Merhaba, Konu biraz eskimiş galiba, en yoğun olduğu 2009-2010'a ait mesajlardan kimse kalmamış son yorumlarda ama birde ben deneyimimi yazayım belki tekrar canlanır .
Aşağıda resimlerini de ekleyeceğim, önce yaptıklarımı anlatayım.
Büyükçe (hacmini bilmiyorum, dolayısıyla tam ölçekli olmadı yaptığım karışım) bir musluklu bidon buldum. Evde ve bahçede var olan çeşitli taze sebze ve meyveleri (domates, biber, patlıcan, patates, soğan, taze fasulye) bıçakla doğrayarak küçülttüm. Semizotu, ebegümeci gibi otlarda ilave ettim hatta bu mevsimde 1 kök kedirgen(kuşkonmaz) buldum onuda koydum. Fotoğraftaki kovayı doldurdum.
Daha küçük bir kapta aynı sebzeleri dahada küçük doğrayarak pekmez, ayva reçeli ve vişne reçeliyle ve 2 çeşit ekmekle karıştırdım. Ekmeğin biri bildiğimiz fırın ekmeği diğeri ise evde nohut ile mayalanmış ev ekmeği. Daha sonra hepsini kovada tekrar karıştırıp kendirden yapılma çuvalın içine doldurdum, çuvalıda bidondaki kuyu suyunun içine koydum. Üzerine bir tabak yoğurt, çökelek yapımından kalan 5 lt suyu da ilave edip 1 adet de refloru boşaltıp kapağını hava almayacak şekilde kapattım. 18 saat kadar geçince açtım ve çok sık olmamakla birlikte suyun yüzeyine iri kabarcık çıktığını gördüm. Yüzeyde başka herhangi bir belirti yok. Bu iki gün önceydi. Evde değilim ve tekrar gidip bakma imkanım olduğunda paylaşırım.
|