agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-03-2011, 11:15   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almira Mesajı Göster
Saksıda lilyum bahçem.
bende lilium (star gezer) soğanı alacağım,birçok türünden .çok güzel yetiştirmişsiniz.bakımı hakkında iletişim kurabilirmiyiz.

cureker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 17:49   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-03-2010
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum

Eklenen Resimler

seralin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 17:51   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seralin Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum
alttaki 2 resimdekiler beyaz renk açıcak sanırım..aynı anda dikmeme rağmen o daha kısa ve henüz açmadı yapraklarını biraz budamalımıyım acaba?

seralin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2010, 02:35   #4
Ağaç Dostu

almira's Avatar

Giriş Tarihi: 25-02-2009
Galeri: 4
Orkun Bey; evet çiçek ömrü fazla değil. Üç gün sürüyor. Benim de turuncularım hızlı açıp çabuk dökülenlerden. Tomurcukların açması ve çiçeği bitti bile. Şimdi pembe ve kırmızılarım açıyor. Oriantallar henüz tomurcukta. Bitki gelişimi asiatiklere göre daha yavaş ve zayıf gibi.

almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2010, 10:44   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-04-2009
benimkiler

Eklenen Resimler

serdarca06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2010, 13:14   #6
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
İlk açan sarı renkli zambak oldu. Bodur bir tür olduğunu sanıyorum. Bahçede ekili olmasına rağmen 30 cm kadar boylanıp çiçeklerini açtı. Altta ise Sayın Hocam100'den gelenler var. Tomurcuklandılar. Yakında açarlar.

Eklenen Resimler

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2010, 15:16   #7
Ağaçsever

demys's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..

Eklenen Resimler

demys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 21:17   #8
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demys Mesajı Göster
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..
Tabi kokacak! Adı üstünde "MİS ZAMBAĞI" Diğer deyişle Lilium candidum.!

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 09:15   #9
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Serdar bey koyun gübresini fazla koymuşsunuz zaten liliumlar hayvan gübresini sevmez.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 14:22   #10
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 Mesajı Göster
Üzerine titregim liliumlarda (CASABLANCA) yapraklarında sararma var sararan yapraklarda daha sonra düşüyor. Sararma giderek tepeye dogru ulaşıyor, ne yaptıysm olmadı her gün sararıp kopan 2 tane yaprak görüyorum saksının dibinde.Ben son günlerde yagan yagışlar neden oldu diye düşünüyorum, birde topragına 1/3 oranında koyun gübresi kullanmıştım o sebep oluyor gibi sanırım. Bitkiyi kontrol ettigimde herhangi zararlı böcekle karşılaşmadım.

ne yapmalıyım sizce?
Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2010, 13:28   #11
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.
Sayın lilyum bi süredir nete giremiyordum. Sayın lilium sararma çiçek kapsülü oluşmaya başlayınca sararma oluştu ilk başta yoktu hepsinde aynı anda başladı bu rahatsızlık, daha açmadılar temmuz ortasında falan açıyorlar, hatta öyleki şu anda sararma ve kopma bazılarında tepe noktalarına ulaştı. başka anormal bi gelişme göremedim. sarama sadece casablancalarda türünde var diger lilium türlerde yok . Yardımcı olursanız çok sevinirim bu sene çogaltmayı düşünüyordum hevesle, bu şekilde giderse kısmet olmayacak sanırım
teşekkürler bilgi ve deneyimlerinizi aktardıgınız için

Eski 22-06-2010, 14:28   #12
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın burak_skry, sanırım resimleriniz çok büyük görüntülenemiyor,rersimlerinizi düzenlermisiniz, resimler 600-800 magapiksel olmalı. buraya bakarmısın.

Sayın serdarca06, fotoğraf yükleme şansın yokmu, sararma ve yaprak dökümü varsa bu yıl çiçekten vaz geçin soğanı kurtarmaya bakın, etrafını eşin ve soğanda çürüme varmı yokmu kontrol edin, belki de köklerinde bir sorun haşere vardır.

Yazdıklarınız kadarı ile tam bir şey söyleyemiyorum, belkide çok sulamadan soğanı cürüttünüz, diğerlerinde bir şey yok diyorsunuz bilemiyorum belki de bunun saksı toprağı süzek değildir ondan da olabilir.
Şayet yaprak dökümü yoksa sadece sararma varsa biraz sacıkıprısı verin sulayın ve suyunu kesin.

Eski 14-06-2010, 19:52   #13
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Turuncu renkli zambak tomurcukta.

Eklenen Resimler

Eski 16-06-2010, 11:59   #14
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın Hocam100

Bu turuncu sizin gönderdiklerinizden. Tomurcuk açtı. Görüntü ve renk harika.

Eklenen Resimler

Eski 22-06-2010, 15:27   #15
Ağaç Dostu

sayın lilium bende bu yıl yagan yagmurlara baglıyorum biraz bu yıl bi hayli yagdı maşalllah bizim burda, saksıların drenajları çok iyi, eve gidince bugun hemen eşeleyip bakacam geriye böcekler solucanlar kalıyor aklıma gelen. yalnız büyük bi saksıda 4 tane lilyum çeşidi var sadece casablancalarda yaprak sararması oluyor. 203 nolu mesajımda yaprak fotoları var. sayın lilium fungusit kullansan işe yararmı sizce?
yarın tekrar foto ekliyecegim.

Eski 22-06-2010, 16:00   #16
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Fotolarınız çok net değil bir de genel boydan bir fotoğraflayın.

fungusit kullanabilirsiniz zararı olmaz faydası olur, esas amaç rahatsızlığın ne olduğunu neden olduğunu tespit etmek ona göre hareket etmek.

Eski 25-06-2010, 19:12   #17
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Hepsi sırayla açtı geçti. Şu anda pembe hala çiçekte.

Eklenen Resimler

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2011, 12:47   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2010
Orkun bey ellerinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar Bu arada size birkaç sorum olacak Soğanları ne zaman ektiniz nekadar sürede çimlendi ve çiçekler oda sıcaklığında ne kadar süre bu formunu muhafaza etti ?

erol21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2010, 13:20   #19
Ağaçsever

Neslihan Baş's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2009
Galeri: 1
Orkun Bey bu güzellikler de ne? Hayran kaldım benim ki hala açmadı sabırsızlıkla bekliyorum.

Neslihan Baş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 13:37   #20
Ağaç Dostu

emrezgi's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2009
İlk defa lilyum yetiştirdim ve bir daha vazgeçemem herhalde rengi harika çıktı fakat yapraklardan biri tam açıkmadı anlayamadım.

Eklenen Resimler

emrezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 17:10   #21
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Çok güzeller, çiçekleri keşke daha uzun ömürlü olabilse.

Eklenen Resimler

Eski 03-07-2010, 16:56   #22
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın Lillium
Bilgiler için teşekkürler.

Eski 05-07-2010, 22:53   #23
Ağaçsever

Neslihan Baş's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2009
Galeri: 1
benim ki ne zaman çiçik açacak

Neslihan Baş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2010, 23:55   #24
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Neslihan Baş Mesajı Göster
benim ki ne zaman çiçik açacak
Asiatic ve oriental Liliumlar (Renkliler) genellikle diktikten 90-120 gün sonra çiçek verir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 00:08   #25
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
L.candidum çiçek sapından soğancık üretimi ne kadar zaman alıyor? Ben denedim küflendi ve attım.

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 02:32   #26
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kharel Mesajı Göster
L.candidum çiçek sapından soğancık üretimi ne kadar zaman alıyor? Ben denedim küflendi ve attım.

Sayın Kharel,

Aslında üstteki üretim mesajların da onuda paylaşacaktım, fakat saptan üretimi oldukca tecrübe isteyen bir şey, onun nem oranını ayarlamak oldukça zor. Nem fazla gelir çürütürsün, az gelir düzgün bir yavru yapmaz.

Ben size şöyle amatörce yapabileceğiniz basit şekliyle anlatmaya çalışayım. Bizim kadar olmasa da yarı yarıya tutturursunuz, sanırım oda yeter.

Çiçeği bittikten sonra, ki büyük bir ihtimalle çiçeği 25- 30 cm sapı ile birlikte kesmişsinizdir, kesmemiş olduğunu farz edelim, bu 25-30 cm lik bölümü kesin,geri kalan bölümü sağa sola oynatarak çekin alın, tık deyip kopacaktır.

Yapraklarını sıyırın sıcak olmayan serin gölge içerisi karanlık değilse üstünü örtün karanlık olmasını sağlayın, 10 gün hiç ellemeyin 10 gün sonra örtüyü açın fısfısla siprey şeklinde hafifce nemlendirin ve örtün arada bir kontrol edin (küflenme gördüğünüz an üstlerini açın bulunduğu yeri havalandırın,) 20-25 gün zarfında yavru soğanlar oluşmaya başlıyacaktır, bu dönemden sonra üç günde dört günde bir yine sipreyle nemlendirin, üstlerini örtün.
Fazla nem hemen küf ve çürüme başlangıcıdır, buna çok dikkat etmek gerekir.

Daha sonra bu şekil de bir oluşumla karşılaşabilirsiniz.

Name:  Görüntü054.jpg
Views: 1535
Size:  72.0 KB

Bu oluştuktan sonra da

Bu resimdeki gibi olduğu dönem de, olduğu gibi kum toprak gübre karışımlı harcın üzerine yatırıyoruz, üzeri örtülecek kadar yine aynı harcla kapatıyoruz.

Bittimi, bitmedi.

Harcınız nemli ise sulamıyoruz, değilse yavru soğanlara inecek toprak ıslanacak kadar su veriyoruz.
Bundan sonra hiç sulamasanız da olur yağan yağmurlar yeterli gelebilir.

Kormayın susuzluktan bir şey olmaz, sulayıpta su dengesini tutturamazsanız hepsini çürütürsünüz. (Bundan dolayı sulamanızı tavsiye etmiyorum.)

Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra da zaten kışa giriyoruz yağan yağmurlar yeterli gelir, yaza doğru havaların kurak gittiği bitkilerin terlediği dönemler de sık olmamak şartı ile sulama yapabilirsiniz.

Pek anlatım becerim yok ama, İyi anlatabildim mi bilmiyorum

Tohumdan üretimi daha önce anlattık mı bilmiyorum (kafa eserli biraz hatırlayamadım.) anlatmamışsak bir dahakine onuda anlatırız.

Eski 06-07-2010, 11:08   #27
Ağaç Dostu

Kharel's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2008
Verdiğiniz uzun ve detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim sayın Lilium. Bahçede başka çiçek sapı kaldıysa haftasonu gidip bakayım da deniyim.

Kharel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2010, 20:07   #28
Ağaçsever

thisisme's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2010
Galeri: 5
merhaba,

geçen sene bir yapı marketten lilium reinesse almıştım. çiçekleri geçince ve sapları da sararınca saplarını toprak üstünden kestim ve saksıyı ışık almayan bir yere kaldırdım. şimdi sizler soğanların dikim zamanı geldi dediğinize göre ben de saksımı aydınlığa çıkarıp sulamaya mı başlamalıyım???

teşekkürler

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2010, 00:35   #29
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Daha erken havalar biraz daha serinlesin o kendiliğinden yaprak çıkarmaya başlayacaktır, o evrede sulamaya başlayabilirsiniz.

Eski 16-08-2010, 12:52   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Sayın Kgursan dan gelen soğanlar 8 soğandan 2 tanesi çok büyük açtı. Sağnak yağmurdan sonra biraz pörsüdü. Acaba yağmurdan korumalımıyız.

Eklenen Resimler

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025