![]() |
|
![]() |
#181 |
Ağaç Dostu
|
Penelophe gerçekten zambakların çok güzelmiş,güle güle bak,ilgin için çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Harikalar ![]() Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2007
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dün Bauhaus' tan çiçek soğanı aldım. Bugün hemen ekiyim dedim, çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İki gün evvel İzmir Practicer'den bende canna soğanları aldım,onlarda uç vermiş ambalajından dışarı çıkmıştı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaç Dostu
|
merhaba Bu bölümde balkonumdaki çiçeklerden birini buldum. Çok mutluyum. Kendi çektiğim fotoğraf çok açıklayıcı değil, bu yüzden hümeyraozdamar.net deki resmini de kopyaladım. Çok ilginç bir çiçek, geçen yıl tatile giderken su sevdiği için leğene su doldurup içinde bırakmıştım. Eve döndüğümüzde çılgınca açmıştı. Ne kadar su verirsem vereyim yetiştiremiyorum ![]() Adı Zephyranthesmiş. Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-05-2007 saat 16:44 Neden: botanik adı düzeltmek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2006
|
Ta kendisi. Cemal abi daha görmedi herhalde ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
|
Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm. Düzenleyen GLCN : 31-05-2007 saat 16:34 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
|
Hangi zambak türleri kokuludur acaba?Orientalis cinsi sanırım ama ben zambak hakkında birşeyler öğrenmek istiyorum mesela nezamanlar dikilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
|
Selamlar; *Eğer soğanlarını alacaksanız zaten soğanların üzerinde yazar. *Açık soğan alacaksanız, satıcı size söyler. *Bitki alacaksanız zaten dikilidir ![]() Soğanına göre farklılık gösterir ekim zamanları. Soğanın çeşidine göre araştırın ekim zamanlarını. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim hemen deniyorum sulamaya dikkat etmemiştim diğerlerine nasılsa onada öyle veriyordum birde böyle deniyelim bakalım. Düzenleyen GLCN : 06-06-2007 saat 10:16 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Familya:Liliaceae Botanik Adı:Lilium candidum Türkçe Adı:Beyaz zambak – Mis Zambak Zambakgiller familyasından olup, Soğanlı bitkiler grubuna giren zambak soğanlarının üzerleri, balıksırtı gibi birbiri üzerine katlanmıştır. Soğanı pullu, dik gövdeli, güzel ve iri beyaz çiçeklidir. Çiçekleri kokulu olup beyaz renktedir. Çok güzel kokusu olması nedeniyle Mis Zambağı diye de adlandırılır. Kesilmiş zambak çiçeği su içinde günlerce taze kalabilir. Çok yıllık, güzel kokulu bir süs bitkisidir. Uzun ince, yeşilimsi bir gövdesi vardır. Mayıs Haziran arası çiçeklenir. Çiçek boyları toprağına göre 1,20 cm. çıvarında olur. Çoğaltımı ve üretimi için, pul yapraklar daha iyi yavru soğan yapmalarından dolayı daha çok tercih edilir. Pullar dikim yastıklarından ziyade, içinde kumlu bitkisel artıklardan hazırlanan komposto ile 30 Cm derinlikte kasalarda veya çuvallarda sağlanması çok daha iyi neticeler verir. Zambak soğanları ve tohumları fazla nemden kesinlikle korunmalıdır. Zambakların sevdiği toprak cinsi humuslu ve gevşek topraklardır. Çiçek tohumundan, saplarından ve soğanları ayırmak suretiyle çoğaltılırlar. Soğanla üretimde, dikim işlemi Eylül Ekim aylarında yapılır. Gelişme döneminde bir iki kez gübrelemek yararlı olur. Kışın soğuklardan zarar görmemesi için çiftlik gübresi atmakta yarar vardır. Çiçeklenme olup zamanı geçtikten sonra sulama kesilir ve soğanlar sökülerek kuru bir yerde muhafaza edilir. Zambak Çiçeği, çok eski devirlerden beri sağlığın ve temizliğin sembolüdür. İzciliğin arması zambak çiçeği olarak seçilmiştir. Pusulalarda kuzey yönünü göstermek için de eskiden zambak motifi kullanılırmış. Pusulanın nasıl daima aynı yönü (Kuzey) gösteriyorsa, zambak çiçeği de izcilere gerçek yön ve doğru olan yolu gösterir diye düşünülmüş. Eskiden bu armaların altında “Daima Hazır” yazmakta, bu yazıdan aşağı sarkan ucu düğümlü ip ise, izciye “Her gün bir iyilik yapmak” gerektiğini hatırlatırdı. Zambak motifli bu arma ufak tefek değişiklikler ile her ülkenin izcilik sembolü olmuştur. Orta çağda Şövalyelerin de kullandığı bu armaya ilk olarak, Milattan Önce üç bin yıllarında Orta Asya’daki Türk Hakanlarının Anıt Mezarlarında rastlanmaktadır. Arkeolojik kazılarda Pazırık Anıt Mezarlarından çıkarılan ve dünyanın en eski halısı olan Türk halısında bu armayı net olarak görmek mümkündür. Bu dönemden itibaren Türkler zambak çiçeğini süsleme olarak kullanmaya başlamışlardır. Özellikle Selçukluklar ve Osmanlılar zambak çiçeğini, dini eserlerde süsleme motifi olarak çok fazla kullanmıştır. ZAMBAK Beyaz zambağın vatanı Türkiye'dir. Doğu Anadolu da ve İzmir'in Çeşme ilçesi kumsal topraklarında gayet güzel kokulu bir yabani zambak çeşidi yetişmektedir. Zambakta lale, gül, karanfil gibi millî çiçeklerimizden birisidir. Güzel kokusu, zarif görünüşü ile bahçelerimizi aynı zamanda saksıları ile pencere ve balkonlarımızı süsler. Eskiden lale, sümbül soğanları gibi zambak soğanlarını da Avrupalılar bizden alırlardı. Şimdi ise biz onlardan getirtmekteyiz. TANINMIŞ ZAMBAK ÇEŞİTLERİ: MİS ZAMBAĞI (Lilium candidum): Beyaz parlak gayet güzel kokulu çiçekleriyle tanınmış eski bir zambak çeşididir. Çiçekleri Mayıs Haziran aylarında açar. Sapları bir metre kadar boylanır. KIZIL ZAMBAK (L. Hansoni) : Açık yeşil geniş yapraklı, altın sarısı çiçekli bir çeşittir. Sapı bir buçuk metre kadar yüksekliktedir. Kuvvetli gübreli toprakları sever. Buna Martagon zambağı dahi derler. KAPLAN POSTU ZAMBAĞI (L.Tigrinom): Vatanı Çin'dir. Melezleme yolu ile bir çok çeşitleri elde edilmiştir. İri, portakali kırmızı renkli taç yaprakları üzerinde siyah lekeler bulunmaktadır. Çiçek sapı üzerindeki yaprakların koltuğunda teşekkül eden yavru soğanlarla üretilir. Gübreli bahçe topraklarını sever. Bunlardan başka parlak pembe, beyaz ve kırmızı renkli ve üzeri noktalı ve çizgili güzel ve gösterişli bir çok zambak çeşitleri de vardır. Zambak çiçeği, hemen her şartta yetişen, zor şartlara dayanıklı bir bitkidir. Zambak, dimdik uzanır, doğrudur, başı öne eğik, mütevazıdır da aynı zamanda. Kaynak:http://www.liliumcandidum.com/ groups.msn.com/zambak/zambak.msnw |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Ağaç Dostu
|
İşte bu kaplan postu daha önce bahsettiğim. Hastalıklı gibi mi durur ki diye almamıştım ama içimde kaldı. Alacağım inşallah gelecek seneye ![]() Ben birşeyi netleştirmek istiyorum. Benim yıllardır zambak diye bildiğim, moru, beyazı, sarısı olan, güzel kokulu, mayıs ayı civarı açan, yassı yassı yaprakları olan çiçeğin adı süsen mi? Ve zambak da Lilium'un Türkçesi mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraftakine benziyor ise dediğiniz süsen (İRİS) olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
|
Size de çok teşekkürler küçükken anneannemin bahçesinde vardı.Hatta fotoğraflarım bile var zambaklarla çok güzel bir bitki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
|
İyiki sormuşum herkes öğrenmiş oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yani yerel isimler için yanlış biliyormuşum diye endişelenmenize gerek yok. ![]() Ama iris ile lilium latince bilimsel adları olduğu için farklı olduğunu bilmek bazıları için önemli olabilir. Biz amatörler için bazen kargaşa yaratan bir durum, olsun yavaş yavaş herbişeyi öğreniyoruz..... ![]() Selamlarımla.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|