agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Jezebel 27-06-2012 16:46

5 Eklenti(ler)
Bu gün çiçekte gördüğüm tüm clematisler.
Etiketleri yoktu...

Eklenti 312811

Eklenti 312812

Eklenti 312813

Eklenti 312814

Eklenti 312815

;)

Jezebel 27-06-2012 16:50

5 Eklenti(ler)
Devamı...

:rolleyes:

FatihBahce 27-06-2012 16:51

5 Eklenti(ler)
dünya1,
Avrupa Çiçekçilik evime yakın olduğundan iş çıkışı sizin için uğrayayım dedim.
Aşağıda resimler var. İsimleri konusunda yardımcı olamıyacağım çünkü etiketleri yok. Onlarda isimlerine tam vakıf değil. Ancak eflatun, beyaz, bordo, mor,pembe, kırmızı v.b. renklerle , ters açan gibi sıfatlarla tarif edebilirsiniz. Geri kalan kısmı Gönül Hanımla konuşmanız gerekir.

FatihBahce 27-06-2012 16:55

2 Eklenti(ler)
Diğerleri:

Jezebel 27-06-2012 16:58

5 Eklenti(ler)
Etketsiz olmaları iyi olmadı

Eklenti 312826

Eklenti 312827

Eklenti 312828

Eklenti 312829

Eklenti 312830

Mavi kampanula şeklinde olanın kokulu olduğunu söylemem lazım;)

Jezebel 27-06-2012 17:04

1 Eklenti(ler)
Etiketinde Clematis 'Teshio' yazan iki bitki vardı.
Benol hanım için araştırdım;)

Eklenti 312833

Kendisi karar versin, ben düşüp bayılacağım çünkü;)

FatihBahce 27-06-2012 17:07

Kokulu olandan ben koku alamadım. Belki geliştikten sonra kokuyordur.

Jezebel 27-06-2012 17:17

2 Eklenti(ler)
Birkaç resim daha kaldı, haksızlık olmasın onlara da;)

Eklenti 312834

Eklenti 312835

Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, 1.5 cm boyunda açan başka bir sarı clematis vardı...
Gönül hanıma telefon bıraktım, hatta kendisi ilgili herkesin arayıp telefon bırakıp ilglendiği türü yazdırmasını rica etti. Almanya'dan alım yaparken yol göstermesi bakımından...

acemifüsun 27-06-2012 18:20

Tanguticanın kartını gördüğümü çok iyi hatırlıyorum. Aynı şekilde sevgili Ayşiş de gördüğünü telefonda söylemişti:)

Benol Hazaroğlu 27-06-2012 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 990639)
Benol Hanım,

Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.

Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.

Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.

Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.

Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin Advice (=Başvuru) sayfalarıdır.

Clematis Wilt hakkında da oraya baktım.

Özetle şunları söylüyor:
  • Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
  • Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
  • Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.

Herhangi bir ilaç tedavisi yok.

Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.

Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.

Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.

Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.

Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’

Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar, sevgiler

Sayın Zeki Yağlı, Sevgili Jineop,

Yalnız olmadığımı bilmek beni sevindirdi ama sizin Clematislere de üzülmedim değil.

Soruma her ikinizde çok hızlı yanıt verdiğiniz için teşekkürler. Ben de bu çok sevdiğim çiçeklerin dilini çözmek için devamlı çevrilmiş sayfaları tarıyorum. Hemde saatlerce.

Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Jezebel 27-06-2012 21:25

2 Eklenti(ler)
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

Eklenti 312920

Eklenti 312921

adı yazmıyordu...

Terra 27-06-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 990725)
Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Sayın Benol,
Benim de bu yıl Nelly Moser'ım açamadan wilt oldu. Bir yıl onluyor, sonraki yıl olmuyor. Çaresi hemen budamak. Bir sonraki yıl hiç bir şey olmamış gibi çıkıyor. Ancak, Jackmanii'de hiç rastlamadım. Bir kez yeni ektiğim bir Jackmanii de olmuştu, sonradan kökünün bir şekilde zarar gördüğünü farketmiştim. Ayrıca tarif ettiğiniz powdery mildew'da (külleme) olabilir. Geçen sene Texensis Spp. ve Ville de Lyon da olmuştu. Bir sonraki yıl ortadan kayboluyor.
Saygılar,

Terra 27-06-2012 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990773)
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

Sayın Jezebel, Integrifolia Rosea'ya benziyor. Elinizdeki tırmanıcı değil, çalı türü mü?

Jezebel 27-06-2012 21:49

Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

Terra 27-06-2012 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990677)
Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, ...

Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Terra 27-06-2012 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 990794)
Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

O zaman daha da güzel, Texensis Duches of Albany ya da Etoile Rose olabilirler. Zaten daha yukarıdaki resimlerdeki pembe küçük çanak şeklinde olanlar da Texensis Rosy Pagoda'ya benziyor. Türkiye'de Texensis bulmak neredeyse imkansız, umarım öyledirler.

karalale 27-06-2012 22:40

2 Eklenti(ler)
Konu C. Tangutica olunca yazayim dedim. Benimki nin ikinci yazi bu. Gecen sene bahar da kücük bir fide olarak dikmistim. Inanilmaz büyüdü. Ben de yerini yanlis sectigimi düsünüyorum ama bu satten sonra degistirebilirmiyim bilemiyorum. Yesillik olarak begeniyorum, evet cicekler kücük ama yogun ciceklendigin de hos gözüküyor. Kimi tohum yapmaya calisirken, kimi yeni yeni olusuyor. Uzun bir süre cicekli kalacak gibi gözüküyor... Bakalim yan yana diktigim C. Alpina nin acmasina izin verecekmi? ;)

Sistem baska resim yüklememe izin vermedi :(

jineop 27-06-2012 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 990801)
Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Sevgili Terra, ne yazık ki ikiside tutmadı:(

FatihBahce 28-06-2012 08:13

dünya1 ve Benol Hanım,
Evime yakın olduğundan Avrupa Çiçekçiliğe akşam yine uğrayabilirim.
Ben 7, Jesebel 18 resim çekmişiz.

Eğer telefonda Gönül Hanıma izah etmekte zoralanırsaız sırasını bildirin ayırtayım sizin için.

Jezebel 28-06-2012 09:11

Clematis 'Niobe', Clematis 'Yuki komachi' ve 1 çilli sardunya Benol hanıma hazır edildi.
Güle güle büyütsün.;)

gultar 28-06-2012 09:41

1 Eklenti(ler)
Bu da bendeki son güzel. Küçük çiçekli değişik bir renk koyu fuşya gibi. Çok tomurcuklu. Yerini sevdi iştahlı, adını bilen varsa öğrenmek isterim.

Jezebel 28-06-2012 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 990807)
O zaman daha da güzel, Texensis Duches of Albany ya da Etoile Rose olabilirler. Zaten daha yukarıdaki resimlerdeki pembe küçük çanak şeklinde olanlar da Texensis Rosy Pagoda'ya benziyor. Türkiye'de Texensis bulmak neredeyse imkansız, umarım öyledirler.

Dokunuşta çiçek sert, plastik misali kaskatı, bunun bir anlamı var mı bilmiyorum.
Gövde ince narin diğer Clematislere benzer.
Rengi tam pembe sayılmaz , kırmızı/ pembe/ kahve karışımı gibi, açık kiremit rengi denebilir.
Umarım söylediğiniz türdendir.
Adı her ne olursa olsun , görür görmez "bu benim"dedim ve çok seviyorum.

Terra 28-06-2012 14:58

3 Eklenti(ler)
Bizim Prenses Diana da açtı sonunda. Komşusu Jackmani duruma pek sevinmiş görünüyor, onu da paylaşayım dedim. Bir de gün batımında Margaret Hunt silueti.

jineop 28-06-2012 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 990959)
Bu da bendeki son güzel. Küçük çiçekli değişik bir renk koyu fuşya gibi. Çok tomurcuklu. Yerini sevdi iştahlı, adını bilen varsa öğrenmek isterim.

Clematis Clematis viticella purpurea sanırım. Çok güzel, ellerinize sağlık...

Terra 28-06-2012 17:21

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 991126)
Dokunuşta çiçek sert, plastik misali kaskatı, bunun bir anlamı var mı bilmiyorum...

Bu durumda Texensis olma olasılığı yüksek. Texensis'lerin çiçekleri genelde sert oluyor, kabuk misali. Bence internette texensis türlerine bir göz atın. Etoile Violet ve Duches of Albany'nin resimlerini ekledim. Tarifiniz Etoile Violet'e daha çok benziyor. Ama en iyi gözlemi siz yaparsınız. Ayrıca, adı, türü, rengi her ne olursa olsun, bahçenizdeki her Clematis çok değerli. Güle güle büyütün, bin tane çiçek açsın:)

gultar 28-06-2012 17:28

Sn. jineop, çok teşekkür ederim yorumunuz için .çiçeğim Clematis Aromatica.

Terra 28-06-2012 17:32

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karalale (Mesaj 990840)
Konu C. Tangutica olunca yazayim dedim...

Bizim Tangutica'da aynı tür Hosta'larla birlikte yaşıyor. Gerçekten yakışıyorlar. Tangutica, Avant Garde, Jackmanii, Prenses Diana, Hosta, filbahri, leylak, yabani menekşe, kekik, lilyum, calla, vb. karmakarışık bir ortamda hep birlikteler. Bu da bizimkinin son resmi.

Jezebel 28-06-2012 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 991214)
Bu durumda Texensis olma olasılığı yüksek. Texensis'lerin çiçekleri genelde sert oluyor, kabuk misali. Bence internette texensis türlerine bir göz atın. Etoile Violet ve Duches of Albany'nin resimlerini ekledim. Tarifiniz Etoile Violet'e daha çok benziyor. Ama en iyi gözlemi siz yaparsınız. Ayrıca, adı, türü, rengi her ne olursa olsun, bahçenizdeki her Clematis çok değerli. Güle güle büyütün, bin tane çiçek açsın:)

Ben de öğlenden beri resmleri kıyaslıyorum, haklısınız;)
Benim için bin çiçek açması yeterli olur...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 991218)
Bizim Tangutica'da ...

Tangutica' nız güzelmiş.

odogal 28-06-2012 20:22

Arkadaşlar, bu bitki çelikle köklendiriliyor mu? En uygun tarih ne zaman?

günebakan 28-06-2012 21:31

1 Eklenti(ler)
Bayan cholmondoley ilk çiçeğini ben yokken açmış ikinciyi bana saklamış sizinkiler kadar güzel değil ama yine de clematis:)

Eklenti 313296

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025