agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

tiya 05-05-2011 13:58

Daha önce "Kitaplar" bölümünde duyurusu yapılan Arzunun Botaniği adlı eseri lale tutkunlarına hatırlatmak istiyorum. İlginizi çekecek ve lalelerinize farklı bir gözle bakmanızı sağlayacaktır.

k_donmez 06-05-2011 10:28

1 Eklenti(ler)
Lalelerin son tomurcukları Picasso'larda oluştu. Bunlar bahçemden yılın son lale görüntüleri.

sarigoz 06-05-2011 14:35

Tesekkür ediyorum nurguldk.seninkiler de güzelmiş
Bahçemizdeki laleler çok guzel gelişti fakat cok yoğun yagmur neticesı şu an yatık vaziyettler.
Güneşin az oldugu bu mevsımde.nasıl devamı gelecek bilemıyorum.Umuyorum düzelirler

bettyycim 06-05-2011 14:41

3 Eklenti(ler)
Böyle bir laleyi ilk kez gördüm arakdaşlar, sizlerle de paylaşmak istedim ;)

ozgurbilgin 20-05-2011 12:45

Merhaba,

Geçen gün Vatan caddesinden geçerken lale ekili yerlerin çiçekleri geçtiği için çapalandığını ve soğanların da heba edildiğini gördüm. Bir miktar soğanı çıkarıp aldım. Oradaki görevlilerden bir tanesi bu soğanlardan bir dahaki sene çiçek olmayacağını söyledi. Benim bahçemdeki lale soğanları yıllardır toprakta dururlar, sökmem ve her sene de çiçek açarlar. Belediyenin lale soğanlarının ayrı bir özelliği mi vardır yoksa o görevli bilmeden bilgi mi vermiş ?

nurguldk 20-05-2011 13:20

Ben bu belediyelerin işini çözemiyorum zaten. Bir bakıyorsunuz heryerde çalışma çiçek dikiliyor. Diktikleri çiçeklerin ömrü 2 ay, hadiii tekrar çalışma. Lele ve Nergislerde de aynı şey. Ankara'da diktikleri yerleri çapalamışlar. Belediyelerde bu konuda hiç mi uzman yok **** bu konuda para kazandırılması gereken çok mu insan var, artık orasını bilemiyoruz.

Neyse benim Lale devrim hala devam ediyor :)
Kırmızı ve sarıların çiçekleri geçti. Şimdi aynı grup içinde bulunan somon, pembe türler açıyor. Bunların renkleri çok hoşmuş :)

Eklenti 214306

Eklenti 214307

Eklenti 214308

Eklenti 214309[/QUOTE]

ibrahim37 20-05-2011 14:49

Sayın nurgüldük doğru şık ikincisi!. Neredeyse çiçekleri bile geçmeden hemen söküyorlar ki. Tekrar birileri belediyeye birşeyler satabilsin.
Ayrıca bende bir kaç tane onlar sökmeden önce aldım. Soğanlar erken sökümden dolayı tam gelişmediğinden gelecek yıl belki bazıları açmayabilir. Ancak ondan sonraki yıllarda hiçbir sorun kalmaz.

pria 20-05-2011 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 807224)
Sayın nurgüldük doğru şık ikincisi!. Neredeyse çiçekleri bile geçmeden hemen söküyorlar ki. Tekrar birileri belediyeye birşeyler satabilsin.
Ayrıca bende bir kaç tane onlar sökmeden önce aldım. Soğanlar erken sökümden dolayı tam gelişmediğinden gelecek yıl belki bazıları açmayabilir. Ancak ondan sonraki yıllarda hiçbir sorun kalmaz.

Maalesef belediyeler çok müsrif..
İstanbul'da da durum aynı..
Laleler geçince hemen çapalıyorlar ve soğanlar genelde parçalanıyor..
Sağlam soğanlardan ayırıp alsanız bile bunlar tam olgunlaşmadığı için yaz sıcaklarına dayanamayıp,kuruyup koflaşıyorlar..
Oysa o lale soğanlarını olduğu yerde bırakıp aralarına yaz çiçekleri ekilse olur ve laleler ertesi yıl tekrar açar..
Ama..böyle olursa bazı insanlar belediyeye soğan satamaz..nafakaları kesilir..
Paralar,belediyelere verdiğimiz vergiler böyle çar-çur ediliyor maalesef..trilyonlar dönüyor bu işlerde..

sarigoz 21-05-2011 14:24

1 Eklenti(ler)
Sayin pria ya ve diger arkadasin belediye hakkindaki mesaja katiliyorum

kgursan 21-05-2011 22:14

Belediyelerin lale soğanlarını heba etmesi:
Burada arkadaşlarımızın anlayamadığı nokta şu: Soğanlı bitkilerde çiçek üretimi ayrı bir iş dir, soğan üretimi ayrı bir iştir. park-bahçeler gibi halka açık yerlerde ikisini birden yürütmek mümkün değildir.
Çiçeği geçmiş lale bitkisinin soğanından da faydalanmak için Temmuza kadar park alanlarını kazmadan beklemek gerekir. Ama Yazlık çiçeklerin dikimi ise En geç Mayıs sonu yapılmalı ki yaz aylarında çiçek açsın. Diğer taraftan Lale soğanlarını sökmek, kurutmak, ayırmak ve depolamak ise ayrı bir iş dir ki belediyelerbununla uğraşamazlar. Bununla uğraşabilmeleri için ne elemanları, ne yerleri ve ne depoları vardır. Bu nedenle çiçeği geçen lale yerlerinden bitkileri söküp temizlemek ve yeni yazlık çiçekler için yeri hazırlamak belediyecilik açısından doğru bir iştir. Lale soğanlarının heba olması şüphesiz ki üzüntü vericidir ama kar-zarar hesabında onları heba etmek daha karlıdır.

ardabora 23-05-2011 11:54

4 Eklenti(ler)
lalerin çiçekleri geçti ama ben yine de bendekilerin resimlerini eklemek istiyorum izninizle...

ardabora 23-05-2011 11:58

4 Eklenti(ler)
ilk iki resimdekileri şubat ayında dikmeme rağmen,bahçede ekili olanlardan daha önce büyüdüler ve çiçekler daha gürbüzdü..

son resimdekilerin çiçekleri geçmek üzereydi. haftasonu evde değildik, bu sabah çiçekleri yerinde göremedim.önce çiçek yaprakları döküldü sandım ama baktım ki saplarından koparılmış. alan her kimse lütfetmiş de soğanları bırakmış sağolsun..

furkan yıldız 24-05-2011 08:04

Konu belediye ve lalelerden açılmışken bende bir iki cümle yazayım. Pazar günü sahildeydik. Belediye işçileri toprağı çapalamaya başladılar. Tabi ben durur muyum. Koşturdum yanlarına, bir-iki muhabbetten sonra başladım soğanları toplamaya. Hatta işçi arkadaş bile çapalarken gördüklerini ayırıyordu ziyan olmasın diye. 3.780 kg soğan topladık. Açmış hallerinide bildiğim için çok sevindim. Siyah, açık pembe-beyaz, koyu pembe-beyaz, alaaddinler ve birkaç renk daha. Belki seneye çiçek açmazlar, bir dahaki seneye görürüz ama uğraşmaya fazlasıyla değer.

Kharel 28-07-2011 17:32

Lalelerimde siyah bitler var
ne yapmalıyım?

furkan yıldız 29-07-2011 08:44

Lalelerin soğanları mı bitlendi sayın Kharel ?

Kharel 29-07-2011 14:43

Hayır yaprakları bitlendi.
Avustralyadan geldikleri için şaşırtmam gerekti.

ibrahim37 29-07-2011 17:40

Arda neden bahsettiğini anlamadım! Senin laler şu anda yeşil yapraklarımı var? Yoksa geçmiştenmi bahsediyorsun. Ben bir yerde okumuştum ayçiçek yağından bir miktar camsil sprey şişesine koyup bir kaç deneme atışından sonra bitlerin bulunduğu alana iyice sıkıyorsun bir kaç güne kalmaz bitler etkisiz hale geleceği yazıyordu! Ancak ben denemedim!
Selamlar....

Kharel 29-07-2011 20:19

İbrahim Abi Selamlar..
Şimdi ben bu laleleri güney yarımküreden getirttiğim için bu iklime uyum sağlamaları açısından buzdolabında nemli perlitin içerisinde birkaç ay beklettim. Şu anda yeşil yapraklılar. Mart sonu olacakları boyda gibiler yani...

izmirden 26-10-2011 18:53

merhabalar koctas'tan yeni aldigim lale soganlarimi bugun ektim. tek sorum su ki lale onceden hic ekmemistim. ne kadar zamanda filizlenirler ve ne zaman ciceklenirler bu konuda beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim. en kisa zamanda ciceklenmek dilegiyle :)

kgursan 27-10-2011 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izmirden (Mesaj 873256)
merhabalar koctas'tan yeni aldigim lale soganlarimi bugun ektim. tek sorum su ki lale onceden hic ekmemistim. ne kadar zamanda filizlenirler ve ne zaman ciceklenirler bu konuda beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim. en kisa zamanda ciceklenmek dilegiyle :)

Aralık-Ocak ta sürer , Mart-Nisanda çiçek açar

mert428 13-11-2011 17:25

http://b1111.hizliresim.com/r/f/j18w.jpg

lalemin son hali
(11.11.2011 tarihli resim)

furkan yıldız 14-11-2011 10:02

Mert bey laleniz biraz erken filizlenmiş gibi geldi. Benimkiler henüz yeni çıkmaya başladı. Başlamadı bile denebilir :)

mert428 20-11-2011 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız (Mesaj 878868)
Mert bey laleniz biraz erken filizlenmiş gibi geldi. Benimkiler henüz yeni çıkmaya başladı. Başlamadı bile denebilir :)

Evet bende anlamadım :) Diğer lalelerim daha filizlenmedi ama bu ikisi bir garip :)

Son halleri:
http://b1111.hizliresim.com/r/n/nck0.jpg

kgursan 22-11-2011 15:30

Varsın garip olsun !! Sağlıklı ve çiçek açacak.

useful 16-12-2011 15:42

merhaba koçtaş dan lale aldım cinsi tulipa angeliqueve diğeri creme upstar bunlar kokulu lalemi

kgursan 16-12-2011 21:02

Laleler genellikle kokusuzdur.

nejatb 17-12-2011 11:18

Lale Soğanı Ve Sulama

Elime iki adet lale soğanı geçti ve ben onları toprağa ektim.
Şimdi bunların sulanması ne şekilde olmalı ; ilk bahar gelene kadar sulamamalı mıyım yoksa su vermeye başlamam gereklimi ?

kgursan 17-12-2011 22:13

Soğanlı bitkiler kuru toprakta köklenmez, sulayın da köklensin. Toprağı ıslak değil, nemli kalmalı.

ozgurbilgin 02-01-2012 12:26

Bahçemdeki laleler topraktan çıkmaya başladılar. Erken gibi geldi bana. İstanbul'da yaşayan arkadaşlar, lalelerinizin durumları ile alakalı bilgi verebilir misiniz?

mguncan 02-01-2012 13:52

ben; 20 kasımda ekmiştim lalelerimi bahçeye, henüz görünürde hiçbir şey yok...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025