![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Soğan dikimi:
Alıntı:
Bu şekilde soğanlar saksı toprağından daha çok yararlanıyor..Ne kadar derine gömerseniz,soğan o kadar az gıda alacaktır saksıda.. Bahçe toprağına ekerken de genelde soğan boyu derinlik yeterlidir.. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2007
|
sn pria nergis soğanların ne kadar da büyükler öyle |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
O saksının çiçekli hali burada: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=511 Bu soğanlar toprakta 2 yıl bekledikleri ve özellikle potaslı gübre ihmal edilmediği için en iri boyutlara ulaşabiliyorlar..Takribi 60-90 gram geliyorlar. Benim nergisleri ektiğim toprak çok fakir,süzek-kumlu bir toprak.. Bilemiyorum;alüvyon veya mil topraklarda dahamı büyürler? Ama,o topraklar fazla su tuttukları için nergislerimi ovadaki yerlerime ekmeye cesaret edemiyorum. Ekim yaptığınız bir yerde eğer su geçirgenliği yoksa hastalık riski artar..Çürüme kaçınılmaz olabilir. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
) Kazanın ölçülerini aldım ,32x45 gibi.Soğanlı bitkiler ,alçak saksılara dikildiği zaman daha hoş duruyorlar ayrıca topraktan da tasarruf etmiş oluyoruz.Hangi ölçü de kaç soğan dikebileceğimi öğrenmek için sormuştum. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Alıntı:
)yapı marketlerde satılan lilyum soğanlarını her mevsimde alıp dikebilirmiyiz? hiç eksik olmasın istiyorum balkonumda..birde lilyum martagon soğanını bulamadım özellikle sizin temin ettiğiniz bir yer varmı? |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her mevsim derken dört mevsimi kastediyorsunuz, soğanlı bitkiler sonbaharda ve yazın ekilenler diye ikiye ayrılır, siz dört mevsim eksenizde onlar mevsimi gelmeden açmazlar. Sera ortamlarında daha erkence açtırılabilir. Ama bu dört mevsim gibi olmaz Her bitki mevsimide güzel Martagon bende de yok, ticari anlamda yetiştiriciliği de yapıldığını sanmıyorum ve ya ben bilmiyorum, evinde bahçesinde bir kaç tane olanlar belki vardır, olan arkadaşlardan rica edebilirsin. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn aybay., Bu her soğanlı bitkide geçerli değildir. Lale,sümbül, nergis için tamam ama Boğaz kökü yapan liliumlar için(Oriental ve asiatic türler) geçerli değildir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sonbahar da 4 Allium-2 pembe trompet soğanı dikmiştim .Bahar'a kadar gayet güzel gelişmişlerdi.Sonra ne oldu ise yapraklar yumuşayıp sararmaya başladılar ve biri hariç diğerlerinin yeşil aksanı kayboldu. Bu ara da toprağı eşeleyip baktığım da biri orta dan çürümüş ,diğerleri de iyice yumuşamıştı.Fotoğrafı ile paylaşmıştım ama mesajımı bulamadım. Gelelim beni hem şaşırtan hem de sevindiren bölüme ![]() Dün dayanamayıp üstlerin de ki toprağı kaldırdım.Yumuşayan soğanlar sertleşmiş ,allium'lar ise bir kaç parçaya ayrılmış ,ama parçalanma değil sarımsak gibi bembeyaz -pürüzsüz ( sanki ana soğan kaybolmuş bu arada da iri iri yavrulamış ).Hiç saçak yok.Hepsini saksılara aldım.Bu nasıl oldu bilmiyorum ama arkadaşların aklın da olsun ,bozulmuş diye atmasınlar diye paylaşmak istedim. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Haklısınız ,muscari gibi küçük soğanlarımı o tür saksılar da toplıyacağım.Sayeniz de çok şey öğreniyoruz.Teşekkürler. Bu arada lilium'larım füze gibi toprağı deldi geçti ) |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçtiğimiz kurban bayramında köye gittiğim'de, annemin yetiştirdiği bu kırmızı renkli zambağın (türünü bilmiyorum, annem zambak olduğunu söyledi) yumrusun'dan bir bölümü (yumurta büyüklüğün'de) kesip, evde'ki bahçeme dikmiştim. 12 gün önce çiçeği açmaya başlamıştı. Minik borazan gibi bir sürü çiçeği var ve çiçekler açılınca, böyle zambak şeklini almaya başladılar. Bildiğim kadarı ile zambaklar, ilkbahar'da bir süre açıyor, sonra'da bir daha'ki sezona kadar çiçek açmıyorlar (örneğin mor olanlar). Bu tür, bütün yaz ve sonbahar hep çiçekli kalıyor. Not: İlk fotoğraf, ilk çiçeği açtığı zamana ait. 2. sini bu sabah çektim. Düzenleyen ayazkentli : 16-02-2011 saat 17:21 Neden: Harf hatası. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahçedeki sebzelerle uyumlu olduklarını ve yararlı böcekleri çektiklerini öğrenince 6 tane liatris yumrusunu sebze bahçesinin başlangıç kısmına Mart sonunda diktim. Kolay çimlenerek gelişti. Çiçek hazırlıkları başladı. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
-
Giriş Tarihi: 07-07-2010
|
selamlar herkese arkadaşlarım bende de 3 lale, 2 nergis, 1 sümbül,1 zambak soğanı var. haziran ayında aldım. kilerde gazeteye sarılı olarak beklettim. artık soğanlarımı dikmek istiyorum.biraz sabırsız bir insanım eylüle çok az zaman kaldı. sizce dikmelimiyim?laleleri 20 cmlik saksıya dikmek istiyorum. sizce diğer soğanlarıda tek bir saksıya diksem nasıl olur? uygunmudur? birde laleler dışında kalan soğanların uç kısımlarını 1-2 cm dışarıda bırakmak gerekiyor galiba. yani yanlış okumadıysam. cevaplarınızı bekliyorum. sevgiler bol çiçekli günler... Düzenleyen rahna_mosa : 11-08-2010 saat 22:46 Neden: yanlış yazım |
|
|
|
|
|
#16 |
|
-
Giriş Tarihi: 07-07-2010
|
teşekkür ederim lilium. kilerin öyle aman aman bir havalandırma imkanı yok ancak akşamları serinde balkona çıkarabilirim saksıları. sevgiler... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-08-2010
|
bende bugün birsürü soğan aldım mısır çarşısından... Tam ekecekken aklıma geldi, bahçemin yarısı gölge, yarısı güneş. Güneş alan bir yeremi ekmeliyim gölge bir yeremi makaleleri okudum ama ya ben göremedim ya da yok. Bilgilendirirseniz soğanlarımı ekmek için sabırsızlanıyorum... |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-10-2011
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2010
|
Bende bugün ilk defa koçtaştan aldığım sümbülleri diktim karanlık ve serin olması bakımından bodruma koymayı düşünüyorum sizce uygunmu?tecrübeli arkadaşlaradan yardım bekliyorum,saygılar...Ayrıcada kardelen,çiğdem, nergis ve frezya soğanlarınıda yaklaşık 20 gün önce saksılara dikmiştim ,ben Malatya dayım bu çiçekleri balkonda yatiştirmayi düşünüyorum ,nasıl bir yol izlemeliyim?yardımcı olursanız minnettar olurum şimdiden şok teşekkür ederim... Düzenleyen turkishmojo : 11-10-2010 saat 15:58 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2010
|
karanlık yer derken ilk yaprakları çıktıktan sonra güneşe ve soğuk havaya ihtiyacı var o doğru malatyada balkonda olur ama karanlık ortamda fazla kalması havanın sıcak olması boylanmasına ve bozuk bir çiçek açmasına neden olabilir. onun için biraz erken olmuş senin şimdilerde olur soğanları çok derine dikmeden soğanların kök kısmı aşağıda kalacak üst tarafı da toprağın üstünde görünür görünmez arası olması lazım fazla sulamadan da az sulamadanda kaçınmalısın. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2010
|
Yazınızın son kısmı karışık olmuş ... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
merhabalar ben bir şey sormak istiyorum bende bu sene soğanlı çiçekler aldım yani soğanlarını alıp saksıya diktim ben gaziantep'te yaşıyorum burası genelde güneşli oluyor ve kışı hafif geçiyor soğanlı çiçeklerimi burada nasıl yetiştirmem gerek yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
amacımız yardımcı olmakmı? yardım almakmı? anlayamadım
iyi akşamlar öncelikle özür dilemek istiyorum. birazdan söyleyeceğim kelimelerde üslubum kaba olursa diye. bir soru soruyorum ve her seferinde cevap yok ve kaba bir yaklaşım var. öncelikle şunu belirteyim ilk mesajı okuyacak kadar iri gözlerim var. ben bir soru sordum onu cevaplasanız ne olurdu? soğanlı bitkilerle ilgili yine soğanlı bitkiler bölümünde soru sordum ama özür hata yapmışım. iyi ozaman başta her şeyi yazın insanlarda soru felen sormasın artı gazianteple ilgili ilk başta bir yazıda göremedim bu ne biçim bir yaklaşım insanlara yardımcı olmak ve yardım almak için buradayız bu şekilde insanların hevesini kırarsanız herkes gider buradan bir dahada kimse girmez şimdi diyeceksiniz girmessen girme çokta umurumuzda ama elbet benim gibi düşünen birileri vardır.. hoşçakalın |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim bildiğim beşyüz soğanlı bitki var, her birinin bakım ve iklim koşulları farklıdır, hangisini sordunuz, yoksa beşyüzünü de anlatayım mı. Sorularınızı daha net sorarsanız bilen arkadaşlar yardımcı olacaklardır, illada cevap alacağım vereceğim diye de bir mecburiyet yok. |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Not ayrıca sitenizden çok memnunum aradığım her türlü bilgiyi bulabiliyorum yardımcı olan çiçeklerini burada paylaşıp yayınlayan püf noktalarını paylaşan üyeler ve bu siteyi yapan kuruculara teşekkürlerimi iletiyorum..bende bu sene daha çok çiçeklerle iç içeyim bende bilgi paylaşımında bulunucam |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl ekip-diktiğim tüm soğanlı ve yumrulu bitkilerde %100 başarı sağladığım için (hepsi 4 değişik tür'dü ve hepsi oldu. Tohumlu çiçeklerde %25'te kaldım), bu yıl 1-2 çeşit daha ekmeye karar verdim. Bayram tatilinde köy'e gidip, hal-hatır faslını bitirdikten sonra ilk işim annemin bahçesinde yetişen, fotoğrafta'ki bu süsenlerden (mor zambak) bir kaçını kürek ile söküp almak oldu. Eve gelince hemen bahçenin ön tarafına ektim. Pazar günü ise (bayramın 5. günü), İzmir'e koçtaş'a gittim ve tabi'ki ilk işim, bahçe bölümüne dalmak oldu. Üzerinde -güz soğanı nergis- yazan, küçük sarı çiçekli nergisler ilgimi çekince (küçük soğanlı) 1 paket alıp, bir kısmını bu süsenlerin arasına, önüne ve iki saksıya paylaştırıp, ektim. Süsenlerin üst tarafında küçük Dahlia'lar var. Hemen onların yanında kırmızı Canna var. Şimdi, mor süsenler ile sarı nergisler'de ekibi tamamladı ve hep birlikte - L - şeklinde, bahçede'ki yerlerini almış oldular (yerde'ki betonun diğer tarafında) ayrıca 2 saksı'da, sümbül ve lale'ler var. Bu arada yarın Bim marketler'de ucuz fiyatlı, soğanlı bitki çeşitleri satışa sunulacak. Almak isteyenler unutmasın. Düzenleyen ayazkentli : 16-02-2011 saat 17:25 Neden: Düzenleme. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2008
|
Bu arada yarın Bim marketler'de ucuz fiyatlı, soğanlı bitki çeşitleri satışa sunulacak. Almak isteyenler unutmasın.[/QUOTE] Bütün Bimlerde mi ?? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
şimdi soğanlı bitki ekilir mi?
Merhaba dostlarım bugün her zaman olduğu gibi dükkanın önünden geçerken yine duramadım hemen içeri dalıp birkaç soğanlı bitki aldım fakat eve geldiğimde soğanlı bitkilerin sonbaharda ekileceğini görünce size danışmak istedim. Bu sıralarda ekilir mi ne dersiniz? 1.Nergis 2.Lale 3.Çiğdem 4.Anemon Balkonda saksıda yetiştirmeyi planlıyorum. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bitki, bitkiler |
|
|