Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman
Sizin lithopslarınızın çimlenmesine de sevindim saynı johnny guitar. Ama sanırım en önemli olanı, bundan sonra bu miniklerin hayatta kalmasını sağlamak. Bu aşamada neler yapmak gerektiği hakkında kısaca bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.
Zira bu aşamadaki lithopsların sulanması mı yoksa sulanmaması mı gerektiği konusunda kafam çok karıştı. Hatalı bir uygulama yaparak minikleri kaybetmek istemem.
Sorunuza gelince; çakıl parçalarını, tohumları serpip torfu hafifçe bastırdıktan sonra koymuştum ama sanırım hata etmişim. Zira çakıllar sandığımdan iri taneli ymiş. Sanırım tohumların büyük bir kısmı bunların altında kaldı ve çıkamıyor. Birazdan temizleyebildiğim kadarını temizleyeceğim. Belki bir faydası olur.
|
Selamlar Sayın malbman
Sulama işini kendi tecrübelerime göre tarif edeyim:Üst kısım kurumaya başlayınca sisleme yöntemi ile fıs fıs kullanlıyorum bu süreci günde 2 kere tekrarlıyorum ben.Ama bu sistem ortamın nem oranına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.Kalorifer sistemle benim bulunduğum ortamın ısıtma sistemi farklı olduğu için bende nem oranı yok.Dolayısı ile kuruma üstü streçle kaplı olmasına rağmen fazla oluyor.Sürekli olarakta havalandırıyorum.
Çakıl olayına gelince ben değişik ekim metodlarını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.Şimdi bu oranları detaylı bir şekilde bir araya toplamaya çalışıyorum.
Benim elde ettiğim en iyi sonuç en üst kısımda sadece 1 ve 1.5 mm olarak elenmiş kaliteli torf ve tatlı su kumu çok az oranda ise aynı elekten geçirilmiş cocapeat karışımı.Tohumarı ektikten sonra üzerlerinede 1 veya en fazla 2 mm yükseklikte bu karışımdan koydum ve en iyi çimlenme oranını bu karışımdan aldım.Lithopslar veya diğer kaktüs ler belli bir büyüklüğe geldiğinde üzerlerine 2 veya 3 mm kalınlığında quartz kum veya lavalit(lavtaşı)yerleştirdim ama fidelerime zarar vermeyecek şekilde.