20-03-2011, 10:35 | #61 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Ben de yazılanları okuyunca heveslendim, Çibörek tarifi yapmaya çalışayım; İçinin kıyması çiğden konulduğu için adı çiğbörektir, çibörek de denir, şırbörek de. Eskişehir'de tatarların yaptıği, yediği, meşhur ettiği bir yemektir. Su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında, belki biraz daha sert bir hamur tutulur. Küçük bezeler hazırlanır, hafifçe unlanarak üstünü bezle örttüğümüz bir kaba konur. Aynı puf böreği büyüklüğünde açılır. Ayrı bir yerde çiğ kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, arzuya göre küçük kesilmiş biber, domates de konabilir. Hazırlanan harç biraz sulu olmalı. Açılmış hamurların içine birer kaşık konur üstüne hamurun diğer parçası kapatılır, kenarları, tırtıklı bir aparat veya tencere kapağıyla sabitlenir. Derin bir tencerede çok kızgın yağda, yağ emdirilmeden kızartılır. Kağıt peçete serilmiş tabağa alınır. Bir kişi etler, bir kişi kızartırsa da kolayca pişirilir. Ben alıştığım için hızlıca hepsini kızartıp masada bekliyenlere sunuyorum. Tabağa alınan çibörek ortasından ikiye bölününce harcın suyu akmalı, böylesi makbuldür. Güzel yapılan çiböreğin müdavimi çoktur, peşinizi bırakmazlar. Özel çibörek partileri yaparsınız bol bol. Deneyecek olanlara, yapıp da yiyenlere, yiyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. |
25-03-2011, 15:42 | #62 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Yöresel yemek başlığını görünce çiğbörek tarifini, sebze yemekleri bölümüne yazmışım. hamurişleri bölümüne nasıl aktaracağımı da bilmiyorum. Sayfanın düzenini bozdum galiba, kusura bakmayın, acemilik işte. |
25-09-2011, 16:02 | #63 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-09-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
|
Yeşil domates yemeği
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım. Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım. Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar. Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor. Düzenleyen aydınlık : 27-09-2011 saat 19:33 |
02-01-2012, 09:30 | #64 |
Ağaç Dostu
|
TATAR Evlerde kışlık olarak erişte kesildiğini bilirsiniz. İşte bu erişte hamurun yufkasını, 2 parmak eninde şeritlere kesin. Bu şeritleri üstüste koyun, bıçak marifetiyle kolayca üçgen üçgen kesin. Bu üçgenleri makarna gibi haşlayıp sarmısaklı yoğurt ile karıştırın, En üste kavrulmuş kıyma koyun. Mantı tadında harika lezzetli bir yemektir. Bu yemek şu Tatar yemeğine benziyor : TATAR YEMEKLERİ: İNKAL Belki bu yüzden adı Tatar. Aslında Kafkasya nere, Burdur nere. Belki başka bir nedeni vardır. Burdur'da her evde kışlık olarak kesilip kurutulmuş Tatar bulunur. Makarna hamurunun yufkasını ilk defa açmayı denediğimiz çağlarda hamur eğri büğrü oldukça, sorun değil bu hamur hemen Tatar kesiliyordu. ) Makarna hamurunu su yerine süt ile yoğurur ve yufkanızı biraz ince açarak ince ince keserseniz harika bir tel şehriye elde edersiniz. Böyle besleyici ve lezzetli bir çorba içmemişsinizdir. Denediniz , ilk etapta o da mı eğri büğrü oldu açamadınız veya kesemediniz mi ? Gene sorun değil : Elinizde ovalayın, kırmızı mercimek büyüklüğünde parçalar elde edin. Ovmaç çorbası yapın. Bu lezzet de harikadır. Başarısız olma riski yok . Hadi deneyin. : 1kg un, 3 yumurta , su ya da süt. Afiyet olsun. |
13-05-2012, 23:27 | #65 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
ellerinize sağlık ne güzel tarifler |
18-09-2019, 18:09 | #66 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-09-2019
Şehir: Batman
Mesajlar: 3
|
Sizden bir ricam olacak! Bulunduğu yörede yılan yastığı yetişen kişiler bana gönderebilir mi? Sedef hastalığı için şifaymış. Üniversiteyi dondurdum, dışarı çıkamıyorum. Lütfen yardımcı olun🙏🏻 |
19-12-2019, 18:48 | #67 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-07-2019
Şehir: Konya
Mesajlar: 61
|
Alıntı:
|
|
09-12-2020, 18:39 | #68 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2020
Şehir: ankara
Mesajlar: 23
|
Urfa Yemeklerini kesinlikle tavsiye ederim. Genelde sebzeli yemekler etli olur bizde, Ama yöresel ürünler olsun yemekler olsun. Yemek kültürü oldukça geniş, Baharatlar, Özel olarak yetiştirildiği için daha lezzetli oluyor. Örneğin pul biber diğer ismi ile isot, En kalitelisi Urfa üretiliyor. biber Salçası, Güneş kurutması ve yerli biberle yapılmaktadır. Yemeklere çok güzel lezzetler katıyor, Cevizi vs de yerli olduğundan mutluka bakmanızı tavsiye ediyorum. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|