![]() |
|
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
|
katıklı dolma
bir bitlis yemeği olan katıklı dolma. https://www.google.com.tr/search?q=k...sm=93&ie=UTF-8 bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum: 1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar. 2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti. 3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu. 4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil. 5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü. 1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu. son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
|
kadhi soslu kabak
Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum. 5 adet kabak 1/4 litre yoğurt su 70 gr. nohut unu 1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı tane hardal 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil 1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber 1/4 tatlı kaşığı toz kimyon 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal 1 çorba kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı şeker tuz kabaklar: Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin. sos: Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz. Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz. Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim. Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz. Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz. Afiyet olsun Düzenleyen fenike : 23-08-2014 saat 18:20 Neden: cümle düşüklüğü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
|
kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim. Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda. bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları saymakla bitmiyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Moderatör
|
Kabakları püre haline getirdikten sonra mutlaka iyice süzün hiç su kalmayacak, ben süzgeçe alıp süzme yoğurt yapar gibi iyice süzüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Moderatör
|
Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız. Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim. Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım. Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar. Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm. Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir. Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz. (bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir) Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur. Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır. Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir. Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur. soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2017
Şehir: izmir
Mesajlar: 502
|
Hem sağlıklı, hem lezzetli. Daha ne olsun? Ellerinize sağlık Güler hanım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Moderatör
|
Sanmayın ki her gün toplanan kabaklardan yemek yapıyorum bazen de kendime oyuncaklar... Bu kabak yapraklarının altında kalmış Oğuz da görmemiş, bu gün getirdi ki kocaman olmuş ben de kendime gül yaptım. Salatalarımı süslerim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 732
|
Alıntı:
Soğan, kıyma yağla kızardı. Etin yağı var. Birde dışından yağlama var. O kadar yağ fazla değil mi ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2019
Şehir: muğla
Mesajlar: 43
|
Sevgili Güler hanım kabak gülünüz çok hoş olmuş .Bende domates kabukları ve havuçtan yaparım gülü salata ve yemek süslemekte kullanırım. Kabak dolmasını tırtıklayıp içini boşalttıktan hafifçe yağda çeviririm sanki daha lezzetli gibi oluyor.dolmam pişince üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı döküp dereotuyla süslerim nefis olur,eşim ve çoçuklarım çok severler,bende annemden böyle öğrenmiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Moderatör
|
12 adet kabak için kullandığım yağ toplam 100 -110 gr. fazla olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2019
Şehir: muğla
Mesajlar: 43
|
Sevgili Güler hanım,bugün öğle yemeğine kabak dolması yemeği pişirdim.İç harcını sizin yöntemle hazırladım piştikten sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli yağ gezdirip dereotu ile süsledim bu yöntemle kabak dolması daha lezzetli oldu denemek isteyenler tereddüt etmeden deneyebilir bende sayenizde değişik kabak dolması içi öğrendim,teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|