agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2007, 23:39   #181
Ağaç Dostu

Oyaman's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Selamlar;

Benim liliumlar o kadar tomurcuk dökmelerine karşın sonunda açtılar

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.
Penelophe gerçekten zambakların çok güzelmiş,güle güle bak,ilgin için çok teşekkür ederim.

Oyaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2007, 23:41   #182
Ağaç Dostu

Oyaman's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Cannaları ben birkaç senede bir çoğalıp çok sıklaştığında sonbaharda çıkarıp,seyreltiyorum,toprağı gübreleyip tekrar dikiyorum.
Dahliaları ise ilkbaharda filizlendikten sonra dikkatle çıkartıp,birkaç yerden filizlenenleri bölerek çoğalttıktan sonra gübrelenmiş ocaklara tekrar dikmek gerekiyor.
Frezyaların da çıkartılması gerektiğini sanıyorum.
Ferda hanım verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Eski 26-05-2007, 23:46   #183
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arb73 Mesajı Göster
Gözünüz aydın diyelim Zambaklarınızın rengi çok güzelmiş bu arada acaba kokusu var mı?
Teşekkür ederim. Hayır kokuları yok, sadece burun boyuyorlar

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2007, 20:09   #184
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Selamlar;

Benim liliumlar o kadar tomurcuk dökmelerine karşın sonunda açtılar

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Harikalar
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2007, 20:16   #185
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Harikalar
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim
Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor

Eski 27-05-2007, 20:22   #186
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor
Tomurcuk dökmesinin nedeni buymuş demek. Sorunun çok büyümemesine sevindim. Benimkiler bahçedeler. Eğer bu sene beni memnun ederlerse seneye birkaç renk daha almak istiyorum. Turuncu olup üzeri benekli bir tanesi vardı, içimde kaldı

Eski 27-05-2007, 20:27   #187
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

evet turuncular da çok güzel :P

Eski 27-05-2007, 23:01   #188
Yeni Üye

çiçeklerim ve ben's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007

Dün Bauhaus' tan çiçek soğanı aldım. Bugün hemen ekiyim dedim,
çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

çiçeklerim ve ben Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2007, 00:10   #189
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben Mesajı Göster

çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

Keşke dikmeden fotoğrafıyla sorabilseydiniz En azından ne çiçeği olduğunu söylerseniz anlamak daha kolay olabilir. Ayrıca ne tarafa doğru yeşerdiği de size üst kısmı hakkında fikir verebilir.

Eski 28-05-2007, 00:27   #190
Ağaç Dostu

Oyaman's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben Mesajı Göster

Sevgili arkadaşım cevabı zavallı soğancık sana zaten vermiş.Anladığım kadarı ile uç vermiş.Uç kısmı yukarıda olacak,geniş kısım altta.
İki gün evvel İzmir Practicer'den bende canna soğanları aldım,onlarda uç vermiş ambalajından dışarı çıkmıştı.

Eski 29-05-2007, 11:58   #191
Ağaç Dostu

Phin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-05-2007
Galeri: 2
merhaba
Bu bölümde balkonumdaki çiçeklerden birini buldum. Çok mutluyum.
Kendi çektiğim fotoğraf çok açıklayıcı değil, bu yüzden hümeyraozdamar.net deki resmini de kopyaladım.
Çok ilginç bir çiçek, geçen yıl tatile giderken su sevdiği için leğene su doldurup içinde bırakmıştım. Eve döndüğümüzde çılgınca açmıştı. Ne kadar su verirsem vereyim yetiştiremiyorum
Adı Zephyranthesmiş.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-05-2007 saat 16:44 Neden: botanik adı düzeltmek
Phin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2007, 16:38   #192
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Sayın Cihan as, şu meşhur zıpçıktı değil mi bu?

Düzenleyen Penelophe : 30-05-2007 saat 07:26
Eski 29-05-2007, 21:58   #193
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2006
Ta kendisi.
Cemal abi daha görmedi herhalde

arb73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2007, 12:18   #194
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Galeri: 15
Bendede bu çiçekten var.Tohumdan ekmiştim ama açmadı. nedenini bileniniz varmı?

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2007, 13:21   #195
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Bildiğim kadarıyla soğanlı bir bitki, soğanını mı diktiniz?

Eski 31-05-2007, 11:05   #196
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.

Düzenleyen GLCN : 31-05-2007 saat 16:34
Eski 01-06-2007, 13:48   #197
Ağaç Dostu

Phin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-05-2007
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zambak_asıgı Mesajı Göster
Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.
Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.

Phin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 14:54   #198
dal
Ağaç Dostu

dal's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2007
Hangi zambak türleri kokuludur acaba?Orientalis cinsi sanırım ama ben zambak hakkında birşeyler öğrenmek istiyorum mesela nezamanlar dikilirler.

dal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 15:37   #199
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Selamlar;

*Eğer soğanlarını alacaksanız zaten soğanların üzerinde yazar.

*Açık soğan alacaksanız, satıcı size söyler.

*Bitki alacaksanız zaten dikilidir

Soğanına göre farklılık gösterir ekim zamanları. Soğanın çeşidine göre araştırın ekim zamanlarını.

Eski 01-06-2007, 15:50   #200
Ağaç Dostu

GLCN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Phin Mesajı Göster
Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.
Çok teşekkür ederim hemen deniyorum sulamaya dikkat etmemiştim diğerlerine nasılsa onada öyle veriyordum birde böyle deniyelim bakalım.

Düzenleyen GLCN : 06-06-2007 saat 10:16
Eski 01-06-2007, 16:18   #201
dal
Ağaç Dostu

dal's Avatar

Teşekkürler derdimi anlatamadım ama anladım sanırım.Zambakların genelinin belirli bi soğan dikim zamanı yok.Ona göre davranmam lazım sanırsam teşekkürler.

Eski 01-06-2007, 16:27   #202
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Genelde kasım-aralık gibi ekilip, ilkbaharda çiçekleniyorlar.

Eski 01-06-2007, 17:50   #203
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dal Mesajı Göster
Teşekkürler derdimi anlatamadım ama anladım sanırım.Zambakların genelinin belirli bi soğan dikim zamanı yok.Ona göre davranmam lazım sanırsam teşekkürler.
Sizin için ve meraklılar için Mis Zambak'ı hakkında genel bir bilgi ;

Familya:Liliaceae
Botanik Adı:Lilium candidum
Türkçe Adı:Beyaz zambak – Mis Zambak
Zambakgiller familyasından olup, Soğanlı bitkiler grubuna giren zambak soğanlarının üzerleri, balıksırtı gibi birbiri üzerine katlanmıştır. Soğanı pullu, dik gövdeli, güzel ve iri beyaz çiçeklidir. Çiçekleri kokulu olup beyaz renktedir. Çok güzel kokusu olması nedeniyle Mis Zambağı diye de adlandırılır. Kesilmiş zambak çiçeği su içinde günlerce taze kalabilir. Çok yıllık, güzel kokulu bir süs bitkisidir. Uzun ince, yeşilimsi bir gövdesi vardır. Mayıs Haziran arası çiçeklenir. Çiçek boyları toprağına göre 1,20 cm. çıvarında olur.

Çoğaltımı ve üretimi için, pul yapraklar daha iyi yavru soğan yapmalarından dolayı daha çok tercih edilir. Pullar dikim yastıklarından ziyade, içinde kumlu bitkisel artıklardan hazırlanan komposto ile 30 Cm derinlikte kasalarda veya çuvallarda sağlanması çok daha iyi neticeler verir.

Zambak soğanları ve tohumları fazla nemden kesinlikle korunmalıdır. Zambakların sevdiği toprak cinsi humuslu ve gevşek topraklardır. Çiçek tohumundan, saplarından ve soğanları ayırmak suretiyle çoğaltılırlar. Soğanla üretimde, dikim işlemi Eylül Ekim aylarında yapılır. Gelişme döneminde bir iki kez gübrelemek yararlı olur. Kışın soğuklardan zarar görmemesi için çiftlik gübresi atmakta yarar vardır. Çiçeklenme olup zamanı geçtikten sonra sulama kesilir ve soğanlar sökülerek kuru bir yerde muhafaza edilir.

Zambak Çiçeği, çok eski devirlerden beri sağlığın ve temizliğin sembolüdür.

İzciliğin arması zambak çiçeği olarak seçilmiştir.

Pusulalarda kuzey yönünü göstermek için de eskiden zambak motifi kullanılırmış. Pusulanın nasıl daima aynı yönü (Kuzey) gösteriyorsa, zambak çiçeği de izcilere gerçek yön ve doğru olan yolu gösterir diye düşünülmüş.

Eskiden bu armaların altında “Daima Hazır” yazmakta, bu yazıdan aşağı sarkan ucu düğümlü ip ise, izciye “Her gün bir iyilik yapmak” gerektiğini hatırlatırdı. Zambak motifli bu arma ufak tefek değişiklikler ile her ülkenin izcilik sembolü olmuştur.

Orta çağda Şövalyelerin de kullandığı bu armaya ilk olarak, Milattan Önce üç bin yıllarında Orta Asya’daki Türk Hakanlarının Anıt Mezarlarında rastlanmaktadır. Arkeolojik kazılarda Pazırık Anıt Mezarlarından çıkarılan ve dünyanın en eski halısı olan Türk halısında bu armayı net olarak görmek mümkündür.

Bu dönemden itibaren Türkler zambak çiçeğini süsleme olarak kullanmaya başlamışlardır. Özellikle Selçukluklar ve Osmanlılar zambak çiçeğini, dini eserlerde süsleme motifi olarak çok fazla kullanmıştır.

ZAMBAK

Beyaz zambağın vatanı Türkiye'dir. Doğu Anadolu da ve İzmir'in Çeşme ilçesi kumsal topraklarında gayet güzel kokulu bir yabani zambak çeşidi yetişmektedir. Zambakta lale, gül, karanfil gibi millî çiçeklerimizden birisidir. Güzel kokusu, zarif görünüşü ile bahçelerimizi aynı zamanda saksıları ile pencere ve balkonlarımızı süsler. Eskiden lale, sümbül soğanları gibi zambak soğanlarını da Avrupalılar bizden alırlardı. Şimdi ise biz onlardan getirtmekteyiz.

TANINMIŞ ZAMBAK ÇEŞİTLERİ:
MİS ZAMBAĞI (Lilium candidum): Beyaz parlak gayet güzel kokulu çiçekleriyle tanınmış eski bir zambak çeşididir. Çiçekleri Mayıs Haziran aylarında açar. Sapları bir metre kadar boylanır.

KIZIL ZAMBAK (L. Hansoni) : Açık yeşil geniş yapraklı, altın sarısı çiçekli bir çeşittir. Sapı bir buçuk metre kadar yüksekliktedir. Kuvvetli gübreli toprakları sever. Buna Martagon zambağı dahi derler.

KAPLAN POSTU ZAMBAĞI (L.Tigrinom): Vatanı Çin'dir. Melezleme yolu ile bir çok çeşitleri elde edilmiştir. İri, portakali kırmızı renkli taç yaprakları üzerinde siyah lekeler bulunmaktadır. Çiçek sapı üzerindeki yaprakların koltuğunda teşekkül eden yavru soğanlarla üretilir. Gübreli bahçe topraklarını sever. Bunlardan başka parlak pembe, beyaz ve kırmızı renkli ve üzeri noktalı ve çizgili güzel ve gösterişli bir çok zambak çeşitleri de vardır.

Zambak çiçeği, hemen her şartta yetişen, zor şartlara dayanıklı bir bitkidir. Zambak, dimdik uzanır, doğrudur, başı öne eğik, mütevazıdır da aynı zamanda.

Kaynak:http://www.liliumcandidum.com/
groups.msn.com/zambak/zambak.msnw

Eklenen Resimler

Eski 01-06-2007, 18:38   #204
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

İşte bu kaplan postu daha önce bahsettiğim. Hastalıklı gibi mi durur ki diye almamıştım ama içimde kaldı. Alacağım inşallah gelecek seneye

Ben birşeyi netleştirmek istiyorum. Benim yıllardır zambak diye bildiğim, moru, beyazı, sarısı olan, güzel kokulu, mayıs ayı civarı açan, yassı yassı yaprakları olan çiçeğin adı süsen mi? Ve zambak da Lilium'un Türkçesi mi?

Eski 01-06-2007, 19:06   #205
Ağaç Dostu

arb73's Avatar

Fotoğraftakine benziyor ise dediğiniz süsen (İRİS) olabilir.

Eklenen Resimler

Eski 01-06-2007, 19:53   #206
dal
Ağaç Dostu

dal's Avatar

Size de çok teşekkürler küçükken anneannemin bahçesinde vardı.Hatta fotoğraflarım bile var zambaklarla çok güzel bir bitki.

Eski 02-06-2007, 00:30   #207
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Selamlar;

Bende yıllardır süsenleri zambak adıyla tanıyormuşum Şimdi öğrendim

Eski 02-06-2007, 09:27   #208
dal
Ağaç Dostu

dal's Avatar

İyiki sormuşum herkes öğrenmiş oldu.

Eski 02-06-2007, 09:47   #209
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Galeri: 255
Alıntı:
Selamlar;

Bende yıllardır süsenleri zambak adıyla tanıyormuşum Şimdi öğrendim
Süsen pek çok yerde mezarlık zambağı diye de bilinir. Çoğu bitkinin latince adlarının yanısıra söylenen yerel isimleri bilimsel önem taşımazlar, örneğin bugün süsen olduğunu öğrendiğiniz İris doğu bölgelerimizde nevruz adı ile anılır......
Yani yerel isimler için yanlış biliyormuşum diye endişelenmenize gerek yok.
Ama iris ile lilium latince bilimsel adları olduğu için farklı olduğunu bilmek bazıları için önemli olabilir.
Biz amatörler için bazen kargaşa yaratan bir durum, olsun yavaş yavaş herbişeyi öğreniyoruz.....
Selamlarımla....

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 09:49   #210
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Çok teşekkürler.
Bu siteye üye olduğumdan bu yana kısa bir süre geçsede bir çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025