Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar, klorsuz su içinde ve havasız bir ortamda muhafaza ederseniz (süreci aktifleştirmek için Em, bulamazsanız maya,yoğurt suyu vs. ve mikroorganizmalara bir ön besin olarak şekerli su,pekmez,melas vs. ilave etmeyi unutmadan) böylece sıvı bir gübre elde edersiniz.
2) Eğer muhafaza ettiğiniz havasız ortamda su kullanmazsanız bu çok yararlı, çabuk toprağa karışan bir komposta dönüşüyor.(Bu kompostun altında bir miktar sıvı gübrede birikiyor

Yalnız bu sıvı gübreyi su ile seyrelterek kullanmamız gerekiyor.
3) 2 numarada elde edilen doğru ve yararlı olan kompostu veya işlerin yanlış gittiğini düşünürsek sürecin negatif bakteriler oluşturduğu, zararlı olan kompostu solucanlara öğün yaparsak bu sefer çok yararlı bir solucan gübresi elde etme imkanımız var.(bu süreçlerden geçmeden de artıkları direk olarak solucanlara mama yapabilirsiniz)
4) Fermantasyon dışında bahçede 1 ölçü kahverengi bitki artığı(kuru dal,saman vs.), 3 ölçü yeşil bitki artığı(yaprak,çim,ot vs.)+ birazda toprağı açtığımız genişçe çukura döküyor ve hafif ıslatıyoruz.(Bu arada hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz bu karışıma) Bu tamamen oksijine gerek duyan bir yöntem olduğu için arada bu yığını karıştırarak havalandırıyoruz. Yalnız söylenen 4. yöntemden elde edilen gübrenin besin değerini belli oranlarda kaybettiği ve diğer yöntemlerde elde edilen gübreler kadar kaliteli ve yararlı olmadığı.