agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni24Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-10-2006, 16:26   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Yöresel Yemekler

Sevgili Dostlar bu bölümde yöneticimiz uygun görürse ,bulunduğumuz yörelerin yemek tariflerini yapalım.Tabi bu arada bu kadar çok üyemziden gelebilecek yöresel yemek tarifleri ile muhteşem bir arşivimiz olacak. Bu tarifler belki değişik başlıklar altında toplanabilinir. Çorbalar,Sebze yemekleri,Salatalar,Pilavlar,Tatlılar,Et ve Balık yemekleri,Kebaplar,Turşular v.s. v.s
Bu arada Vejeteryanları da düşünmeliyiz.

Ayvalıktan Kabak çiçeği dolması
Tire den Pırasa Salatası
Antalyadan Şakşuka
Bodrumdan Börülce salatası
Karadenizden Pazı Kavurması
'' Kara Lahana Sarma
G.Antepten Ali Nazik
ŞanlıUrfadan Batlıcan Kebabı
Hopa dan Süt Helvası
Rizeden Laz böreği

Herkes kendi yöresinden yazarsa hem geleneksel yemekler unutulmaz,hemde çok güzel bir arşivimiz oluşur.

tener beğendi.
Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2006, 19:10   #2
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Rahmetli anneannem köye gittiğim zaman bana çok sevdiğim bir kavurma yapardı ama adını bilmiyorum.Yeşil soğanların tohuma kaçmış olanlarını doğrardı ,ardından onları tereyağında çevirir içine de yumurta kırar ,yufkaya sarardı.Çok severdim ,yemeyeli 10 sene oldu biraz önce aklıma geldi.İnanılmaz bir lezzetti.

tener beğendi.
Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2006, 20:56   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Tarifi yokmu Zerrin uslu ?

tener beğendi.
Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2006, 18:35   #4
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
Tarifi yokmu Zerrin uslu ?
Aslında tarifi içinde saklı ama tekrar anlatıyorum Malzemeler:1.Tohuma kaçmış yeşil soğan 2.tereyağı 3.yumurta 4.yufka yapılışı:Soğanlar tereyağında çevrilir içine yumurta kırılır,yufkaya sarılıp afiyetle yenilir.

tener beğendi.
Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 14:07   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
Aydında da kuşkonmaz, has sarmaşık **** kedirgen diye bilinir.Biz kavururken aynı sarmaşık ve ısırganda(dalgan) olduğu gibi pırasanın yeşil yapraklarını ,eğer pırasa yoksa taze soğanı incecik doğrar öyle kavururuz.Sonra aynı işlem yumurtalarız.Yumurtaları çırpmadan koyarsanız görsel olarak daha da güzel oluyor.

tener beğendi.
FUSNUR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 19:09   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
Galeri: 1
Ben eksik kalmayayım.Antalya Elmalı'dan Bağ salatası.Acı yeşil biber ve sarımsak havanda dövülür.Domates ve salatalık rendelenir.Ortaya çıkan karışıma soğuk su ilave edilir hatta buzda konulur.üzerine kuru veya taze nane ile servis edilir.Sıcak yaz günlerinde çok güzel bir serinletici olur.Ölçüleri deneyerek bulabilirsiniz.(o kadarını bilmiyorum)Afiyet olsun

tener ve Hale. beğendi.
yucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 23:53   #7
Ağaç Dostu
 
BenBen1967's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,280
Galeri: 3
Bende size fasulye turşusu tarifi yazayım aslında canımda çok çekti ama
fasulye turşusunu suda bekletip tuzunu atmasını sağlıyoruz bir kaş kez suyunu değiştirdikten sonra iyice sıkıyoruz .Soğanları piyaz doğruyoruz bolca soğan olacak ama zeytin yağında soğanlar hafif pembeleşene kadar soteliyoruz 2-3 diş (arzuya bağlı ama olmazsa olmazı)sarmısak katıp 2 tur çevirdikten sonra tuzu alınmış sıkılmış fasulye turşusunu atıp 10-15 dakika kavuruyoruz kısık ateşte .Annem bunu mısır ekmeği ile yemeyi sever mısır ekmeğini içine ufalayarak yeniyor bizim oralarda(rize)ama ben normal ekmekle parmaklarımıda gömerek yemeyi daha çok seviyorum muhteşem bir şey deneyin AFİYET OLSUN

tener beğendi.
BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2007, 20:10   #8
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Terbiyeli Karnabahar:

1 ortaboy karnabahar
1 ortaboy soğan
1/2 kg. kıyma
1/2 subardağı zeytinyağı
2 adet domates
1 adet limon
1 yumurta
yeterince tuz

Et kokusu kalmaması için öncelikle tencerede kıymayı orta ateşte pişirir, içine rendelenmiş soğanı ilave edip hafif pembeleştiririz. Minik doğranmış domatesleride ilave edip şöyle bir çevirdikten sonra, yıkanmış ve top top ayrılmış karnabaharları tencereye dizeriz. Üzerini örtecek kadar miktar suyunu koyduktan sonra bir miktar tuzunu serpip, yine çok harlı olmayan ateşte pişmeye bırakırız.
Pişmesine az bir süre kaldığını gördüğümüzde, ayrı bir kapta kırdığımız bir yumurtanın içine sıkılmış bir limonun suyunu çırpıp karnabaharların üzerine dökeriz ve 5 dakika daha pişiririz.. Mayhoş sevmeyenler yarım limon sıkabilirler..
Bazan değişiklik olsun diye yumurta ve limonsuyuna 1 yemekkaşığı yoğurtta ilave ediyorum, daha değişik bir lezzet oluşuyor..

Denerseniz Afiyet Olsun sizlere..

tener beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2007, 08:18   #9
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Yumurtalı Kenger (yabani enginar)

Bu sabah yaptım ve kahvaltıda yedim. Kengeri Fatih Kadınlar Pazarı'nda bir Siirt'li (zaten herkes Sirrt'li orada) satıcıdan aldım; dikenlerini güzelce temizleyip tuzlu suda günkurusu domates ve tazediş sarmısakla haşladım ve kavurup suyunu uçurduktan sonra çırpılmış yumurta ile bir daha tavaya atıp afiyetle yedim.

tener beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2007, 08:20   #10
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Kaldırık (veya zılbırık veya hodan veya ıspıt)

Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum.

tener beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2007, 23:19   #11
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Karnabahar tarifim yöresel olmasada sonuçta sebze yemeği; zira, anımsadığım yöresel yemek yok şimdilik.. Sadece aklıma gelen Sn. Halit Togay'ın kaldırık (ıspıt,hodan,zılbırık) ve kenger bitkisiyle yaptığı yemek tarifi, incecik kıyılmış karalahana ile de nefis oluyor. Yemeyenlere tavsiye ederim..

tener beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 00:21   #12
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
İşte size şimdi anımsadığım bir yöresel yemek

DİBLE ( laz fasulyesi )

1/2 taze fasulye
1 ortaboy soğan
1 cay bardagi pirinc
½ su bardağı zeytinyağı
2 ortaboy domates
1 su bardağı su
tuz, karabiber, pulbiber

Taze fasulyeleri yıkadıktan sonra minik minik doğrayınız. (kenarda beklesin) Rendelenmiş soğanı zeytinyağında hafif pembeleştirdikten sonra içine küp küp doğranmış domatesleri ilave ediniz ve şöyle bir çeviriniz. Sonra taze fasulyeleri koyup 10 dakika kadar fasulyeler sararana kadar pişirdikten sonra suyunu ilave ediniz, yıkanmış pirinci üstüne serpiniz. Yeterince tuz, pul biber ve karabiberini ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.

Afiyet olsun..

tener beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 16:32   #13
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
lobyo phala

Lobyo Phala yazılmış mıydı?
Borçka'dan. Ceviz, karalahana ve kurufasülye ile yapılıyor.

tener beğendi.

Düzenleyen Halit Togay : 19-04-2007 saat 17:12
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 19:58   #14
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Lobyo Phala yazılmış mıydı?
Borçka'dan. Ceviz, karalahana ve kurufasülye ile yapılıyor.
İsmini bilmem ama hani şu içine kuyrukyağı katıp yaptıklarıysa, yoook yemem hocam, kalsın.. Bir kez yedim Zonguldak'ta o gece acildeydik.

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2007, 22:13   #15
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Meraklısı çok ama . Galiba da tereyağı ile yapılıyor.

tener beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 11:08   #16
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Meraklısı çok ama . Galiba da tereyağı ile yapılıyor.
Doğu Karadenizliler meraklı ekseri, kuyrukyağına alternatif olarak tereyağı kullanıldığını duymuştum..

tener beğendi.
Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 13:56   #17
Ağaç Dostu
 
a h m e t t o g a y's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
Anneannemin yaptığı bir köy erişteli mercimek çorbası vardı. Çok lezzetli bir şeydi, Elazığ'ın yöresel bir yemeği idi. Ama onu lezzetli yapan içine koyduğu -kendi tabiriyle- mukaşar idi. Vefat ettikten sonra Elazığlı dostlarımızdan bir süre temin ettiğimiz mukaşarı artık bulamaz olduk. Mukaşar, başka dostlarımızın söyleyişiyle muhaşir, mercimek benzeri bir şey idi. Belkide forumda başka bilenler de vardır ve İstanbulda temin edilebilecek bir yer biliyorlardır.

tener beğendi.
a h m e t t o g a y Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 12:55   #18
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor.

tener beğendi.
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 15:21   #19
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Bu mercimekli erişteli yemeği biz de yapıyoruz. Çorba gibi değil de, yemek gibi az sulucadır.
Adı ise "sakala sarkan" dır

(Bildiğimiz yeşil mercimekten yapılır)

tener beğendi.
habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 16:19   #20
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
kaldırık

Bol soğanlı ve acılı biberli kavurması çok güzel oluyor,
Samsunlular kaldırayak, kaldırık(şiveleri yüzünden kaldirik diyorlar bende ilk öyle öğrendim) çiçekli, mor çiçek diyorlar.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Aynı yukarıda kengerde tarif edildiği üzre yapılır. En azından ben öyle yaparım. Giresun'da turşusunu yapıp daha sonra yemeği turşudan yaptıklarını da biliyorum.

tener beğendi.
papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 19:41   #21
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Sevgili Ahmettogay. Bahsettiğiniz mercimek çorbasını, annem hala yapar babaannem de çok yapardı. Bizim buralar da ona, Dedemsakalı çorbası deniliyor. Ev eriştesi ve yeşil mercimekle yapılıyor. Ağızda hoş bir tad bırakıyor.
Sevgili Deryaözen,
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e..
Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu?

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 20:37   #22
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz Mesajı Göster
Sevgili Deryaözen,
Ahmet Bey'in sözünü ettiği sanırım mercimek benzeri farklı bir baklagil, ya da ben öyle algıladım.. "Mukaşar" ı google da aradım tanımak için bulamadım, her gittiğim yerde soruyorum ki öğreneyim diye, ve tabii ki bulursam kargoyla göndereceğim Ahmet Bey'e..
Bu arada Erzincanlı bir arkadaşıma sordum bugün, onlarda varmış ama mercimeğe benzeyen, buğdaydan yapılan bir çeşit keşkek türü olduğunu söyledi.. Acaba o mu?
Mukaşar bir ufak nohut cinsinin soyulmuş ve ikiye kırılmış hali.
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor.
Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 08:10   #23
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Erişteli mercimek çorbası deyince, ben bizim yaptığımızla aynı sandım. Demek sadece isim benzerliği varmış.

tener beğendi.
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2007, 11:30   #24
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Mukaşar bir ufak nohut cinsinin soyulmuş ve ikiye kırılmış hali.
Halihazırda İstanbul'da Şirinevler'de Malatya Süpermarket'te satılıyor.
Etimolojik olarak mukaşşar-mukaşar soyulmuş soyunmuş demek. Sanırım metydan larus da görmüştüm. şu anda yanımda yok bakamadım ama "muallime hanımı pencereden mukaşşar gördü" diye de bir örnek vardı sanırım. Kaşar peyniri de aynı etimolojiyi paylaşıyor olabilir. İnternetten TDK sözlüğüne şimdi baktım kelime yok.
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Sn. Halit Togay...

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 13:32   #25
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Afiyet olsun. Isırgan otu kavurması yedim. Çorbasını hiç içmedim.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 14:38   #26
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Galeri: 66
Badıma [Madımak] Bükmesi

ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.

tener beğendi.
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 20:42   #27
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Metin Y. Mesajı Göster
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.
Ankaralı bir arkadaşım var, ille de bana madımak bul madem ki herhafta sonu köyleri geziyorsun dedi de, ben de google da aradım şeklini şemalini buldum ama maalesef Trakya Bölgesi köylerinde henüz rastlamadım.. Acaba rastladım da tanıyamadım mı ki? Keza, geçtiğimiz hafta kazayağı diye bir kucak dolusu ot topladım ama komşum bu otların Baldıranotu olup zehirli olduğunu söyledi. Ya komşuma sormadan pişirip yeseydim halim nice olurdu..

Doğadaki yenen bitkilerin fotolarını deryaözen arkadaşımız sağolsun burada tanıtıyor bize.. Madımak bitkisinin de yakın çekimi olursa sizden bekleriz Sn. Metin Bey..

Saygılar..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2007, 08:15   #28
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2007, 14:04   #29
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen Mesajı Göster
Billur Hanım. Dark arkadaşım pazar günü yenebilen otlardan bir hayli resim çekti. Onları bana gelecek hafta içinde ulaştıracak. İçlerinde Madımak da var. Resimler elime geçtiğinde yükleme işini yapacağım.
İlginize çok seviniyorum ve teşekkür ediyorum Sn. deryaözen ..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2007, 09:51   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Kaşar peynirinin etimolojik kökeniyle ilgili bir yorum yapılmış ve dikkatimi çekti. Kaşar kelimesi Musevi kökenli bir kelime. Museviler besinleri yenilebilir ve yenilemez diye ikiye ayırmışlar. Kendileri yiyebiliyorsa bunlara "Koşer" diyorlar. Osmanlı döneminde özel bir yöntemle peynir üreten bir Musevi vatandaşımız da bu yaptığı peynirlere " Koşer " yani yenilebilir ifadesini kullandıktan sonra " Galiba üretimi aşamasında sıcak suya daldırıp sertleşmesini bekliyormuş. Peynir yapımından pek anlamam da biryerde okumuştum" bu peynir günümüze kadar kaşar adını almış. Yani mukaşşarla falan ilgisi yok galiba...Bu konuda daha ayrıntılı bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim. Kelimelerin nereden geldikleri konusunda ben de çok meraklıyım

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024