agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

vildan25 06-06-2013 11:35

arkadaşlar şuan arkadaşımın verdiği bikaç lale soğanı var ancak bi tanesi çiçeği geçtikten sonra kuru toprakta beklerken köklenmeye başlamış diğerlerinde bişey yok ben bu soğanı toprağa ekip sulasam mı? yoksa öyle kuru toprakta mı bekletsem? köklenmeyen soğanları ne yapmalıyım bilgisi olan varsa lütfen acilen cevap verebilirse çok mutlu olurum.

vildan25 06-06-2013 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vildan25 (Mesaj 1166289)
arkadaşlar şuan arkadaşımın verdiği bikaç lale soğanı var ancak bi tanesi çiçeği geçtikten sonra kuru toprakta beklerken köklenmeye başlamış diğerlerinde bişey yok ben bu soğanı toprağa ekip sulasam mı? yoksa öyle kuru toprakta mı bekletsem? köklenmeyen soğanları ne yapmalıyım bilgisi olan varsa lütfen acilen cevap verebilirse çok mutlu olurum.

kimse bilmiyor sanırım.

YeniGine 07-06-2013 01:06

Sevgili Vildan25 benim de lale soğanlarım kaç senedir hiç topraktan çıkartmadım zamanı gelince gayet güzel çiçeklendiler. Geçen sene topraktan çıkarttım saklamaya, korumaya çalıştım fakat hiç de verimli çiçekler alamadım. Onun için bence toprağa gömün bırakın kalsın.

eceyıldız 07-06-2013 10:29

merhaba arkadaşlar ;
benimde lalelerle ilgili sorum olacak bilgisi olan varsa ve yardım ederse çok minnettar kalırım. geçen yıl migrostan karışık renkte laleler almıştım büyük bir heyecanla ektim ve beklemeye başladım çiçeklerini göreyim. ama bende hayal kırıklığına uğradım yaprakları kısa ve kalın oldu yanlardan bir çok yavru verdi açmayanlar oldu açanlarda çok dağınık çiçekler açtı yani lale demeye bin şahit lazım. netten araştırdım bir bakteri **** hastalık gibi bir şeyden söz ediliyor. bende tam kuruduklarında bir iki hafta kadar önce topraktan çıkardım minik minik bir çok küçük soğancıklar vardı kiminin ana soğanı çürümüş bu küçük soğancıklar kalmış. şimdi bunları ne yapayım saklayım mı **** atayımmı tekrar ekersem olurlar mı bu sene çiçek vermeseler de seneye çiçek açarlar mı...

vildan25 07-06-2013 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1166652)
Sevgili Vildan25 benim de lale soğanlarım kaç senedir hiç topraktan çıkartmadım zamanı gelince gayet güzel çiçeklendiler. Geçen sene topraktan çıkarttım saklamaya, korumaya çalıştım fakat hiç de verimli çiçekler alamadım. Onun için bence toprağa gömün bırakın kalsın.

sevgili YeniGine cevabın ve ilgin için çok teşekkür ederim.

kgursan 09-06-2013 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vildan25 (Mesaj 1166289)

Köklenen soğan lale soğanı değildir!!. lale şimdi köklenmez. Soğanlarınızla ilgili soğan depolama başlığını incelerseniz gerekli bilgileri orada bulabilirsiniz.

kgursan 09-06-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1166772)
merhaba arkadaşlar ;
benimde lalelerle ilgili sorum olacak bilgisi olan varsa ve yardım ederse çok minnettar kalırım. geçen yıl migrostan karışık renkte laleler almıştım büyük bir heyecanla ektim ve beklemeye başladım çiçeklerini göreyim. ama bende hayal kırıklığına uğradım yaprakları kısa ve kalın oldu yanlardan bir çok yavru verdi açmayanlar oldu açanlarda çok dağınık çiçekler açtı yani lale demeye bin şahit lazım. netten araştırdım bir bakteri **** hastalık gibi bir şeyden söz ediliyor. bende tam kuruduklarında bir iki hafta kadar önce topraktan çıkardım minik minik bir çok küçük soğancıklar vardı kiminin ana soğanı çürümüş bu küçük soğancıklar kalmış. şimdi bunları ne yapayım saklayım mı **** atayımmı tekrar ekersem olurlar mı bu sene çiçek vermeseler de seneye çiçek açarlar mı...

çok küçük soğanlar ise çiçek vermeyebilir, veya çok minik çiçek verir işe yaramaz. Bunları büyütmek için de bence uğraşmayın.

vildan25 12-06-2013 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1167669)
Köklenen soğan lale soğanı değildir!!. lale şimdi köklenmez. Soğanlarınızla ilgili soğan depolama başlığını incelerseniz gerekli bilgileri orada bulabilirsiniz.

sevgili kgursan lale konusunda çok bilgim olmamasına rağmen o köklenenler lale
soğanıydı çünkü o soğanların açmış halini de gördüm...ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ediyorum.

eceyıldız 12-06-2013 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1167670)
çok küçük soğanlar ise çiçek vermeyebilir, veya çok minik çiçek verir işe yaramaz. Bunları büyütmek için de bence uğraşmayın.

cevap için teşekkürler;
bir sorum daha olacak acaba bu küçük soğancıkları ekip toprakta seneye bıraksam soğanlar büyür mü yoksa yine böyle mi kalır.... ve nette de yazdığı gibi bu laleler hastalıklı mı eksem mi geri kalan büyük soğanları..

kgursan 12-06-2013 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vildan25 (Mesaj 1168838)
sevgili kgursan lale konusunda çok bilgim olmamasına rağmen o köklenenler lale
soğanıydı çünkü o soğanların açmış halini de gördüm...ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ediyorum.

Allahallah, Laleler mi şaşırdı, ben mi şaşırdım??!! Uzaktan kumanda yorumda hata olabilir. Muhtemelen ben yanlışım,

Ama gariban lale soğanı, bu yaz mevsiminde köklenip ne yapacak?? onu merak ediyorum.

YeniGine 13-06-2013 00:21

Sayın kgursan, sevgili vildan25 acaba köklenme derken hani topraktan çıkarınca bazı soğanlarda saçaklar oluşuyor. Acaba kastedilen böyle bir durum mu?

kgursan 17-06-2013 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1169145)
Sayın kgursan, sevgili vildan25 acaba köklenme derken hani topraktan çıkarınca bazı soğanlarda saçaklar oluşuyor. Acaba kastedilen böyle bir durum mu?

Sn yenigine, Soğanda köklenme derken soğanın dibinden yeni kökler uzamasını kastediyorum. bunlar soğan yeni dikildiği zaman oluşmaya başlar, imkan bulurlarsa gelişme sürecinde uzarlar. Söküm zamanında da üstü iyice kurumadıysa, kökleri de kurumadan kalır fakat bu kökler artık işlevini yitirmiştir. sökülen soğanda bunlar kurur ve gelecek sezon da soğan yeniden taze kökler verir . Benim kastedtiğim bu köklerdir.

"Köklenmiş" denince taze kökler vermiş diye düşündüm. Oysa burada yanıltan eski kökleri "köklenmişler" diye söylenmesi olabilir.

Bilmiyorum, uzaktan kumanda yorum olunca böyle anlaşılabiliyor. Çünkü bu zamanda yeni soğan oluşturmuş olan lalenin yeni kök yapması mümkün değildir, sebebi ise köklenme için soğanın uzunca bir süre dinlenme geçirmesi gerekir.

bütün soğanlılarda bu böyledir (amarylles-hippeastrum ) farklı olabilir, dinlenmeden gelişmeye devam edebilir.

YeniGine 30-09-2013 00:05

Merhaba; geçen sene soğanların söküm zamanı bulduğum lale soğanlarını artık dikeyim mi ya da ne zaman dikmeliyim? Şimdiden teşekkürler...

kgursan 01-10-2013 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1204263)
Merhaba; geçen sene soğanların söküm zamanı bulduğum lale soğanlarını artık dikeyim mi ya da ne zaman dikmeliyim? Şimdiden teşekkürler...

Ekim ayı ortasından sonra (Yani toprağa yağış düşüp, biraz serinledikten sonra.) , Kasım sonuna kadar dikebilirsiniz. Köklenme için 9 oC sıcaklık gerekir, fazla sıcak iyi değil, sevmiyor sıcağı!!

YeniGine 01-10-2013 23:49

Sayın kgursan ellerinize sağlık, çok teşekkür ediyorum cevabınız için. Sağoluun.

torkulu 22-10-2013 20:31

arkadaşlar, kokulu lale bakıyorum. sadece 'tulip yokahama' ve 'tulip monte carlo' dışında bir çeşide rastlamadım. önerebileceğiniz başka çeşitler nedir acaba? teşekkürler...

mtgokduman 22-10-2013 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1210542)
arkadaşlar, kokulu lale bakıyorum. sadece 'tulip yokahama' ve 'tulip monte carlo' dışında bir çeşide rastlamadım. önerebileceğiniz başka çeşitler nedir acaba? teşekkürler...

Asya Lale' nin sayfasına bir bakın isterseniz 30 üzerinde Lale var..Mutlak vardır içlerinde...

torkulu 22-10-2013 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtgokduman (Mesaj 1210579)
Asya Lale' nin sayfasına bir bakın isterseniz 30 üzerinde Lale var..Mutlak vardır içlerinde...

evet oraya baktım zaten, kokulu diye özellikle yazmıyor. forumlarda okuduklarımdan da sadece 2 tane buldum. kokulu lale yetiştiren arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim...

SUDEM 18-12-2013 14:52

Arkadaşlar merhaba,
Lale soğanlarımı diktim ama henüz bir hareket göremiyorum.Normal değilmi bu süreç?

hira 18-12-2013 16:28

Sabırlı ol Sudenur'cum, ne zaman ektin ?:)

pria 18-12-2013 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1230968)
Arkadaşlar merhaba,
Lale soğanlarımı diktim ama henüz bir hareket göremiyorum.Normal değilmi bu süreç?

Süreç çok normal.
Lâlelerinizi kasım ortalarında ektiğinize göre, aşağı yukarı ocak ayı sonlarında çıktıklarına tanık olursunuz..
Soğanlı bitkilerin gelişmesi tamamen hava sıcaklıklarına bağlıdır..
Erken ekseniz bile, eğer hava sıcaklıkları 15-16 derecelerin üstünde seyrederse gelişmeleri yavaş olur..
Havalar 12-15 dereceler arasına indiğinde süratle köklenip gelişirler..Bu derecelerin altına düştüğünde gelişme yine yavaşlar..
Saksıya ektiyseniz susuz kalmamasına dikkat ediniz..Suyun saksının tabanına kadar indiğinden emin olun..Çünkü, sığ saksılarda kökler hızla saksı tabanına doğru iner..Saksı tabanındaki toprak susuz kalırsa oraya uzanan kökler zarar görür, gelişme yavaşlar..
Bahçenize ektiyseniz, zaten yağmur suları yeter de artar.

Selamlar.

kgursan 18-12-2013 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1230968)
Arkadaşlar merhaba,

Diktin.önce kök yapacak. Sonra yaprak (şubat-Mart) ve çiçek Mart-Nisan da.

SUDEM 19-12-2013 08:03

Saksıdalar.Donarlar korkusuyla sulamayı kestim..Yaklaşık 2 haftadır sulamıyorum..Akşam eve gidince biraz ilgileneyim onlarla..Sulamayı eve alıp mı yapsam acaba?Saksım derin ama bilemiyorum...İnşallah başarılı olurum..Ki öyle olursa Sayın pria ve kgursan (sanırım lisileri siz satıyordunuz.) devamlı görüşeceğiz.. ;)

yağmur 19-12-2013 21:29

Bende donarlar diye pek sulamıyordum, hemen ilgileneyim.

kgursan 20-12-2013 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1231286)

Lale donmaz!!

yağmur 21-12-2013 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1231486)
Lale donmaz!!

Bu vesileyle bunu da öğrenmiş oldum. Teşekkür ediyorum sayın kgursan. Dün hemen suladım.

pria 21-12-2013 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1231286)

Lâle soğanı ve yaprakları donmaz ama Ankara gibi sert iklimli , don olayı yaşanan yörelerde eğer saksılara, hele hele minicik saksılara ektiyseniz, toprak hızla donabileceği için, lalelerinizin hassas kökleri donmuş toprak nedeniyle hasar görebilir, hattâ kökler ölebilir.
Saksılarınızı böyle eksi 5-6 lardan sonra ya bir naylon örtü ile örtün, ya da kapalı bir mukavva kutu içine koyun geçici olarak..
Isı normalleşince tekrar açık havaya alınız..

yağmur 21-12-2013 23:07

Teşekkür ederim sayın pria. Tüm çiçeklerimi akşamları naylon örtü altına alıyordum. Lalelerde dahil. Umarım açtıklarını da görürüm.

glcn06 13-01-2014 10:01

arkadaşlar hafta sonu A101 mağazasında lale soğanları vardı. üzerinde fiyat etiketi yoktu bende bir paket aldım. evde fişine baktım 0.95 tl imiş paketi . pakette 5 tane soğan var. bir sürü çeşidi vardı. fiyatlarını bilmiyorum bana çok ucuz geldi.

pria 13-01-2014 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1231792)
Teşekkür ederim sayın pria. Tüm çiçeklerimi akşamları naylon örtü altına alıyordum. Lalelerde dahil. Umarım açtıklarını da görürüm.

Kocaeli gibi bir ilde lâlelerinizi akşamları naylon ile örtmenize hiç gerek yok sayın yağmur..
Merak etmeyin, saksıların toprağını donduracak kadar soğuk olmaz oralarda..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025