agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

iris41 11-01-2010 18:43

mehaba benim ektigim lalelerde hic hareket yok gecen seneden ektiklerim yavrulamış bu sene ektiklerim henüz topraktan başlarını cıkarmadı ecelemi ediyorum :D
sogan +sitres :cool:

siniroluyorum 14-01-2010 15:44

Ben de bu sonbahar 8 tane içi sarı dışı kırmızı galatasaraylı laleler ekmiştim:)Sanırım çıktılar diğer lalelerden ayıramadığım için bilemiyorum.Bence etmiyorsunuz çıkmaları gerekirdi

iris41 14-01-2010 18:22

bu sene soganlar birbirine karıştı gecen yıl ektiklerim bu yıl ektiklerim ilk baharda nasıl bir cümbüş olucak merak ediyorum .

kgursan 17-01-2010 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 561706)
mehaba benim ektigim lalelerde hic hareket yok gecen seneden ektiklerim yavrulamış bu sene ektiklerim henüz topraktan başlarını cıkarmadı ecelemi ediyorum :D
sogan +sitres :cool:

Acele etmeyin. Mart da toprak ısınınca hepsi fırlar çıkar. Bu karda kışta ne işleri varki çıksınlar?!!! Kolay gelsin.

womport 19-01-2010 23:29

merhaba yeni lale ve sümbül soğanıları aldım ekeceğim hemen sorum 1/ için deki toprak ğın içinde ne olması gerekir. sorum 2/ 2000 rakımlı yerde evim var eksem olurmu 2000 rakım çok soğuk şu günlerde derece 0 sıfırlarda sayılır karlı geçiyor / ben olmaz diye tahmin ediyorum ama siz değerli büyüklerime danışayım dedim şimdiden teşekür ederim

sagdil 22-01-2010 00:24

Merhabalar.
Bir arkadaşımın verdiği lale soğanını kasım sonu gibi saksıya ekmiş ve arada suluyordum.
Birkaç gündür kafama takıldı niye bir hareket yok diye. Önce başlığınızı okuyayım dedim...
Ve farkettimki benim saksım hep içeride ve sıcak ortamdaydı. Çok fena bir hata değilmi.
Hemen koştum saksıyı boşalttım kendimede sinir oldum. Soğan bayağı bi küçülmüş dış yaprakları küflenmiş gibi. Bozulan katlarını söktüm ceviz büyüklüğünde beyaz bölümünü kurtardım...
Peki sizce ben şimdi ne yapmalıyım tekrar ekip balkonamı çıkartayım yoksa seneye ekmek üzere serin kuru bir yerdemi saklayayım...
Acil yardımlarınızı bekliyorum....Teşekkürler....

mor papatya 24-01-2010 16:45

2 Eklenti(ler)
Bimden babamın hediye getirdiği lale soğanlarımın son hali:)

ankara 24-01-2010 17:04

Benimkileride bimden almıştım ama Ankara için çok erken henüz ilkbaharda görcem bende inşallah :)

kgursan 25-01-2010 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi womport (Mesaj 566690)
merhaba yeni lale ve sümbül soğanıları aldım ekeceğim hemen sorum 1/ için deki toprak ğın içinde ne olması gerekir. sorum 2/ 2000 rakımlı yerde evim var eksem olurmu 2000 rakım çok soğuk şu günlerde derece 0 sıfırlarda sayılır karlı geçiyor / ben olmaz diye tahmin ediyorum ama siz değerli büyüklerime danışayım dedim şimdiden teşekür ederim

Sn.womport., Lale, sümbül Ekim ayında dikilir, Mart -Nisan da çiçek açar. Eğer lale soğanlarınız soğuklatılmamışsa Antalya da çiçek açması zordur. Saksıya dikip, 9 oC sıcaklıkta köklendikten sonra (yani 20 gün kadar sonra ) yaylaya çıkartıp açıkta bırakırsanız belki Mayıs ayında çiçeklenir.

Sn sağdil., Kasımda diktiğiniz soğan köklenmiş olması gerekirdi şimdiye kadar köklenmediyse o soğandan hayır gelmez. Seneye ise hiç kalmaz .

sagdil 26-01-2010 17:05

Haklısınız kgursan .
Maalesef soğanımı kaybettim. İçide kararmaya başlamış üzülerek attım bende. Acemilik böyle birşey işte üzülüp oturuyorsun. Ama öğrenmiş oldum birdahakine aynı hataları yapmam. Şimdi en kısa zamanda yeni soğan edinmeliyim.
Saygılar...

Orkun Kırcı 31-01-2010 23:38

Yarın elime 1-2 kilo kadar lale soğanı geçecek. Bazıları kendiliğinden filizlenmişler. Bu zamandan sonra ne yapsam iyi olur ki? Bir akıl verin lütfen.

k_donmez 01-02-2010 10:42

1 Eklenti(ler)
Sayın Orkun Kırcı, hemen toprağa gömün. Zira artık laleler her yerde filizlendi, boylandı, uygun iklim olan yerlerde çiçeğe durdu. Benimkiler de Ankara havasına uygun olarak, ağır ağır büyüyorlar.

ankara 01-02-2010 10:45

Sn.k donmez benim lalelerimde ankarada ama henüz topraktan çıkmadılar ilk defa lale yetiştireceğim ilkbaharda açtıklarını biliyorum buralarda ama benimki ne zaman topraktan çıkar acaba?

k_donmez 01-02-2010 11:09

Sayın Ankara, resimde gördüğünüz lalelerin soğanlarını Bauhaus'tan temin ederek sonbaharda, Ekim ayında soğan çapı kadar diyebileceğim derinliğe ektim. Yaklaşık 10 gündür Ankara'nın çok şiddetli soğuk yaşadığı günlerden geçtik. Buna rağmen gelişiyorlar ve bende onları keyifle takip ediyorum. Sizinkilerin de şimdiye çıkmış olması gerekirdi. çok derine ekmiş olmayasınız.

ankara 01-02-2010 23:13

Sn.k donmez derine ekmedim ama aralıkta ektim ben :) üzerinde aralıkta da ekilebileceği yazıyordu sanıyorum o yüzden benimkiler geç gelecek biraz

k_donmez 01-02-2010 23:48

Sayın Ankara, biraz sabredin o zaman. Laleler pek yanıltmaz, baharda bütün güzelliklerini görürüz, merak etmeyin.

merakli 05-02-2010 10:35

Benim lalelerim açmaya başladı ama boyları çok kısa kaldı, çiçekler maşallah 8-10 cm uzunluğunda ama gövdesi iki parmak yok.

Acaba neden?

kgursan 05-02-2010 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merakli (Mesaj 574274)
Benim lalelerim açmaya başladı ama boyları çok kısa kaldı, çiçekler maşallah 8-10 cm uzunluğunda ama gövdesi iki parmak yok.

Acaba neden?

Lale sap uzaması için soğanı bir süre soğuk alması lazım. Adanada yeterli soğuğu almadıysa kısa kalır . Ayrıca bazı bahçe tipi laleler kısa oyludur.

http://Önemli: Soğanlı bitkilerde so...uşumu ( 1 2 3)Bu başlığa bakınız.

L A L 07-02-2010 16:55

Arkadaşımdan aldıgım 40 a yakın lale soganlarımın nerdeyse tamamı topragın yüzüne çıkdı ama anlamadıgım yetişmelerindeki farklar neden kaynaklanıyor. Hepsi balkonda aynı zamanda sulanıyorlar saklıları farklı ondan olabilirmi ama bu kadar fark olmaması lazım bana göre. İçlerinden bir tanesinin nerdeyse lalesini göstermek üzereyken bazıları daha yeni topraga çıkmaya başladı nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Resimlerde aralarındaki farkları rahatca görebilirsiniz umarım.

Nariel 07-02-2010 19:56

1 Eklenti(ler)
Benim lalelerin hepsi bir boyda gelişiyor. Ekimde dikmiştim soğanları, umarım çiçekleri de uzun boylu olur ve hepsi aynı anda açar.

kgursan 07-02-2010 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi L A L (Mesaj 575276)
Arkadaşımdan aldıgım 40 a yakın lale soganlarımın nerdeyse tamamı topragın yüzüne çıkdı ama anlamadıgım yetişmelerindeki farklar neden kaynaklanıyor. Hepsi balkonda aynı zamanda sulanıyorlar saklıları farklı ondan olabilirmi ama bu kadar fark olmaması lazım bana göre. İçlerinden bir tanesinin nerdeyse lalesini göstermek üzereyken bazıları daha yeni topraga çıkmaya başladı nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Resimlerde aralarındaki farkları rahatca görebilirsiniz umarım.

1. Soğanlarında irilik farkı vardır,
2. Farklı çeşitler farklı zamanda gelişir. Çeşitleri farklıdır.
3. Diktikten sonra köklenmeleri farklı olabilir.

Yani sizin hatanız değil.

k_donmez 08-02-2010 17:17

Sayın Lal, eklediğiniz fotoğrafları kurallara göre düzenler misiniz? Hem fotoğrafları göremiyorum, hem de sayfanın açılış hızını düşürüyor.

Orkun Kırcı 11-02-2010 16:15

4 Eklenti(ler)
Lalelerimin bugünkü durumları:
Bazıları uzamadan açma eğilimindeler.

günebakan 11-02-2010 19:33

Yok sanırım ya ben bir türlü lale görmeyeceğim. Ya da hepsi bir anda fışkıracak ama bir tanesine bile razıyım:(

cobaindyg 15-02-2010 12:00

Merhabalar,
Bende 10. ayda lale ekmiştim, aralık ayında filiz verdiler.Şu an da 5 cm kadar oldular.
Nisan-Mayıs gibi açıcaklar ama boyları o zamana kadar yeterince uzamayacak gibime geliyor.Ne yapmam gerekir.Ne tavsiye edersiniz.Bu arada İstanbulda yaşıyorum,lalelerim balkonumda.

k_donmez 15-02-2010 14:31

Sayın Cobaindyg, açık balkonda ise donmadan koruyun, toprağı nemli tutacak kadar uygun şekilde sulayın, sonra bekleyin. Gerisini laleler halleder.

kgursan 15-02-2010 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cobaindyg (Mesaj 579411)
Merhabalar,
Bende 10. ayda lale ekmiştim, aralık ayında filiz verdiler.Şu an da 5 cm kadar oldular.
Nisan-Mayıs gibi açıcaklar ama boyları o zamana kadar yeterince uzamayacak gibime geliyor.Ne yapmam gerekir.Ne tavsiye edersiniz.Bu arada İstanbulda yaşıyorum,lalelerim balkonumda.

Hiç bir şey yapmanız gerekmiyor. Sadece saksının delikleri iyi çalışsın (Yani drenajı) yeter. Çiçek açana kadar boyları dikilen soğanın iriliği oranında ve soğuk alma durumuna göre uzun olur.

mor papatya 16-02-2010 10:27

1 Eklenti(ler)
lalelerim

k_donmez 16-02-2010 10:30

Sayın Mor Papatya renkleri çok güzel. Bu da ülkemizin güzelliği, siz çiçek açtırdınız, biz Ankara'da halen tomurcuğu bile göremedik. Darısı başımıza.

unalsel 19-02-2010 09:27

Merhaba, bizim laleler de başlarını göstermeye başladılar. Yer Ankara. Etiketlemiştik ekerken, beyaz türün hepsi aynı anda çıkıyor daha tam çıkmayan da var 3 cm yükselen de var. Bir iki hafta içerisinde sanırım ne kadarı tutacak anlarız. Her türün çıkış zamanı da farklı oluyor çünkü. Yalnız bu laleler Ankara'daki yalancı bahar ile çıktılar umarım havalar biraz daha serinler yoksa düzensiz büyüyeceklermiş gibi geliyor. Bakalım sap gelişimleri nasıl olacak. Ankara'daki adamakıllı topu topu bir kar yağışında üstlerine kar atarak örtü de yapmıştım. Filizlenme ile çiçek açma arasında ne kadar bir süre oluyor acaba? Filizlenmeden sonraki sulama ihtiyacı aynı mıdır?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025