![]() |
|
![]() |
#1021 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sarımsı damarları ben göremedim, tekrar, tekrar baktım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Ağaç Dostu
|
Geç kaldım, domateslerin tadına bakamayacağım diye korkuyordum. Ağustos sonunda yeni pembeleşmeye başlamışlardı, neyse bugün topladım. Adalet hanım sayesinde yayla domatesini denedim. Çok lezzetli, çok iri,kalın kabuklu, hafif ekşi (pembe domatesin ekşisi gibi). Geçen sene pazarda bulduğum pembe domateslerin tohumlarından da bir kaç kök denedim ama şimdilik gerçekten pembe, toplayamadım. Biber tohumlarım komşumdan, şimdilik acı çıkan yok. Domateslerin cinsinden mi bilmiyorum, belki de son hafta çok yağış olduğundandır, son günlerde çatladılar. Bugün gelecek yağış öncesinde de kızaranları topladım. Bu gidişle yeşil domates yemekleri tarifleri araştıracak ya da uyduracağım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1023 |
Ağaç Dostu
|
Çatlama yağmurdan yani fazla sudan kaynaklanıyor Kiraz. Kalın kabuklu Domatesi sevmiyorum, pazar için dayanıklılık açısından uygun olabilir ama ev bahçesinde dayanmasına gerek yok. Seneye çok pembe dikeceğim. Onun kadar ince kabuklusu (kabuk ta denmez zar diyelim) ve lezzetlisine raslamadım şimdilik. Çerilerimin de cinsi çok güzel, onlar da çok ince kabuklu, yoğun aromalı ve şekerli. Yaz ortalarında pazardan aldığım kızılcık benzeri ama daha büyüğü çeri cinsinin de bir kaç çekirdeğini ekmiştim. 2 kök yaşatabildim. Şu an çiçekteler, çok merak ediyorum nasıl olacaklar. Romantik'e ısmarladığım bir kaç Domates çeşidiyle beraber, Meyvelitepe'nin tarhlarından da hazırlarsam, seneye çeşit çeşit Domates yetiştireceğim. Havaların şimdi böyle olduğuna bakma, haftaya günlük güneşlik olur, bizim Domatesler de kızarır daha. Diyorum ya az olsun bizim olsun... ![]() Ispanak, Roka tohumları ekecekler yağmurları kaçırmasınlar, 2-3 günde sulamalarına gerek kalmadan yeşerir tohumlar. Ben bu kışı bahara hazırlıkla geçireceğimden kışlık tohum ekmeyeceğim. Sadece geçen kıştan kalma 2 kök Brokoli (sanıyorum, lahana da olabilirler) var kış sebzesi olarak. Bu arada sebzelerini topladıktan sonra toprak seviyesinden kestiğim Enginarlarım, dipten yeniden sürgün vermeye başladılar. Bahçesinde müsait yeri olanlara şiddetle Enginar dikmelerini tavsiye ederim. Hem çok yıllık, hem yer yıl verdiği sürgünleri kesip dikerek sayısını artırıyorsunuz, hem yaprağı hem sebzesi çok faydalı. Kuru günlerde bol su dışında hiç bir isteği olmaz sizden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Ağaç Dostu
|
Limon haklısın, domateste ince kabuk tercih edilir ama o kadar lezzetli ki, kabuğunu es geçiyorum. Pembe domateslerim henüz olmadı (toplam iki kök) ama kardeşime verdiğim tohumlardan olanların tadına bir ay önce bakmıştım, çok güzeldi. Aroma olarak birbirlerine çok yakınlar ama yayla domatesinde ekşilik hissediliyor. Yayla domatesi pembe domatese göre çok fazla miktarda verdi, kalın gövde ve sırıklara rağmen ağırlıktan kırılanlar oldu. Keşke yerim çok olsa, çeşit de çok olsun istiyorum. Bir de Gürcistan'dan gelen tohumlardan iki kök var, çeri diye ektim ama büyük yumurta biçiminde büyüyorlar, tadını hiç bilmiyorum, henüz pembesi bile yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1025 |
Moderatör
|
Ben de pembe domatesleri kahvaltıda yemeye bayılıyorum. Hele çoban salatası da ne güzel oluyor sulu sulu. Al kaşığı eline dayan gitsin. Bu sene bahçeden çok topladık, halâ da topluyoruz. Ahh bir de biraz daha dayanıklı olsalar. Bir de Topkapı denen bir cins var, o da çok güzel. Yeşilliği aynen eski domatesler gibi kokuyor. Koklayarak özlem gideriyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2009
|
Merhaba ben yeni üye oldum ama daha önceden bu siteyi takip ediyordum.bu siteden çok faydalandım.Ama daha öğreneceğim çok şey var.İnşallah bundan sonra bilgi paşlaşımımız devam eder. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2009
|
Sevgili limon verdiyiniz bilgiler çok yararlı oluyor çoook teşekkürler iyiki varsınız.nacizane bi sorum olacak ben bu sene bi şeyler ekmeye yeni başladım tabbi sizinle karşılaştıktan sonra da bırakmam mümkün diil. sorum şu ki marul ıspanak karnabahar tohumlarını ekerken birden fazla yani 10 adet falan ekmişim acemilik.. bunları nasıl ayırıcam yaklaşık bir buçuk ay oldu ekeli şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1032 |
Ağaç Dostu
|
Sakagun, ellerinize sağlık, çok güzeller. İri dişli olanlar da Cin Mısır mı? hekimc, Marul ve Karnıbahar fideleri ayıracak büyüklüğe geldiyse, nihai yerlerine geçirebilirsiniz. Ispanak onlar gibi olmuyor, direkt yetiştirileceği yere ekiliyor. Ancak çok sıklarsa, toprağı iyice ıslatıp, suya doyurup, sıkışık olanları dikkatlice çekip, başka yere geçirebilirsiniz. Yenilecek büyüklüktelerse tüketebilirsiniz ama küçüklerse yazdığım gibi yeniden dikebilirsiniz. Hepsi kurtulmasa da arada toparlananlar olacaktır. Burada havalar epeyce serinledi ama sizin orada şayet sıcaksa, öğlen güneşinde değil de serin saatlerde bu şaşırtma işlerini yaparsanız fidelerin bayılmasını engellersiniz. Ayrıca sıcak havalarda fideler bayımasın diye, söküp yerine geçireceğim fideleri önce su dolu kaba kesme çiçek gibi yerleştirip, 3-4 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Ağaçsever
|
ilginize teşekkür ederim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 |
Ağaçsever
|
sevgili limon bu sene 150 köke yakın çilek ektim. okudugum kadarıyla çilek ler topraga deydiyi zaman çürüüme yapıyormuş bunu önlemek için kiloluk geniş pamuk koymayı düşüyorum hem su çileklere ulaşacak hemde çıkarsa eyer çilekler toprağa deymeyecek ne dersiniz olurmu. **** deneyen arkadaşlar varmı. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1036 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-04-2009
|
bahçemde sonbahar. bunlarda son kalanlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Ağaç Dostu
|
Osman Bey, elinize sağlık. Benim bahçemde de çokça çeri domates var halen. Ama yarısı çatlıyor toplayamadan. Havalar tam soğumadan, tohumunu yaz ortasında ektiğim, üzerinde 2 büyük salkım domates olan, kızılcığa benzeyen (çeriden biraz daha irice) domateslerimin kızarmasını merakla bekliyorum. Tadına bakmaktan çok, tohumunu gelecek seneye almak için. Seneye ekeceğim Domates tohumlarım hazırlandı. Sn. Romantikten gelen türlerle de çeşitlilik artacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1039 |
Moderatör
|
Sayfaya uzun zamandır yazan yok halbuki en sık yazılan sayfalardan biriydi ben yazim de yeniden start verelim bari ![]() Bu arada renkli mısırlar doğal GDO değil. Tozlanmayla da renk değiştiriyorlar, bende de vardı birkaç sene önce ama beni pek sarmadı o yüzden tohumlarını çıkartmamıştım. Süs için iyi tüketiliyor mu bilmem. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1040 |
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1041 |
Ağaç Dostu
|
Mart ayında sebze bahçemi yeniden düzenleyeceğim. O zaman bol bol yazmaya başlarım yeniden. ![]() Çeşit çeşit domates tohumları almıştım Sn.Romantik'ten. Dünden beri düşünüyorum erken hasat için acaba evin içinde tohumları saksılara eksem mi diye. Geçen yıl oldukça geç kalmıştım, bu yıl erken erken toplamak istiyorum domatesleri, biberleri. Sanırım, ben bahçeyi düzenleyene kadar onlar fide olur, havalar da ısınır. Kış miskinliğini yavaş yavaş üzerimden atma zamanı geldi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
sub-arctic deneyin. En erkenci odur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da benim ekmeyi planladıklarım viyolleri aldım tohumların siparişi de verildi... -Kırım domatesi -Beyaz domates -Mor domates -Ananas domates -Sarı armut domates -Kırmızı cherry domates -Riesentrube domates -Beyaz patlıcan -Uzun yeşil patlıcan -Tam cinsini bilmediğim yıllardır ektiğimiz patlıcanlar -Sarı patlıcan -Limon salatalık -Uzun fasülye -Süs biberi -Çan biberi -Çin biberi(beş renkli) -Renkli mısır -Minyatür mavi mısır -Rezene (bilmiyorum sebze bölümüne giriyor mu?) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1044 |
Ağaç Dostu
|
Sayın MeyveliTepe, tavsiyenize uyarak sitede yaptığım araştırmada Sayın Douglas Fir'in 60 Tür Domates Tohumu arasında bir adet subarctic tür buldum. Kendisiyle temas kurdum, Ankara'da olduğu için kendisini ziyaret ederek ihtiyacım kadar tohum temin ettim. Bu sene bahçede sebze kısmına domates, maydanoz, roka, şampiyon balkabağı ekeceğim. Halihazırda kenarda sarmısak ve nane var. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1046 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
|
Ben de annemle mücadele ediyorum. Sormayın bir hevesliyim ki tohum ekimi yapmak için, ben ekelim artık tohumları desem de annem şimdi ekeceksin çimlenecek güneş yok, hava soğuk, yeşil-yeşil uzayıp duracaklar fidecikler. Biraz bekle onlar 3 günde çimlenir ve hızlı büyür diyor demesine ama ben gizliden gizliye ekip duruyorum evde minik saksılara ( bu arada cam kenarlarını minik sinek bastı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1048 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
|
Sayın aer, Marmara bölgesi için tohum ekimzamanları. Biber için; 25-30 Mart Domates için; 1-5 Nisan Hıyar için ise; 5-10 Nisan’dır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1049 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2009
|
Alıntı:
Yalnız bu beyaz patlıcanın tohumunu nereden bulabiliriz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1050 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-06-2007
|
Benim bildiğim ekilen tohumların (biber ve domates) bahçeye alınacak büyüklüğe gelmeleri 6 hafta kadar sürüyor. 3 senedir domates yetiştiriyorum ve her yıl şubat sonu, en geç mart başı tohumlar cam kenarında ekilmiş oluyor. Şu sıralar ekilen tohumların çimlendikten sonra boya gitmeleri ve çelimsiz olmaları gibi bir kaygınız olmamalı. Fidenin boya gidip çelimsiz olmasının sebebi yetersiz ışık ve bol su verilmesidir. Çimlenen tohumlara su verirken mümkün olduğunca cimri davranın. Onların suya değil neme ihtiyacı olduğunu unutmayın. Düzenleyen Birol Ketenci : 06-03-2010 saat 19:29 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|