agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

Kharel 03-12-2010 13:18

Lale yaparağına benzetemedim sayın Pria gibi nergis olduğunu düşünüyorum. Laleler nergisten sonra filizleniyor diye biliyorum. Saygılar.

ibrahim37 03-12-2010 19:16

Sayın esracer benimde bazı lale türlerim yeşillendi. Ancak bu sizin fotoğraftakiler lale değil nergis olması gerekir.

ibrahim37 03-12-2010 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kharel (Mesaj 718877)
Çok güzel bir çalışma. Yabancı uzmanlar bizim ülkemizin güzelliklerini bizden iyi biliyorlar. Bir bitkinin habitatını sorduğumda dağına tepesine kadar kesin koordinat verebiliyorlar.

Sayın Kharel geçenlerde okumuştum yeni fotoğraf makinaları çıkmış. Fotoğrafın çekildiği yerin kordinatlarını otomatik olarak esif bilgilerine ekliyor. Makinamı değiştirirken bu özelliğe mutlaka dikkat edeceğim.
Yabancı botanikçilerin tamamı arazide GPS kullanıyor!!

esracer 03-12-2010 21:24

lalemi nergizmi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 722601)
Sayın esracer benimde bazı lale türlerim yeşillendi. Ancak bu sizin fotoğraftakiler lale değil nergis olması gerekir.

cevaplarınız için teşekkür ederim. ama lale soğanları iriydi baya, hatta bir iki tanesi filizlenmişti dikmeden önce. ayrıca nergiz soğanları küçük olmuyormu?
diğer nergiz soğanlarım küçüktü neyse artık şansıma ne çıkarsa. yoksa satın aldığım yer bana lale diye yeşil soğanımı sattı? :)

Kharel 04-12-2010 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 722606)
Sayın Kharel geçenlerde okumuştum yeni fotoğraf makinaları çıkmış. Fotoğrafın çekildiği yerin kordinatlarını otomatik olarak esif bilgilerine ekliyor. Makinamı değiştirirken bu özelliğe mutlaka dikkat edeceğim.

Zaten estetik anlayışı ve profesyonellikte onlarla yarışamazdık ama bu gps olayı resmen hazine haritası gibi birşey oluyor

Halil Solak 04-12-2010 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 722606)

İbrahim bey, ben bu iş için ceptelefonu operatörlerinin ortak kullanıma açtığı birservisten yararlanıyorum. NEREDEYİM servisi bildiğim kadarıyla 1 sms ücreti. bulunduğunuz bölgenin tam adı ve koordinatları anında elinizde oluyor. rakım tespiti içinde bir dağcı saati kullanıyorum.

engin1981 07-12-2010 07:25

Herkese günaydın. yeni üye oldum ve ilk mesajım. üye olmadan bir çok başlığı vaktim oldukça okudum. bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım istiyorum.
4 tane lale soğanımı uzun bir saksıya tek soğanı ise tek bir saksıya diktim.buralarda hava hala çok soğuk olmadığından ve forumda okuğum için uzun olan saksımı buzdolabının en altına koydum üzerine naylon geçirdim ve delik açtım. biri ise gündüz içeri gece dışarı alıyorum.
sorum ise; buzdolbına koymam mantıklımı. vet ise ne zamana kadar durmalı.buzdolabındaki saksıyı ve dışardaki saksıyı sulamalımıyım. teşekürler şimdiden.

kgursan 07-12-2010 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi engin1981 (Mesaj 723854)
Herkese günaydın. yeni üye oldum ve ilk mesajım. üye olmadan bir çok başlığı vaktim oldukça okudum. bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım istiyorum.
4 tane lale soğanımı uzun bir saksıya tek soğanı ise tek bir saksıya diktim.buralarda hava hala çok soğuk olmadığından ve forumda okuğum için uzun olan saksımı buzdolabının en altına koydum üzerine naylon geçirdim ve delik açtım. biri ise gündüz içeri gece dışarı alıyorum.
sorum ise; buzdolbına koymam mantıklımı. vet ise ne zamana kadar durmalı.buzdolabındaki saksıyı ve dışardaki saksıyı sulamalımıyım. teşekürler şimdiden.

Sn arkadaşım., Hoşgeldin aramıza. lale konusunda kısa bir özet de sana yazayım. belki görememişsindir,
1. Lale soğanları, söküldükten sonra eğer uygun koşullarda depolanmışlarsa dikim zamanı olan Ekim -Aralık arasında, içerisinde çiçek tomurcuğu oluşturmuştur. Bazen, Ağustos sonu-ekim sonu arasında 5-9 oC da depolanarak soğuk ihtiyacı giderilir ve dikilir. Böyle dikilince şubat civarında çiçeklerini verir. Ama normal koşullarda Ekim ayında dikilir, 9 oC da köklenir ve kış aylarında (Aralık-şubat) 2-5 oC soğuk yer, ve Mart tan sonra dışarı çıkar ve Nisan c.varında çiçeklenir. (Bakınız "Lalenin Hikayesi" ağaçlar net.)
2. Soğanlar dikildikten sonra nem olursa köklenir, ve köklenme sıcaklığı 9 oC dır
3. Köklenen soğanlar daha sonra sürgün verir ve soğuk yedikten sonra sap uzatır.
4. Kışı soğukta geçiren bitkiler!! (Soğan değil),
5. Havalar ısınınca çiçeklerinin saplarını uzatır ve çiçeklerini açar,
6. Çiçekleri açıp geçtikten sonra yeşil yapraklar soğanı besler, irileştirir ve sararıp kururlar,
7. Yapraklar kuruduktan sonra toprak içindeki soğan dinlenmeye girer ve Sonbahara kadar dinlenir.

esracer 07-12-2010 22:04

Lalemi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 723985)
Bunlar lale değil.Nergis soğanına benziyor.

iyi geceler bana lale diye verilen çiçek soğanlarım buradaki bir kaç kişi nergiz diyor. sanırım bende artık nergiz olduğunu düşünüyorum. ama ben ilk defa soğanlı çiçek yetiştirdiğim için pek bilgim yok ve bu arada lale zannettiğim çiçeklerim git gide büyüyor yarın resimini çekip burada paylaşacağım. birde bir şey rica ediyorum yeni filizlenmiş **** biraz büyümüş laleleri olan varmı? varsa lütfen burada paylaşabilirmi?

engin1981 09-12-2010 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 723972)
Sn arkadaşım., Hoşgeldin aramıza. lale konusunda kısa bir özet de sana yazayım. belki görememişsindir,
1. Lale soğanları, söküldükten sonra eğer uygun koşullarda depolanmışlarsa dikim zamanı olan Ekim -Aralık arasında, içerisinde çiçek tomurcuğu oluşturmuştur. Bazen, Ağustos sonu-ekim sonu arasında 5-9 oC da depolanarak soğuk ihtiyacı giderilir ve dikilir. Böyle dikilince şubat civarında çiçeklerini verir. Ama normal koşullarda Ekim ayında dikilir, 9 oC da köklenir ve kış aylarında (Aralık-şubat) 2-5 oC soğuk yer, ve Mart tan sonra dışarı çıkar ve Nisan c.varında çiçeklenir. (Bakınız "Lalenin Hikayesi" ağaçlar net.)
2. Soğanlar dikildikten sonra nem olursa köklenir, ve köklenme sıcaklığı 9 oC dır
3. Köklenen soğanlar daha sonra sürgün verir ve soğuk yedikten sonra sap uzatır.
4. Kışı soğukta geçiren bitkiler!! (Soğan değil),
5. Havalar ısınınca çiçeklerinin saplarını uzatır ve çiçeklerini açar,
6. Çiçekleri açıp geçtikten sonra yeşil yapraklar soğanı besler, irileştirir ve sararıp kururlar,
7. Yapraklar kuruduktan sonra toprak içindeki soğan dinlenmeye girer ve Sonbahara kadar dinlenir.

İlginiz için çok teşekürler. bilgisizliğimi bağışlayın ama buzdolabında bulunan sakzımı çıkarmalımıyım **** sulamalımıyım ve dışardakini sulamalımıyım bu sonuca varamadım yazdıklarınızdan.

kgursan 10-12-2010 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi engin1981 (Mesaj 724319)
İlginiz için çok teşekürler. bilgisizliğimi bağışlayın ama buzdolabında bulunan sakzımı çıkarmalımıyım **** sulamalımıyım ve dışardakini sulamalımıyım bu sonuca varamadım yazdıklarınızdan.

Toplam 3 ay soğukta kalsın sonra çıkarın. Dışarıdakini de çok sulamayın, susuz da bırakmayın!!.

esracer 13-12-2010 09:41

1 Eklenti(ler)
bunlarda lalelerimin yeni hali. ben lale soğanlarını dikerken bakmıştım çok büyüklerdi. hala nergiz olma ihtimalleri varmı? eğer nergiz se nergiz bölümünde paylaşayım artık.

bettyycim 13-12-2010 10:16

Bunlar bence nergis, lale yaprağına benzemiyor ;)

esracer 13-12-2010 17:37

teşekkürler artık nergis bölümünde paylaşmaya devam ederim iyi akşamlar

Mutlu Kutlu 28-01-2011 22:49

Ben yazdığınızdan hiç birşey anlamadım. 5 tane soğandan 2 tanesini ektiniz, diğer 3 tanesini ekmediniz. Dikim için geçmi kaldım diyorsanız, epey geç kaldınız. Hemen dikin belki canlanırlar.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonerordo (Mesaj 748971)
arkadaşlar ses seda yok kimseden. benim 5 tane lale soğanımdan 2 tanesi yüzeye ulaştı. tafife göre soğanın yarısı kadar üstünü örtmüştüm. diğer üçünü ekliyorum. geç kalmadılar değil mi? marketlerdeki laleler önden gidiyor da biraz :(

Yılmaz Yalçın 03-02-2011 16:57

Arkadaşlar,Bugün Eminönü'nden lale soğanları aldım.Bunları nasıl dikebilirim.Tarif ederseniz sevinirim?Geç kalmadım umarım dikmek için?Toprağın kaç cm derinine dikmeliyim?

kgursan 03-02-2011 17:09

Soğanın üzerinde 5-10 cm. kalınlıkda toprak olması yeterli.

DilSe 06-02-2011 19:00

Merhaba

3 Eklenti(ler)
Bunlar da benim lalelerim.Buradan bilgi alarak sakladığım soğanları Kasım ayında ektim.:eek:Bir kısmını ise sonradan,Aralık-Ocak gibi.(son resimdekiler)Geç kaldım ama umarım gelişirler.Kapalı balkonda duruyorlar şu an.:)
Üzerlerine biraz toprak ekledim sonradan.
Yalnız bana gelişimleri biraz yavaşladı gibi geldi.Sizce Kasım ayında dikilmelerine göre,Ankara'nın hava şartları için normal büyüklükteler mi:confused:(İlk iki resimdekiler.)
(Bu arada balkon çok güneş almıyor,öğle saatlerinde çok hafif ve kısa,genellikle güneşsiz ama aydınlık bir ortam.)

hocam100 06-02-2011 21:09

Büyümeleri normal boyda devam ediyorlar.Eğer erken çiçek açmasını istiyorsanız bir iki saksıyı içeri daha ılık ortama alınız.İçeri almadıklarınız mart-nisan aylarında açacaklardır.

DilSe 07-02-2011 19:51

Lalelerim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 752273)
Büyümeleri normal boyda devam ediyorlar.Eğer erken çiçek açmasını istiyorsanız bir iki saksıyı içeri daha ılık ortama alınız.İçeri almadıklarınız mart-nisan aylarında açacaklardır.

Sayın hocam100 çok çok teşekkür ederim,çok sevindim buna.:eek:Zamanında lalelere olan merakım nedeniyle soğan alıp yetiştirmeyi denemiştim.Ama hiç bilgi sahibi değildim bu konuda,tabii ki hüsranla sonuçlandı.Bu sene buradan siz değerli üyelerden edindiğim eşsiz bilgilerle daha başarılı oldum sanırım.Umarım güzel çiçeklerini de sizlerle paylaşırım.:DLalelerin yeri bende çok ayrı.Madem gelişmeleri normal,acele ettirmeyelim kendilerini o zaman,sabredip zamanını bekleyelim.:eek:

Selehattin 67 07-02-2011 19:56

Ortam çok soğuk değilse boyları normal sabır herşeyin ilacı sarır

kgursan 07-02-2011 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonerordo (Mesaj 748971)
arkadaşlar ses seda yok kimseden. benim 5 tane lale soğanımdan 2 tanesi yüzeye ulaştı. tarife göre soğanın yarısı kadar üstünü örtmüştüm. diğer üçünü bekliyorum. geç kalmadılar değil mi? marketlerdeki laleler önden gidiyor da biraz :(

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515

Bu başlığa bir göz atarsanız marketlerdeki laleler (ve sümbüller vs.) neden önde gittiğini daha iyi anlayacaksınız. Kolay gelsin.

kgursan 09-02-2011 23:33

Tabi ki soğuk depolama ile preparasyon ve çiçeğin açma zamanını programlamak. Örneğin; Lale soğanı içindeki çiçek tüm organlarını tamamladıktan sonra (Yani G döneminde) 5 oC da 3 ay depolanıp dikilirse 30-45 günde çiçeklerini açar.

Asya_lotus 11-02-2011 10:50

3 Eklenti(ler)
Ben başardım! Benim lale açtı. :p

Jezebel 11-02-2011 16:37

Sevgili Asya_lotus,
özel bir teknik mi kullandın acaba:confused:
Bizimkiler daha çok ufak.
2 şubatta ektim aslında daha büyük olmaları da beklenmez:o
Sevgili Asya_lotus ipek gibi ışıltılı çiçekleri, çok güzeller.

Asya_lotus 11-02-2011 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 754215)
Sevgili Asya_lotus,
özel bir teknik mi kullandın acaba:confused:
Bizimkiler daha çok ufak.
2 şubatta ektim aslında daha büyük olmaları da beklenmez:o
Sevgili Asya_lotus ipek gibi ışıltılı çiçekleri, çok güzeller.

Özellikle hiçbir şey yapmadım.:p Temmuz ayında tüm soganlar buzdolabi
sebzelik bölümüne gönderildi. Kasım ayında, bir saksıya ektim hepisi. Substrat olarak - sihirli toprak kullandım. Substrat ilk filizi kadar sulamadım. Şimdi sulama - ne zaman biraz dışarı substrat kurur. Saksı güney balkonda duruyo.

Jezebel 16-02-2011 10:42

1 Eklenti(ler)
İzmir Balçova Kipa'ada Tulipa kaufmanniana 'Stresa' 3 soğan birarada 1.25 liraya satılyor.
Sanırım Sevgililer günü için getirilmişler, ancak stok fazlası olarak indirime girmişler.
Tulipa kaufmanniana 'Stresa' çok değişik bordo çizgili yapraklara sahip.

Eklenti 192888

İlgilenenlere:rolleyes:

pria 20-02-2011 22:50

5 Eklenti(ler)
10 bin kadar lalem var..Yeni yeni çıkıyorlar:

umutyolcusu 21-02-2011 12:20

10000 mi:eek: Hepsi açınca ne kadar harika olur değil mi?Hem de rengarenk,ellerinize sağlık.

kgursan 22-02-2011 20:40

1 Eklenti(ler)
Hepsi birden açınca resimdeki gibi oluyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025