agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-06-2009, 23:05   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m_eroglu33 Mesajı Göster
Sayın lilium soğanlardan ürettiğiniz yavru soğanların resimlerini eklemişssiniz. Bunların 1 yıllık olduğunu belirtmişsiniz. Muhtemelen bunların büyük soğan hale gelmesi 3 yılda olacak. Neden tohumları ektikten sonra büyük soğan olması için 3 yıl beklemek yerine 1 yıl sonra söküp yeniden ekiyorsunuz? Neden toprakta bırakmıyorsunuz?
Toğumların ve pulların ekimini sık yapıyoruz,(ot mücadelesi ile daha iyi mücadele ediyoruz) aynı yerde ikinci yılda kalacak olurlarsa çok sıklaşırlar. ikinci bir yararı toprağı yeniden işleyip kabartıyoruz, gübreliyoruz, daha iyi kök çalışması yapıyor, ve daha seyrek ekiyoruz.
Alıntı:
Lilium ekim zamanı sonbahar diye biliyorum.
Bizlerde öyle biliyoruz, denemelerimizde bekletme de çok bir şeyin değişmediğini hatta bekletmemek daha iyi kök tacı kesilmiş soğan toprakta bekleyip hem nemini kaybetmiyor hem zamanı geldiğinde daha çabuk adapte oluyor.
Alıntı:
Pul yaprakları ne zaman ekmeliyiz?
Topraktan çıkarılan iri soğanlardan pullar hemen alınır, ve serin gölge bir yerde bekletilir,bu pullardan küçük soğancık oluşmaya başlar, oluştuktan sonra bunları kum gübre toprak karışımına iki santim ara ile ekilir, Aralık gibi çimlenirler, yani iki devre yaparlar yılbaşı öncesi yılbaşı sonrası. Pulların ekimini de resimledikten sonra koyacağım.
Alıntı:
Bu zaman kadar bu pul yapraklar çürümezler mi toprak altında
Çok sularsanız çürürler,çok su vermiyeceksiniz az çok az nemlendireceksiniz.

Toğumlar iyi olgunlaştıkları dönemde toğumları alıp hemen ekebilirsiniz.
Alıntı:
Pul yapraktan üretim, tohumdan üretim yöntemlerinden hangisini önerirsiniz?
İkisini de öneririm, bence en iyisi saptan üretim fakat onda biraz tecrübe ve iyi takip istiyor.

Dumlupınar beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 22:08   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-12-2008
Sayın lilium;
Lilium ekim zamanı sonbahar diye biliyorum. Soğan pulllarından yavru üretmek için de sonbaharda mı dikim yapılıyor? Pul yaprakları ne zaman ekmeliyiz? Bunları son baharda ektiğimizde, ilk baharda filizleneceklerdir. Bu zaman kadar bu pul yapraklar çürümezler mi toprak altında?

Birde tohumdan çoğaltmak için, tohumların ekim zamanı da son bahar mıdır?

Pul yapraktan üretim, tohumdan üretim yöntemlerinden hangisini önerirsiniz?
Teşkkürler.

m_eroglu33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 15:51   #3
Ağaçsever

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Pullardan ve saptan üretim konularındaki bilgilerinizi paylaşmanızı bekleyeceğim.

Eski 27-06-2009, 16:15   #4
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
Selam.
Lilyum kazablankalarımın cicekleri gecti saplarını kesip gezete kagıdına sarıp iyice ıslattım karanlık bir köşede saklamaya aldım .
şimdi bu saplar sogan oluşturacakmı sevgili lilyum.
balkondaki mis zambaklarım her sene bölünerek cogalıyor kışın sökmüyorum .Kışın dondan etkilenmiyor fakat cok aşırı sıcaklarda toprak kurursa soganlar zarar görüyor .
Saygılarımla

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 21:58   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
şimdi bu saplar sogan oluşturacakmı sevgili lilium.
Saplardan soğan oluşur, nem durumunu çok iyi ayarlamanız gerekir, üstte yazdığınız gibi çok iyi ıslatmak gerekmiyor, ara sıra sipreyle biraz nemlendirmeniz kafi çok ıslatmalarada sapları çürütürsünüz.
Alıntı:
toprak kurursa soganlar zarar görüyor
Çok kurumalarda soğanlar zarar görmez, toprak çatlarsa kökler hava alır, ve aynı zaman da çatlamalardan dolayı kökler kopuşur, o zaman zarar görür.

Eski 28-06-2009, 15:57   #6
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Saksida yetistirdigim liliumlari bahceye alabilirmiyim yoksa simdi zamani degil mi? Burada zambaklari kisin bahcede birakiyorlar sökmüyorlar. Ertesi yil yine cikiyor.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 22:34   #7
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 Mesajı Göster
Saksida yetistirdigim liliumlari bahceye alabilirmiyim yoksa simdi zamani degil mi? Burada zambaklari kisin bahcede birakiyorlar sökmüyorlar. Ertesi yil yine cikiyor.
Sevgili çiçeksever70,
Liliumları bahçeye almanın tam zamanıdır, çiçeğini döktükten sonra söküm yapıp, hem kardeşlenenleri ayırırsın hem de toprak işlemesini yaparsın, sökmeseniz de olur, iki yılda bir söküp ekerseniz daha iyi olur.
Zambak kış bitkisidir bizlerin de zambakları bütün kış dışarıda duruyor.

Eski 30-06-2009, 10:30   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Pazar günü kozyatağı bauhaus'tan saksıda 4 köklü tomurcuklu ithal beyaz lilium aldım.inşallah yetiştirebilirim. boyu 45-50cm kada. tomurcuklar 8-10 kadar var.özellikle tomurcuk açmamışını aldım.önerilerinizi bekliyorum.

zeplin34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 11:01   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Sayın Lilium bu sene ilk defa zambak yetiştiriyorum ve sizin yardımınıza ihtiyacım var : ilkbaharda derin saksıya 3 "casablanca" soğanı diktim, bunlardan sadece biri sarı renkli çiçek açtı,ayrıca iki adet de ithal soğan aldım -turuncu renlki her sapta 5 çiçekli buket açtı, çiçekleri kestim, çiçeksizlerin de "kafalarını" kestim, sapları oldukça uzun bıraktım,yaprakları yemyeşil duruyorlar, hiç solmaya niyetleri yok, soğanları sökmem lazım mı,ne zaman ? söküp tekrar yeni toprağa mı dikmem lazım yoksa diğer soğanlılar gibi serin yerde veya buzdolabında mı bekleteyim,oyle ise -dinlenme süresi nekadardır ? eski soğanlar dikildikten sonra sulama yapılır mı ?
bahçede yetiştirme imkanım yok,saksı kullanarak devam edeceğim

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
saygılar

callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 23:35   #10
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi callypso Mesajı Göster
Sayın Lilium bu sene ilk defa zambak yetiştiriyorum ve sizin yardımınıza ihtiyacım var : ilkbaharda derin saksıya 3 "casablanca" soğanı diktim, bunlardan sadece biri sarı renkli çiçek açtı,ayrıca iki adet de ithal soğan aldım -turuncu renlki her sapta 5 çiçekli buket açtı, çiçekleri kestim, çiçeksizlerin de "kafalarını" kestim, sapları oldukça uzun bıraktım,yaprakları yemyeşil duruyorlar, hiç solmaya niyetleri yok, soğanları sökmem lazım mı,ne zaman ? söküp tekrar yeni toprağa mı dikmem lazım yoksa diğer soğanlılar gibi serin yerde veya buzdolabında mı bekleteyim,oyle ise -dinlenme süresi nekadardır ? eski soğanlar dikildikten sonra sulama yapılır mı ?
bahçede yetiştirme imkanım yok,saksı kullanarak devam edeceğim

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
saygılar
Sn lilium cevaplayacaktır ama 1-2 öneri de ben yapayım. Çiçek sapları hafif sararmaya başlayınca suyu kesin (azaltın), saplar kuruyunca da dipten çekin kopacaktır. Sonbahara kadar saksıyı çok hafif nemli olarak gölgede muhafaza edin, Ekim ayı cıvarında isterseniz soğanları çıkarıp yeniden saksılara dikin veya saksıyı dışarıda bırakın kışı dışarıda geçirsin, Soğanlar uyanıp sürgün vermeye başlayınca sulamaya başlayın. O güne kadar saksıdaki toprak fazla kurumasın, çok hafif nemli kalsın yeter.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 00:30   #11
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın kgursan teşekkür ederim, bir iki bir şey ben de ilave edeyim. Arkadaşımızın da dediği gibi yaprakları daha yeşil.

Bölgesel olarak olsun, çiçeğin bulunduğu yer olarak olsun, yöre yöre bölge bölge, tarih olarak faklılıklar olabilir. Bizim baz aldığımız nokta bitki çiçeğini döktükten sonra suyu kesilir, suyu kesildikten sonra çiçek sapındaki yapraklar sararmaya başlar, sararma döneminden sonra çiçek sapları alınır.

Şayet soğan sökümü yapılacaksa, çiçek sapları alındıktan sonra bu dönemde soğan sökümü yapılır, sökülen soğanların kök bakımı budaması yapıldıktan sonra tekrar ekilir. Söküm yapılmıyacaksa arada sırada çok az bir nemlendirme yeterlidir, fazla sulama soğanı çürütür.

Sayın kgursan'ın da dediği gibi yapraklanma döneminden sonra sulamaya başlayın, Ama yine de aşırı olmamak kaydı ile.

Not: Bu işi amatörce yapanlara sökümden sonra ekmelerini tavsiye ediyorum. Bekletme koşullarını tam olarak ayarlayamazlar, belli bir dereceleri vardır, herkez bu dereceleri tutturamaz, bekletmek yerine toprağa ekiniz, dinlenme dönemini toprakta geçirsinler. Havaların serinlemesi ile birlikte faliyete geçip yaprak çıkarmaya başlarlar.

Dumlupınar beğendi.

Düzenleyen Lilium : 15-07-2009 saat 21:37
Eski 05-07-2009, 21:05   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Saolun arkadaşlar,çok teşekkür ederim, ben sulamayı keseyim ozaman ( zaten de fazla sulamıyorum), yaprakları sadece alttan sararmaya başladı ( turuncunun ama, sarı renklinin daha değil) , söküp yeni toprağa dikeceğim, saksılarda dışarda "uyku" dönemlerini gecirirler

saygılarımla

callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 17:35   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-01-2008
Galeri: 6
zambak yetiştiriciliği

Zambak soğanı almıştım geçen aylarda. Yeni yeşermeye başladı. Ancak bu soğanın zambak soğanı olduğundan çok emin değilim. İnternetten araştırma yaptım ama açıklayıcı resimler bulamadım. Yaprak cinsi olarak clivia gibi olacak diye düşünmüştüm. Ama görüntü beni yanıttı. Siz bana yardımcı olur musunuz ?

Eklenen Resimler

Gatay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2009, 11:25   #14
Ağaçsever

Sayın Lilium merhaba;
Sizden aldığım soğanlardan bir miktar pul yaprağı ayırmıştım. Serin bir yerdelerdi. Şimdi bazılarının dibinde toplu iğne başı gibi ufak soğancıklar oluştu. Bunların dikimi ile ilgili size bir kaç sorum olacak.

- Bunları ne zaman toprağa(kum+gübre+toprak karışı) dikmeliyim?
- Pul yaprağın dibinde oluşan soğancıklar ne kadar büyümeli, dikim öncesi?
- Gölge bir yere mi dikilmeli, yoksa direkt güneş alan bir yere dikilebilir mi?
- Şimdilik hafif nemlendirmek yeterli sanırım. Direkt bahçede olacağından sonbaharla birlikte yağmurlar direkt sulamaya başlayacaktır. Bir sorun olur mu?
- Bunlar birincisi kış öncesi, ikincisi ilkbanaharda olmak üzere 2 defa yaprak verecekler, doğru mu?

Teşekkürler.

Eski 27-07-2009, 12:24   #15
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın Lilium merhaba;
Sizden aldığım soğanlardan bir miktar pul yaprağı ayırmıştım. Serin bir yerdelerdi. Şimdi bazılarının dibinde toplu iğne başı gibi ufak soğancıklar oluştu. Bunların dikimi ile ilgili size bir kaç sorum olacak.

-Bunları ne zaman toprağa(kum+gübre+toprak karışı) dikmeliyim?

Soğancık oluşumu başlıyan pulları dediğiniz gibi,toprağa ekebilirsiniz, dikkat edilecek bir husus soğancıkları zedelemeden fazla hırpalamadan pulları dikine gelecek şekilde iki santim ara ile kumlu toprağa ekiniz, üzerine yine kumlu toprak ile beş santim kapak toprağı ile kapatınız. Bunu saksılarda değil de direk bahçede uygulayınız.

-Pul yaprağın dibinde oluşan soğancıklar ne kadar büyümeli, dikim öncesi?
Gölge bir yere mi dikilmeli, yoksa direkt güneş alan bir yere dikilebilir mi?

Direk güneş alan bir yere de ekebilirsiniz, yarı gölgeli bir yeriniz varsa (örneğin erik badem ağacı gibi ince yapraklı ağaç altları) tavsiye ederim.

-Şimdilik hafif nemlendirmek yeterli sanırım.

İki günde üç gün de bir fısfısla hafifçe nemlendirebilirsin.

Direkt bahçede olacağından sonbaharla birlikte yağmurlar direkt sulamaya başlayacaktır. Bir sorun olur mu?
Hayır hiç bir sorun olmaz, ekeceğin yer biraz yüksekce ve toprağı dediğimiz gibi kumlu süzek olması gerekiyor.

-Bunlar birincisi kış öncesi, ikincisi ilkbaharda olmak üzere 2 defa yaprak verecekler, doğru mu?
Doğrudur.

Pul yaprakta soğancık oluşumu
Name:  pul yaprak soğancık oluşumu.jpg
Views: 4734
Size:  26.6 KB

Dumlupınar beğendi.

Düzenleyen Lilium : 22-10-2009 saat 03:01 Neden: Kelime düzeltme
Eski 19-08-2009, 10:13   #16
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Lilium bey gerçekten dikme yerinizi mükemmel hazırlamışsınız buraya ne dikseniz olmaz ki, sırası da mükemmel, açınca düz bir çiçek tarlası olur.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 19:36   #17
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
Selam lilium.
benim size bir sorum var kazablankalarım 10 köke yakın erimiş .
mis zambaklarımsa yine yavrulamış buna ragmen anasoganlar oldukca iri .
ithal zambaklarda bir sorunmu var bakımı yeri sulama her şey aynı

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 21:31   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iris41 Mesajı Göster
Selam lilium.
benim size bir sorum var kazablankalarım 10 köke yakın erimiş .
mis zambaklarımsa yine yavrulamış buna ragmen anasoganlar oldukca iri .
ithal zambaklarda bir sorunmu var bakımı yeri sulama her şey aynı
Eridiğine göre her şey aynı değilmiş demek ki, iyi gözlemleyin yerini, kışın su göllenmesi yapıyor mu? veya daha mı çok su alıyor, yanında başka bitki varmı? bunları sularken yandan su alabilir.
Eriyip çürüdü ise büyük bir ihtimal fazla sulamadır.

Eski 27-09-2009, 19:29   #19
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2009, 19:40   #20
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı Mesajı Göster
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?
Sevgili orkun, geçenlerde yağan yağmurlar soğanları tetiklemelerinde tabi ki etkisi var, asıl tetikliyen havaların serinlemesi.
Yeşillenmeleri normaldir, bakın benimkiler gölgelik yere ektiklerim böyle oldu.

Name:  21.09. 2009.jpg
Views: 8721
Size:  71.0 KB

Dumlupınar beğendi.

Düzenleyen Lilium : 22-10-2009 saat 02:49
Eski 08-02-2010, 16:18   #21
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

kumyaka2010's Avatar

Giriş Tarihi: 27-12-2009
Galeri: 1
Exclamation

Sayın Lilium ! Buralarda buna halk dilinde bocek zambagı derler .^senede dibinden birçok yavru yaptı .Yazın yavruları ayırayımmı ? Ben sapları kesiyordum , şimdi sizin ve kgursa beyin anlattıgı gibi soganları çogaltmayı duşunuyorum . Torun oldumu ? :
Selamlar.

Eklenen Resimler

kumyaka2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 16:33   #22
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Beyaz lilium candidumsalar yazın çiçekleri bittikten sonra soğanları ayırabilirsin.

Lilium candidum değilseler saplarından üretimi yoktur.

Bu devrede yaprakları birbirilerine çok benzedikleri için ayırım yapamadım.

Eski 06-03-2010, 21:53   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-03-2010
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır.. Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..

ULDUZ beğendi.
Ellie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 19:03   #24
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ellie Mesajı Göster
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır.. Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..
Sn. ellie., Pek çok kişinin yanlış bilgilerini sorduğunuz ve açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

1. Zambak :Gerçekte, Lilium denilen soğanlı çiçeğin türkçesi dir. Fakat türkçe de pek çok soğanlı çiçeğe de zambak dedikleri için karışık bir durum ortaya çıkar. Örneğin Kılıç zambağı (gladiol; Arpa zambağı (Frezya), Mis zambağı (Lilium candidum) vb. Bu nedenle türkçe " ZAMBAK" tam bir karşılık değildir.

2. Casablanca: Liliaceae (Liliase) familyası içinde Lilium cinsi ne ait pek çok tür ve melez vardır. Dünyadaki Lilium türleri ve melezleri 9 ana gurupta toplanmıştır. Bu gurpların başlıcaları; Asiatic melezler, Oriental melezler, Longiflorum melezleri, Martagon melezleri, Lilium candidum, L. speciousum vs.vs.. Her gurubun kendine özgü özellikleri vardır.

Bu guruplardan Oriental melezler (L. orientalis), içinde bazı çeşitler çok ün kazanmışlardaır. Bunlardan birisi de Casablanca çeşididir. Bu çeşit oriental melezi çeşitler arasında iri, beyaz, hafif kokulu çiçekleri ile dünyada ün yapmıştır. Casablanka denince akan sular durmuştur. Son yıllarda bazı sorunları nedeniyle ününü kaybetmiştir.

Sonuç olarak Oriental melezi liliumlar içinde bir Lilium çeşididir.

3. Lilium ise; Yukarıda bahsettiğimiz Familya içerisinde bir cins (Genus) tur. Bu genus içinde lilium türleri bulunur. Adlandırılırken genus(cins) adı büyük harfle başlar, sonra küçük harfle tür adı belirtilir örneğin: Lilium candidum (L.candidum) yani "Mis zambağı". L.martagon (Martagon zambakları), vb.

Eski 25-03-2010, 23:01   #25
Ağaçsever

stoje's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2006
Nail Bey öncelikle size çok teşekkürler sayenizde çok şey öğrendim zambaklar hakkında bende bundan bir ay önce ekmiştim şimdi 10 cm boyundalar en kısa zamanda sizlere resimleyeceğim

stoje Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 00:12   #26
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Ben teşekkür ederim, öğretmekten ziyade bilgi paylaşımı diyelim, zambaklarınız beyaz liliumsalar ki öyle gözüküyor, ekimine epey geç kalmışsınız, daha erken ekmiş olsaydınız daha da gelişmiş olurlardı, çiçek sapını çıkardılarmı? yapraklılar mı?
Resimlerseniz daha detaylı bir şeyler söyliyebiliriz.

Eski 26-05-2010, 19:25   #27
Ağaç Dostu.

Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.

Eski 27-05-2010, 12:17   #28
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.
Sevgili kgursan bende açılıyor, sayfayı yenileyip denermisin, açılması lazım.

Sayın sarius, Üç yıllık soğanlar açması gerekiyorlar, çiçek sapı çıkarmadılar mı?

Yapraklı dönemlerinde suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Fotoğraflama imkanınız varsa iyi olur.

Eski 27-05-2010, 11:01   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2007
Saksıda bir kök kırmızı zambağım vardı. Soğanı hiç çıkarmadım. Şimdi 4 kök oldular. Üç yıldır çiçek açmıyorlar. Şimdi yaprakları var. Ne yapmamı önerirsiniz. Sulayayım mı, su vermeden yaprakların sararmasını mı bekleyeyim?

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 15:09   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2007
Sn Lilium, fotoğraflama olanağım şimdilik yok ne yazık ki.
Analtmaya çalışırsam; her soğandan 4 yaprak çıkmış durumda (30-35 cm uzunluktalar) ( bir tanesini 4. yaprağı yeni çıkmaya başladı). Yapraklar koyu renkli, etli. Yani zambak bitkisinde olması gerektiği gibi. Terasım uzun zaman aydınlık ve sabahtan akşama güneş alıyor. Öğle zamanı güneşi kırmak için ince perde kullanıyorum. Işıklı yarı gölgede duruyorlar diyebilirim. Sulamalarını 2- 3 günde bir yapıyorum. Sulama yaparken toprak hava durumuna göre kimi zaman kurumaya yakın, kimi zaman da henüz nemli oluyor. Toprak nemli ise suyunu daha az, kurumuşsa tahmini yarım lt kadar veriyorum. Saksı toprağını bu kış sonu değiştirdim. Büyükbaş hayvan gübreli bahçe toprağındalar. Şimdi yazarken düşündüm de acaba sulama periyodunu şaşırtsam mı? Panikleyip çiçek açarlar belki
Şimdi gidip yine baktım hiç çiçek sapı yok. Galiba en kısa zamanda fotoğraf eklesem iyi olacak

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025