![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Kompost denemesi-2
Merhaba Sayın Epsody, solucan kompostu konusunda başarılı olamadım. Çünkü içinde tuttuğum kap küçüktü ve üzerini kapatmak zorunda kalmıştım. Bu da çürüyen sebzelerin suyuyla toprağın böceklenmesine sebep oldu. Üzerine kağıt peçete koyarak nemini almaya çalıştıysam da olmadı. Kapak kapalı olduğu için nemlenmeye ve böceklenmeye devam etti. Ben de öylece çöpe attım. Biliyorum, kocaman solucanlara yazık oldu amma bu kez şansımı soğuk komposttan yana denemeye karar verdim. Bitkilerimin rengi solmuş, kurumaya yüz tutmuş dallarını ve yapraklarını saklamak gibi bir huyum var. Saklamak derken, ağzı açık bir poşette biriktiriyorum. Solucanlardan olumlu sonuç alamayınca aklıma eskiden denediğim ama yine olumlu sonuç alamadığım soğuk kompostu yeniden denemek geldi. Daha önce önerdiğiniz gibi buzlukta duran yaş mayayı bir miktar pekmezin içinde erittim. Bir gece boyunca bekledi. Mayalanmaya başladı ve iyice karıştırıp tekrar mayalanmaya bıraktım (kompost malzemelerini ve düzeneği hazırlayana kadar). Önce, yukarıda bahsettiğim solmaya durmuş yeşil yaprakları ve dün akşamdan kalma domates salatalık kabuklarını rondodan geçirerek olabildiğince incelttim. Sonra bir çay kaşığı yardımıyla eski bir şişenin içine doldurdum. Ufak bir huniyle pekmez maya karışımını şişenin içine aktardım( Neredeyse hepsini koyuyordum, kalan az bir miktar mayayı ayırmak aklıma geldi. Onu da kapaklı, plastik bir zeytin kabının içine döküp dolaba kaldırdım). Üzerine biraz su ilave ettim. Sonra ince bir vidayla resimdeki küçük şişenin kapağını deldim. Ucunu sivrilterek kestiğim serum aparatını zar zor o delikten geçirdim. Şişenin içine su koyup ağzını kapattım. Büyük şişenin kapağını delmek daha zordu. Onu da bir şekilde delip serum aparatını geçirdim. Kapakları aparatın girebileceğinden daha ince delmeye dikkat ettim. Ama yine de ne olur ne olmaz diyerek kapakları ve şişe ağızlarını peçete ile sarıp bantladım. Sonra da şişeleri yerine götürüp resimlerini çektim. Bugün eczaneden serum aparatı alırken ph kağıdı (tam adını bilemedim) almak aklıma gelmedi. Eğer bu işlem başarılı olursa, daha önce söylendiği gibi bitkinin ph isteğine göre sıvıyı seyreltip kullanmam gerekecek. Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır ve umarım bu kez yaptıklarım işe yarar. Bunu da elime yüzüme bulaştırırsam eğer besin hazırlama olayını bir kenara bırakıp başka şeylerle ilgileneceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|