tamamdır hemen başlayalım inşallah yarar sağlarım

öncelikle yaz ve kış soğanları olarak inceleyelim .lale sümbül nergis gibi türler soğuğa dayanıklı ve soğuk seven türlerdir . bu türlerde en önemli sorun benimde yaşadığım kışın çok yağış aldığından toprak drenajı ,kışın fazla yağmur birikmesinden soğanlarımız çürüyor malesef bu en büyük sorunlardan birtanesidir bunun için toprak iyi havalandırılmalı dikim zamanı gelmeden tabi sonra kum ve çaçıllarla geçirgenliği artıran içerikli malzemelerle toprak karıştırıla bilir. Gerekirse dikimden önce bir daha kazılıp ertesi gün dikin çok faydası olacaktır.
toprakta bıraktıklar gibi bir sorun ben şöyle söyleyeyim toprak çok güzel bir muhafaza sağlar ancak doğal bitkiyi doğal ortamında iken bizler bunu bir saksıda yapamayız o yüzden ben söküp saklamayı tercih ederim. Zamnında sökülen kurutulan ve gölge serin ve havadar bir oratamda dikimi bekleyen soğana hiç bir şey olmaz diyorum . zamanında sökülme yaprakları kuruduktan sonra ****** , dikimdedi soğuk demişsiniz soğuk bölgelerde erken dikim yapa bilirsiniz kökleri soğukta fazala gelişemez çünkü geç dikerseniz. ama zamanında dikilen soğan kök yapısını tamamlar ve artık soğuk ona zarar değil çiçek kalitesini etkileyen güzel bir faktör olur

yaz soğanlarındanda kısaca bahsedeyim bunların dikim zamanı daha uzun bir periyot ilk bahar başında çimlendirilip sıcak havalarda sığarı şaşırtıp kolayca yetişe bilir .bu yazlıklardada önemli husu bazıları kışı toprakta geçiremez sökülmesi gerekmektedir .kışlık soğanlar kalsada olur çürüme ve bir zararlı etkisi olmadığı takdirde buda sağlıklı bir yöntemdir