agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Biber (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890.htm)

Gazi Barış 22-03-2013 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturefan (Mesaj 1125487)
Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını kesip, diksem köklenir mi?

Domates olsa küçük taze sürgünler olabilir ama biber ve patlıcana şahsen hiç şans vermiyorum.

birnefestoprak 22-03-2013 21:09

Biber icin hayvanlar tarafindan sokulen fidelerime cok yaptigim birsey, mumkun. Bitkilerinizin gelisme seviyesini bilmiyorum ama ciceklendilerse cicekleri koparip genc surgunlerle (iyi drene olan bir toprak iyice sulanarak ve kaplar golgeye konularak) deneyebilirsiniz.

Alıntı:

Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını kesip, diksem köklenir mi?

naturefan 23-03-2013 18:44

Domates sürgünleri kökleniyor, biliyorum; ancak biber ve patlıcanı bilmiyorum. Bu sene deneyeceğim. Sonucunu bir ay sonra burada paylaşırım.

Boska 23-03-2013 22:14

Alıntı:

Üstteki (686) resimdeki biberleri kış öncesi bahçeden toprağı ile saksıya yerleştirip, içeri almıştım. Şimdi yeşermeye başladılar. Gündüz balkona çıkarıyorum. Biber ve patlıcanların uç kısımlarını budayıp, diksem köklenir mi?

Sayın naturefan,
Patlıcanı bilmiyorum ama biberi köklerine fazla zarar vermeden toprağa dikerseniz yeniden biber veriyor. Biber donmadığı takdirde iki yıl ürün veren bitkilerden.
Patlıcanı da bir yerde okuduğumu çok iyi hatırlıyorum. Ustalarımızdan biri, sert budamayla iki yıl ürün alınabileceğini yazmıştı. Budamanın nasıl yapılacağını da tarif ediyordu. Ama maalesef ne ustamızın adını ne de yazdığı siteyi hatırlıyamıyorum.
Bana kalırsa siz patlıcanı da dikin. Kaybedeceğiniz bir şey yok ama kazanılacak eşsiz bir deneyim olur.
Kolay gelsin, saygılar.

hanımeli 28-03-2013 13:52

şimdi biberlerin filizlerini şaşırtma vakti geldi,şaşırtma toprağına ne koymalıyız

ya da elimde iyi yanmış tavuk gübresi var biraz onu şaşırtma toprağına karıştırsam olurmu yoksa fideleri yakarmı

himone 29-03-2013 18:18

arkadaşlar kaç günde çimlenme başlıyor. 8 gün oldu ama pek bir şey yok. domatesler 8 günde baya iyi gelişti ama biberlerden hiç ses çıkmıyor...

h_dogan 29-03-2013 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 1129504)
arkadaşlar kaç günde çimlenme başlıyor. 8 gün oldu ama pek bir şey yok. domatesler 8 günde baya iyi gelişti ama biberlerden hiç ses çıkmıyor...

Biberler domateslere göre geç filizlenir sabırlı olun. ;)

h_dogan 29-03-2013 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1128710)
şimdi biberlerin filizlerini şaşırtma vakti geldi,şaşırtma toprağına ne koymalıyız

ya da elimde iyi yanmış tavuk gübresi var biraz onu şaşırtma toprağına karıştırsam olurmu yoksa fideleri yakarmı

Tavuk gübresi koymadan şaşırtın. Hiç tavuk gübresiyle denemedim ama topraksız çıkaracağınız için sorun olabilir diye düşünüyorum.

hanımeli 29-03-2013 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 1129504)

forum sayesinde bende bayağı bilgi sahibi oldum. biberler diğer sebzelere göre daha yüksek ısıyı seviyorlarmış,domates 15-18 derecede filizlenebilirken biber 22-24 derece ısı ihtayacı duyuyor,tohumlarınız kapalı balkonda ya da
kalorifer önünde olsun.ve ya bulundukları ortamın ısıssını bir şekilde arttırn
ama gece gündüz ısı farkı olmasın buna dikkat edin.

daha fazla bilgi almak için forumda arama kısmuna biber yazın.çıkan konuları okuyun.

hanımeli 29-03-2013 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1129553)
Tavuk gübresi koymadan şaşırtın. Hiç tavuk gübresiyle denemedim ama topraksız çıkaracağınız için sorun olabilir diye düşünüyorum.

sn h-doğan bugün şaşırtmalarımı yaptım şaşırtma toprağımı şunlarla hazırladım
elenmiş bahçe toprağı+ ithal torf+ pomza+ perlit+ organik toprak düzenleyici+ solucan gübresi+ iyi yanmış,resmen kokusu olmayan toprakla karışmış tavuk gübresi çok az ekledim (aslında koyun,keçi gübresi aradım ama bulamadım komşu bahçesinden geçen senelerden kalma tavuk toprağından verdi biraz).bakalım denedik umarım başarılı oluruzda fidelerimiz tutar bizi utandırmaz.

h_dogan 29-03-2013 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1129563)
sn h-doğan bugün şaşırtmalarımı yaptım şaşırtma toprağımı şunlarla hazırladım
elenmiş bahçe toprağı+ ithal torf+ pomza+ perlit+ organik toprak düzenleyici+ solucan gübresi+ iyi yanmış,resmen kokusu olmayan toprakla karışmış tavuk gübresi çok az ekledim (aslında koyun,keçi gübresi aradım ama bulamadım komşu bahçesinden geçen senelerden kalma tavuk toprağından verdi biraz).bakalım denedik umarım başarılı oluruzda fidelerimiz tutar bizi utandırmaz.

Amanın. :)
Ne yalan söyleyeyim ben sizin kadar özensem acaba nasıl olur benim bitkilerim bilmiyorum. Ben sadece bahçe toprağı ve benim yarım yamalak yaptığım komposttan bir kısım karıştırıp ekmiştim tohumlarımı.
Sizin karışım bence ekstra olmuş. Başka bir gübre vermeyin uzun bir süre. Tavuk gübreli toprağın geçen seneden olması iyi asitliği biraz gitmiştir, yakıcılığı olmaz en azından.
İyi olur merak etmeyin ama çok da özenmeyin en azından üzülmezsiniz ben öyle yapıyorum. Çok ilgilenip de olmayınca canım sıkılır benim. :rolleyes:

hanımeli 30-03-2013 14:02

kimin canı sıkılmaz ki ama çok hırs yaptım galiba,umarım sebzelerim ilgi budalası olmazlar.

zebra 30-03-2013 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1129908)
kimin canı sıkılmaz ki ama çok hırs yaptım galiba,umarım sebzelerim ilgi budalası olmazlar.

Olmazlar herhalde biz insanlar gibi, bu sene deneyip gorecegiz :D

h_dogan 30-03-2013 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1129908)

Benim çok ilgilendim bitkiler nedense ters tepiyor. Hiç ilgilenmediklerim fışkırıyor adeta onun için fazla ilgi yok. ;)

tk646 30-03-2013 20:27

Biberlerim bugün bahçede yerlerini aldı . Darısı biber vermelerine .

hanımeli 02-04-2013 18:34

evet malesef ilgi budalası olma yolundalar acele ve heyecandan bir kısmını şaşırttığım biberlerim malesef sizlere ömür,diğerlerine ellemiyorum hala torf içinde ve mutlular gerçek yaprak sayısı 4 e çıkınca şaşırtacağım. sanırım kökleri daha hassas.

sweet49 02-04-2013 21:53

merhaba arkadaslar ben çok tecrübesiz biri olarak ilk defa biber tohumları ektım şubatta 100 tane tohum attım 20 tane ancak filizlendı ama hep içerde kaldı çok ınceler daha ıkı yaprakları var bu gunde bır markette aldıgım tohumları serptım sansımı deneyecegım bu gun gittiğim bir yerde bbiberleri gördüm hem biberlerı ektıklerı saksıya naylon bır torba giydirildiğini gördüm ama onlar dısarda bırakıyorlar saksıyı daha cabuk çıkıyormus günes olunca üstünü açıyorlar aksam ustu kapatıyorlar

hanımeli 04-04-2013 12:38

açık çası biber tecrübem fazla değil.bende bu sene tohumdan deniyorum ama gelişimleri malesef yavaş.benim biberlerim 14 mart ta ektim hala gerçek yaprak çıkarmayanlar var.

ööyyle bekliyoruz bakalım nezaman büyücekte sebze vercek diye.

kursun 04-04-2013 13:28

Bunlar da benim biberlerim. 17 şubatta şaşırtma yaptım.
Sanki daha da büyümeleri gerekiyordu. Led ışık altında tuttum.
iyi havalarda da dışarı çıkardım.

http://img138.imageshack.us/img138/8346/img0061aa.jpg

h_dogan 04-04-2013 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1132713)
açık çası biber tecrübem fazla değil.bende bu sene tohumdan deniyorum ama gelişimleri malesef yavaş.benim biberlerim 14 mart ta ektim hala gerçek yaprak çıkarmayanlar var.

20 günde gerçek yaprak çıkarmaması normal biberlerin. Biber domates ve patlıcana göre daha geç çıkar.

h_dogan 04-04-2013 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursun (Mesaj 1132732)
Bunlar da benim biberlerim. 17 şubatta şaşırtma yaptım.
Sanki daha da büyümeleri gerekiyordu. Led ışık altında tuttum.
iyi havalarda da dışarı çıkardım.

http://img138.imageshack.us/img138/8346/img0061aa.jpg

Optimum koşulları sağlamazsanız soğuk havalarda yavaş büyümesi normal.

h_dogan 04-04-2013 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sweet49 (Mesaj 1131801)
merhaba arkadaslar ben çok tecrübesiz biri olarak ilk defa biber tohumları ektım şubatta 100 tane tohum attım 20 tane ancak filizlendı ama hep içerde kaldı çok ınceler daha ıkı yaprakları var bu gunde bır markette aldıgım tohumları serptım sansımı deneyecegım bu gun gittiğim bir yerde bbiberleri gördüm hem biberlerı ektıklerı saksıya naylon bır torba giydirildiğini gördüm ama onlar dısarda bırakıyorlar saksıyı daha cabuk çıkıyormus günes olunca üstünü açıyorlar aksam ustu kapatıyorlar

Yetersiz ışıklanma ve biraz fazla sulamadan dolayı zayıf kalmış ve de tohumlarınız çürümüş olabilir. Fazla sulamayın ve yeterince ışık almasını sağlayın.

zebra 04-04-2013 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1132713)

Sizinkiler yine iyi, cimlenmisler. Benimkilerin cimlenme orani yuzde 10 bile degil. Domates, cicekler, altincilek hepsi 1 haftaya kalmadan cimlendi, biberler cok nazli cikti. Seneye artik aspirinle sasirtacam :D, neye ugradiklarini anlayamacaklar :)

nkutsay 04-04-2013 14:00

ben bugun attim biberleri yenilerini ektim. domatesler sasirdi biberler gercek yaprak bile cikarmadi. ilk yapraklar da inceldi. kotu kaplara ekmistim.

umarim bu yenileri basarili olur.

Safranlı 04-04-2013 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zebra (Mesaj 1132747)
Sizinkiler yine iyi, cimlenmisler. Benimkilerin cimlenme orani yuzde 10 bile degil. Domates, cicekler, altincilek hepsi 1 haftaya kalmadan cimlendi, biberler cok nazli cikti. Seneye artik aspirinle sasirtacam :D, neye ugradiklarini anlayamacaklar :)

toprak ve doga aşkı insana en çok ta sabrı ögretir
sabırlı ve dingin olmak
her şevin vaktinin ve şartlarının olgunlaşmasını beklemek gerekiyor
vakti gelince vazifesini fazlasıyla yapacaktır

zebra 04-04-2013 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1132756)
toprak ve doga aşkı insana en çok ta sabrı ögretir
sabırlı ve dingin olmak
her şevin vaktinin ve şartlarının olgunlaşmasını beklemek gerekiyor
vakti gelince vazifesini fazlasıyla yapacaktır

Dogru soyluyorsunuz ama bence bu sabirla alakali degil gibime geliyor. Cogu kisiye gore daha fazla sabirliyimdir ama 23 subatta ektigim biber tohumlari cimlenmedi. Ortam domateslerle ayni ortam, tohumlar eski degil. Toprak desem, cimlenmeye ozel aldigim toprak. Artik seneye dolmalik biber hayalim :D

Safranlı 04-04-2013 15:18

Tamda bu günlerde çıkacaktır
ortalama 45 günde çıkar
merak etmeyiniz
en nazlısı her zaman biberdir
benimkilerde aynı gün ekildi ve yan yana
domatesler asıl yapraklarını verdi
biberler
hala mahsende saklanıyorlar
ucunu gördük göreceğiz
beklemedeyiz....

sweet49 04-04-2013 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1132743)
Yetersiz ışıklanma ve biraz fazla sulamadan dolayı zayıf kalmış ve de tohumlarınız çürümüş olabilir. Fazla sulamayın ve yeterince ışık almasını sağlayın.

cevabınız için teşekkur ederım. ışık alımı ıyı diye düsünüyorum ama sulamayı fazla yapmıs olabılırım gün aşırı yopragı nemlendırdım bugunde kırılmaya basladılar heralde beceremeyecegim.

attar 05-04-2013 09:28

1 Eklenti(ler)
biber ekim tarihi 1 mart
çimlenme tarihi 13 mart
şaşırtma tarihi 3 nisan

Eklenti 385728

s-bilge 05-04-2013 09:56

biber yüksek sıcaklık istiyor çimlenmek için. geçen sene direk bahçeye çıkardığım saksılara ekmiştim. firesiz çimlendi. bu sene 19 derecede içerde kapalı ortamda bir haftadır ses seda yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025