agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-03-2011, 22:55   #691
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Sayın kgursan
Geçen sene sizden aldığım Casablancaları sökmedim. Büyük saksıdalar dediğiniz gibi az suladım. Saplar solunca dipten kestim. Şimdi bahar geldi sulamaya başlayayım mı. Şu anda hiçbir uyanma yok.
Toprak çok kuru kalmasın, hafif nemli olsun. Yeşermeye başlayınca (Sanırım Nisanda) sularsınız.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2011, 10:15   #692
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almira Mesajı Göster
Saksıda lilyum bahçem.
bende lilium (star gezer) soğanı alacağım,birçok türünden .çok güzel yetiştirmişsiniz.bakımı hakkında iletişim kurabilirmiyiz.

cureker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2011, 10:31   #693
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
bende lilium fanatikliği oluştu.konyada asyalalenin boşürü elime geçti.her rengi var ellerinde 3 lü paket halinde 2 tl ye satıyorlar.her renginden sipariş vereceğim.kuşadasındayım.saksıya dikip yetiştirmek istiyorum.sayfayıda inceledim .sayın almiranın lilium bahçesine baktım harika olmuş ,bende isterim )

cureker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2011, 08:07   #694
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Toprak Hazırlığı ve Yapısı
Zambak soğanlarının bahçeye dikiminden önce toprak derince işlenmelidir. Mis zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemlidir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir. Bu gelişmenin topraktaki nem miktarının uygun düzeyde bulunduğu geç sonbahar erken kış devrelerinde hızlı olduğu saplanmıştır.

Dikim

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1256244233

Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilk bahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.

Soğanlar hazırlanan dikim yastıkları 4 - 6 sıra halinde dikilirler. Her yastık arası 40- 50 Cm genişliğinde yol bırakılmalıdır. Bu yollar vasıtası ile çiçek kesimi ve ot kontrol işleri rahatça yapılabilmektedir. Soğanlar sıra üzeri 10- 15 Cm aralıklarla dikilmelidir. Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılan üretimde sık dikim gerekirse, sıra üzeri ve arası ölçüleri ortalama soğan iriliğinin 1.5 katı olarak hesaplanabilir. Dikim derinliği ise soğan büyüklüğünün 1- 1.5 katı olarak hesaplanarak üzeri toprakla kapatılmalıdır.

Soğanların hazırlanan dikim yastıklarına 4 sıra halinde dikilmesinde fayda vardır. Dikim esnasında alabilecek darbelere karşı dikkatli olunmalı, Mis zambak dikimi düzgün açılmış çizgilere, soğan tam dik duracak şekilde ve düzgün olarak el ile yapılmalı. Dikim esnasında soğanları yaralamaktan, zedelemekten kaçınmalıdır. Pullar için hazırlanan yastıklara, fazla derin olmamak kaydı ile serpme usulü veya 5 er cm.lik aralıklar ile seneye sökülmek üzere dikilir. Üzerleri mümkün olduğunca hafif toprak ile örtülür.

Sulama
Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir. Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden veya gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.

Ot Kontrolü
Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yapancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketmekte, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılmalıdır.

Gübreleme

Yeterli ölçüde iyi gübrelenmiş bahçelerde çiçek kalitesi yüksek ve soğan iriliği fazla olmaktadır. Temel gübrelemede yanmış çiftlik gübresinin tarlaya dikimden önce verilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Taze çiftlik gübresi kesinlikle verilmemelidir. İyi yanmış gübre soğan dikiminden en geç 2- 3 hafta önce toprağa 25- 30 Cm derinlikte karıştırılmalıdır.
Temel gübreleme dışında şerbet, soğanlar sap çıkarmaya başladıktan sonra verilmeye başlanır. Genel olarak sıvı halde (Şerbet) gübreleme bitkinin aktif gelişme ve çiçeklenme devresinde çok yararlı olmaktadır. Bu amaçla Ayda bir kez sıvı gübreleme yapmak çok yararlıdır. Öte yandan zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübre uygulaması yapılmamalıdır.

Çiçek Kesimi

Eklenti 112226

Zambak yetiştiriciliğinde amaç, zambağın çiçek ve soğanından yararlanmaktır. İyi bakım koşullarında ilkbahar sonunda çiçek açar. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin alttan itibaren 1- 2 tanesi açtığı zaman sap yerden 10-15 Cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilir. İyi bakım koşullarında 150 Cm olabilen zambak sapı, topraktan 30 Cm yukarıdan kesilince 120 Cm lik çiçekli sap yapmış olur.

Zambak Soğanı Sökümü
Eklenti 112227

Zambakların çiçekleri bittikten sonra saplar hafifçe bükülerek çekilir. Ve sap soğandan kolayca ayrılır. Sap çekiminden sonra bahçe sulandıktan 15 gün sonra soğanların sökümüne geçilerek toplanır. Toprak yüzüne çıkan soğanlar sap artılarından özenli bir şekilde temizlenir. Soğanlar toplanırken güneşte fazla bekletilmeden serin ve gölgeli yerlerde depolanmalıdır.

Saksıda zambak yetiştirmesi
http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1256172560

Saksılarda zambak yetiştirmek isteyenler; çapı 20 cm. olan toprak saksılara. funda toprağı, eski yanmış çiftlik gübresi ile kumlu toprak karışığı doldurulur. Ana soğanlar bu saksılara sonbaharda dikilir. Saksılar kışı seralarda yahut evlerde geçirir. Mayıs ayında çiçek açarlar. Zambak soğanları l-1,5 m, kadar boylandıklarından dolayı saksılar içerisine birer uzun değnek dikmek ve birkaç yerinden çiçeği bağlamak gerekir.

Üretimi:
http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1256173264

Lilium Candidum için kullanılan yaygın bir üretme sistemi ise zambak soğanının pul yapraklarından (scale) yapılan çoğalmadır. Soğanların topraktan sökümünden sonra yapılan toplama, boylama işlemleri sırasında bir çok pul yaprak fiziki darbelerle ana soğandan kopabilir. Soğanlardan ayrılmış bu da pullar üretim amacıyla kullanılabilinirse de çok zaman zedelenmiş olabilirler.

Temelde pul yapraklarından yapılacak çoğalmada, materyal olarak sağlıklı bir soğanın ilk iki sıra pulu alınır. 18 cm ve daha yukarı çevre uzunluğu olan soğanlar bu amaç için seçilmelidir. Seçilen soğanlar düz, yuvarlak, çatalsız sağlıklı olmalıdır.

Soğanlardan ayrılan pul yapraklar 2 saat gölgede hava akımı olan bir yerde bekletildikten sonra % 2 lik Orthoci ile 15 dakika dezenfekte edilmelidir. Ekim yapılacak arazinin her tarafı eşit ve bol sulanması gerekir.

Toprak:
http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1253743193

Köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması toprak tavında iken derinlemesine sürülmesi gereklidir. İki kez sürülmesi köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması için çok faydalıdır. Birinci sürümde toprak 40–50 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci sürümden sonra dekara 4- 5 ton yanmış Hayvan (Ahır) gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır. Hayvan gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. İçerisinde birçok besin elementleri bulundurmaktadır.

Hayvan gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybını önlemek için, gübre tarlaya verilir verilmez pullukla toprak altına gömülmelidir. Hayvan gübresinin kullanılması ile toprakta su tutma kapasitesi artar. Toprağın su geçirgenliği iyileşir. Hayvan gübresi atılan topraklarda suyun toprak yüzeyinden akıp gitmesi ve buharlaşmasına engel olunur. Su toprak yüzeyinden akarken tarıma elverişli Toprakları da götüreceğinden toprağın tarlamızda kalmasını sağlar. Bu durum erozyonun son derece büyük zararlar verdiği ülkemiz toprakları için gerçekten çok önemlidir.- Hayvan gübresi toprağın kolay tava gelmesini sağlar ve işlenmesini kolaylaştırır.

Hayvan gübresi kullanılan ince yapılı ve kumlu topraklarda toprak parçacıklarının birbirine bağlanmasını sağlar. Ağır killi topraklarda ise toprağın gevşemesini ve toprak içeride boşlukları artırır. Her iki durumda da toprağı bitki gelişimi için daha iyi bir yapı kazandırır.- Hayvan gübresinin en önemli özelliklerinden biriside zengin mikro- organizma kaynağı olmasıdır. 1 gram sığır dışkısında 60 ila 137 milyar bakteri bulunmaktadır. Toprağa katılan Hayvan gübresi, topraktaki mikro- organizma sayısını ve etkinliğini artırır. Böylece bitkilerin gelişmesi için çok yararlı olan, topraktaki faaliyetleri artırır.- Hayvan gübresi yapısı nedeniyle toprağın havalanmasını uygun hale getirir. Yine Hayvan gübresi toprakta var olan ve bitkilerin kullanamadığı bazı besin maddelerini bitkiler için faydalı hale getirir.- Hayvan gübresi bitkilerin gelişmesi için lazım olan besin maddelerini, doğrudan toprağa sağlar.

Zambak Yetiştiriciliği yapılacak toprağın özelliğinin tam anlamı ile bilinmesi gerekir. Bu nedenle yetiştiricilik yapılacak arazinin toprak analizi yapılması gereklidir. Zambak Soğanı yetiştirilecek toprağın hafif kumlu olması arzu edilir. Tınlı, kumlu-tınlı karakter de fakat mutlaka su yönünden geçirgen ve havalanması yeterli topraklar Zambak yetiştiriciliği için uygundur. Ağır karakterli killi, tınlı-killi, su geçirgenliği zayıf havalanması zor olan topraklar yetiştiricilik için uygun olmayıp, zarar ve ziyanın fazla olmasına sebebiyet verir.

Toprakta bilinmesi gereken önemli unsurlardan biride toprak ph’sıdır. Toprak ph nın 6-7 arası olması gereklidir.

Yabancı otla mücadele:

Burada da toprak, kum ve Ahır gübrelerinden yapılma harçlar devreye girer. Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yabancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketerek, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılması gereklidir.

Yabancı otlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçları olan suyu, ışığı ve besin maddelerini; üretimlerini yapmak istediğimiz kültür bitkilerinin zararlarına olacak şekilde kullanırlar. Yabancı otlar bundan dolayı ürün kayıplarına, Kalite düşmesine ve hasat zorluklarına neden olurlar.

Yabancı otlarla mücadelenin birçok değişik yolu olmakla birlikte uygulanan en etkili yöntemlerden birisi de çapa alet ve makineleri ile yapılan mücadele yöntemidir. Yabani otlar sıra bitkilerinin besin ve sularını çalarlar ve çeşitli bitki hastalıklarına sebebiyet veren mikroorganizmalara ve zararlı böceklere yataklık ederler; ayrıca, bazı bitkilerin hasadında rastlandığı gibi, makineler için de çeşitli sorunlar ortaya çıkarırlar.

Makineli bakım ve toprak işleme, yabani ot kontrolünde en önemli ve kullanılabildiği yerlerde en ekonomik yöntemdir. Otların kökleri sökülür, kapatılır veya kesilir. Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir.

Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden ya da gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişemez, hatta çürüyüp ölebilir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulamadan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
sn lilium emeğinize sağlık çok teşekkürler

loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2011, 14:42   #695
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 419
Zambak Lilyum

Merhaba 15 gün önce diktiğim Zambak çiçeğimin şimdiki hali. gübreleme konusunda bir türlü tam bilgi bulamadım. hangi sıvı gübreyi kullanmalıyım?

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen esracer : 29-03-2011 saat 14:43 Neden: ek
esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 10:10   #696
Ağaçsever
 
Zeynep Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 64
Bende dün yeni aldığım 2 adet zamanbağı büyükçe bir saksıya beraber diktim. Biri kırmızı biri beyaz renkli. Soğanlar büyüktü ve pulları vardı ayırdığım bir kaç puluda farklı bir saksıya diktim umarım onlarda çıkar.Zambaklarım yeşersin resimlerini paylaşırım inşallah.

Zeynep Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 23:35   #697
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esracer Mesajı Göster
Merhaba 15 gün önce diktiğim Zambak çiçeğimin şimdiki hali. gübreleme konusunda bir türlü tam bilgi bulamadım. hangi sıvı gübreyi kullanmalıyım?
Boğaz kökleri oluşurken çok hafif bir-iki defa gübreleseniz yeter. Aşırı gübre verip kökleri yakmayın. Suyunu da aşırı vermeyin. Soğanın dip kökleri su içinde kalmasın. Umarım saksının altında delik vardır.Gübre çeşidi fazla önemli değil, hangisini bulursanız kullanabilirsiniz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 13:48   #698
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 419
Teşekkürler

esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2011, 00:29   #699
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Yetiştirtiriçiliğini yaptığım liliumcandidumlar.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=93

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 19:00   #700
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Masallahlari var sayin Lilium...
Bende yetistiriyorum(hobi amacli ******),lakin benimkileri daha ufaklar.Bu boya gelemediler.Bulundugum yuksek rakkim ve soguk hava kosullari dolayi.Yagisli hava etkiler mi acaba,ogrenmek istedigim..

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 21:09   #701
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Yüksek rakımdan etkileneceklerini sanmıyorum, aksine daha iyi sonuçlar alırsın, soğuk hava gelişmelerini sadece biraz geciktirir. Havaların biraz ısınmasıyla gelişim göstereceklerdir.

Yağışlı, rutubetli, nemli, çiğli havalar etkiler, aşırı yağışı rutubeti nemi çiği ve göllenen suyu sevmezler, ve bu hastalıklara davetiyedir. Bu gibi yerlerde yetiştiriciliği yapılmasını tavsiye etmem.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2011, 22:19   #702
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Benim 3 hafta önce bahçeye diktiğim zambaklarda hala bir sürgün yok..Umarım çürümemişlerdirBirini alıp baktım ama çürüme göremedim diktiğim gibi idi hiç kök yapmamıştı henüzAcaba ne zaman köklenirler?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2011, 23:21   #703
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Soğuklatılmamışlarsa üç hafta çok erken, fazla sulamayınız, bahçedeyse havaların yağışı toprağın nemi yeterlidir, saksıdaysa çok az nemlendirin.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 21:48   #704
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Soğuklatılmamışlarsa üç hafta çok erken, fazla sulamayınız, bahçedeyse havaların yağışı toprağın nemi yeterlidir, saksıdaysa çok az nemlendirin.
Zambaklarım bahçede dikililer ve üzerlerini hafifçe toprakla örtmüştüm..Hiç özel sulamadım sadece 15 günde bir 20-20-20 sıvı gübre verdim..Sanırım havalar serin olduğundan kök yapamıyorlar.Geç olsun da çürümesinler çok almıştım yazık olacak..Tek endişem çürümüş olmalarıdan korkuyorum.

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 22:59   #705
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Zambaklarım bahçede dikililer ve üzerlerini hafifçe toprakla örtmüştüm..Hiç özel sulamadım sadece 15 günde bir 20-20-20 sıvı gübre verdim..Sanırım havalar serin olduğundan kök yapamıyorlar.Geç olsun da çürümesinler çok almıştım yazık olacak..Tek endişem çürümüş olmalarıdan korkuyorum.
Çürümezler çıkıncaya kadar su vermeyiniz, çıkmadan da gübreye yüklenmeyiniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2011, 17:01   #706
Ağaç Dostu
 
Birol Ketenci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: Balıkesir/Bandırma
Mesajlar: 236
Mutlu beyden aldığım zambaklarım çiçek tomurcuklarını göstermeye başladılar. Şimdi tek merak konusu önce hangi renk zambağın açacağı.
Name:  100_0487.jpg
Views: 1797
Size:  40.0 KB

Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 00:01   #707
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Keyfi çok güzel, zannedersem bu kırmızı asiatic bir lilium

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 07:15   #708
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Sevgili Lilium, merhabalar. Bahcede güzel kokulu iki liliumum vardi ancak cok uzagimizda kaliyor hic koklayamiyoruz diye iki gün önce söküp oturma baska yere aktardim. Bir tanesi oldukca uzamisti. Sormak icin biraz gec oldu ancak yanlis bir is mi yaptim acaba? Simdilik durumlari iyi görünüyor. Sevgiler.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 08:26   #709
Yeni Üye
 
haylazz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2011
Şehir: BURSA
Mesajlar: 2
*** zambam bendede vae eski evimde çok tu sattım ve 3 çuval soğanım oldu komşulara dağıttım zambağın çiçek veren sapı kurusada dibinden sökmeyiniz sapın dibin den yeniden toğumlama soğan yapıyo bilginize topraya yakın 10 santim yukarıdan keserseniz daha iyi ve kışın donduğunu hatırlamıyom bursa inegöl

haylazz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 08:29   #710
Yeni Üye
 
haylazz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2011
Şehir: BURSA
Mesajlar: 2
*** zambam bendede vae eski evimde çok tu sattım ve 3 çuval soğanım oldu komşulara dağıttım zambağın çiçek veren sapı kurusada dibinden sökmeyiniz sapın dibin den yeniden toğumlama soğan yapıyo bilginize topraya yakın 10 santim yukarıdan keserseniz daha iyi ve kışın donduğunu hatırlamıyom bursa inegöl yani eski evimi sattım
değişik güller vardı dağıtıım bi kısmını bulunduğum dairenin bahçesine getirdim kışa dayanıkli bir çiçek

haylazz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 13:05   #711
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 Mesajı Göster
Sevgili Lilium, merhabalar. Bahcede güzel kokulu iki liliumum vardi ancak cok uzagimizda kaliyor hic koklayamiyoruz diye iki gün önce söküp oturma baska yere aktardim. Bir tanesi oldukca uzamisti. Sormak icin biraz gec oldu ancak yanlis bir is mi yaptim acaba? Simdilik durumlari iyi görünüyor. Sevgiler.
Toprağınla birlikte alabildiyseniz, kök bölgesindeki toprağı dağıtmadıysanız çok bir zarar görmez, dağıttıysanız geçmiş olsun bu senesini tamamlamış, seneye çiçek açar.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 21:09   #712
Yeni Üye
 
rainforest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2011
Şehir: İzmir-Bolu
Mesajlar: 8
Cool Bunlar da benim Lilyumcuklarım....

5 gün içinde bu hale geldiler.5M Mig...dan aldım tomurcuktu.2 gün önce toprağını değiştirdim.Kalorifere 1 m uzakta ve güneş gören bir yuva buldum o da bana süpriz yaptı.Ben ilk kez lilyum yetiştiriyorum.Çiçekler solunca seneye yine açması için ne yapmam gerekir?Yardımınıza ihtiyacım var.:D

Eklenen Resimler
 
justice beğendi.
rainforest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 15:51   #713
Yeni Üye
 
rainforest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2011
Şehir: İzmir-Bolu
Mesajlar: 8
Bu yavru soğancıklar nereden çıkıyor?Çiçek solunca herhangi bir işlem yapmalı mıyım?

rainforest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 16:01   #714
Yeni Üye
 
rainforest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2011
Şehir: İzmir-Bolu
Mesajlar: 8
Cool Lilyumcuklarımın Süprizleri...

Bugün 5. lilyum bana süpriz yaptı.En bonuslu çiçek bu olmalı.Onları seviyorumm..

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen rainforest : 12-05-2011 saat 16:06 Neden: Yeni Foto
rainforest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 16:19   #715
Ağaç Dostu
 
k_donmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2010
Şehir: Ankara-Yalova
Mesajlar: 1,071
Galeri: 3
sayın rainforest*,
bu başlığı dikkatle okursanız, yavru soğanların ana soğan veya bitkinin sap bölgesinin toprak altında kalan kısmında çıktığını göreceksiniz. nasıl yetiştirileceklerini de öğrenebilirsiniz.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 16:25   #716
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sayın rainforest* izmirin sıcağı ve kaloliferli oda liliumları hareketlendirmiş erken dönemde sizlere süpriz yapmışlar. Kutlarım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 20:17   #717
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Benim bu yil basi,Subat aynda ektigim sari renk liliumlar da cicek acti.Yakinda fotograflaryim ekleyecegim..

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 22:39   #718
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rainforest* Mesajı Göster
5 gün içinde bu hale geldiler.5M Mig...dan aldım tomurcuktu.2 gün önce toprağını değiştirdim.Kalorifere 1 m uzakta ve güneş gören bir yuva buldum o da bana süpriz yaptı.Ben ilk kez lilyum yetiştiriyorum.Çiçekler solunca seneye yine açması için ne yapmam gerekir?Yardımınıza ihtiyacım var.
Çiçekler geçtikten sonra yapraklar sararıncaya kadar saksılara bakım sulama vs. yapacaksınız, yapraklar sararınca suyu keseceksiniz ve saksıyı dışarıda serin bir köşeye atacaksınız. gelecek yıl filiz tekrar sürmeye başlayınca sulamaya başlarsınız ve bitki gelişir, çiçek açar.

Veya, kasım ayı gibi soğanları çıkarıp yeni bir saksıya tekrar dikersiniz dışarıda bırakırsınız.


Düzenleyen kgursan : 12-05-2011 saat 22:41 Neden: ek bilgi
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2011, 15:02   #719
Yeni Üye
 
rainforest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2011
Şehir: İzmir-Bolu
Mesajlar: 8
Cool Teşekkür ederim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Çiçekler geçtikten sonra yapraklar sararıncaya kadar saksılara bakım sulama vs. yapacaksınız, yapraklar sararınca suyu keseceksiniz ve saksıyı dışarıda serin bir köşeye atacaksınız. gelecek yıl filiz tekrar sürmeye başlayınca sulamaya başlarsınız ve bitki gelişir, çiçek açar.

Veya, kasım ayı gibi soğanları çıkarıp yeni bir saksıya tekrar dikersiniz dışarıda bırakırsınız.

kgursan arkadaşım teşekkür ederim.İlk yöntemle denemeyi düşünüyorum.Suyu kesince kök ölmez umarım.Saksıda pepino da yetiştirdim(3 ayrı saksı)sadece 1 tanesi meyve vermişti.Meyvesi de piyasadakinden kat be kat tatlıydı.Hep balkondaydı.Kışın hiç sulamadım.Yarım metrelik dallar kurur gibi olmuştu.Bana ölmüştür çelikleme yap dediler.Bahara doğru sulamaya başladım inanır mısınız yeniden canlandılar.Yapraklar ve dallar çıktı.Sizin dediğiniz yönteme benziyor bu.

rainforest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2011, 14:58   #720
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Benim Liliumlar

Eklenen Resimler
  
sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024