agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

pria 07-03-2012 11:28

Geçen yıl ayırmaya başladım..çok oldukları için bu yıl da devam edeceğim ayırmaya sayın botanikerdi..

botanikerdi 07-03-2012 22:58

ben bu sene ayırdım hepsini sonbaharda.karın altından kafalarını çıkardılar.nasıl çiçek açacaklar merak ediyorum resimlerini yüklerim açtıklarında :)

furkan yıldız 08-03-2012 08:28

Geçen sene belediyenin toplamadığı laleleri büyük bir alana dikmiştim. Çoğu tek yaprak açtı. Sanırım çiçek açacak kadar gelişememişler. Olmazsa kısmet seneye artık diyorum.

useful 08-03-2012 09:32

eğer belediyenin parkından aldıysan onlar tek yıllık açıyor sonrada açmıyor arkadaşım yani ben öyle biliyorum en azından çünkü trabzonda da geçen yıl belediye lale devri yaptı parklar bahçeler her yer lale idi tabi bazı insanlar koparıp alıyordu ve buna gıcık oluyorum o kadar güzeldilerki bakmaya kıyoyordu insan bunun üzerine belediye başkanı koparıp almayın lütfen çünki laleler hibrit tek yıl çiçek açacak diye bir açıklama yaptı ne kadar doğru bilemem buradaki uzmanlar cevaplasın lütfennn...

kgursan 08-03-2012 19:53

Sn useful, Belediye yanlış bilgilendirmiş. Laleler hibrittir, tamam ama tohumunu ekmiyorsunuz ki bozulsun!!! Ertesi sene açmayışının sebebi soğanı küçülmüştür!! Yeterince gelişemeyen soğan çiçek açmaz, ayrıca soğan uygun şekilde depolanmaz ise çiçek açmaz. Parklara dikilen laleler çiçek sonrası (nisan da) hemen sökülürler ki yeni yazlık çiçekleri dikebilsinler. Yaprakları yeşil iken sökülen laleler toprak altında soğanı besleyecek olan yaprakları koptuğu için beslenemez ve gelişemez. Temmuza kadar yeşil yapraklar soğanı beslemesi lazım.

beslenemeyen soğan küçük kalıri ve ertesi yıl tek yaprak çıkarıp yaşamaya çalışır. Tek yaprak veren laleler çiçek açmaz. Ancak soğanını irileştirir.

useful 08-03-2012 20:14

olabilir belkide koparılmasın diyede söylenmiş olabilir peki ben şimdi bu yıl 100 yakın lale diktim çiçek açıp yaprakları kuruduktan sonra ben bunları sökecekmiyim

kgursan 08-03-2012 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 922521)
olabilir belkide koparılmasın diyede söylenmiş olabilir peki ben şimdi bu yıl 100 yakın lale diktim çiçek açıp yaprakları kuruduktan sonra ben bunları sökecekmiyim

Yaprakları sararıp kuruyunca sökeceksiniz, 20 oC gölgede kurutacaksınız, Ağustos civarında yavrularıi irileri ayıracaksınız, irileri çiçek elde etmek içini yavruları soğanı büyüsün diye dikeceksiniz. küçük yavrular belki tek yaprak verecek veya çok minik bir çiçek belki verebilir.

iriler çiçek açacak, tekrar soğan yapacak kuruyacak sökülecek tekrar dikilecek vs.

useful 09-03-2012 06:03

yapraklar kurudumu sökeceğiz yavru soğanları ayırıp hemenmi dikeceğiz yoksa birde ana soğanları tam olarak hangi ayda dikeceğiz çok teşekkürler şimdiden

k_donmez 09-03-2012 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 922634)
yapraklar kurudumu sökeceğiz yavru soğanları ayırıp hemenmi dikeceğiz yoksa birde ana soğanları tam olarak hangi ayda dikeceğiz çok teşekkürler şimdiden

Yavruları da, büyükleri de Eylül sonuna kadar serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edip, Eylül sonunda yetiştirmek istediğiniz yere dikin.

furkan yıldız 10-03-2012 10:45

Yazın kavurucu sıcaklarında serin bir yer bulmak herkes için kolay olmayabiliyor. (Misal ben) Bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlemeliyiz acaba ?

kgursan 10-03-2012 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız (Mesaj 923255)
Yazın kavurucu sıcaklarında serin bir yer bulmak herkes için kolay olmayabiliyor. (Misal ben) Bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlemeliyiz acaba ?

Bütün gölgeler, bodrumlar, güneş görmeyen havadar yerler, kuzeyi açık kuytular serindir (20 oC civarındadır.)

useful 11-03-2012 06:44

sayın kgursan lalerimin üstüne dün akşam kar yağdı ve derece -4 gösterdi trabzon da gövelerinde de su vardı donmuş acaba zarar olmuşmudur

kgursan 11-03-2012 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 923554)
sayın kgursan lalerimin üstüne dün akşam kar yağdı ve derece -4 gösterdi trabzon da gövelerinde de su vardı donmuş acaba zarar olmuşmudur

Kar yağdı ve üzeri örtülmüştür ve sorun olmaz. Üzeri kar örtülü ise karın altında sıcaklık +4 oC olur. Ayrıca - 4 oC laleye zarar yapmaz. Merak etmeyin.

musk 12-03-2012 10:00

Merhabalar,

Deneyimli arkadaşlarımıza benim de bir sorum olacaktı. Malum lale soğanları çiçeklenmeden sonra ertesi seneye hazırlık için yaprakları solana kadar toprakta bırakmak gerekiyor. Sorum ise, çiçeklenmeden sonra soğanları yerlerinden dikkatlice söküp hemen bir başka yere veya saksıya nakletsek bu ertesi seneye hazılık dönemi bu sekilde devam eder mi?

Tesekkürler

furkan yıldız 12-03-2012 10:03

Aynı şeyi ben denemiştim ilk denediğim zamanlarda fakat olmamıştı. Daha sonradan öğrendimki laleler köklerinin oynatılmasından hiç hoşlanmıyorlarmış.

musk 12-03-2012 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız (Mesaj 924077)
Aynı şeyi ben denemiştim ilk denediğim zamanlarda fakat olmamıştı. Daha sonradan öğrendimki laleler köklerinin oynatılmasından hiç hoşlanmıyorlarmış.

Teşekkür ederim. 15 gün çiçekten sonra yerlerinde sadece yesil yapraklar kalması hoş olmuyor.Ama bu durumda yapacak bir şey yok demekki...

kgursan 12-03-2012 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 924075)
Merhabalar,

Deneyimli arkadaşlarımıza benim de bir sorum olacaktı. Malum lale soğanları çiçeklenmeden sonra ertesi seneye hazırlık için yaprakları solana kadar toprakta bırakmak gerekiyor. Sorum ise, çiçeklenmeden sonra soğanları yerlerinden dikkatlice söküp hemen bir başka yere veya saksıya nakletsek bu ertesi seneye hazılık dönemi bu sekilde devam eder mi?

Tesekkürler

Yerleşmiş kökleri kopartmadan toprağı ile birlikte aktarabilirseniz OLABİLİR. Aktardıktan sonra sulamayı unutmayın. Kolay gelsin
Ayrıca yeşil yaprak mayıs sonuna kadar kalacak, 15 gün değil

musk 12-03-2012 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 924322)
Yerleşmiş kökleri kopartmadan toprağı ile birlikte aktarabilirseniz OLABİLİR. Aktardıktan sonra sulamayı unutmayın. Kolay gelsin
Ayrıca yeşil yaprak mayıs sonuna kadar kalacak, 15 gün değil

Cevabınız için teşekkür ederim. Deneyeceğm. 15 günü çiçekli kaldığı süre için demiştim, doğru ifade edememişim. Gerçi mayıs sonunda sökebiliyorsam beklenmeyecek bir süre değil. Ben eylüle kadar toprakta kalmalı diye biliyordum.

kgursan 13-03-2012 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 924391)
Cevabınız için teşekkür ederim. Deneyeceğm. 15 günü çiçekli kaldığı süre için demiştim, doğru ifade edememişim. Gerçi mayıs sonunda sökebiliyorsam beklenmeyecek bir süre değil. Ben eylüle kadar toprakta kalmalı diye biliyordum.

Eylüle kadar da toprakta bırakabilirsiniz. en erken mayıs sonu.Yani yaprakları sararıncaya kadar besin yapıp soğanı beslemeli.Temmuz- Eylül arası söküp, yavrularından ayırın.

useful 13-03-2012 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 924870)
Eylüle kadar da toprakta bırakabilirsiniz. en erken mayıs sonu.Yani yaprakları sararıncaya kadar besin yapıp soğanı beslemeli.Temmuz- Eylül arası söküp, yavrularından ayırın.

peki besin olarak bizim ineğimiz var yani inek gübresi olurmu **** tarlalarımızda kullandığımız potasyum-nitrat olurmu teşşekürler...

kgursan 13-03-2012 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 924924)
peki besin olarak bizim ineğimiz var yani inek gübresi olurmu **** tarlalarımızda kullandığımız potasyum-nitrat olurmu teşşekürler...

ineğinizin taze gübresi olmaz. 1 litre suya 5 gr. (1 çay kaşığı) Potasyum nitrat eriyiği ile 10-15 günde bir sulanabilir. toplamda 3-4 kez bu gübreli su yeter. fazla gübre zararlı.

useful 14-03-2012 07:44

taze inek gübresi zaten bahçayade kullanmıyoruz çünkü hastalık üretiyor özelliklede kök hastalıkları yapıyor sebzelerde bizde gübreyi 2 yıl bekletip yanmış olarak bahçeye döküyoruz cevabınız için teşekkürler...

meh12 19-03-2012 18:56

İstanbul'dan Laleler

5 Eklenti(ler)
İstanbul gezimizden Makinama takılan lale resimleri

meh12 19-03-2012 19:00

İstanbul'dan Laleler 2

5 Eklenti(ler)
Lalelere devam edelim...

kgursan 19-03-2012 22:23

İstanbul da Laleler erken mi açtı acaba? Benim bildiğim Nisan da açması lazım. hele bu sene???

meh12 20-03-2012 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 928167)
İstanbul da Laleler erken mi açtı acaba? Benim bildiğim Nisan da açması lazım. hele bu sene???

Resimler geçen yıla ait

Jezebel 22-03-2012 17:22

2 Eklenti(ler)
Az ama benim, güzellerim ;)

Eklenti 275604

Eklenti 275605

;)

sarigoz 22-03-2012 17:32

Arkadaslar,bizim bahcedeki laleler henuz 4-5 cm.Kis burda cok gec gittigi icin yeni uyandilar...Fotograflamak isterdim,fakat daha iyice acmadan,degmez diye dusundum..Bir hele acsinalar,fotograflari costuracagim Insallah

Cok guzel,zarif renkleri varmis laleleriniz Jezebel
Hele sonuncu olan pembemsi renk cok hosuma gitti

sabırsız0606 22-03-2012 23:34

evet sayın sarıgöz benim lalerimde henüz 4 5 cm ler.demekki normal hele bir de burası ankara:)

sarigoz 23-03-2012 13:40

1 Eklenti(ler)
Benimkiler..cok ufaklar..Fotografladim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025