:24   #358
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
3-4 aylık lithopslarımı arka arkaya hızla kaybettim, nerde yanlış yaptım?

Sobalı odada hava sıcak nasılsa diye fısfıslıyordum, son 1 haftaya dek sorun yoktu.

Şimdi neden birdenbire ölmeye başladılar?

Soğuk odaya koymadım hava serin diye , bilemedim?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 16:17   #359
Ağaç Dostu
 
Crocus Şen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 443
Sevgili Iklimsiz yardimlariniz icin cok tesekkurler!Sormak istedigim baska birsey daha var,evde serin bir alan yok maalesef!Ya evin icinde serin alan cam kenari var orasida 18 derece civari oluyor,**** ev disinda acik balkon oldukca serin oluyor,yagmur almayacagi bir kisma koysam sorun olustururmu??

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 16:48   #360
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Açık balkona koymayın, şoka girmesin bitkiniz.

Cam kenarı uygun.

Başlıktaki yazışmaları da baştan itibaren okursanız genel olarak lithops bakımı hakkında içiniz rahatlar.

Kolay gelsin.

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025