agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

aheste 25-04-2014 13:42

3 Eklenti(ler)
Bunlarda normal küçük çiçekli olanlar, bunların kokuları öbürlerine nazaran daha yoğun.

Eklenti 486204
Eklenti 486205
Eklenti 486206

sonkez 28-04-2014 11:28

Ben yoğun koşturma içinde bir kenarda unuttuğum frezyayı diksem olur acaba...

turkanatalay 28-04-2014 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1276659)

Soğanlarını bir kesenin içine koyup( ben eczane çantalarına koyuyorum), yazın gölge bir yerde bekletin bence. Sonbaharda dikersiniz artık. Bu saatten sonra dikilen anca yaprak verir. Çiçekleneceğini sanmam.

turkanatalay 28-04-2014 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1265462)
Frezya da çiçeklenmeme gibi bir durum olmaz!! Yerinde kalmış ise ve hiç söküp ayırmamış iseniz belki? Soğanları eylül -ekimde dikilir, Mart- Nisanda çiçek açar tabi kışın donmadı ise!!

Geç dikilip sıcak erken bastığında durmadan yaprak üretiyor ama çiçeklenmiyor. Ben daha önce yaşadım aynı şeyi. Annem nedeninin aşırı sulama ve sıcak hava olduğunu söylemişti.
Artı kışın donsaydı zaten yaprak da vermezdi sanırım. Donmuş soğan nasıl yeşersin ki? :p:p

Muda 28-04-2014 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1276674)
Soğanlarını bir kesenin içine koyup( ben eczane çantalarına koyuyorum), yazın gölge bir yerde bekletin bence. Sonbaharda dikersiniz artık. Bu saatten sonra dikilen anca yaprak verir. Çiçekleneceğini sanmam.

Sayın Turkanatalay; çiçeklenmese de dikmek gerekiyor. Yoksa ölmesi kaçınılmaz. Zamanı geldiği zaman nasıl soğan veya patetes filiz veriyor ise son kalan enerjisini harcayıp kuruyorlar. Toprağa dikilirse hiç olmaz ise seneye çiçek verebilirler. En azından ölmezler.

ecofriend 28-04-2014 14:52

üç dört hafta önce aldığım frezya ve zambak soğanlarını önümüzdeki bir hafta içinde ekeceğim. soğan ekmek için inşallah geç kalmamışımdır.

turkanatalay 28-04-2014 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1276722)
Sayın Turkanatalay; çiçeklenmese de dikmek gerekiyor. Yoksa ölmesi kaçınılmaz. Zamanı geldiği zaman nasıl soğan veya patetes filiz veriyor ise son kalan enerjisini harcayıp kuruyorlar. Toprağa dikilirse hiç olmaz ise seneye çiçek verebilirler. En azından ölmezler.

Ben yaprakları sarardıktan sonra çıkarıp mesajımda belirttiğim gibi saklıyorum ve ekim kasım gibi de dikiyorum. Şu ana kadar hiçbir soğanım ölmedi. Ama iki yıl durmazlar diyorsanız bilemem. Hiç iki yıl bekletmedim. :)
Açıkçası şöyle düşündüm, şimdi dikerse sulaması gerekir. Sulanınca da sanırım filizlenir. Filizlenir ama çiçek açmaz. Normal filizlenip çiçek açma zamanı gelince ne olur bilemem. Yılda ikiz kez filizlenir mi acaba?
Bence birazını dikip birazını bekletsin en iyisi. Denemiş oluruz. :) İyi akşamlar size.

mervesena 28-04-2014 20:09

Mayıs ortalarında hem bahçeye, hemde saksıya diktiğim Frezyalarım çıkmadı bende bugün bahçedekileri çıkardım baktım.Soğanlar olduğu gibi duryorlardı.Ümidi kestim daha çıkamazlar deyip hatta soğanların ikili olanlarını ayırdım. Sonra dayanamayıp geri gömdüm.Ama bilmiyorum tekrar
çıkarlar mı ?yoksa bu yıl iş işten geçti mi? Biraz bilgi verirseniz çok mutlu olurum ne yapayım oldukları yerde kalsınlar mı?

hira 28-04-2014 20:25

2013 mayısında ektiğim frezya soğanları ekimde yeşerdi... hep aynı şeyi söyleyip duruyorum ama napayım anlayın arkadaşlar, o kadar eminim yani bu konudan. Bizzat tecrübe ettiğim için biliyorum.

Şuan elinde frezya soğanı varsa hemenn eksin!

dilek062 08-05-2014 18:05

benm frezyalarımın soğanları toprağaın altında yumurtlamış.ama nisanda dikmeme rağman 1,5 aydır hala filizlenmemiş.geri gömdüm toprağa acaba çıkmaycaklar mı varmı aynı durumu yaşayan

labradorit 09-05-2014 11:34

Ya benim frezyalar bir dalda en fazla 2-3 tane açıyor. Böyle bol çiçekli açanları görünce kıskanıyorum. Elimde değil...

labradorit 09-05-2014 11:50

1 Eklenti(ler)
:))

Muda 09-05-2014 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mervesena (Mesaj 1276859)
Mayıs ortalarında hem bahçeye, hemde saksıya diktiğim Frezyalarım çıkmadı bende bugün bahçedekileri çıkardım baktım.Soğanlar olduğu gibi duryorlardı.Ümidi kestim daha çıkamazlar deyip hatta soğanların ikili olanlarını ayırdım. Sonra dayanamayıp geri gömdüm.Ama bilmiyorum tekrar
çıkarlar mı ?yoksa bu yıl iş işten geçti mi? Biraz bilgi verirseniz çok mutlu olurum ne yapayım oldukları yerde kalsınlar mı?

Soğanlı bitkilerde benim öğrendiğim şey soğanı sökmüş iseniz bir iki gün güneş vs. bekletip dış kabuğunun kurumasını sağladıktan sonra ekmeniz. Söküp yeniden dikerseniz büyük ihtimalle çürüyecekler.

Bir çiçekçiden ilkbahar başlarında onun da ne olduğunu bilmediği soğanlı çiçekler almıştım. Bir bahçeden söktüklerini hemen saksıladıklarını söylemişti. Ne olduğunu bilmesem de bir miktar almıştım. Uzun süre sürgünleri üzerinde yeşil durdu. Havalar iyileşmeye başlayınca da hepsi öldü. Onda kalanlar da ölmüş.

turkanatalay 09-05-2014 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labradorit (Mesaj 1281860)
:))

Ne güzel renkleri varmış frezyanın. Çoğaltıp değiş tokuş yapsak aslında, frezya kardeşliği diye de bir grup kursak???
Farklı renkleri görünce dayanamıyorum.

Emine 19-05-2014 12:03

Mart ayında diktiklerim bir türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük. Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

hira 19-05-2014 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1285368)
Mart ayında diktiklerim bir
türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki
gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük.
Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

Bence onları tekrar ekip toprakta bekletin, aynı bahsettiğiniz olay benim frezyalarındada oldu. Toprağa ekip gölge bir yerde tutun saksıyı. Vakti geldiğinde yeşerecekler.

kgursan 19-05-2014 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1276872)
2013 mayısında ektiğim frezya soğanları ekimde yeşerdi... hep aynı şeyi söyleyip duruyorum ama napayım anlayın arkadaşlar, o kadar eminim yani bu konudan. Bizzat tecrübe ettiğim için biliyorum.

Şuan elinde frezya soğanı varsa hemenn eksin!

ne kadar yanlış bir fikir!! Lütfen soğanların depolaması konusunu okuyun. Şu anda frezya soğanı dikilmez!!! Dinlenmeye girmişllerdir. Dinlenmeyen soğanlar sürgün vermez.

Frezya normalde; Bu zamanda sökülür, yaz boyunca dinlenir Eylül-Ekim aylarında dikilir, ve şubat-Mart ayşarında çiçek verir.

Haa, bazıları marketten nisan-mayıs da aldıkları soğanları dikerler, bunların kaynağını bilmiyorum ama dinlenmemişlerse sürgün vermezler!!!

kgursan 19-05-2014 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1276722)

Frezya soğanı Türkiye koşullarında normal şartlarda Eylül-ekim ayında dikilir, Mart da çiçek verir.

kgursan 19-05-2014 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1285368)
Mart ayında diktiklerim bir türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük. Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

Soğan dinlenmesi konusunu (depolama ve preparasyon) konusunu neden okunuyorsunuz da böyle kendi kendinize yoruluyorsunuz??

Mart ayında frezya dikilmez!! Dikilenlerin özelliği vardır. Yani dinlendirilmişlerdir!! Dormancy leri kırılmıştır. Normalde olmaz

kgursan 19-05-2014 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1282065)
Soğanlı bitkilerde benim öğrendiğim şey soğanı sökmüş iseniz bir iki gün güneş vs. bekletip dış kabuğunun kurumasını sağladıktan sonra ekmeniz. Söküp yeniden dikerseniz büyük ihtimalle çürüyecekler.

Bir çiçekçiden ilkbahar başlarında onun da ne olduğunu bilmediği soğanlı çiçekler almıştım. Bir bahçeden söktüklerini hemen saksıladıklarını söylemişti. Ne olduğunu bilmesem de bir miktar almıştım. Uzun süre sürgünleri üzerinde yeşil durdu. Havalar iyileşmeye başlayınca da hepsi öldü. Onda kalanlar da ölmüş.

Soğanların depolanması konusunu neden okumuyorsunuz da Bildiğinizi/bilmediğinizi söylüyorsunuz? Soğanlar sökülünce GÜNEŞTE KURUTULDUĞUNU kim söylemiş??

kgursan 19-05-2014 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilek062 (Mesaj 1281437)
benm frezyalarımın soğanları toprağaın altında yumurtlamış.ama nisanda dikmeme rağman 1,5 aydır hala filizlenmemiş.geri gömdüm toprağa acaba çıkmaycaklar mı varmı aynı durumu yaşayan

Soğanlar yumurtlamaz!! Çoğalır... Nisan ayında frezya soğanı GENELLİKLE!! dikilmez. Yani istisnai durumlar haricinde.

kgursan 19-05-2014 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1276806)
Ben yaprakları sarardıktan sonra çıkarıp mesajımda belirttiğim gibi saklıyorum ve ekim kasım gibi de dikiyorum. Şu ana kadar hiçbir soğanım ölmedi. Ama iki yıl durmazlar diyorsanız bilemem. Hiç iki yıl bekletmedim. :)
Açıkçası şöyle düşündüm, şimdi dikerse sulaması gerekir. Sulanınca da sanırım filizlenir. Filizlenir ama çiçek açmaz. Normal filizlenip çiçek açma zamanı gelince ne olur bilemem. Yılda ikiz kez filizlenir mi acaba?
Bence birazını dikip birazını bekletsin en iyisi. Denemiş oluruz. :) İyi akşamlar size.

Şimdi dikilirse, dinlenmemiş Frezya soğanı, SULANSA BİLE filizlenmez!! filizlense bile normal gelişmez. Gelişmeleri için dinlenmiş olması (30 oC da 3 ay depolanması)
gerekir.

kgursan 19-05-2014 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ecofriend (Mesaj 1276725)
üç dört hafta önce aldığım frezya ve zambak soğanlarını önümüzdeki bir hafta içinde ekeceğim. soğan ekmek için inşallah geç kalmamışımdır.

Bence frezya soğanlarını Eylül de dikin!!

kgursan 19-05-2014 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1276676)
Geç dikilip sıcak erken bastığında durmadan yaprak üretiyor ama çiçeklenmiyor. Ben daha önce yaşadım aynı şeyi. Annem nedeninin aşırı sulama ve sıcak hava olduğunu söylemişti.
Artı kışın donsaydı zaten yaprak da vermezdi sanırım. Donmuş soğan nasıl yeşersin ki? :p:p

Frezya soğanları 18 oC üstündeki sıcaklıklarda devamlı yaprak üretir, çiçek tomurcuğu oluşturmaz!! çiçek tomurcuğu oluşturması için 10-15 oC sıcaklık gerekir. Yüksek sıcaklıklar frezya da yaprak üretir!!

kgursan 19-05-2014 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1276659)

Dikmek için eylül ayını bekleyin

Milla 19-05-2014 19:03

Ben yazın da açan frezyaları yaşım kadar gördüm ve pek de genç sayılmam :-) Annemde var.

tabus 19-05-2014 22:11

Frezya

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1285536)
Frezya soğanı Türkiye koşullarında normal şartlarda Eylül-ekim ayında dikilir, Mart da çiçek verir.

Sn kgursan haklı...Ama , Antalya ikliminde erken ilkbaharda ekilen soğanlar da çiçekleniyor. Diğer iklimler için aynı şeyi söylemek zor, çok zor..

Emine 19-05-2014 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1285539)
[/B]

Soğan dinlenmesi konusunu (depolama ve preparasyon) konusunu neden okunuyorsunuz da böyle kendi kendinize yoruluyorsunuz??

Mart ayında frezya dikilmez!! Dikilenlerin özelliği vardır. Yani dinlendirilmişlerdir!! Dormancy leri kırılmıştır. Normalde olmaz

Böyle bir başlık olduğunu tahmin etmemiştim. Marketten aldığım paketin arkasında Mart ayında ekim yapılabileceği gösteriliyordu.

kgursan 21-05-2014 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Milla (Mesaj 1285554)
Ben yazın da açan frezyaları yaşım kadar gördüm ve pek de genç sayılmam :-) Annemde var.

Burada yazın veya kışın açar diyemiyorum, Eğer soğanları uygun koşullarda dinlendirilerek dikilirse bütün yıl (12 ay) çiçek alınabilir!! Ama bizim bahsettiğimiz normal bir frezya yetiştirilmesi. Başka bir örnek: Ocak ayında lale açar mı? Normalde açmaz ama soğanları "special precooling" yani (Özel soğutma) yapılırsa ve uygun koşullarda dikilirse, Aralık -Ocak ayında çiçek verebilir!!

kgursan 21-05-2014 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1285656)
Sn kgursan haklı...Ama , Antalya ikliminde erken ilkbaharda ekilen soğanlar da çiçekleniyor. Diğer iklimler için aynı şeyi söylemek zor, çok zor..

Sn tabus, soğanları uygun şekilde depolanırsa, ve dikim koşulları (serin-toprak soğutma vs.) sağlanırsa frezya 12 ay çiçek verebilir!!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025