![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
mandalinci / İzmir'deki bahçemiz
I. BAHÇE Bahçenin bulunduğu şehir: İzmir / Seferihisar / Düzce Bahçenin büyüklüğü: 11.200 m2 Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Mandalina bahçesi. Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :Mandalina bahçesi idi, biraz bakımsız kalmış. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? İki yıl oldu. Eylül 2011 itibariyle uzaktan ilgilenme bitti. Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Bahçe hazırdı ama biz sondaj ve damlama sulama konusunda yardım aldık. Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Maalesef yok. Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : İzmir’de olmadığımız zamanlarda sulama, ilaçlama konularında yardım alıyoruz. Kişisel olarak uğraşıyoruz. Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Şimdilik yeni yaptırdığımız bir konteyner var. Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Belki ileride keçi yetiştirmeyi düşünüyoruz. Minik bir sera, konteynerın önüne çardak, daha fazla meyve ağacı vb. gibi. Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :Bol miktarda mandalina, 1 ayva, 2–3 tane çekirdeksiz nar, elma, söğüt, 2 ceviz vb. Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Şu anda yok. Ya da hepsi kendi içinde özel diyelim. Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Şu anda hayır. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Sondaj var ve su bol. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama kullanıyoruz. Toprak özellikleri.Verimli, geçirgen. Kompost yapıyor musunuz? : Hayır. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :İlk sene bakımsızlıktan karaballık denen bir böceklenme olayı yaşandı, bu da verimi çok azalttı. Uzaktan bakımın kötü sonucu. İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki konteyner yaptırdık ve bu bölgeden bahçe aldık. II. BAHÇE Bahçenin bulunduğu şehir : İzmir / Zeytinalanı Bahçenin büyüklüğü: Yaklaşık 400 m2 Güneş, rüzgâr, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9b Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :Bakımsız, ot bürümüş ve bol karıncalı. Şelalesi çalışmayan bir havuz ve birkaç ağaççık vardı. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 9 Eylül 2011 de taşındık. İlgilenmemiz de yeni başladı. Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Yapılmış tasarımın üzerinden hareket edip geliştirmeyi düşünüyoruz. Şimdilik yardım alınmadı. Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Maalesef yok. Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Kişisel. Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Şelaleli bir havuz, kazan dairesi olarak kullanılan bir kulübe. Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :Güzel bir çim alan yapmak, havuzu çalıştırmak, manolyaları açtırmak, limonların meyve verecek hale gelmesi, karıncalardan ve sümüklü böceklerden tamamen kurtulmak, ayrıkları yok etmek, iklime uygun çiçekler dikip, açtıklarını görmek. Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :2 adet manolya 2 adet mor çiçekli adını bilmediğim ağaççık 2 adet limon 1 adet kayısı 1 adet erkek dut 1 adet erik 1 adet erik olduğunu düşündüğüm ama meyvesini görmediğim ağaç 1 adet yukka 1 adet bordo renkli yukka 1 adet normal yasemin 1 adet değişik yapraklı iri çiçekli yasemin 2 büyük küme mazı? 3 adet büyük gül 7-8 adet küçük gül Bahçe duvarının dışında bizim diktiğimiz mor salkımlar Adını bilmediğim (meleklerin boruları çiçeğinin minyatürü olabilir?) kırmızı açan bitki Eskiden kalan güller Ayrıca yolun karşısına diktiğimiz Ankara’dan getirdiğimiz çamlar, leylaklar Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Bence hepsi özel. Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz. Daha değil. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Şebekeden gelen suyumuz var. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Şimdilik mevsim itibariyle su kullanmıyorum, daha sonra düşünülecek. Toprak özellikleri.Bahçenin bir kısmında geçirgen kolay kazılan toprak var, bir kısmı da daha ağır bir toprak. Kompost yapıyor musunuz? : Hayır. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Şimdilik yok gibi. İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Daha pek bir şey yapamadık, ama iyi ki İzmir’e gelmişim diyorum |
![]() |
![]() ![]() |
|
|