![]() |
Teşekkür
Sayın Kgursan, sayın hocam,
Çok teşekkür ederim. Beni çok yanlış yapmaktan kurtardınız. Soğuklama ihtiyacını erken başlatmışım herhalde. Yarın hemen buzdolabından alarak evimin bodrumuna koyup orada Ekim ayına kadar 15-18 santigrat derece de muhafaza edeceğim. Umarım hasar vermemişimdir. Arkadaşlara da söz vermişdim:dilli: Her şey gönlünüzce olsun. |
Merhabalar,
Bu sene ilk kez soğanlı bir bitki yetiştireceğim. Sümbül soğanlarım var. İstediğim ise lale ve sümbülü beraber bir saksıda görmek.. Böyle birşey mümkün müdür? Aynı zamanda açarlar mı? Yoksa ayrı ayrı çiçeklenme dönemleri mi vardır? Bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Bol çiçekli günler:) |
sezon olarak aynı dönemlerindir iki çiçek de aslında. ben aynı saksıya ekerim her yıl lale ve sümbüllerimi. sümbüllerim iyice çiçeklenmiş ve kokuları ile etrafı donatmış durumda iken lalelerim tomurcuk halde olur, sonra sümbüller hafiften kokularını azaltıp geçmeye başlamışken, lale mevsimi başlar.
|
Çok teşekkür ederim ilksenozturk. Çok güzel bir görüntü olacağına eminim. Soğanlar biraz sıkışık ekilmiş oldu. Bir sorun olmaz umarım.
|
Benim elimde geçen seneden kalma küçüklü büyüklü lale soğanlarım var. Toprağın altında gelişmeleri için şimdi eksem çok erken mi olur? Ben hiç soğuklama yapmadım, söktükten sonra gazeteye sardım sakladım. Forumda yazılanlara göre soğuklama yaptıysam eğer, geç ekmem gerekiyor. Ben yapmadığıma göre şimdi ekeyim balkonda gölgede dursunlar diyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Birde ektikten sonra gübre olarak şerbet versem olur mu? ( yanmamış gübreyi sulandırıyor çiçeklere veriyor bir tanıdığım, ona da şerbet diyor )
|
soğanlarımı 3 senedir soğuklama yapmadan saklarım, eylül veya ekim başı gibi toprağa alırım. bölüne bölüne küçülmüş olsalar da yine de çiçeklerini eksik etmezler. siz toprakla buluşturabilirsiniz bence sn Mavisedir.
ben bu yıl ilk defa soğuklama yapmayı denedim, ekim sonu kasım başı toprağa almayı planlıyorum. soğuk alandan çıkıp başka bir soğuk alana taşımaktır geç ekimdeki amaç, bu işlem yapılmadıysa beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum. |
Yardımcı olduğunuz için teşekkürler, bu hafta soğanları ekeyim ben o zaman.Gübre olarak ne kullanıyorsunuz?
|
Alıntı:
|
Soğanların kabuklarını soymam şart mı? Çünkü soyarken zedelendi bazısı, ben de soyulmayan kısımları zorlamadım bıraktım. Bir sorun olmaz değil mi?
|
Alıntı:
|
Ben soyulması gerekli diye bişey okumuştum forumda, yanlış hatırlıyorum demek ki. Teşekkür ederim bu bilgi için.
|
Benim de bir sorum olacak bu donemde topraga ekilen soğanlar ne
kaç günde filizlenip toprak üzerinde görünmeye baslar? |
ısı ve neme göre değişmekle beraber iki üç haftada çimlenmeye başlar fakat normal şartlarda mart nisan gibi açması lazım açtırmak için ise sıcak bir yerde bulundurursanız bunu biraz hızlandırmış olursunuz ancak kendi halinde balkonda bırakırsanız baharda açacak ve yaklarşık iki üç hafta çiçekli kalacaklardır.
|
Teşekkür ederim on gün kadar olmuştu ekeli çıkmayınca paniğe kapılmıştım açıkcası ama sanırım biraz daha beklemem gerecek
|
sulamayı eksik etmeyin saksısı nemli olmalı o hava sıcaklığına göre hareket eder diğer bitkiler gibi siz onu alır sıcak bir yere korsanız o bahar geldi diye elini çabuk tutar soğuk bir yerde bırakırsanız yavaştan alır.
|
Benim ektiğim lale soğanları kapalı bir balkonda duruyor. Öğleden sonra güneş alıyor. Dışarı koyarsam zararlı olur diye düşündüm.Balkonum aşırı sıcak olmuyor hele kışın soğuk oluyor bile diyebilirim.Sizce dışarıya alayım mı? Yoksa yerinde mi kalsın?
|
Alıntı:
Lale,ne kadar hava soğuk olursa toprak üstüne filizini çıkarması o kadar çabuk olur. Eğer havalar pastırma yazı falan yapmazsa bahçenizdeki laleler aralık sonu veya ocak ayında toprak üstüne çıkmaya başlarlar. Şubat-martta yapraklar iyice gelişir ve mart sonu-nisan ayı içinde çiçeklenirler. |
Alıntı:
Eğer balkonunuzda tutarsanız erkence gelişim gösterebilir. Ama, balkonunuzda, eğer körpe başakta iken sert soğuklara denk gelirse negatif etkilenebilir. Bence dışarı koyun..Lale soğuktan etkilenmez. Bırakın doğanın koşullarına göre gelişimini tamamlasın.. Çiçek açmaya yakın alırsınız balkonunuza.. Aşırı sulamadan ve fazla gübre vermekten kaçınınız. |
lale soğanı enfazla - kaç dereceye kadar dayanıklıdır
|
Alıntı:
Ben soyulması gerekli diye bişey okumuştum forumda, yanlış hatırlıyorum demek ki. Siz doğru hatırlıyorsunuz. Özellikle soğukta depolanmış (Preparasyon yapılmış) soğanlar 10-15 oC da köklenmeden, hemen sürgün verirler. dış kabuk köklerin çıkmasını engelleyebilir, bu tip soğanların kabukları soyulur, çünki kabuğun çürümesi için zaman yoktur. hemen sürgün verir çiçeğe yatarlar. Sert kabuk da köklerin çıkışını engeller. Sonbaharda dikilip ilkbaharda aça soğanlarda kabuk soyma gerekmeyebilir. |
Alıntı:
|
http://galeri.netfotograf.com/images...2957EDA0A0.JPG bu resimde görüldüğü bizi bizim dağlarda kendiliğinden olan yabani laledir biz buna PABBUK deriz ve soğanı yenir tadı çok güzeldir kaynatıldımı daha güzeldir herkeze selamlar
|
http://www.batmanpostasigazetesi.com...elkis-dagi.jpg buda bizim daylarda yetişen bir lale türüdür biz buna ters lale olarak bilinir ve güzel bir laledir kendiliğinden dağlarda yetişir
|
Gerçekten çok güzeller.
Acaba ilk resimdeki laleler tulipa montana olabilir mi? |
ewt bizim dağlar doludur her sene ilk baharda giderim ki açmışlar ortalık dolu ewt arkadaşım ama ben bilmiyorum tulipa montana dediğin biz o çiçeğe bivok yani çiğdem çiçeğidir
deriz |
Anadolu nun tüm dağları ve yüksek yaylaları doğal bitkiler, çiçeklerle doludur. Pek çoğu ENDEMİK (sadece o yörede yetişen) bitkilerdir. Yabancı botanik uzmanları bizim bütün dağlarımızı gezmişlerdir ve nerede ne var bilirler ve alıp götürürler. Islah ederek bize geri satarlar!!.
Şimdi Yalova Atatürk Bahçe kültürleri Araştırma Enstitüsündeki ve yurdun diğer bölgelerindeki uzman arkadaşlarım, yaptıkları TÜBİTAK destekli büyük bir proje ile bütün dağları gezip, araştırıp değişik türlerde ve kaybolmaya yüz tutan bitkilerden örnekler toplayıp, çoğaltma yöntemlerini araştırıp gerekirse melezlemeler vs. yaparak bu bitkileri kazandırmaya çalışıyorlar. İrisler, sümbüller, laleler, liliumlar vb. araştırma konularıdır. Geçen hafta Akşehir dolaylarındaydılar, dün Karadeniz bölgesine gittiler. Düzenli ve sistemli bir çalışma var. Merak edenler Yalova Araştırma Enstitüsü web sayfasından araştırabilirler. Bilgilendirmek istedim. |
Çok güzel bir çalışma. Yabancı uzmanlar bizim ülkemizin güzelliklerini bizden iyi biliyorlar. Bir bitkinin habitatını sorduğumda dağına tepesine kadar kesin koordinat verebiliyorlar.
|
lale soğanlarım filizlendi
1 Eklenti(ler)
İyi günler lale soğanlarımı 23 kasımda dikmiştim balkonda gölge bir yerde duruyorlar ve filizlendiler. bu normal bir şeymi? 2 kere sulama yaptım sadece. hemen resiminide- ekliyorum.
|
Nergis olmasın bunlar?:(
Ayrıca 10 günde 2 defa sulamanız aşırı.. 15-20 günde bir sulamanız soğanlarınızın şımarmadan büyümesine yetecektir. |
nergiz olduklarını sanmıyorum
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025