![]() |
|
![]() |
#1143 |
-
|
Doğru bir imlâ kadar metni oluşturan paragraf yapısının da doğru olarak kullanılması şarttır. Aksi takdirde ilk görüldüğünde yolu tıkamış koca bir taş görüntüsü veren, okuması ve takibi güçleşen, anlamı, kendi içinde kaybeden metinler ortaya çıkmaktadır. Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Ascii Kodları |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Moderatör
|
Daha da kolayı var sevgili selis; shıft'e basılı tutarken 3 rakamına bas, sonra parmağını shıft'ten çek, A harfine bas. (â) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2006
|
Alıntı:
Bu uzatma ve inceltme işaretinin kullanılmaması zaman zaman ciddi sorunlara neden oluyor. Mesela "kârınız" demek isterken "karınız" demiş olmak gibi. Bir başka örnek de "haya" ile "hâyâ"nın karıştırılması. "Millî" yazmalıyız ama "milli" yazıyoruz. İkisi arasındaki fark çok belirgin. Aslında burdan devam edecek olursak, Türkçemizin yazım klavuzunun da sorunlu olduğunu görüp tartışmak durumunda kalırız. Türkçe yazım klavuzu bu sorunlara değinmiyor. Bir dildeki yazım kurallarının sık sık değişmemesi gerekir. Konuşmada sesler, kelimelerin telaffuzu değişir. Ama yazımın hemen buna uyarak değişmemesi gerekir. Böylece giderek yazılış ve okunuş ayrışır. Oysa bizde büyük bir özensizlik sonucu, yazım kuralları, telaffuza uyarak değişiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Moderatör
|
Buna bir örnek de ben verebilir miyim? - Hala uyumadın mı? (Babanın kız kardeşi) - Hala (halâ) uyumadın mı) (henüz) Bu yüzdendir ki, (^) aksanı kullanmaya gayret ederim. ![]() Fırsat buldukça bunları yazalım mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Ağaçsever
|
Aslında "hâlâ" olması gerekir. Çünkü "hâlâ"daki ilk ^ uzatma, ikinci ^ ise inceltme işareti olmuş oluyor. Tabii bu uzatma ve inceltme konusuna girdik mi işin içinden çıkmak günümüzde çok zorlaşıyor. Çünkü artık bu tür inceliklere maalesef önem verilmiyor. Mesela demin "işaret" yazdım. Oysa "işâret" olması gerekir. Çünkü ordaki "a"yı uzatarak söylüyoruz. Ama bunu uygulamak çok zor. El yazısında da zor, bilgisayar yazısında da zor. Ama esas, artık yerleşik alışkanlıklara ters düşmesi nedeniyle de zor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
|
Türkçe ' nin güzel kullanıldığı bir site burası. Her hangi bir konuda , bilimsel verileri anlatan yazıları okumak , zevk ve keyif veriyor tadına doyulmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Alıntı:
Fakat nadiren de olsa gözüme ilişen yanlışlar yok değil. Mesela beni en çok rahatsız eden ''Ğ'' yerine ''Y'' yazılması Örnekse : Beğeniyorum yerine ( beyeniyorum) gibi yazılması. Bu arada bir de internet yazı dilinin anlamından bahsetmek isterim. Belki bir çok kişi duymamış olabilir. Net dilinde büyük harfle yazmak '' bağırmak, öfkelenmek anlamındadır '' Düzenleyen Manolya_ : 21-02-2012 saat 10:17 Neden: ilave |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-03-2012
|
bu konuda size hak veriyorum burası chat sahası değil oyuzden türkçemizi temiz kullanalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
|
bu forumda türkçe karakterler görünmüyormu yoksa bendemi bir hata var???? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Moderatör
|
Bu konuda size hak veriyorum. Burası chat sahası değil, o yüzden Türkçemizi temiz (doğru) kullanalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
agaclar.net
|
Nasıl bir Türkçe bu? Haber Türk’te sabah haberlerini sunan spiker Gülay İnci yanlışlarla dolu metin yüzünden isyan etti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
O kelimenin onun ağzından bir daha çıktığını duymadım..Kullanmadı bir daha.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Şimdi de eşime bu kelimeyi söylettim. O da "muğlak" dedi. Ben de öyle söylemeye alışmışdım. Ama bu dildeki değişime bir örnek. Dilde telaffuzda, söyleyişde zamanla değişim olur, bu doğaldır. Ama yazıda değişim bu kadar süratli olamaz, olmamalı. Ama Türkçemiz o kadar hızla ve sorumsuzca kaderine terkedildi ki, tanınmayacak hale geldi. Aslında hale gelmedi, hâle geldi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Ağaçkakan.. İnsan kendi öz dilinden ne kadar koparsa, ne kadar taklite, özentiye kaçarsa o kadar da komik telaffuz hatalarına düşebiliyor.. Siz ''anlaşılması güç, anlaşılmaz, karışık, çapraşık'' gibi tertemiz Türkçe karşılıkları varken ''muğlâk'' gibi dilimizin uyumlarına ters düşen bir garip kelimeyi söyleyeceğim diye ısrar ederseniz elbetteki gülünç durumlara düşebilirsiniz..Hele hele bazı insanlara ne kadar uğraşırsanız uğraşın bir kelimeyi doğru telaffuzuyla söyletemezsiniz.. Trakya insanına genelde Hasan dedirtemezsiniz..İlla ''Asan'' der..''h'' harfini olması gereken yerde kullanmaz, hiç olmaması gereken yerde kullanıp ayvaya ''hayva'' demeye kalkar: http://www.biriyilik.com/genel-kultu...ski-40453.html Ben buna benzer birşeyi çift katlı otobüslerdeki anons yapan hanımda görüyorum.. Kadıköy'e her gidişimde Alisamiyen stadına yaklaşırken stada bir türlü stad diyemiyor.. ''Bir sonraki durak Alisamiyen staaadı'' diyor..Gülümsemeden edemiyorum.. En güzeli, Türkçe karşılığı olan kelimeler yerine yabancı kelimeleri söylenişlerini bilmeden kullanmamak.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Kenan Işık'ın sunduğu Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasına katılan Siyaset Bilimi öğrencisi 'TBMM başka hangi adla anılır' sorusuna Yüce Divan cevabı verdi, sosyal medyanın diline düştü. Gözde Umay, verdiği yanlış cevap ile Kenan Işık'ın elinden kurtulsa da sosyal medyanın elinden kurtulamadı. Twitterda bu video izlenme ve yorum rekoru kırdı. Öte yanda Twitter'da günün en çok konuşulan isimlerinden biri olmayı başaran yarışmacı Gözde Umay Dalkalı, kendisi hakkındaki tüm bu mesajları retweet ettikten sonra bazılarına da yanıt verdi. İşte o yarışmacının mesajları: -tamm artık basın açıklamamı yapabılrmym hepnız sustugunuza gore =) 1.si sıkıcı hayatınıza buldunuz malzemeyi bu sizi artık 40 yıl idare eder -2.si hayatımda güldüğüm en komik geceydi ne isterseniz yazın hatta arkadaslarımla en yaratıcı olanları rt yapıoruuuuuzzz ![]() -3.su o okula girmeye gucunuz bilginiz ve paranız yetmeyince kuyruk acısı çekip böle komplekslere giriyosunuz yapmayın yazık.. 4.su bi insann bilgisi bi yarışmdaki bi soruyla ölculmz bana aptal sarısn dıyen kızlarn ne gotu yer o yarışmaya gırmeye ne de o suratları ![]() - evet haklısnz şehitlrmze kelle demedm meclisi gördüktn sonra bu şeklde tt olduysm cidden helal olsun bikere daha bana hatta az bile sölemşm Verdiği cevaplar milyonları şoke etti - Gazeteport.com Bir Üniversitesi öğrencisi, hem de siyaset bilimi öğrencisi TBMM'nin diğer adını bilemediği gibi, bir de kendisine yöneltilen eleştirileri twitter'den öylesine bozuk, anlamsız cümle ve kelimelerle yanıt veriyor ki... Çoğu gencimizin ne kadar yetersiz, özensiz, vasat durumda olduğunu kanıtlıyor.. Yazık..Tam bir rezalet.. Bu hanım kızımızın üniversiteden ayrılıp ilkokul ve ortaya yeniden gitmesi gerek.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Merhaba, benim Türkçeyi doğru kullanmaya çalışmaya başlamam , agaclar. net sayesinde oldu. Bahçe temizliği yaparken ilk yazdığım ve hatta uzun süre hatalı yazışmalarımı gördükçe yüzüm kızarıyor. Bunun için gerçekten yürekten teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Biraz ileri gideceğim umarım seni kızdırmam; ama sevgili jineop bunu size kabullendirene kadar da akla karayı seçtik yani. Neyse geç de olsa, güç de olsa netice olarak iyi oldu ya, bizler için sevindirici. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Ağaç Dostu
|
Benim için de bu siteyi vazgeçilmez yapan ikinci etken (ilki bitkiler ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Jineop, ben de senin gibi ilk günlerde bol bol yanlışlar yapmışım ![]() "çünkü" yerine "çünki", "acaba" yerine "aceba" yazmışım bir çok mesajımda, "Ve ya" "de" "da" ekleri ayırımı gibi ayrıntılara da hiç dikkat etmemişim. Sayın Yücel Özlem sağolsunlar beni özel mesajla uyarıp hatalarımı bildirdiğinde hem utandım, hem de sevinmiştim. Sonra yazdığım tüm mesajları bulup tek tek düzelttim. Yine de gözümden kaçmış olanlara rastlıyorum zaman zaman, hemen düzeltiyorum. Öğrenmek her yaşta güzeldir, hele söz konusu Türkçemiz ise, elzemdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Moderatör
|
Bu yanlışları hepimiz yaptık ilk zamanlarda sevgili Adalet Yağcı. Ben de yazılarımı blok halinde yazdığım için sayın malina'dan fırça yemiştim. Sonra da gördüm ki hakikaten blok halinde yazıldığında okunması-takibi çok zor oluyor. Dediğin gibi; doğruyu, güzeli bulmak bizler için de sevindirici olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Ağaç Dostu.
|
Benim de bir fırça yeme öyküm var Güler Hanım.. 30 yıl öncesinde bu öz Türkçe akımı bugünkünden çok daha fazla rağbet görüyordu..Biz de gençtik..Her fırsatta bunu uygulamayı marifet sanırdık.. Ama kazın ayağı öyle değilmiş.. Bir dilekçe yazmam gerekmişti bir resmi kurum müdürlüğüne.. Hani, dilekçelerin sonu '' Gereği için emir ve müsaadelerinize arz ederim'' diye bitirilir ya.. İşte ben öyle bitirmedim; ''Gereği için emir ve müsaadelerinize sunarım'' dedim.. Müdür fırlattı dilekçeyi önüme..Bastı fırçayı; ''böyle dilekçe mi yazılır, git değiştir'' diye.. Oysa ben sadece arz ederim kelimesini sunarım diye değiştirmiştim.. Ya, ''Gereği için buyruk ve izinlerinize sunarım'' falan diye biraz daha Türkçe yazsaydım, kimbilir Müdür'ün suratı nasıl kızarıp bozarırdı? ![]() İşte böyle.. Türk ülkesinde bazen zorla elin arapçasını kullanmak zorunda kalıyoruz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|