![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Yöresel Yemekler
Sevgili Dostlar bu bölümde yöneticimiz uygun görürse ,bulunduğumuz yörelerin yemek tariflerini yapalım.Tabi bu arada bu kadar çok üyemziden gelebilecek yöresel yemek tarifleri ile muhteşem bir arşivimiz olacak. Bu tarifler belki değişik başlıklar altında toplanabilinir. Çorbalar,Sebze yemekleri,Salatalar,Pilavlar,Tatlılar,Et ve Balık yemekleri,Kebaplar,Turşular v.s. v.s Bu arada Vejeteryanları da düşünmeliyiz. Ayvalıktan Kabak çiçeği dolması Tire den Pırasa Salatası Antalyadan Şakşuka Bodrumdan Börülce salatası Karadenizden Pazı Kavurması '' Kara Lahana Sarma G.Antepten Ali Nazik ŞanlıUrfadan Batlıcan Kebabı Hopa dan Süt Helvası Rizeden Laz böreği Herkes kendi yöresinden yazarsa hem geleneksel yemekler unutulmaz,hemde çok güzel bir arşivimiz oluşur. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Aydında da kuşkonmaz, has sarmaşık **** kedirgen diye bilinir.Biz kavururken aynı sarmaşık ve ısırganda(dalgan) olduğu gibi pırasanın yeşil yapraklarını ,eğer pırasa yoksa taze soğanı incecik doğrar öyle kavururuz.Sonra aynı işlem yumurtalarız.Yumurtaları çırpmadan koyarsanız görsel olarak daha da güzel oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
|
Ben eksik kalmayayım.Antalya Elmalı'dan Bağ salatası.Acı yeşil biber ve sarımsak havanda dövülür.Domates ve salatalık rendelenir.Ortaya çıkan karışıma soğuk su ilave edilir hatta buzda konulur.üzerine kuru veya taze nane ile servis edilir.Sıcak yaz günlerinde çok güzel bir serinletici olur.Ölçüleri deneyerek bulabilirsiniz.(o kadarını bilmiyorum)Afiyet olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bende size fasulye turşusu tarifi yazayım aslında canımda çok çekti ama ![]() fasulye turşusunu suda bekletip tuzunu atmasını sağlıyoruz bir kaş kez suyunu değiştirdikten sonra iyice sıkıyoruz .Soğanları piyaz doğruyoruz bolca soğan olacak ama zeytin yağında soğanlar hafif pembeleşene kadar soteliyoruz 2-3 diş (arzuya bağlı ama olmazsa olmazı)sarmısak katıp 2 tur çevirdikten sonra tuzu alınmış sıkılmış fasulye turşusunu atıp 10-15 dakika kavuruyoruz kısık ateşte .Annem bunu mısır ekmeği ile yemeyi sever mısır ekmeğini içine ufalayarak yeniyor bizim oralarda(rize)ama ben normal ekmekle parmaklarımıda gömerek yemeyi daha çok seviyorum muhteşem bir şey deneyin AFİYET OLSUN ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Doğadelisi
|
Terbiyeli Karnabahar: 1 ortaboy karnabahar 1 ortaboy soğan 1/2 kg. kıyma 1/2 subardağı zeytinyağı 2 adet domates 1 adet limon 1 yumurta yeterince tuz Et kokusu kalmaması için öncelikle tencerede kıymayı orta ateşte pişirir, içine rendelenmiş soğanı ilave edip hafif pembeleştiririz. Minik doğranmış domatesleride ilave edip şöyle bir çevirdikten sonra, yıkanmış ve top top ayrılmış karnabaharları tencereye dizeriz. Üzerini örtecek kadar miktar suyunu koyduktan sonra bir miktar tuzunu serpip, yine çok harlı olmayan ateşte pişmeye bırakırız. Pişmesine az bir süre kaldığını gördüğümüzde, ayrı bir kapta kırdığımız bir yumurtanın içine sıkılmış bir limonun suyunu çırpıp karnabaharların üzerine dökeriz ve 5 dakika daha pişiririz.. Mayhoş sevmeyenler yarım limon sıkabilirler.. Bazan değişiklik olsun diye yumurta ve limonsuyuna 1 yemekkaşığı yoğurtta ilave ediyorum, daha değişik bir lezzet oluşuyor.. Denerseniz Afiyet Olsun sizlere.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Yumurtalı Kenger (yabani enginar)
Bu sabah yaptım ve kahvaltıda yedim. Kengeri Fatih Kadınlar Pazarı'nda bir Siirt'li (zaten herkes Sirrt'li orada) satıcıdan aldım; dikenlerini güzelce temizleyip tuzlu suda günkurusu domates ve tazediş sarmısakla haşladım ve kavurup suyunu uçurduktan sonra çırpılmış yumurta ile bir daha tavaya atıp afiyetle yedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Kaldırık (veya zılbırık veya hodan veya ıspıt)
Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Doğadelisi
|
Karnabahar tarifim yöresel olmasada sonuçta sebze yemeği; zira, anımsadığım yöresel yemek yok şimdilik.. Sadece aklıma gelen Sn. Halit Togay'ın kaldırık (ıspıt,hodan,zılbırık) ve kenger bitkisiyle yaptığı yemek tarifi, incecik kıyılmış karalahana ile de nefis oluyor. Yemeyenlere tavsiye ederim.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
kaldırık
Bol soğanlı ve acılı biberli kavurması çok güzel oluyor, Samsunlular kaldırayak, kaldırık(şiveleri yüzünden kaldirik diyorlar bende ilk öyle öğrendim) çiçekli, mor çiçek diyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
|
Lobyo Phala
Alıntı:
Simdi bahcelerde yazdan kalan son karalahanalar mevcut. Hem de kisin sogunu yemis. Evde biraz da barbunya varsa hemen ise koyulmali... Tabi tadini bilenler icin. ![]() Lobyo Phala MALZEMELER: Iki demet kara lahana Bir su bardagi barbunya 1,5 Yemek kasigi tereyag HARCI ICIN: 1 su bardagi ceviz ici 1 dis sarmisak yarim demet kindzi (taze kisnis otu) 3 adet sivri biber 2 **** 3 dal maydanoz 2 **** 3 dal sasprami (taze **** kuru feslegen) YAPILISI: Kara lahanalar kücük kücük dogranir.Bir tencerede kaynayan kara lahanalar bir süre haslanir. Rengi degisen ve yumusamaya basliyan kara lahanalarin ilk suyu süzülerek dökülür. Üzerine yeniden su eklenen kara lahanalar, iyice yumusayincaya kadar tekrar kaynatilir. Ayri tencerede,geceden islatilmis barbunyalar haslanincaya kadar kaynatilir.Yumusayan barbunyalar lahanaya eklenir ve haslanana kadar pisirilir.Lobyo phala piserken misir unu eklenir.Kara lahananin harci havanda hazirlanir. Ceviz,tuz,sarmisak,sasprami,kindzi,biber ve maydanoz havanda iyice dövülür.Lobyo phala pistikten sonra ocaktan inmeye yakin bu harc eklenir ve fazla kaynatilmadan ocaktan alinir.Üzerine tereyagi eklenen lobyo phala sicak olarak servis yapilir. Cadi (misir ekmegi) ile yenmesi tavsiye edilir... Afiyet olsun... Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 24-03-2008 saat 21:01 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
|
Zurvili (Kirmizi Pancar Yemegi)
Yapilisi cok kolay, cok lezzetli bir otlu yemek. Misir ekmegi ile de cok iyi yeniyor. Yalniz yerken biraz parmaklariniza dikkat etmelisiniz ![]() Zurvili (Kirmizi Pancar Yemegi) Tarifi Malzemeler: 2-3 Bag Pancar Yapragi 4-5 Yemek Kasigi dövülmüs ceviz 2 Dis Sarmisak Taze Kindzi Taze Maydanoz Koravo(Eksi) Tuz Yapilisi: Pancar yapraklarini iki-üc santim olarak keserek iki-üc su yikiyoruz ve tencerede hazirladigimiz tuzlu sicak suda pisinceye kadar hasliyoruz. Diger tarafta dövülmüs ceviz, sarmisak, kindzi, maydanoz, koravo ve tuzu iyice karistiriyoruz. Hasladigimiz pancar yapraklarinin suyunu süzerek, bir de soguk sudan geciriyoruz. Hazirladigimiz cevizli malzemenin icine sicak su koyarak karistirip, suyu süzülmüs pancarlari ilave ediyoruz. Bütün malzemeyi harmanlayip servise sunuyoruz. Cadi (Misir Ekmegi) ile yenmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun... Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 24-03-2008 saat 21:04 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
|
Anneannemin yaptığı bir köy erişteli mercimek çorbası vardı. Çok lezzetli bir şeydi, Elazığ'ın yöresel bir yemeği idi. Ama onu lezzetli yapan içine koyduğu -kendi tabiriyle- mukaşar idi. Vefat ettikten sonra Elazığlı dostlarımızdan bir süre temin ettiğimiz mukaşarı artık bulamaz olduk. Mukaşar, başka dostlarımızın söyleyişiyle muhaşir, mercimek benzeri bir şey idi. Belkide forumda başka bilenler de vardır ve İstanbulda temin edilebilecek bir yer biliyorlardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e.. ![]() Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor. Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Badıma [Madımak] Bükmesi
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
![]() Doğadaki yenen bitkilerin fotolarını deryaözen arkadaşımız sağolsun burada tanıtıyor bize.. Madımak bitkisinin de yakın çekimi olursa sizden bekleriz Sn. Metin Bey.. Saygılar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Kaşar peynirinin etimolojik kökeniyle ilgili bir yorum yapılmış ve dikkatimi çekti. Kaşar kelimesi Musevi kökenli bir kelime. Museviler besinleri yenilebilir ve yenilemez diye ikiye ayırmışlar. Kendileri yiyebiliyorsa bunlara "Koşer" diyorlar. Osmanlı döneminde özel bir yöntemle peynir üreten bir Musevi vatandaşımız da bu yaptığı peynirlere " Koşer " yani yenilebilir ifadesini kullandıktan sonra " Galiba üretimi aşamasında sıcak suya daldırıp sertleşmesini bekliyormuş. Peynir yapımından pek anlamam da biryerde okumuştum" bu peynir günümüze kadar kaşar adını almış. Yani mukaşşarla falan ilgisi yok galiba...Bu konuda daha ayrıntılı bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim. Kelimelerin nereden geldikleri konusunda ben de çok meraklıyım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Isırgan ıtunun körpelerini bir taşımlık kaynattıktan sonra suyunu süzün ve bu suyu buzdolabında 4-5 gün saklayabiliyorsunuz. Her sabah bir bardak ısırgan suyuna bir kaşık bal **** kekik reçeli karıştırp için.Vücuttaki bütün zararlı toksinleri atıyor. Her yıl kür şeklinde 10-15 gün bu suyu için çok yararını göreceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 95
|
Yemek tarifleri çok güzel ve hepsini hemen denemek istiyorum. Ancak şunu hatırlatmak isterim eğer insanlar herbivor olarak gelişmiş olsalardı azı dişleri olmazdı ve apayrı bir sindirim sistemine sahip olurlardı. TARSUS'TAN NAR EKŞİLİ YEŞİL SALATA Marul, bir demet maydonoz, bir demet taze soğan, bir demet taze sarımsak, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz. Önemli olan bu malzemeyi eliniz ile iyicene karıştırmak ve tüm tatları birbirine karıştırmak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|