agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

Kharel 28-02-2011 13:03

Yurtdışından verdiğim lale siparişi geldi. Ancak Avustralyadan :)
Şimdi soğuklama için hangi adımları izlemem gerek? Çürütmeden başarabilmek istiyorum.

kgursan 28-02-2011 18:27

Nereden gelirse gelsin, üzerinde 5 cm civarında toprak gelecek şekilde toprağa dikeceksiniz, 9oC da köklenecek ve çiçeklenecek. Özel yapmanız gereken bir şey olduğunu sanmıyorum.

Ha, soğuklama için soğanların hangi koşullarda depolandığını bilmeniz gerekir??? Ne zaman sökülmüş, nasıl depolanmış??

Yılmaz Yalçın 28-02-2011 22:11

Arkadaşlar,
2 Şubatta bahçeme diktiğim lale soğanları pek büyümedi nedense?Acaba çiçeklerini göremeyecek miyim?

Kharel 28-02-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 761814)
Nereden gelirse gelsin, üzerinde 5 cm civarında toprak gelecek şekilde toprağa dikeceksiniz, 9oC da köklenecek ve çiçeklenecek. Özel yapmanız gereken bir şey olduğunu sanmıyorum.

Ha, soğuklama için soğanların hangi koşullarda depolandığını bilmeniz gerekir??? Ne zaman sökülmüş, nasıl depolanmış??

Demek istediğim de oydu zaten. Avustraylada şu an yaz sonu soğanlar yeni toplanmış sanırım.

kgursan 02-03-2011 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kharel (Mesaj 761960)
Demek istediğim de oydu zaten. Avustraylada şu an yaz sonu soğanlar yeni toplanmış sanırım.

Bu durumda soğanları 2 oC da 6-8 hafta depolayıp dikerseniz çiçeklerini açar. Doğrudan bahçeye dikerseniz 2012 yaz sonunda açar.

Kharel 02-03-2011 18:07

Nasıl depolayabilirim? Yani nem oranını nasıl ayarlamalıyım. Soğanların çürümesini istemem. Aldığım kişi nemli perlit içinde buzdolabına koy dedi. Eğer bahçeye ektiğim takdirde yeterli soğuklama alırlar mı sizce?

Batuhan Yılmaz 03-03-2011 18:54

Selam benim praktikerden aldığım 3 parmak boyundaki asya lalenin baba kakaladığıçürük lale soğanlarını okadar nefretle besledimki şuan dev yapraklar ve dev kırmızı bir çiçek açtı alaattin türü lale ise 5 tanesinden sadece ikisi çiçek açtı ve minicik neden acaba bunlara güvercin pisliği vermek istiyorum bebek soğanları büyük olsun diye nasıl verebilirim mesela iyice kurumuş taşlaşmış pisliği suya atıp direk verimmi.

k_donmez 03-03-2011 21:57

1 Eklenti(ler)
Bu yıl lale çeşidim ve renkler arttı. Bir grup hariç hepsi toprak üzerinde göründü. Çiçekler için Ankara'da bir ay daha beklemek gerekiyor.

kgursan 09-03-2011 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 763338)
Bu yıl lale çeşidim ve renkler arttı. Bir grup hariç hepsi toprak üzerinde göründü. Çiçekler için Ankara'da bir ay daha beklemek gerekiyor.

Aceleniz yoksa Mayıs a kadar bekleyeceksiniz. Kolay gelsin.

kgursan 09-03-2011 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kharel (Mesaj 762810)
Nasıl depolayabilirim? Yani nem oranını nasıl ayarlamalıyım. Soğanların çürümesini istemem. Aldığım kişi nemli perlit içinde buzdolabına koy dedi. Eğer bahçeye ektiğim takdirde yeterli soğuklama alırlar mı sizce?

Bu zamandan sonra biraz zor olur.

kgursan 09-03-2011 01:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 761954)
Arkadaşlar,
2 Şubatta bahçeme diktiğim lale soğanları pek büyümedi nedense?Acaba çiçeklerini göremeyecek miyim?

Önce köklenecek, sonra büyüyecek. Biraz geç kalmış köklenirse açarlar.

Batuhan Yılmaz 09-03-2011 20:49

Selam arkadaşlar benim lalelerim açtı ve soldu ben bir tanesini tohuma bıraktım biraz büyük leşti dişi organ ona nasıl bakıp nasıl tohum alcağımı söleyebilen bitki dahileri söliceklerseler sölen yok zor filan demeyin lütfen yeni ve renkli bir tür peşindeyim yeni çiçeklere ismimi koyucam tamammı...

kgursan 10-03-2011 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 765933)
Selam arkadaşlar benim lalelerim açtı ve soldu ben bir tanesini tohuma bıraktım biraz büyük leşti dişi organ ona nasıl bakıp nasıl tohum alcağımı söleyebilen bitki dahileri söliceklerseler sölen yok zor filan demeyin lütfen yeni ve renkli bir tür peşindeyim yeni çiçeklere ismimi koyucam tamammı.????..

Sevgili arkadaşım., Öncelikle bu sitede Türkçeyi doğru kullanmaya ve yazılarda imla kurallarına çok dikkat ediyorlar, bu kurallara uyulmazsa mesajı siliyorlar.

Şimdi , burada kimse bitki dahisi olduğunu filan iddia etmiyor, sadece bildiklerini paylaşıyor. Benim anlayabildiğim kadarıyla sizin lale çiçeğiniz açmış, solmuş ve galiba tohum kapsulü bağlamış. Ne yapacağım diye soruyorsun?.

Önce bitki sararıncaya kadar (Mayıs-Haziran) bekleyeceksin. Bitki ömrünü tamamlayacak, tohumlar olgunlaşacak, kapsul sararıp kuruyacak ve hafif çatlayacak o zaman koparıp serin yerde tutacaksın.

Yaz sonunda tohumları çıkarıp temizleyeceksin. Tohum yastığı hazırlayacaksın. 20-22 oC sıcaklıkta tohumları ekeceksin, ve çıkmasını bekleyeceksin. Tohumlar çimlenince bitkiyi 1 yıl büyüteceksin. Yazın sökecek ve minik soğanları serin yerde kurutacaksın.

Sonbaharda bu kez minik soğanları dikip bekleyeceksin. Baharda çimlenecek, biraz daha büyük bitki yapacaklar ve Temmuza kadar onları besleyeceksin.
Sonra bu işi tekrar yapacaksın, sonbaharda ekip ertesi yıl yaz başında sökeceksin.

Böylece 5 yıl uğraşacaksın ve yeni bir "Çeşit" elde edeceksin ve bu çeşidin değerli olması için mevcut çeşitlerden üstün özellikleri olmalı ki işe yarasın ve sen de "Batu han" çeşidi lalem var diyeceksin.

5 yıl sonra elde edeceğin Batu-han çeşidi lale; Kısa olabilir, kısır olabilir, rengi kötü olabilir veya çok güzel de olabilir.

Hadi kolay gelsin.

Hamiş: Bu sitede tohumdan lale üretme adında bir başlık var. Bu arada onu da oku.

Yılmaz Yalçın 12-03-2011 13:40

Son soğuklar Laleler için iyi oldu sanırım.Soğuk yemesi çiçekler açısından iyi oluyormuş sanırım?

Fatoş 12-03-2011 14:22

5 Eklenti(ler)
Kasımda kızımla ektiğimiz laleler açmaya başladılar
Eklenti 196282
Eklenti 196283
Eklenti 196284
Eklenti 196285
Eklenti 196286

kgursan 12-03-2011 17:22

Sn fatoş, işte hepsi bu!. Lale soğanları; Kasımda dikilir Mart-Mayıs arasında açar. Soğuktan korkmaz, dondan korkmaz. sadece havadar bir balkon vs., ile 1 bardak su. Kolay gelsin.

Yılmaz Yalçın 12-03-2011 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 767311)
Sn fatoş, işte hepsi bu!. Lale soğanları; Kasımda dikilir Mart-Mayıs arasında açar. Soğuktan korkmaz, dondan korkmaz. sadece havadar bir balkon vs., ile 1 bardak su. Kolay gelsin.

Sayın Kgursan,
Ben lalelerimi 2 Şubatta diktim.Sizce geç mi kaldım ve bu yıl açarmı?

kgursan 14-03-2011 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 767314)
Sayın Kgursan,
Ben lalelerimi 2 Şubatta diktim.Sizce geç mi kaldım ve bu yıl açarmı?

Bu soru tam berber işine benzedi. " Adam berbere gitmiş. o zaman ayna yokmuş. Berber, söyle bana saçım ak mı kara mı? Berber de ne desin " Bekle biraz önüne dökülünce görürsün:D. Lütfen siz de 1 ay bekleyin açıp açmayacağı belli olur.

KamAna 16-03-2011 16:55

Sn. Yılmaz Yalçın, bende de geçen yıldan kalan lale ve sümbül soğanları vardı, unutmuşum onları. hemen şubat ayı girer girmez ektim. şu an bir problem yok, şekilleri belirmeye başladı bile. teras balkonunda saksıda yetiştiriyorum. sizinkilerde de bir sorun çıkmayacaktır diye tahmin ediyorum.

nurguldk 17-03-2011 15:31

Sonbaharda bahçeye ektiğim nergis ve çiğdem soğanlarının yaprakları görünmeye başladı. Ancak lale ve sümbüllerin bulunduğu bölümde hiç hareket yok :((
Ekerken, yanmış gübre ve bahçe toprağını karıştırdım, drenaj için bir miktar küçük taş ekledim. Üzerine de kuru yapraklarla malç yapmıştım.
Ankara hatta gölbaşı iklimi soğuk olduğu için geç kaldığını düşünüyorum ama yine de korkuyorum açıkçası. Çünkü toplamda 200 civarında soğanım var toprağın altında..

Sizce durum normal mi? Acaba diyorum toprağı biraz eşeleyip baksam zarar verir miyim? Ya da zarar vermeden bakmak adına bir tavsiyeniz var mı?

kgursan 19-03-2011 22:35

Sn Nurguldk., Biraz sabırlı olun. Sümbül, nergis ve laleler bu günlerde yaprak çıkarır. Ankara da sanırım henüz toprak ısınmadı. Kar yeni kalktı. Sümbüller ve Nergisler Nisan başında, Laleler Mayıs da çiçek açması lazım. benim tahminim.

Batuhan Yılmaz 20-03-2011 09:34

Arkadaşlar tohuma bıraktığım laleler okadar büyük yavru soğan yaprılarki bende direk o kocaman tohum kesesini direk kestim birde bir sorum var geçen sene ektiğim lalelerin yavruları 1 yaprak çıkardılar ama soğanları hiç büyümedi sizce neden dahada küçülüyorlar.

esracer 21-03-2011 19:02

Lale

1 Eklenti(ler)
Lalelerim çok hoş açtılar ama Nergislerde tık yok.:)

kgursan 22-03-2011 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 770990)
Arkadaşlar tohuma bıraktığım laleler okadar büyük yavru soğan yaprılarki bende direk o kocaman tohum kesesini direk kestim birde bir sorum var geçen sene ektiğim lalelerin yavruları 1 yaprak çıkardılar ama soğanları hiç büyümedi sizce neden dahada küçülüyorlar.

Birinci cümle anlaşılmadı.:(

Sorunuzun cevabı ise, dikilen Lale soğanları çok küçük ise tek yaprak çıkarır ve çiçek açmazlar. o tek yaprak topraktaki soğanı besler ve sadece 1 boy büyütebilir. Yani diktiğiniz soğanın çevresi 3/4 cm ise, elde edeceğiniz soğanın çevresi ancak 4/5 cm. olabilir. Eğer geçen yıl dikilen lale soğanları 2 yaprak çıkaracak irilikte ise, küçük de olsa bir çiçek verebilir.

kgursan 22-03-2011 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esracer (Mesaj 771819)
Lalelerim çok hoş açtılar ama Nergislerde tık yok.:)

o bitkiler nergis değil, Dutch iris olabilir ve Nisanda muhtemelen mavi çiçek açarlar

esracer 25-03-2011 13:15

Lale

3 Eklenti(ler)
Lale çiçeklerimin şimdiki halleri.

Batuhan Yılmaz 27-03-2011 08:41

Arkadaşlar dün akşam belediyenin ölüme terk ettiği lalelerin kurumak üzere olduğunu gördüm ve 6 tanesini yolup eve getirdim şimdi sağlıklı görünüyorlar acaba ne renk çıkarlar.

zenfree 02-04-2011 13:56

1 Eklenti(ler)
İşyerimden bir kaç lale soğanı getirip dikmiştim. Çiçeklendiler.

Yılmaz Yalçın 02-04-2011 15:29

Oldukça geç dikmeme rağmen (4 şubat) sıvı gübre ile takviye ettiğim bahçede dikili lalelerim tomurcuk oluşturdu.

cemre_77 05-04-2011 09:04

2 Eklenti(ler)
Bende Lalelerimin resmini eklemek istedim. İlk defa sahip oldum bu bitkiye cokda sevdim. Sümbüllerimde vardı soldular :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025