![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-02-2009
|
benim çiğdemlerimde şu an bu durumda ama ben diktikten sonra bu hali aldılar umarım ibrahim 37 nin anlattıklarını uyguluyorum umarım seneye çıkacakalr |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Yaprakları iyi durumda görünüyor sanki. Çiçekleri zaten kolayca hasar görüp büzüşüyorlar. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Selam Bunlarda benim yeni yeni acan cidemlerim ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2009
|
İbrahim Bey; Bir şey merak ettim. Bu tür teşhisini neye göre yapıyorsunuz acaba? Öğrenelim de bize de faydası olur ilerde. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın geophyte bu çok geniş ve karmaşık bir konu. Konuyla ilgili uluslararası tüm uzmanların hemfikir olduğu tür teşhis anahtarları var. Yani bir takım farklılıklara göre tüm soğanlı bitkiler sınıflandırılmış. Bendede Crocus'ların tamamının Colchicum'ların sadece Türkiye'de bulunan türlerini teşhis edebilecek bilgi ve arşiv mevcut. Bunun yanında Tübitak'ın sitesinde bazı eksikler dışında Türkiye'de bulunan türlerin tamamı mevcut. Tübives'tede dağılımları ile ilgili bilgi var. Anlayacağın bunların tamamından ve kendi deneyimlerimden oluşmuş çok geniş bir arşivim mevcum. Bu aşağıdaki sitde bu konuyla ilgili çok güzel bilgiler mevcut. http://www.thealpinehouse.fsnet.co.uk/crocus%20pages/ Ancak buradaki bilgilerde son yıllarda yapılan çalışmaları içermiyor ve bazı eksiklikler mevcut. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2009
|
Teşekkür ederim. Doğada çok rastlıyoruz çiğdemlere. Benim rastladıklarımın da fotoğrafını göndersem bir ara bana da yardımcı olur musunuz? Bunlardan bahçemde yetiştirmek istiyorum da. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın geophyte fotoğraflarınızı buradan paylaşırsanız seve seve yardımcı olmaya çalışırım. Benimde favorilerim yerli türler. Abartısız söylüyorum çiğdemlerin anavatanı Türkiye olduğuna göre yetişmemesi diye bir durum söz konusu olamaz. Bu konuda kafanıza takılan bir durum olusa bana özeldende yazabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Sn. İbrahim37 çiçekleri parlak koyu sarı içleri de siyah olan bir çiğdem türü var mı? Eylül-Ekim gibi çiçeklendikleri için resim ekleyemiyorum. Yaprakları düz yeşil ve şerit şeklinde. Çoğu resimde gördüğüm çiğdem yapraklarının ortasında açık renk bir çizgi var. Çiçekler de çiğdem gibi yukarı değil de kardelen gibi aşağı bakıyor. Bahçeden kardelen niyetiyle sökmüştüm soğanları ama sonbaharda açan çiğdem türleri olduğunu öğrenince iyice kafam karıştı. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Saksıda yetiştirmekten korkmayın... ![]() Crocus 'Tricolor' http://www.srgc.org.uk/discus/messages/141/26293.html |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın ninina84 sizin tarifinize uyan bir çiğdem yok. Crocus'lardan sonbaharda çiçek açan tek sarı çiğdem 'Crocus scharojanii'dir. Sadece Rize ve Kaçkarlarda bulunur ve çiçeğin merkezi siyah değil. http://images.google.com.tr/imgres?i...a%3DN%26um%3D1 bu sayfada bu çiçeğin güzel bir örneği var. İkinci ihtimal olarak sarı olupta sonbaharda çiçek açan 'Sternbergia'lar var. Bunlarında hepsi sarı ve sonbaharda açıyorlar ancak bunlarında ortasında siyah birşey yok. Aşağıdaki linkte bunlardanda bazı örnekler görebilirsiniz. http://images.google.com.tr/imgres?i...%3D2%26hl%3Dtr Ama siz yinede şu anda çekilmiş çiçeksizde olsa resmini ekleyebilirseniz ne olduğu konusunda yinede yardımcı olabiliriz. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-09-2010
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Ben de bir heves bu yıl,gittim bir paket çiğdem aldım,gözüm gibi baktım onlara ama beni hüsrana uğrattılar. Çiçekleri sadece 3-4 gün canlı kaldı ve solup gittiler.Bu normal mi yoksa benim soğanlarda bir gariplik mi vardı? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2009
|
arkadaşım bende çidem yetiştiriyom ben bunların hastasıyım herrengini yetiştiriyom açınca çok guzel oluyorlar balkonda her kez hayran kalıyo kardelen lerde var |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
çiçekler sıcakta daha çabuk bozulur belki de oda sıcaklığına dayanamamışlardır. tabi bu benim amatöryorumum uzman kişiler daha iyi yorumlayacaklardır. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
|
arkadaşım saksıyı içeri alman hata sıçagı gören çiçekler hemen bozuluyo dışarı 5dakka sonra çıkarsan fayda etmez |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
|
Arkadaşlar. Benim çiğdemlerim çok güzel açmışlardı. Çiçekleri geçtikten sonra canlı bir şekilde yapraklanmaya başladılar. Şu anda uzun ve çok sağlıklı yaprakları var. Ve gün geçtikçe çoğalıyor gibiler. Oldukları gibi toprakta bırakayım mı? Yoksa soğanlarını çıkarmam gerekirmi? Kuruyacak gibi görünmüyorlar. Ne yapmalıyım? Bir bilen akıl verse... |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
|
çidem
onları tektek çıkar onların yavrularını ayır öyle dik bırak hersene acar |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
|
Sevgili Metin Çeşme. Söylediğinizi hemen yaptım. Ve gözlerime inanamadım. Eylül ayında 15 soğan dikmiştim. O kadar güzel yavru soğanlar vermişler ki, sayıları 84 e çıkmış. Çok mutlu oldum. Seneye inşallah bol bol çiğdem açacak balkonumda. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Sitedeki arkadaşların açan çiğdemlerini gördükçe en az onlar kadar seviniyorum,ancak benim soğanlarım ne yazık ki toprağın içinde öylece kalakaldılar ![]() Artık büyük marketlerden çiğdem soğanı almayı düşünmüyorum,dağda bayırda gezip oralardan edindiğim çiğdemleri büyüteceğim.Halbuki kenarlarından patlamış olmaları beni çok sevindirmişti ama ne yazıkki filiz aşamasına geçemediler,sağlık olsun... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| çiğdem, çiğdem soğanı, çiğdem tohumu, soğan, tohum |
|
|