![]() |
|
![]() |
#961 |
Ağaç Dostu
|
Bu değişik sebzeler, Çağatay Bey'in "Tohum Bohçası"ndan çıkanlar. Sayıca azlar ama çeşit bol oldu diyebiliriz. Bu sene yapmak istediğim buydu. Seneye daha çok Domates türleri yetiştirmeyi düşünüyorum. (Her sene değiştirmeyi seviyorum.. ) Fotoğraf çekmek te bitkiler ve hayvanlardan sonraki sevdiğim bir uğraş ama çok ta üstüne düştüğümü söyleyemeyeceğim, çok ayrıntısına girince sıkılıyorum. Artık Makinalar o kadar güzel çekiyorlar ki bize sadece düğmeye basmak kalıyor. Beğenilerinize teşekkür ederim. Tekin Bey'le yakınız. Tekin Bey'i de getirin gelirken. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Limon, İkinci resimdeki biber jalapeno'ya benziyor. Acı ise sanırım odur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Ağaç Dostu
|
Evet acı, sadece 2 kök var fideleri hediye gelmişti. Adını bilmiyordum, teşekkür ederim. Bir de aynı küçük bir çarliston biber görünümünde olan bir tür var. (fotoğrafını eklerim) O şu anda bahçedeki en acı biber. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#964 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2009
|
ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2009
|
[QUOTE=agah44;477209]ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz eğer yardım ederseniz onları nasıl bir yerlere dikmem gerektiğini öğrene bilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#966 |
Ağaç Dostu
|
Agah44, Sorunuzu şurada sorarsanız sanırım daha çabuk cevap alabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...290#post477290 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#967 |
Ağaç Dostu.
|
sevgili limon.. elinize sağlık güzel bakımlı sebzeleriniz.Yanlız dikenli domates dediğiniz dikenli çeri diye geçiyor.Geçen sene ektiğimde bir metre boyunda ve küçük ceri tipinde çok çekirdekli güzel bir tadı var.Aman dikkenlerine dikkat edin.Birde Tomatillo Verdeler domates türününe bana ilginç geldiği için yetiştirdim. İnanın hiç tavsiye etmem.tadı hiçte güzel değil. Hatta ilginç bir şey anlatmak isterim Geçen yaz Gaziantep'e giderken Araban ilçesinde mola verdik. Gözüme yol kenarında yabani olarak yetişmiş Tomatillo Verdeler domateslerine takıldı. merakla toplamaya başladım.Annem "ne yapıyorsun onlar yenmez ona yöresel olarak Afınıza sığınarak eşek domatesi diyince birdaha yüzüne bakmadım. Agaclar.net'e üye olduktan sonra birçok şeyin işmini öğrendim ve hala öğrenmeye çalışıyorum. Umarım kullandığım açıklama sizi rahatsız etmemiştir.saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Ağaç Dostu
|
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Verde lerin tadının berbat olduğunu paylaşmıştı arkadaşlar, acı biber, soğan ekleyerek yapılan sosu güzel oluyormuş rivayete göre. Biraz büyüdüklerinde deneyip söyleyeceğim tadını ![]() Dikenli Domatesler son günlerde birden boy atıp sebze vermeye başladılar. Desenize bizim Eşek Domatesi" olmuş "Tomatillo Verde". Ben de adını pek havalı buluyordum ![]() Benim sorunum yemeklik kabaklarımla. 2 yıl önceye kadar her gün toplayıp yemekten bıktığımız kabaklar geçen sene de bu sene de hiç keyifli değiller. Aslında bu sene bitki çok fazla kabak veriyor ancak kabaklar büyümeye başlayınca dökülüyorlar, sağlıklı gibi olanları da kaplumbağalar hallediyor. Topraktaki vitamin-mineral mi bitmiştir? Çünkü yaz kış gübre ilavesiyle aynı yere ekmek durumdayım sebzelerimi. Bu yaz 4. yıl. Verim iyice azaldığından dinlendirmek mi gerek diye düşünmeye başladım. Yazlık sebzeleri sökünce, elimdeki 10-15 çuval yanmış koyun gübresini toprakla karıştırıp, kışın hiç bir şey ekmeyeyim diyorum. (eksem de roka, ıspanak vs.. ufak bir kenara dikerim) Ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Ağaç Dostu.
|
sevgili limon.. ******* roka,ıspanak,kara lahana,havuç,hatta yeşil soğan,turp ve lahana.bunları özellikle tavsiye ederim.çok güzel olur.Kışın yeşil soğan,bol limon sıkılmış,acı pul biberli ve çok az elma sirkesi ve zeytin yağlı turp ve yanında soslu siyah zeytin fırından yeni çıkmış sıcak pide birde sıcak bir çay tadına doyum olmaz. saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#970 |
Ağaç Dostu
|
Bahtiyar Bey, Soğan, Turp, Lahana her kış azar azar ekiyorum ama bu kış toprağı dinlendirsem mi diyorum. Bu arada "Tomatillo Verde" tadının çok kötü olduğunu yazılınca korkup tadına bakmıyordum. Bugüm cesaretimi toplayıp, nihayet tadına baktım. ![]() Sebze Bahçemdeki en gelişmiş çerinin yapraklarını pörsümüş görünce, üzerindeki yarm kg dan fazla yeşil çerinin güzelliklerini görünce atmaya kıyamadım. Yeşil Domatesten turşu olur da yeşil çeriden olmaz mı? Deneyip göreceğim. Güzel olacağından eminim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#971 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Limon yeşil gübre deneyin derim ve bolca acı bakla ekin. Baklalar çiçeklenmeden kökleyip olduğu gibi gömüyorsunuz, toprağın kaybettiği bazı elementleri, azotu yerine koymuş oluyorsunuz. Acı bakla da toprağa azot aktarıyor. Daha bilimsel bir şeyler ;aşağıda. Yeşil gübreler: Bitkilerin olağan şekilde hasadı yapılmayarak tümü ile toprağa karışmasıyla yapılan gübrelere "yeşil gübre" denir. Yeşil gübreler; toprağa ekilecek yeni ürünün faydalanabileceği azot ile diğer besin maddeleri yönünden katkıda bulunurlar, mineralleri hareketlendirerek, organik madde ve azot meydana getirerek toprağın verimlilik gücünü artırırlar, toprağı erozyondan korurlar, toprağın fiziksel şartlarını düzelterek bitkilerin besinlerden daha fazla yararlanmalarını sağlarlar, yıkanmayı önleyerek besin maddelerinin birikmesini kolaylaştırırlar ve toprak tavını koruyarak bakteri faaliyetini artırırlar. Yeşil gübre olarak kullanılacak bitkiler, kısa sürede çabuk gelişen, bol sap ve yaprak veren, kökleri oldukça derine giden, tohumu ucuz, tarımı kolay ve az giderli ürünlerden seçilir. Bu gibi bitkiler, kendilerinden sonra ekilecek ürünlerin veriminde yüzde 100 artış sağlayabilirler. Özellikle baklagiller, köklerindeki nodoziteler (baklagillerle ortak yaşama ilişkisi kuran özel bakteriler) yardımıyla havanın azotunu hapsederek, bitkiye istenen azotlu besinleri sağlarlar. Baklagiller dışında yeşil gübre olarak kullanılan bitkiler de vardır. Ancak bunlar, toprağa havanın azotunu verme özelliğine sahip değildir. En çok kullanılan yeşil gübre bitkileri; baklagillerden tırfıl (kırmızı, crimson), yonca, hayvan börülcesi, yer fıstığı, soya fasulyesi, kışlık bezelye, bakla, lüpen (acı bakla), Japon tırfılı (lespedeza); baklagil olmayanlardan ise yulaf, çavdar, sudan otu, ak darı ve mısırdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-01-2007
|
Evet arkadaşlar bende bahçemdeki özel olarak ilgilendiğim çarliston biberlerimle ilgileniyorum, biberler hakkında geniş bilgi ve birikimi olan arkadaşlara bazı sorunlarımı yazmak istiyorum cevabınızı bekliyorum yazmak için herkese simdiden selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#973 |
Ağaçsever
|
biberlerimden bir görüntü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Ağaç Dostu
|
Hoşgeldiniz, sayfanın en üstünde şu yazıları göreceksiniz; Üyelik Sayfam Galeri Forum Yardım Üye Listesi Etkinlik Takvimi Aktif Konular Arama Hızlı Ulaşım Çıkış Buradaki "arama" motorunu kullanarak onlarca çeşit bibere ulaşabilirsiniz. Eliniz değmişken "forum kullanma kılavuzu"na da göz atarsanız siteyi daha rahat kullanırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
|
Ortancalarimin altina saklandigi icin farketmemisim kabak da büyüdükce büyümüs. Ama tadi cok aciydi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Ağaç Dostu
|
Kompost cukurunda büyüyen kabaklar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Ağaç Dostu
|
Berduray, çok sağol, bakla her sene ekiyorum ama bu sene bahçenin tümüne ekip, çiçekteyken söküp toprakla karıştırayım. (bahçenin tümü diyorum ya sanırsın 10 dönüm ![]() Bu sene Domateslerimin bile eski keyifleri yok. Çiçeksever, kompost çukuru dedin ya aklımda ne şimşekler çaktırdın ![]() 2 sene önce kabak çiçeklerinden dolma yaptığımda bir kaç çiçek çok acı çıkmıştı. (biber acısı gibi değil yanlış anlaşılmasın, salatalık acısı, buruk acı) Selahattin Bey' e soruğumda daha önce hiç duymadığını ama Salatalıkta bitki strese girince veya yaprakları ezilince acılaşabileceğini söylemişti. Bu turuncu kabaklar tatlı kabağı mı? Sadocan, sanırım siz daha kapsamlı bilgi almak istiyorsunuz. Şuradakiler işinize yarayabilir. http://www.agaclar.net/forum/search....archid=1297671 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
Ağaçsever
|
Sayın Limon bilgi ve alakanız için teşekür, bu sitede yeniyim kusura bakmayın neyi nerde nasıl arayıp bulacağımı bilemediğim için yardım istemiştim sağolun, ben bu sitenin akşamcısıyım gündüzleri işim dolayısı ile ilgilenemiyorum ancak akşamları mesai sonu açıp bakıyorum ayrıca bilgi beyinde değil paylaşıldıkça güzeldir, tüm site üyelerine selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Ağaç Dostu.
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#982 |
Ağaç Dostu
|
k0900, elinize sağlık, afiyet şeker olsun ![]() Ben de dün ilk Patlıcanı (üzerinde çok ama sadece 1 tanesi büyümüştü) koparıp, tek patlıcanla, acı biberli, zeytinyağlı yemeğini yaptım. Önceki yıl yetiştirdiklerim, küçük, acı ve çok çekirdekli olunca bana patlıcan yetiştirmenin zor olduğunu, sulamasının çok önemli olduğunu o yüzden güzel olmadığını söylemişlerdi. Bunu buradaki çiftçi arkadaşla paylaşınca, aksine yetiştirmenin çok kolay olduğunu, sadece diktiğim fidenin cinsinden kaynaklanmış olduğunu söyleyip, kendi fidelerinden 5 adet ısrarla vermişti. 5 adet fidenin bana haftada 1 kg dan fazla ürün vereceğini, hiç acı ve çekirdekli olmayacağını söyledi. Henüz haftada 1 kg alamadım ama yeni olmaya başlıyorlar. Dediği gibi hiç çekirdeği yok ve acı değil, çok güzelmiş cinsi. Haftada 2 kere sulama yapıyorum sebze bahçemde. Her sene dikeceğim sebzelerden oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, Sn. Limon, Sn.mtuncer54, tohum ve fidenin önemini bende geçen senelerde hiç patlıcan almadığımız yıllardan sonra öğrendim. Patlıcan fidelerini Antalya Fidesten temin ettim, 10 fideden haftada 3 kilo civarında çekirdeksiz patlıcan alıyoruz ![]() Önümüzdeki yıl bostan patlicanda deniyecem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
http://www.antalyafide.com/tr/anasayfa.php |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |