agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lale (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12417.htm)

rossa 09-05-2012 23:42

bu soğanlı bitkilerin hiç bit türünü sevemedim gitti :(

useful 10-05-2012 07:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 962866)
Sapın ucunu kırın (kesin) yeter. Sapın kalan yeşil kısmı soğan beslemeye katkısı olur. Tohum oluşturmayın ki soğanı irileşsin.

bazılarını öyle yaptım ancak bazılarını son yaprağın olduğu yerlerinden kestim soğanlarına bir şey olmaz inşallah

kgursan 13-05-2012 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rossa (Mesaj 963027)
bu soğanlı bitkilerin hiç bit türünü sevemedim gitti :(

Olabilir, zevk meselesidir. Ama nedenini paylaşırsanız belki size katkımız olur.

Aslında çok kolay yetiştirilen bitkilerdir. Soğanını dikiyorsun, az suluyorsun ve o size çiçeğini veriyor. Kolay gelsin.

sarigoz 14-05-2012 15:07

3 Eklenti(ler)
Son lalelerim de gecmekte artik..Bir ani olarak kalacaklar ..Seneye artik...

sarigoz 15-05-2012 09:22

1 Eklenti(ler)
Bir de son olan,neseli sarisinlarim..

kelebek çalısı 26-05-2012 20:32

2 Eklenti(ler)
Rembrandt lalelerimin bir tanesinde, böylesine güzel bir hediye beni bekliyor ;)

kelebek çalısı 10-06-2012 19:31

1 Eklenti(ler)
Tohum podunun olgunlaştığını ve artık koparmak gerektiğini, tohum podunun çatlamasından anlamak mümkün.

Tohumların etrafa saçılıp kaybolmasını istemediğimden ve normalde de artık zamanı geldiği için bugün kopardım.

useful 13-06-2012 10:28

acaba lalelerim kopacak duruma geldimi sayın kgursan
http://c1206.hizliresim.com/y/f/7v563.jpg

bozo.0606 13-06-2012 12:11

yeni sezona dikmek üzere laleleri ne zaman topraktan çıkaracağız. buzdolabının sebze kasalarıda saklasak olur mu? ya da binaların sığınak ya da kömürlük olarak ayrılan serin karanlık bölgelerinde..

kgursan 15-06-2012 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 984219)
acaba lalelerim kopacak duruma geldimi sayın kgursan
http://c1206.hizliresim.com/y/f/7v563.jpg

Sn useful, ve sn bozo, Soğanları söküp serin havadar yerde bekletin, kuruduktan sonra ayırıp,temizleyip gazete kağıdı vs. içinde Ekim ayına kadar muhafaza edin, Ekim sonuna doğru dikin.

useful 01-10-2012 10:13

arkadaşlar koçtaşa lale soğanları geldibilginize 10 larca çesitsoğanlar var geçen seneye kıyasla bu yıl double mixed soğanları çok güzeller bu arada dikime başlıyalımmı hocalarıma soruyorum

kgursan 04-10-2012 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi useful (Mesaj 1025570)
arkadaşlar koçtaşa lale soğanları geldibilginize 10 larca çesitsoğanlar var geçen seneye kıyasla bu yıl double mixed soğanları çok güzeller bu arada dikime başlıyalımmı hocalarıma soruyorum

Bundan sonra dikilebilirler.

Kharel 06-10-2012 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 952813)
Bu yılki favori lalem, Tulipa tarda

Tek çiçek sapında 4-5 çiçek, rengi harika, çieğdemle lale karışımı birşey...;)

hocam nerden temin ettiniz acaba?

erdem123 11-10-2012 21:08

1 Eklenti(ler)
Haziran ayında sakladığım, Eylül ayında ekmek için çıkardığım lale soğanların birtanesinde ilginç bir şey gördüm :D gerçekten çok ilginç.. Dolapta susuz topraksız kök vermeden tek başına şöyle bir şey yapmış. bunu bir bitki nasıl kendi başına yapabiliyor ? :D

Kharel 13-10-2012 17:14

soğan sayesinde

kelebek çalısı 02-12-2012 23:12

Demet şeklinde açan lale soğanlarından aldım, daha önce bu türden ekmemiştim.

Lale tohumlarını da bugün yarın torfa serpiştireceğim, umarım doğru zamandır, ne dersiniz?

selis 02-12-2012 23:21

Kelebek Çalısı; tohumları paylaşırsın sanmıştım :)
''Demet şeklinde açan'' dediğin hangisi ?

kelebek çalısı 02-12-2012 23:31

Selis selam, doğrusu tohumdan lale yetiştirmeyi hiç denemedim, bilmediğim bir durum. Tohumların kalitesi hakkında ya da nasıl ekileceği gibi detaylar konusunda da bir bilgim yok. İlk kez deneyeceğim. Paylaşmak konusunda bir sıkıntım yok da bulunduğum lokasyonda sıkıntı var :)

Buket şeklinde açan lale soğanlarını yeni aldım. Henüz ekmedim. Aslında buket şeklinde yazacaktım :) demet yazmışım.

selis 02-12-2012 23:43

Buket-demet fark etmez.. Sonuçta tek soğan, bir çok çiçek açacak.. Çok güzelmiş :)

Sitede, Lilium tohumunu dikip yetiştiren vardı, hatırladığım kadarıyla çiçek açması çok uzun sürüyormuş.. Lale de öyledir herhalde.. İşin zor :)

kelebek çalısı 02-12-2012 23:45

Evet en az iki sene sonra çiçeklenmesi beklenir diye okumuştum bir yerlerde. Ama ben zaten keyif için ekeceğim. Öyle acayip hırs yapmıyorum yani, deneysel çalışmalar bunlar :p.

selis 02-12-2012 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1059025)
Öyle acayip hırs yapmıyorum yani, deneysel çalışmalar bunlar :p.

Sitede başlık da varmış.. Şimdi gördüm ;)
Ama, kimse denemelerini paylaşmamış.. Başarılı olup paylaşan ilk sen olursun umarım.. :)

torkulu 03-12-2012 01:17

bende yeni deneyenlerdenim :) umarım çiçeklerini görmek için bi kaç yıl beklemem. 1 ay kadar önce almıştım , saksıya ektim ve balkona yerleştirdim. bitkinin iyi gelişebilmesi için soğuğa ihtiyacı olduğunu forumlardan okumuştum. bi tane saksının toprağını eşeledim biraz. köklenmişler. en azından doğru yoldayım. bahar başında çiçek açmalarını umuyorum...

kelebek çalısı 03-12-2012 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1059127)
bende yeni deneyenlerdenim :) umarım çiçeklerini görmek için bi kaç yıl beklemem. 1 ay kadar önce almıştım , saksıya ektim ve balkona yerleştirdim. bitkinin iyi gelişebilmesi için soğuğa ihtiyacı olduğunu forumlardan okumuştum. bi tane saksının toprağını eşeledim biraz. köklenmişler. en azından doğru yoldayım. bahar başında çiçek açmalarını umuyorum...

İki sene bekleme süreci laleyi tohumdan yetiştirme sürecine girenler için söz konusu.

Siz tahminimce soğanlı olarak ektiğiniz lale için bahara kadar bekleyecek ve güzel renkli çiçeklerin keyfini sürmek için hiç de uzun beklemek zorunda kalmayacaksınız.

torkulu 03-12-2012 10:16

lalede yeni renkler elde etmenin tek yolu tohum dan mı geçiyor? **** başka yöntemler var mı?

furkan yıldız 04-12-2012 17:06

İki ayrı soğanı eşit olarak ikiye bölüp aşılayarak elde edilebiliyor. (diye biliyorum)

kelebek çalısı 04-12-2012 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1059034)
Sitede başlık da varmış.. Şimdi gördüm ;)
Ama, kimse denemelerini paylaşmamış.. Başarılı olup paylaşan ilk sen olursun umarım.. :)

Başlık linkini verebilir misiniz sevgili selis?

Sanırım anlayamadım ;)

kgursan 04-12-2012 21:18

Sevgili arkadaşlarım., Bu başlık dünden beri hareketlenmiş. Ama bazı bilgiler de yanlış anlamalar var. Müsaadenizle açıklamak istiyorum:

1. Lale tohumdan yetiştirilen bir çiçek değil. Tohumdan yetiştirme ıslahçıların işidir. yeni renk ve çeşit bulmak amacıyla. Bu da çok uzun bir süreçdir. Mutasyon dışında yeni renk bulmak için tek yoldur.
2. Lale soğanı ikiye bölünerek çoğaltılmaz. çoğaltmak için yanında oluşan yavruları en az 3 yıl tarlada bol güneş, ve besin vererek yetiştirmek gerekir.
3. Lale genellikle tek başlı 1 adet çiçek verir. Çok başlı (tek sap üzerinde 2-4 çiçek) lale çeşitleri son yıllarda devreye girmiştir.
4. Bizlerin yapacağı şey, sağlıklı sert bir Lale soğanını toprağa gömüp üzerine 5 cm kadar toprak atıp 1-2 kez sulayıp dışarıya bırakmaktır. Gerisi o bilir. önce kök yapar, sonra yaprak çıkarır. havalar soğuk ise bekler ve ısndığı zaman (Mart-Mayıs ) arasında çiçeklerini verir. Sadece saksının dibinde delik olsun ve su beklemesin. Fazla da sulamayın.

Bu arada Lale tohumundan yetiştireceğim diye filan uğraşmayın derim. Tabi yine de kendiniz bilirsiniz

Hadi kolay gelsin.

selis 04-12-2012 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1060514)
Başlık linkini verebilir misiniz sevgili selis?

Gördüğünü sanmıştım, kusuruma bakma.. http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/18195.htm
Sn. Kgursan ne güzel anlatmış.. Halâ dikecek misin? ;)

kelebek çalısı 05-12-2012 00:56

Konunun hareketlenmiş olması bu konuya duyulan ilgi ile alakalı değil mi?

Bahçemde zaten ekili halde çok sayıda lale soğanı var.

Bu işin ticaretini yapma gibi bir düşüncem de yok.

Bu sezon bahçemdeki Iris, Arum lily, ve lale tohum oluşturduğu için kendimce bunu denemekten büyük bir keyif alacağım.

Üstelik daha önce de belirtmiştim tamamen deneysel amaç taşıdığımı.

Zamanım bol, elimde tohum bol, alanım müsait, bunlar dışında ekstra bir çaba göstermeden keyfekeder bir deneme olacağına göre tohumlar çıksa ne olur, çıkmasa ne olur? Çimlenseler dahi iki sene sonrasını görürler mi orası hiç belli değil, ben burada olmadığımda bitkilerimle kimse ilgilenemez zira.

Kısacası benim tohum ekme hevesim sizlere dert olmasın sevgili üye arkadaşlarım.

Sevgili selis,

'Kelebek Çalısı; tohumları paylaşırsın sanmıştım
'

diye sorduğunuz mesajınızda tohum paylaşımı konusunda sarkastik bir yaklaşım içinde olduğunuzu anlayamamıştım.

Hadi bana kolay gelsin.

selis 05-12-2012 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1060790)
Kısacası benim tohum ekme hevesim sizlere dert olmasın sevgili üye arkadaşlarım.

Sevgili selis,

'Kelebek Çalısı; tohumları paylaşırsın sanmıştım
'

diye sorduğunuz mesajınızda tohum paylaşımı konusunda sarkastik bir yaklaşım içinde olduğunuzu anlayamamıştım.

Görülüyor ki, oldukça gerilmişsin.. Tabii ki senin tohum çimlendirmen kimseye dert değil.. Ama dediğin gibi biz meraklılar denemek istiyoruz.. Olsa da olmasa da, tek derdimiz sadece merakımızı gidermek..

Geçen yaz lilium tohumlarını diktim hiçbiri çıkmadı.. Biliyorsun, Stapelia dalından oldukça kolay yetişen bir bitki.. Fakat Mr.musti'den bir çok tohum istedim ve diktim.. Niye? Meraktan.. Adasoğanı tohumu toplayıp diktim.. Ve birçok başka tohum..

Laleyi de denemek isterdim.. Kesinlikle yaklaşımım dediğin gibi değildi..
Tohum paylaşımı konusunda sıkıntın olduğunu da yazmıştın zaten..
Gelişmeleri merakla beklediğimi de ayrıca bilmeni isterim..
Kolay gelsin. :rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025