agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

kelebek çalısı 06-12-2012 15:22

Merak etmek güzel, heveslenmek de. Bir de bazen kafamı topralayabilsem de hevesimi, merakımı dizginleyebilsem, doğru zamanda doğru uygulamaları yapabilsem. Şu anda bahçe yağan yağmurların etkisi ile ve tabii ki toprak yapısının da ağır oluşu bakımından lale soğanı ekmem için hiç de uygun değil.

Ne yapsam, ne etsem bir yerlerden kuru toprak bulsam da şu son aldığım lale soğanlarımı eksem. En son çare olarak torfa ekerim artık ne yapayım:confused:

pajero 27-12-2012 10:53

Elimde lale soğanlarım mevcut şu an, saksı ve dış mekan için dikim süresi geçmidir acaba?

smnunal 27-12-2012 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pajero (Mesaj 1076078)
Elimde lale soğanlarım mevcut şu an, saksı ve dış mekan için dikim süresi geçmidir acaba?

Sayın pajero,

Dikim için geç kalmadınız elinizdeki soğanları biran önce dikmenizi tevsiye ederim.

akgül 08-01-2013 20:04

4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar.ben foruma yeni oldum ve size bir sorum olucak.

foto biraz kötü ama sizce lalelerimin gelişimi normal mı?son zamanlarda hiç gelişmiyor gibi geliyor.bunda havaların soğuk olmasınında bir etkisi olabilir mi?havalar düzelince gelişimleri hızlanır mı?çok soru sordum biliyorum ama ilk kez lale yetiştiriyorum.anlayın beni

YeniGine 09-01-2013 00:08

Sayın akgül laleleriniz gelişimi gayet güzel, havaların soğuk olması duraklatacak, bırakın yavaş olsunlar, baharda açarlar ise daha güzel. Güle güle büyütün inşallah.

sadecegeçen 09-01-2013 19:21

benim merak ettiğim soğanları ne zamana kadar ekebiliriz ?

YeniGine 09-01-2013 23:23

Ben hâlâ bulur isem soğan dikiyorum ve geçen sene şubat ayında da dikmiş idim.

coskun8553 09-01-2013 23:47

ben bir şey sormak istiyordum.lale soğanlarını kaç cm derinliğe dikmemiz gerekiyor.Bir de dikim için çiçekçilerde sihirli toprak denen bir karışım var (içinde azot,potasyum,fosfat,vb. mineraller ve bitki kalıntıları var,torf gibi değil,geçirgenlik özelliği iyi)diğer bitkilerimde sorum yaşamadım.Bunun kullanmam uygun mu.Yoksa normal toprakta karıştırmam gerekir mi.bilgi verirseniz sevinirim.teşekkürler

akgül 10-01-2013 13:53

sayın coskun8553
lalelerde toprak yapısının geçirgen olması yeterli diye biliyorum.

kgursan 10-01-2013 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akgül (Mesaj 1082730)
merhaba arkadaşlar.ben foruma yeni oldum ve size bir sorum olucak.

foto biraz kötü ama sizce lalelerimin gelişimi normal mı?son zamanlarda hiç gelişmiyor gibi geliyor.bunda havaların soğuk olmasınında bir etkisi olabilir mi?havalar düzelince gelişimleri hızlanır mı?çok soru sordum biliyorum ama ilk kez lale yetiştiriyorum.anlayın beni

Mart ayını bekle çiçeklenir merak etme. Soğuk zarar vermez.

wellness 10-01-2013 19:04

Şuan benim lalelerim, sümbüllerim, nergislerim, liliumlarım, çiğdemlerim ve süsenlerim 50 cm karın altındalar. Hiçte endişelenmiyorum.

yasinmetin 18-01-2013 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 1083841)
Şuan benim lalelerim, sümbüllerim, nergislerim, liliumlarım, çiğdemlerim ve süsenlerim 50 cm karın altındalar. Hiçte endişelenmiyorum.

sayın wellness sıcaklık sıfırın altına düşüyordur o zaman,yani bazı kaynaklarda 10 derecenin altına düşmemesi gerekir deniyor da.

bu arada ankara'da dışmekanda bahçede lale yetiştiren varmı? şehir merkezi değil ama kuzey ankarada... ben küçük saksya soğanı dikip cam balkonuma koyup ütünü kapatmıştım, bugün kontrol edeym dediydim, uyanmış kendisi :) üstünü açıp ev içine alayım mı yoksa yerinde kalsın ama üstünü açayım mı veya hiç dokunmayayım mı?

kgursan 20-01-2013 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1087582)
sayın wellness sıcaklık sıfırın altına düşüyordur o zaman,yani bazı kaynaklarda 10 derecenin altına düşmemesi gerekir deniyor da.

bu arada ankara'da dışmekanda bahçede lale yetiştiren varmı? şehir merkezi değil ama kuzey ankarada... ben küçük saksya soğanı dikip cam balkonuma koyup ütünü kapatmıştım, bugün kontrol edeym dediydim, uyanmış kendisi :) üstünü açıp ev içine alayım mı yoksa yerinde kalsın ama üstünü açayım mı veya hiç dokunmayayım mı?

Dışarıda bırakırsan Nisan da çiçek açar, içeri alırsan Martta çiçek açar.
Bence Bırak dışarıda üşüsün kerata!!

yasinmetin 21-01-2013 10:11

teşekkürler sayın kgursan, ancak ben kıyamadım kerataya içeri aldım. gerçi bu aralar ankarada sıcaklık 12 dereceye kadar çıktı cam balkonla ev içi hemen hemen aynı sıcaklıkta kalıyor.. Ankara'da dışarda bahçede yetiştiren var mı diye sordum ama sanırım yetiştiren yok, ses çıkmadığına göre... ben denemek için bahçeme de ektim soğanları, baharda gelişmeleri yazarım artık.

k_donmez 22-01-2013 19:36

Benim tüm soğanlı bitkilerim Ankara'da, dış mekanda, bahçe toprağına gömülü durumda. Bir ayı aşkındır topraktan çıktılar. Dün kardelenlerin ilk çiçeği görünmüştü. Saksı için değerlendirme yapmak zor. Zira şiddetli soğuklarda tüm saksı toprağının ve içindeki soğanın donması mümkün.

yasinmetin 22-01-2013 22:33

bilgi için teşekkürler sayın kdonmez, dış mekan dediğiniz ankara merkezde mi yoksa taşra mı -gölbaşı eskisehir yolu kuzey ankara'daki hobi bahçelerini kastediyorum-

k_donmez 23-01-2013 20:45

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1089604)
bilgi için teşekkürler sayın kdonmez, dış mekan dediğiniz ankara merkezde mi yoksa taşra mı -gölbaşı eskisehir yolu kuzey ankara'daki hobi bahçelerini kastediyorum-

1140 mt. rakımda. Çayyolu üstlerinde. Geçen kış -30 civarına geldik. Bahçedekiler zarar görmedi. Çekinmeden dikebilirsiniz.

Bugün itibariyle kardelenler çiçekli. Sümbül, lale, nergis ve çiğdemler büyümeye devam ediyor. Havaların iyi gitmesi sümbül çiçek tomurcuklarının erken görünmelerine yol açtı. :rolleyes:

akgül 24-01-2013 12:41

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ediyorum ve lalelerimin bugünkü halini sizlere sunuyorum.bazıları yeni yeni uyanmaya başladı ama onları biraz daha geç dikmiştim.

yasinmetin 25-01-2013 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 1090389)
1140 mt. rakımda. Çayyolu üstlerinde. Geçen kış -30 civarına geldik. Bahçedekiler zarar görmedi. Çekinmeden dikebilirsiniz.

Bugün itibariyle kardelenler çiçekli. Sümbül, lale, nergis ve çiğdemler büyümeye devam ediyor. Havaların iyi gitmesi sümbül çiçek tomurcuklarının erken görünmelerine yol açtı. :rolleyes:

ooo süper, o zaman soğanlılar konusunda sıkıntı yaşamıcam desenize :) bu sene sadece lale ektim bahçeme ama seneye sonbaharda dolduracağım bahçeyi kısmetse. bu arada baharda veya bu mevsimde soğanlı dikimi yapılır mı?

Fagus Sylvatica 25-01-2013 11:07

Bu mevsimde dikim yapabilirsiniz. Genelde Kasım-Aralık tercih ediliyor ama kış olduğu için sorun değil. Ama bahara kalmayın derim çünkü bildiğim kadarıyla soğanlı bitkilerin iyi gelişmesi için belirli bir miktar soğuğa ihtiyacı var.

kgursan 25-01-2013 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1091294)
bu arada baharda veya bu mevsimde soğanlı dikimi yapılır mı?

Bazı soğanlı bitkiler sonbaharda dikilir. Lale,sümbül, Lilium, Nergis vb. Bunlar sonbaharda kök yapar, Kış aylarında "SOĞUK" ihtiyacını giderir ve İlk baharda havalar ısınınca Çiçeklerini ve sonrasında Tohumlarını vererek Yıllık Hayat periyodunu tamamlarlar. Yaprakları sarardıktan sonra Soylarını toprak altındaki soğan ları sayesinde devam ettirirler.

Bazı soğanlı bitkiler ise İlkbahar-Yaz başı dikilirler, Yazın yapraklanır ve çiçek açarlar. Bunlar soğukdan korkan (donan) soğanlı bitki türleridir. Gladiol, Yıldız, Kala, Sümbülteber vs. örnek verilebilir.

Bazı soğanlı bitkilerin soğanları özel depo uygulamaları yapılarak yılın herhangi bir zamanında dikilebilirler. Koruma altında çiçeklerini "zamansız" veya "Turfanda " denilecek şekilde açabilirler.

nkutsay 25-01-2013 17:59

Bende de 10 adet sogan vardi. Guya simdiye kadar tasinip evin bahcesine dikecektim ama tasinamadik. 15 gunluk de somestr tatili icin ailelerin yanina gidecegiz. Cimlenmeye de baslayinca bugun 2 buyuk saksiya torfa ektim. 1 ay sonra yerlerine tasima planim var. Istanbul icin dikimde gec kalmamamisimdir umarim. torf yeterli olur mu sizce? Bir de balkonda oglen gunes aliyorlar. Golgeye mi koyayim.

kgursan 26-01-2013 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1091543)
Bende de 10 adet sogan vardi. Guya simdiye kadar tasinip evin bahcesine dikecektim ama tasinamadik. 15 gunluk de somestr tatili icin ailelerin yanina gidecegiz. Cimlenmeye de baslayinca bugun 2 buyuk saksiya torfa ektim. 1 ay sonra yerlerine tasima planim var. Istanbul icin dikimde gec kalmamamisimdir umarim. torf yeterli olur mu sizce? Bir de balkonda oglen gunes aliyorlar. Golgeye mi koyayim.

Hava yağoşlı olursa bişey olmaz ama yağış olmaz ise Torf kurur, kuruyunca kö gelişemez tekrar su emdirmek biraz zor olur. Kuruyan torf iyi değil. Yağış olursa sorun kalmaz

gokcegokce 29-01-2013 13:01

Lalelerim erkenci

1 Eklenti(ler)
Karsta don olayı çok olduğundan dışarıya bırakmadım. İçeride duran lalelerim erken açıyorlar.

otacı 29-01-2013 19:23

Yazılardan faydalandım.Yeni hediye lale geldi.Eskişehir'de oturuyorum ,bu ayda dışarıya soğanları ekebilirim ,sanıyorum .Aksi görüş yoksa okuduklarımdan böyle anladım.

Fagus Sylvatica 29-01-2013 19:45

Evet. mümkünse hiç vakit kaybetmeyin

gokcegokce 29-01-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi otacı (Mesaj 1093900)
Yazılardan faydalandım.Yeni hediye lale geldi.Eskişehir'de oturuyorum ,bu ayda dışarıya soğanları ekebilirim ,sanıyorum .Aksi görüş yoksa okuduklarımdan böyle anladım.

Eskişehirde sıkıntı olucağını sanmıyorum Kars'ta ayaz çok olunca -20 oluyor bazen gece sıcaklığı.

useful 03-02-2013 10:42

lalelerim gidişatları şu anda iyi gibi üstadlardan yorum bekliyorum:
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2ym.jpg
http://e1302.hizliresim.com/16/3/jq32y.jpg
http://a1302.hizliresim.com/16/3/jq34j.jpg
http://e1302.hizliresim.com/16/3/jq33w.jpg

kgursan 04-02-2013 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 1096123)

Yorum yapacak kadar büyümemişler ki!?

YeniGine 05-02-2013 00:06

Daha önce de soğanlı bitkilerde yazmış idim; çiçek açmalarından daha çok topraktan az buçuk çıkıp kendini göstermişler, yavaş yavaş büyüyorlar hallerini daha çok seviyorum. Çünkü gerçekten bana mutluluk veriyor bu halleri soğanları dikmişim ve bir bakmışım kendilerini yeşil yeşil göstermişler büyük bir sevinç benim için.
Üçgen tarlama dikmiş idim soğanlıları (:( Hoş çoğu gitti bu sene kaldırım taşlarının yenilenmesinden dolayı) başlarına gelen akıbetten önce inanın tarlamın başına gidip saatlerce tek tek gözlemliyordum, inceliyordum çıkıyorlar mı, erken mi çıktılar, büyüyorlar mı, şurası daha yoğun, burada pek yok.
Bu hallerini daha çok seviyorum soğanlıların...
Sayın useful süper, gayet güzel çıkıyorlar; inşallah çiçeklerini de paylaşırsınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025